7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jepice 28.2.2008 11:55

Re: Pane doktore Kiliane, mám na vás zvídavý dotaz,

Já vám mohu odpovědět za jednu známou. Je praktická lékařka v obvodě, kde je právě hodně starých lidí. Když jí přestanou v čekárně vysedávat lidi s vyloženými prkotinami, může si změnit ordinační hodiny tak, aby měla víc času na návštěvy u vážně nemocných, pro které je cesta do ordinace obtížná.

Jura Jurax 28.2.2008 11:52

No,

skálopevní lidovci věrni své tradici opětovně podrazili - ale co od nich čekat než populistické žvásty při jejich preferencích jdoucích dolů vodou. O Zelených škoda mluvit - to jsou obecně zemští škůdci a zelení khmerové. Podstatní jsou socani - a správně píšete, že vůlí oposice není zlepšit věci samotné, ale zlepšit své preference, postavení, výhody. Typicky třeba Ráth se přerodil z podporovatele poplatků - to ještě budoval kariéru ve spolku lékařském - v jejich zásadního odpůrce a ochránce ožebračovaných, neboť nyní spojil svou kariéru se socany. A pro socany je čím hůř, tím líp - lid se na*ere a bude volit je co spasitele; co na tom, že k tomu hůř přispívají měrou vrchovatou. I když o modrých ptácích si taky nelze dělat iluze.

Reforma je krok správným směrem, ovšem chce to pokračovat a promyšleně - to ovšem náš volební systém produkující nestabilní vlády nepřipustí. A obecně nelze čekat od našich volených zastupičů napříč stranami usilovnou a nezištnou práci pro blaho vlasti a národa - jim jde primárně o blaho jejich, jejich blízkých, blaho těch, co na ně něco vědí a blaho těch, kdož je podplatí; a pak ještě o blaho rodných stran; zájmy voličů jsou jim ukradeny s výjimkou voleb, kdy ovšem lžou, až se jim od hub práší.

Politikové nemají zájem řešit prospěch vlasti, starají se jako darební ničemové o prospěch vlastní, v lepším případě stranický. Všude je to tak, že na začátku nemoci úpí pacient,. na jejím konci lékař. Zlé je, když ti v čele státu přilévají olej do ohně a nechají úpět medicínu a svádí ji na scestí. Jakoby zrovna zdravotnictví nemohlo být předmětem společného zájmu všech parlamentních stran - nuže, nemohlo. Co by z toho naši volení zastupiči osobně měli? Máte smutnou pravdu u těch politiků.

Kouzelník 28.2.2008 11:50

IZIP-skoro sprosté slovo

Jsemsi vědom ,že zdraví je drahý a potřebuje zdroje. Ale spůsob jak tyto zdroje získat není jenom vymyslet poplatky,je potřeba taky mít o utrácení financí přehled. Když si ůdajně někteří kamarádi pana Julínka na zavádění systemu IZIP ,"mastili  kapsy. Pan Julínek ,jako jejich obhájce plameně obhajoval výhody systemu právě odbouráním těch problemů,kterými teď zdůvodnuje zavedení "regulačních poplatků (kromě poplatků za stravu v nemocnici). Neustále se poptávám kde a proč system IZIP skolaboval. Ale ani slovo,jenom jeden člověk ,který používá váš nick (jméno a titul) uvedl důvod "je to trága". Copak je zkratka IZIP sprosté slovo? Skuste podiskutovat pro a proti ale seriozně.

jepice 28.2.2008 11:48

Re: Ale bože, pane doktore, co je to za bolavý křik o společném zájmu politiků?

Nejlepším důkazem pro vaše slova, Čumile, je ten kulatý stůl, že?

janoryna 28.2.2008 11:43

taky se mi nezdá, jak

koaliční druzi ve zbrani se začínají houfovat, když je pan premiér za humny. ale tohle není celkem nic nového, že začnu kritizovat to, co jsem prosadil. to je základ politiky. ale socanům to v podstatě ti samií partneři provedli také. a jak to pak zvládli. takže možnosti jsou...

ocelin 28.2.2008 10:52

Pane doktore Kiliane, mám na vás zvídavý dotaz,

u tzv rodiného lékaře (byvší obvoďák) jest kapitační platba.Ta není za každého pacienta stejná, děti a zejména gerontologičtí pacienti jsou kapitačně placeni lépe. Zkuste mi vyvrátit moje přesvědčení, že lékař , který si libuje , jak se mu regulačními poplatky vyprázdnila čekárna je jenom mizerný felčar a kus do/bytka (ve skutečnosti s ohledem na zvýšení kapitační platby za gerntologické pacienty by si měl zvýšit kvalifikaci o gerontologickou specializaci a jinak od pojišťovny a ni halíř). Děkuji vám předem za odpověď.

VladaPing 28.2.2008 10:35

Samozřejmě, naprosto nejlepším způsobem regulace (alespoň dle názorů mnohých) je ...

odpustit regulační poplatky malým dětem a důchodcům. Ještě lepší by ovšem bylo, odpustit regulační poplatky všem, kteří chodí častěji k lékaři. Tím by bylo dosaženo sociálně spravedlivějšího rozložení poplatků.

Bohužel, tím že z regulačních poplaků vyjmeme skupiny obyvatel, které lékaře navštěvují velmi často ( a často také zcela zbytečně), zmizí pravý cíl regulačních poplatků kdesi v dáli.

O to ale skutečně jde ?????

Hawk 28.2.2008 10:28

Re: a existoval vůbec nějaký systém???

Tak, tak. Pan ministr Julínek se před volbami tvářil, že má už v šuplíku celou reformu snad dokonce v paragrafovaném znění a teď vylézá na povrch, že je to asi trochu jinak , včetně komických výstupů typu http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=522400 

lucina (pes) 28.2.2008 10:14

Drath

sice jako šéf lékařských odborů takovouhle reformu propagoval, teď, když je ve vedení socanů, dělá co může, aby reformu pošpinil, zdiskreditoval a narušil. Přitom je zřejmé, že čím víc reforem za nesouhlasného povyku socanů ODS udělá, tím míň jich bude muset nakonec ČSSD dělat sama, když si tím křikem přiláká ještě víc rozumně neuvažujících voličů.

sso 28.2.2008 10:12

welfare

jeden můj známý v US mi teď nedávno vysvětlil, proč nebude volit Hillary - demokraté se prý pořád snaží zavádět 'the fu...ng welfare thing'. Jo, je to bílý mladý zdravý muž ;-)

lucina (pes) 28.2.2008 10:09

Re: no a bude to tak do te doby, nez

R^R^R^ ač nemocný důchodce s vámi souhlasím!!!

Psí vrah Čumil 28.2.2008 9:38

Ale bože, pane doktore, co je to za bolavý křik o společném zájmu politiků?

Základní rys politiky nejsilnější z vládních stran tu přece vyjádřil v koncentrované podobě jistý nick powerplay. My to prostě tak chcem a na ostatní sééérem... Je mi líto, pan Julínek postupuje podle téhož receptu. Čímž je vymalováno. ;-D

Kajan 28.2.2008 8:46

Samozřejmě, že jedině zisk je motorem kvality. To si socani a ostatní pomatenci pište !!! Dzp.

Kajan 28.2.2008 8:43

Chceme-li systém zdravotnictví založený na všeobecné solidaritě, lépe řečeno na společném sdílení zdravotního rizika na úrovni všech občanů České republiky,

nemůžeme nepřejít na mechanismus "tržními lvy na tržní vlky", jehož základem je myšlenka, že kdo platí, ten také rozhoduje. Tedy občané ovládají svými sympatiemi soukromé zdravotní pojišťovny, které jim za jejich "solidaristické"  peníze najímají soukromé zdravotní služby !  I soukromé pojišťovny i soukromí zdravotníci se musejí bát ztráty sympatí občanů !!! Jinak to nebude nikdy fungovat ! Je nutné připomenout, že i občany ČEské republiky i pro tyto účely jsem všichni, včetně zaměstnanců a zdravotních zařízení a soukromých lékařů !!  Samozřejmě, že přitom bohatým je nutno umožnit, aby si za lékařské služby platili, kolik se jim zlíbí ! Dzp.

janik 28.2.2008 7:57

Re: a existoval vůbec nějaký systém???

A až ten dům postavíte zjistíte, že možná tato stěna mohla stát dál, umyvadlo mohlo být na druhé straně, tohle okno je zbytečné,... Vážím si lidí, kteří jsou ochotni podstoupit riziko a pokud se ukáže, že udělali chybu, tak ji korigovat.

emil 28.2.2008 7:52

Těžko se to povede

Článek se mi líbil, ovšem přání na společný postup celého politického spektra, speciálně ve zdravotnictví, je jen pouhou chimérou. Současné strany se staly nepřátely "až za hrob", co jedna strana vyhlásí, druhá strana neguje. Paroubkova vyhlášení typu, že až on bude u moci, všechny současné reformní kroky zruší. To je dobrá perspektiva, až pak přijde strana Karla Nováka, zase zruší všechny kroky případné Paroubkovy vlády. Takže se bude přešlapovat na místě a stále  začínat znova. Hu, je mi z toho pomyšlení zle. Pokud budou převažovat osobní ambice nad snahou stát dotáhnout o kousek dál, dokud současná politická "elita" (spíše jelita) nevyklidí pozice a nenastoupí normální lidé, vidím změnu velmi černě.

HlavaXXII 28.2.2008 7:46

Re: a existoval vůbec nějaký systém???

Sotva asi vymyslíte předem věc, která bude bezezbytku a bezchybně fungovat tak jak jste si vysnil.

BOMBON 28.2.2008 2:02

no a bude to tak do te doby, nez

se vsichni dovtipi, ze medicina je sluzba jako kazda jina a nema byt regulovana statem, nebot stat nema v popisu prace zasahovat do soukromopravnich vztahu....

a bude to tak do te doby, nez se vsichni dovtipi, ze solidarita (jakkoliv definovana je jeji uroven) 1 - musi byt az posleni zachrannou brzdou, 2 - musi byt tvorena v "paralelnim" systemu (nikoliv ovlivnovat soukromopravni vztahy), 3 - mela by mit vyhradne financni charakter a 4 - mela by byt zasadne tvorena pujckou potrebne castky, nikoliv jejim darovanim...

je to sakra tak jednoduche... vice na www.liho.cz

petrph 28.2.2008 1:07

a existoval vůbec nějaký systém???

vemte si že chcete postavit dům - musíte mít rozpočítané  a rozkreslené plány do poslední tašky na střeše dřív než poprvé kopnete do země. Zatímco v případě zdravotnictví se vymyslely (nebo spíš dohádaly v parlamentu) regulační poplatky, a teď se přemýšlí co dál, žádná návaznost, žádná odpovědnost - možná že se poplatky zruší, možná že zvednou , zvýší se zdravotní pojištění "do společného koše". nebo se udělají individuální účty" ... nemělo tohle být už předem naplánované jako součást systému ozdravy zdravotnictví, který nám slibovala strana a vláda???