6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pohlaví není politická kategorie

Určitě jste ten názor už mnohokrát slyšeli: „... je dobré, aby bylo v politice více žen, politiku by to kultivovalo, byla by lepší, slušnější... Žen je polovina společnosti, proto by to měl i parlament odrážet...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 29.8.2016 15:39

Imám v české armádě nebo ve škole?

Pěkné, pěkné. Viz server idnes:

http://goo.gl/273EpZ

Alternativy a realizace kolem návrhu Úsvitu jsou ovšem zajímavé, vysloveně muslimy nezmiňují, Allrawi to vysloveně neodsuzuje, pokud to nebude jednoznačně diskriminační, to jsem tedy zvědavý, co z toho bude. Když to hoši a děvčata zvládnete pěkně po právu, všechna čest, držím vám palce.

Pořád je to zajímavější a více k věci, než plavky či návštěvnice francouzských restaurací v šátku.

J. Anděl 29.8.2016 15:40

Re: Imám v české armádě nebo ve škole?

Moc se omlouvám, to patří jinam :-)

Z. Lapil 29.8.2016 12:53

OT: školství nemá sloužit inkluzi

Takhle řečeno je to ona pravda, která není celá. Školství nemá sloužit inkluzi, ono má BÝT inkluzivní neboli takové, aby posloužilo VŠEM dětem, ne jen těm blízkým průměru.

Pro účely této poznámky je jedno, jestli toho bude dosaženo skrze zvláštní školy, asistenty nebo jakkoliv jinak.

J. Schwarz 29.8.2016 10:56

Levičáci jsou

banda násilníků a jejich kecy o toleranci a demokracii jsou právě jen kecy. Všude, kam zasáhne jejich pracka se snaží získat alespoň 51% a pak "brát vše". Proto se tak snaží o evropský superstát - stačí mít 51% / i za pomoci imigrace / a "brát všechno". Pravičák , i když vyhraje, levičákovi nijak nebrání ve štěstí. Levičák si své recepty může zkoušet / samozřejmě na svých souvěrcích / dokonce i v "minimálním státě". Ten ponechá prostředky i levičákům a ti je mohou použít k realizaci svých vizí. Problém je v tom, že většina levičáků jsou blouznivci, prodavači teplé vody, žvanilové co kritizují reálnou "společnost" a chtějí ji - za slušný plat - vylepšovat. Nezajímá je, že značná část jejich spoluobčanů žádné "vylepšení" nepožaduje a stačí jim, aby je levičáci neotravovali se svou kýčovitou "humanitou" a "péčí o člověka". Levičák si i v pravicovém režimu může zřídit kolchoz či družstvo a ušetřené daně si "přerozdělit". Pravičák se bohužel nemůže vzdát "cti" bojovat proti CO2 ani možnosti "čerpat dotace" či být "sociálně pojištěn" výměnou za to, že na tyto bohulibé záměry nebude přispívat.

D. Stirský 29.8.2016 10:40

K zastoupení žen v politice:

Zpěvačka Chi Coltrane má krásnou písničku s názvem The Queen. Zpívá se v ní o tom, jak vládne král, avšak ve skutečnosti je to královna, která o všem rozhoduje, posílá lodi do bitev atd. A tak to je určitě i dnes: Ministr dorazí domů, ve dveřích stojí rozkacená manželka s válečkem a ječí: "Cos to tam zase kvákal za nesmysly! Jak jsem ti říkala, že máš hlasovat!"

V. Povolný 29.8.2016 10:16

mimo mísu jste spíš vy

a vaše přirovnání k mužskému a ženskému sportu.

Autor kritizuje upřednostňování jedné skupiny před ostatními. A připomíná, že existují take jiné skupiny, které nejsou upřednostňovány. A já dodávám, že je jich mnohem víc, např. homosexuálové. Ti jsou zrovna v kurzu. Jsou v parlamentě dostatečně zastoupeni?

Mě ženy v politice nevadí a nevadilo by mi ani kdyby jich byla většina. Ovšem pod jednou podmínkou. Že to bude na základě svobodných voleb a ne na základě kvót.

Ten problem ale je mnohem obecnější. Mají kvóty smysl? Dosáhneme pomocí kvót zlepšení situace? Nebo jde jen o maskování politického záměru případně o vytváření umělých témat aby se lid zabavil a politici měli o čem jednat?

Není to spíš umělé zavádění nerovnosti?

P. Rudolf 29.8.2016 9:02

Absolutní nesmysl

Ta přirovnání jsou navíc úplě mimo mísu.

Svět mocných je světem testosteronu (plus tradiční role muže a ženy ve společnosti, ktrá se sice posouvá, ale je to běh na velmi dlouhou trať) a s tím normální ženská nic nenadělá. Konečně, asi by podle autora bylo spravedlivější, kdyby si své síly ve sportu měřili společně lidé pohlaví jak ženského, tak mužského.

J. Anděl 29.8.2016 10:15

Re: Absolutní nesmysl

No jo, pane Rudolfe, ono i to vaše přirovnání má své mezery. Sport je zábava a věnuje se jí jen ten, kdo chce (ať jako sportovec, nebo divák). Jsou tam zcela oddělené soutěže pro muže a pro ženy (nebo smíšené jako v tenisu, není to ale tak časté). Vzít to doslova, mohli bychom mít dvě komory, jednu mužskou, jednu ženskou, platily by jen zákony, schválené oběma komorami. Některé komise by mohly (musely) být smíšené.

Být to ve sportu tak, jak se dnes navrhuje v politice, pak by ve všech sportovních týmech (i individuálních soutěžích) musely být v kandidátkách týmů spravedlivě zastoupeny ženy. Nikdo by ovšem už neřešil, zda budou sedět na střídačce, nebo budou nasazeny.

Normální ženská má normální rovnocenný volební hlas. V čase různých křížkování kandidátů nelze napsat, že s tím normální ženská nic nenadělá, resp. nadělá s tím totéž, co normální chlap.

Nicméně chápu, že každý na to má svůj názor, svůj pohled na věc. Zatím se to smí. Můj názor je, že všechny tyto novodobé kvóty kastrují lidstvo a západní civilizaci. Osobně doufám, že tváří v tvář komplikacím s udržením civilizační identity se pochlapíme a ukážeme, že máme koule. A dokud cenzura a represe nezatlačí svobodu zcela do mantinelů svobody volby mezi Pepsi a Coca Colou, budu svými silami normálního chlapa za touto svobodou stát.

J. Schwarz 29.8.2016 11:03

Re: Absolutní nesmysl

No, pokud se prosadí nejnovější "trend" mezi pokrokáři že pohlaví si člověk "volí", proč by nemohla žena, která sice vypadá jako muž ale "cítí se ženou" bojovat na Olympiádě mezi ženami? Když může na ženské WC... A proč by vlastně měly ženy na jedné straně sportovat odděleně a na druhé mít "kvóty" na zastoupení ve vedení společností kótovaných na burze? Nebylo by pak lepší vytvořit dvě "společnosti" - mužskou a ženskou a ty by si řešily "svoje problémy" za svoje a po svém? Jako jednotlivci by se samozřejmě ženy a muži mohli navzájem dobrovolně "obšťastňovat", ale nebylo by to věcí politiky.

J. Anděl 29.8.2016 11:25

Re: Absolutní nesmysl

Tento nejnovější trend by ovšem mohl politickým stranám umožnit zachovat kandidátky, jaké jsou dnes, jen by si 50% kandidátů muselo zvolit ženské pohlaví. Ono stačí jen na chvíli.

Dvě společnosti mě při úvaze nad dvěma komorami parlamentu taky napadly. Nabízí to fantaskní situace k úvahám :)

P. Rudolf 29.8.2016 12:04

Re: Absolutní nesmysl

Každé přirovnání alespoň na jednu nohu kulhá. Smysl mého příspěvku však byl v tom, že nikdo nechce, aby ženy závodily s muži, neb lidé chápou, že jsou fyzicky slabší. Ale sportovní disciplíny lze rozdělit. U mocenských míst (kde se dnes jedná spíš o dispozice psychické - kde je rovněž mezi ženami a muži dost podatatný rozdíl), ať už ve státní sféře, či té soukromé, to jaksi nejde, že.

J. Anděl 29.8.2016 12:21

Re: Absolutní nesmysl

Ano, řekněme, že ve sféře psychické je také mezi námi nějaký statisticky rozlišitelný rozdíl. Není ovšem tento rozdíl příčinou stávajícího stavu? Proč si myslíte, že je dobré normami podporovat někoho dělat něco, na co nemá dispozice?

U sportu to chápu, tam ovšem zajistíte, že jsou (alespoň co se týče pohlaví) vyrovnané síly na obou stranách. V politice však něco takového nezajistíte. Zůstaneme-li u vámi použitého příkladu, pak mně se to jeví jako dobrovolný hendikep.

Kdyby šlo o wrestling, tak k čertu s tím, je to zábava, ale tady jde o politické zřízení a svobodu, s trochou patosu lze napsat i životy nás všech. Copak těch experimentů ještě nebylo dost? Co prokazatelně dobrého z toho poplyne?

M. Prokop 29.8.2016 16:30

Re: Absolutní nesmysl

Bodejť by Hofman nehoroval pro každou EUnijní zelenorudou pitomost.

K. Janyška 29.8.2016 8:47

Ano, jsou nedůstojné. Stejně jako víra

v Boha a socialismus... Dzp.

F. Pavlis 29.8.2016 17:16

Re: Ano, jsou nedůstojné. Stejně jako víra

Pane Janyško, k viíře v Boha vás nikdo nenutí už drahně let. Korporátní socializmus ale za vámi leze i na WC spolu s lidskými právy nejen třetího pohlaví na všechno bez odpovědnosti za nic. Ta vaše tolikrát připomínaná teorie spontaneity na tom nic nezmění, pokud jsou u kormidla ti, co tam jsou. Kvokací politici a političky...Žel.

P. Lenc 29.8.2016 8:17

Dík!

K. Frauknecht 29.8.2016 9:01

Re: Dík!

Přidávám se. Děkujem a tleskáme naprosto normálním názorům. Kde udělali soudruzi z NDR chybu :-(?

Š. Hašek 29.8.2016 14:40

Re: Dík!

Já taky.

Ale vypadá to, že soudruzi přeci jen udělali chybku. Pokud si mohu pohlaví volit/napsat nepohlavní euroobčan (typ Dienstbier) - potom přeci do těch dotazníků kádrovacích napíšu vždycky, co se mi právě hodí! Jenže voni to daj do počitadla .....

A. Bocek 29.8.2016 6:55

Nejsme stejní.

Tak jako bude i v budoucnu velice málo nositelů Nobelových cen z Arabského světa , málo maratónských vítězů z Vietnamu , bude málo abstinentů v Rusku , tak doufám , že nikdy nebudou muži rodit děti.

J. Anděl 29.8.2016 0:35

co dodat?

Je fakt smutný, že je nutný ještě takhle evidentní věci opakovaně psát. Nelze než doufat, že uprchlická krize zatřese těmi domečky z karet tak silně, že spadnou. Aneb jak na všem špatném lze najít něco dobrého. A střízlivost je dobrá.