18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 15.9.2010 17:43

Re: Ryba smrdí od hlavy

Není to zase až tak složité. Pouze je nutno nazývat věci pravými jmény a správně používat pojmy. Pojmy, které mají obecně svůj daný význam a nedávat jim význam jiný, který jim nepřísluší. Například : Demokracie je vláda většiny občanů. Nic více a nic méně. Této je možno dosáhnout pouze a jedině v systému většinových voleb, podpořených systémem obecných referend k zásadním otázkám fungování státu. S tím ovšem souvisí, pokud je hlavou státu prezident, jeho volba přímo občany a nikoliv opět politickými stranami a jejich zástupci v parlamentu. V dolní komoře jsou pouze zástupci politických stran a možná jejich voličů. Nikoliv většiny občanů, jak žádá zastupitelská demokracie.

P. Čech 15.9.2010 17:35

Re: " Zgruntu předělat celý systém, ústavou počínaje a volebním systémem konče."

Není pravda, že občané nechtějí. Oni chtějí, ale neví jak. Protože u nás je "demokracie" pouze v ústech politiků a to ještě špatně interpretovaná, občané nemají praktickou možnost cokoliv přímo a demokraticky změnit. Je to velká výzva pro politické strany typu VV, aby dokázaly, že své předvolební sliby myslely doopravdy. OD ODS, ČSSD, KDUČSL, SZ a KSČM toto očekávat nelze. Jsou to všechno zprofanované strany, kterým vždy šlo a jde o pouze prospěch vlastní. Za 20 let svého působení v parlamentu to dokázaly docela přesvědčivě. Je třeba přesvědčovat občany všemožným způsobem, aby tyto strany vypoklonkovali ze sněmovny. To je jediná demokratická cesta, ovšem s trochu nejistým výsledkem. Základní a zásadní chybou je špatná ústava, vytvořená a schválená povětšinou bývalými komunisty, kteří nemají a neměli o demokracii ani ponětí a podle toho to dopadlo. Kdo konkrétně tuto ústavu vytvořil si odpovězte sám, není to tak těžké.

M. Trhlík 15.9.2010 17:08

Re: Ryba smrdí od hlavy

Pane Čechu,asi budete mít pravdu.Již několikrát jsem přemýšlel z jakého důvodu řada významných politiků se ohání tím,že bude nekompromisní proti korupci.Zajímavé je to,že  drtivá většina z nich přetrvává v politice řadu let a nyní se mi zdá,že slovo korupce je jim cizí.Asi by nám měli vysvětlit,proč se korupce dostává do popředí zase před významnými politickými událostmi.

M. Prokop 15.9.2010 16:34

" Zgruntu předělat celý systém, ústavou počínaje a volebním systémem konče."

No jo, ale kdo a jak?

To by byl úkol pro osvíceného monarchu a na ty nevěřím.

Občané musí ........ jenže nechtějí.

M. Prokop 15.9.2010 16:32

Re: Nejlepší je takový Janyška dézetpé !

Jaroušku, vy jste pojevená oranžovorudá nula už dávno.

J. Láníček 15.9.2010 12:03

Nejlepší je takový Janyška dézetpé !

Ten vždycky trefí hlavičkou na kladívko a jeho vyčerpávající příspěvky mají vždy nejméně dvě paty a žádnou hlavu. Pořád nemohu zjistit, kde on a jemu podobní berou informace - co čtou a sledují. Nejspíš naše vysoce profesionální a přísně nestranná masmédia a poslouchají co řekne velmistr Kalousek a jeho (ne)přítel Nečas. Jeden nás proškrtává k absolutní nule (až z nás skoro všech budou úplné  "existenční" nuly), druhý se chystá snížit nezaměstnannost o 100 tisíc lidí. A stačit k tomu bude prostý úřednický zásah. Jen by mě zajímalo, kam se tito lidé podějí a zda už tím pádem nebudou ke svému (pře)žití nic potřebovat. Zvlášť když nás v roce 2013 čeká druhá vlna krize - jsem četl vyjádření jednoho světového odborníka z Ameriky !

P. Čech 15.9.2010 11:29

Re: Ryba smrdí od hlavy

Je to opravdu zajímavé. Otázkou je, čím to je.Každopádně je Švýcarsko vyspělou zemí a to jak ekonomicky, tak i politicky. Asi to jednou zkusili a následně zjistili, že to funguje a funguje dobře. Navíc se neměli od koho učit, na rozdíl od nás. My se ale bohužel učíme na nesprávných místech. Chceme-li ovšem opravdovou demokracii, musíme to zkusit také. Občané to musí chtít a ne podléhat demagogickým žvástům představitelů politických stran, jimž v žádném případě nejde o blaho a prosperitu státu, ale o výdobytky vlastní. Je jediná cesta. Zgruntu předělat celý systém, ústavou počínaje a volebním systémem konče. Znovu opakuji, máme se kde učit. Jde jen o to, učit se tam, kde to funguje k prospěchu státu, k prospěchu většiny občanů státu. Nikoliv tam, kde despoticky vládnou politické strany a to nad občany zemí. V takovýchto zemích a to lhosteno kterých, vládne vždy menšina, reprezentovaná politickými stranami (opět nezáleží na tom jakými), t.zn. jde vždy o diktátorskou vládu menšiny členů a voličů té které strany nad ostatními občany, kteří tvoří opět vždy jedinou demokratickou většinu. Opět jde o naplnění pojmu demokracie bez přívlastků, které zase slouží jen politickým stranám.

M. Prokop 15.9.2010 10:57

Re: Ryba smrdí od hlavy

Zajímavé je, že se to referendum (užitečné, ne však samospasitelné, záleží na formulaci otázky) ujalo ve větším jenom v tom Švýcarsku.

V USA se méně referendí, zato více volí.

P. Čech 15.9.2010 10:13

Re: Kajan

Vidíte, ono je to v pojmech a jejich obsahu a náplni. ČSSD není stranou sociální, ale socialistickou. To je ovšem veliký rozdíl, který mnoho lidí, ohloupených všelijakými nízkými kampaněmi, nepostřehne a ve své lenosti se po pravém významu slov ani nepídí. Potom to všechno ovšem dopadá zákonitě špatně. A o tom to je.

P. Čech 15.9.2010 10:08

Re: Ryba smrdí od hlavy

Všichni a vždy? Nemáte pravdu. Je to všechno o té, tolik vyhlašované a uctívané demokracii.Skutečné demokracii bez přívlastků. Demokracii jako takové, nikoliv nějaké demokracii socalistické, sociální, parlamentní, zastupitelské, či jiné. Demokracie je demokracií občanskou (zde nemám na mysli ODS, která není ani občanská ani demokratická). Mám na mysli demokracii občanskou, kde ve společnosti vládne většinová vůle občanů, zjištěná jediným možným (ikdyž ne ideálním) způsobem a to referendem, kde má každý občan možnost svou vůli projevit a jehož výsledek je pro všechny závazný. To je jediná a skutečná vláda většiny občanů, aplikovaná snad v jediném státě na světě a to ve Švýcarsku. Žádné menšinové uskupení lidí, ani politické strany, nemají zde právo bez referenda rozhodovat o zásadních otázkách řízení státu bez vyjádření občanů. Jedině to je cesta k opravdové demokracii a nikoliv k nějaké jiné demokracii s jakýmkoliv přívlastkem. Ony přívlastky slouží pouze k ohlupování lidí a to vždy za účelem vlády menšiny, reprezentované opět vždy politickými stranami. I ve Švýcarsku vládnou politické strany, ovšem jejich moc je podstatně omezena právě zmíněnými referendy. Rozhodnou-li občané v referendu špatně, což se může stát, mohou si za to sami a obvykle se z toho poučí. Nemohou se odvolávat na to, že za to můžou "ti nahoře", jak je tomu např. i u nás. Kdo jsou oni "ti nahoře"? Jsou to opět zástupci politických stran (nikoliv většiny občanů), obvykle zvolení v nesvobodném volebním systému, kde je voličům zákony diktováno jak mají volit a koho musí volit, pokud chtějí využít svého volebního práva. To ovšem má s demokracií pramálo společného. Spíše nic. Jinak s těmi agenturami máte naprostou pravdu.

K. Janyška 15.9.2010 9:15

Re: Ryba smrdí od hlavy

Já bych to s tou korupcí zase tak nepřeháněl ! Jsme na tom stejně jako všichni a vždy !  Jen jsme vynalézavější a větší kverulanti ! Od nich totiž ty všechny pofiderní agentury. založené na vydělávání na lidské hlouposti, berou informace ! A tam jsme mistři světa ! Dzp.

P. Čech 15.9.2010 8:43

Ryba smrdí od hlavy

Tolik vyhlašovaný boj proti korupci a to všemi politickými stranami, ztrácí na účinnosti a postrádá smysl okamžitě, blíží-li se nějaké volby. Občané a voliči jsou upláceni sliby (povětšinou nesplnitelnými). Zde je prazáklad korupce v jakékoliv zemi. Korupce je korupce a to nezávisle na tom, jsou-li nabízeny peníze na ruku (ČSSD) a nebo jinak (strany ostatní). Ryba vždy smrdí od hlavy, to ví snad každý. Programy pol. stran postrádají vizi a pokud jsou zde vyjímečně nějaké její náznaky uvedeny, chybí tam návod, jak oněch vizí dosáhnout. Strany nabízejí hloupým občanům tu zadarmo pivo nebo guláš a věci jiné a kupodivu to funguje. Je to ovšem korupce jako vyšitá. Chtějí-li politické strany bojovat proti korupci, musí začít u sebe. To je ovšem , zdá se, neuskutečnitelné, poněvadž ony z korupce žijí. A o tom to je.

K. Janyška 15.9.2010 8:03

Kajan

Ale socialisté takoví být musejí ! Jinak by přestali být socialisty ! Dzp.