2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
NObody 5.1.2009 21:30

Stavějí Potěmkinovy vesnice

V stavění Potěmkinových vsí je naše současná, ale i nedávná policie (vlastně od 89. roku) skutečným expertem. Není divu, že občan těm dobře placeným loudalům nejenom nedůvěřuje, ale zákonitě se jich i bojí, protože při své "činnosti naoko" se dopouštění trapných přehmatů, při kterých často přijde nevinný občan k úhoně. Tuhle kdosi prohlásil, že kdybychom je zrušili, lid by si oddychl. Za ty miliardy, co měsíčně tahle zbytečná mašinérie spolkne, bychom si mohli pořídit schopnější soukromou ochranu.

Vlad 5.1.2009 23:51

Re: Stavějí Potěmkinovy vesnice

Obávám se, že je to zcela charakteristické pro celý tento stát. Dnes v televizi: teprve televize upozornila policajty, že jim tu už dvanáct let (mezitím ale seděl) podvádí najaký darebák. Hošíci, kteří vytunelovali ostravské doly se odvolávají a nikdo jim nic nejen nedosvědčí, ale ani neshledá trestnou činnost. Ježíšku, dokud nebude možno porovnat výdaje a příjmy různých činitelů, zejména soudců, policajtů a politiků, nebude lépe. Další podmínkou je, aby museli vrátit, nebo nahradit způsobené škody. Především prací.:-)

Petr Benes 5.1.2009 11:04

Ale vzdyt se samo nabizi logicke vysvetleni!

Nase policie, hlavne jeji ridici slozky, je sama soucasti organizovaneho zlocinu a taky z toho neco ma. Prece Icko nezrusil financni policii jen tak pro nic za nic. :-P

Martin 5.1.2009 16:26

Re: Ale vzdyt se samo nabizi logicke vysvetleni!

Přesně !!

JaS 5.1.2009 20:24

Re: Ale vzdyt se samo nabizi logicke vysvetleni!

¨Přesně? Vy víte, jak jak to přesně? Autor předstírá své domněnky a podezření podle toho, co je známé. Vy víte něco víc? Logické vysvětlení se nabízí, ale pořád jsou to jen domněnky - s nimi se zasahovat nedá! Na to je potřeba práce a ne kecy.

Schumacher 5.1.2009 9:44

..byly ze země vyváděny značné finanční prostředky údajně pocházející z trestné činnosti, aniž bychom se dočkali adekvátní, především však včasné reakce ze strany Policie ČR ?

Policie koná na základě relevantních informací. Policie není finanční úřad.

Ludva 5.1.2009 10:13

Re: ..byly ze země vyváděny značné finanční prostředky údajně pocházející z trestné činnosti, aniž bychom se dočkali adekvátní, především však včasné reakce ze strany Policie ČR ?

Ze země se vyvádí také Kožení, Krejčířové, Pitrové....  nejspíše pod ochranou policie.

Martin 5.1.2009 16:23

Re: ..byly ze země vyváděny značné finanční prostředky údajně pocházející z trestné činnosti, aniž bychom se dočkali adekvátní, především však včasné reakce ze strany Policie ČR ?

Přesně !!

insider 5.1.2009 9:40

Výzva

Pane řediteli, nadhodil jsem zde pár témat k diskuzi. Zvednete rukavici? ;-)

petr 5.1.2009 9:01

co Vy

Dobrý den přeji, a mám jeden dotaz. Vaše analýza současné situace je príma, nicméně nikde nevidím Váš názor na 1)Dvacet let po rozpadu socialismu nemá ČR eura. To je přeci ostuda jak barák.2) Všechna ministerstva jsou systémově v rozkladu a nefungují.3) Celková politika ČR je prolezlá politikařením a k ničemu jsme se za dvacet let nedohrabali. (máme sice soukr. podnikání, ale  na hranicích přežití. Stát zasahuje do všech oblastí konání způsobem nemocného blba ve funkci ředitele školy.4) Politika už není politikou, nýbrž boj o koryta.

5) Ukazuje se, že žádné smlouvy nám není zatěžko porušit či obcházet.6) Což je nejdůležitější...vznikl tu policejní stát!!!V tichosti a bez analýz. Každý  policajt může bez souhlasu soudce vniknout kamkoliv!!!! To není právní stát!!!!!7) Za presidenta máme dnes už jenom evropského šaška a celá ČR je tak akurád v Evropě k smíchu.8) Novináři si netroufají o domácí politice raději ani psát, mají strach.Co Vy?

Liberta 5.1.2009 19:23

Re: co Vy

Petře, mluvíte o téhle zemi a o této době, nebo jste spadl s Marsu?8-o Povšiml jste si, že pan Zimmel je kriminalista a hovoří o praní špinavých peněz a výnosech ze zločinů? Z Vašich 8 otázek (bodů) by se mohl vyjádřit snad jen k šestému (který by Vám hravě vyvrátil). To ostatní jsou "stížnosti", s nimiž se nejlépe obraťte na hlavní nádraží ;-P

Vlad 5.1.2009 23:58

Re: co Vy

Petře, proboha, proč považujete nepřijetí eura, jež by mimo jiné umožnilo velkým státům (Francie, Německo, Británie, s nimiž máme své zkušenosti, že:-)) použít a devastovat podle potřeby naši ekonomiku, za ostudu? Je myšlení na vlastní hlavu ostudné? Nebo spíš podléhání propagandě a "kampaním", jež degradují člověka na blbce?

Mimochodem: když neděláte nic protizákonného ani nemorálního, proč se bojíte vniknutí policie?

insider 5.1.2009 8:54

Policejní práce

Ha! Tady si pan ředitel (já ho znám ještě jako ředitele a říkat někomu ex-ředitel mi přijde divné) naběhl ...

Ne že by neměl pravdu, s jeho názory pro dnešní den bych i souhlasil, ale policejní práce se skládá ze DVOU složek: operativní a procesní. Obě jsou důležité a v obou má PČR značné rezervy. Momentálně módní buzzword criminal intelligence (za pana rady Vacátka to bylo taky, jenom se tomu neříkalo tak vznešeně), na které v dnešním článku pan ředitel žehrá, by si jistě zasloužilo vylepšit. Při všech těch policejních reformách ovšem není divu, že systém kolabuje ...

Ale já chci mluvit o procesní činnosti policie, která je mi bližší. Tím "procesem" se rozumí trestní proces. Zjednodušeně řečeno vlastní vyšetřování a papírování - na rozdíl od chození po ulici, sbírání tipů a podobně. Tady má policie podstatně víc ke zlepšování než v operativních činnostech. PČR si musí systematicky budovat kádry schopné vzít si deset tisíc stran papírů, analyzovat je a pak connect the dots (další pojem, co je právě in ;-)). Tohle policie nedělá a pokud takové lidi má, tak je to spíš náhoda než produkt systematické politiky. Bez těchto dovedností (vlatně je těch dovedností víc než jen přečíst hodně papírů a pochopit je, ale snažím se věc vysvětlit stručně a jednoduše) se moderní hospodářská kriminalita vyšetřovat nedá!!!

insider 5.1.2009 9:08

Re: Policejní práce

Policie si dodnes plně neuvědomila význam "papírování". Někdy jsou to maličkosti. Příklad: policie vyšetří případ o dvaceti dílčích skutcích a pošle spis státnímu zastupitelství k obžalobě. Spis není v podstatě nikdy srovnán 1-2-3-...-20, nýbrž 15-8-4-20-... Nikomu z policistů nevadí, že státní zástupce to bude půl dne studovat, aby v tom měl přehled, nebo že soudce bude potom dělat tu samou práci znova. Přitom by stačilo, aby to policajt srovnal už na začátku. Je to drobnost, ale když je podobných drobností milion, pak svědčí o systémovém selhání. Pak se všichni hrozně diví, proč je trestní řízení pomalé a drahé.

Kdosi v odposlechu řekne, že v tom jede Věra, a hned nějakou Věru dáme do vazby. Ano, hovořím o slavném kiksu ÚOOZ, ze kterého se stala velká ostuda. Nevím, zda v tom jela či nikoli - třeba ano. Ale když se nebude klást důraz na papírování a pořádné dokazování, pak je úplně jedno, že v tom třeba jela. Nakonec bude propuštěná z vazby, neodsouzená a policie bude mít ostudu.

I kdyby se všichni informátoři shodli na tom, že Věra je samotný šéf české mafie, tak je to jedno, pokud se případ nevypapíruje a neopatří se solidní důkazy. A právě v téhle fázi je boj s kriminalitou bílých límečků tragický. >-Rv;-€

insider 5.1.2009 9:08

Re: Policejní práce

Když hovořím o ÚOOZ - s oblibou dávám k dobru následující historku. Před časem jsem hovořil s elitním podplukovníkem z ÚOOZ o jednom případu, kde zajistili známému mafiánovi notebook. Podplukovník se hrozně rozčiloval, že dali počítač znalci přes počítače, ten zkopíroval haddisk, obnovil smazané soubory atd., ale (teď se podržte!) neřekl ÚOOZ, které soubory jsou důležité pro vyšetřování!!! Jak to mohl znalec přes počítače vědět?!?!?! Představa, že by si vzal zkopírovaný harddisk a začal číst, byla podplukovníkovi naprosto cizí (mně to trvalo tři dny, ale prošel jsem každý soubor, vyrobil několikamegovou databázi ve specializovaném programu a dal dohromady docela zajímavou kolekci vodítek, jak dál vyšetřovat). Znalec přes počítače může samozřejmě obnovovat soubor a hledat klíčová slova, ale nic nedokáže nahradit přečtení souborů a hledání souvislostí kvalifikovaným policistou.

A toto (+ různé další dovednosti) se PČR musí naučit - a ještě předtím se musí naučit, jak se je naučit. A úplně ze všeho nejdřív musí pochopit, že je potřebuje!!

insider 5.1.2009 9:15

Re: Policejní práce

A svůj díl viny nese i pan ředitel (i když jsem FIPO pokládal za progresivnější a schopnější policejní útvar) už jen z toho titulu, že byl součástí policejního managementu.

Z dobře informovaných zdrojů vím, že když se FIPO zakládalo, vzbudilo to zájem a zajímalo se o místo u nich i pár schopných lidí ze soukromé sféry. Proč tam pak nikdo nenastoupil? Už nějakou dobu tvrdím, že tradiční struktura ředitel - náměstek pro operativu  náměstek pro proces je přežilá. Zejména útvar jako FIPO měl mít třetího náměsta, kterému pracovně říkám náměstek pro odbornou činnost. O co jde?

Kdyby měli zločinci pistole a policie ne, každému by to přišlo divné. Když mají zločinci daňové poradce a policie je ve vlastních řadách nemá, přijde to každému normální. Důsledky jsou však přitom stejné - policie prohrává (akorát přitom neteče krev). Slepé spoléhání na soudní znalce je zásadní chyba. Znalec nebude na poradě diskutovat nad možnými vyšetřovacími verzemi, ani nebude u domovní prohlídky posuzovat, co je zajímavé a co se musí zajistit a prostudovat důkladně (+ tisíc dalších policejních činností). To musí dělat policie sama vlastními silami. A když nebude mít kvalifikaci, bude to policie dělat špatně. To je zákonitost. Policie si musí budovat vlastní odborné kapacity. U daktyloskopie a balistiky to už dělá dávno, ale v 21. století musí mít odborné kapacity pro daně, účetnictví, právo atd. Prostě jinak to nejde!!!!!!!!

insider 5.1.2009 9:23

Re: Policejní práce

Kdyby ředitel ÚOKFK myslel progresivně, tak si najde řekněme manažera z Big 4 (ideálně z někoho auditu, co má současně zkoušky daňového poradce) a nabídne mu ty samé peníze, co mu platí soukromý sektor a místo zástupce ředitele.

Že to nejde? Ale kdeže! Sice by stál možná tolik, co šest řadových policistů, ale tak velký útvar jako ÚOKFK má vždy víc než 6 volných tabulek. Peníze na výplaty by tedy byly. A přinesl by podstatně víc znalostí než šestinásobek řadového policajta, navíc znalostí nezbytně nutných.

Nemohl by být ve služebním poměru (nevešel by se do paltových tabulek), ale to není podstatné. Místo náměstka by se mu říkalo zástupce ředitele a formálně by byl externí dodavatel. Policie si platí telefony, nájem a malování kanceláří, proč by si nemohla platit tohoto externistu? jediné, co to chce, je pochopit požadavky kladené na policii v 21. století a trochu thinking out of the box (a zase jsme u těch módních slovíček :-P).

insider 5.1.2009 9:36

Re: Policejní práce

A proč nemůže mít ÚOKFK (nebo nemohlo mít FIPO, pane řediteli) stánek na Career Days na ekonomce mezi Deloittem a accenture? Shání přece kadidáty s těmi samými vlastnostmi! Kdyby jim nabídli hodně dobrá školení (jako že by je policisté na ÚOKFK měli dostávat) a možnost služebního postupu, pár nadšenců by se našlo. Konečně policejní práce není zdaleka nezajímavá. Ale opět: chce to, aby policie myslela jinak ...

Schumacher 5.1.2009 10:00

Zdravím.

V podstatě souhlasím, jenže problém není jen v policii samé, ale  v zákonech a na Ministerstvu vnitra. K jádru příspěvků - přesně tak, nelze se spoléhat na znalce, je nezbytné aby policisté, státní zástupci a soudci měli potřebné odborné a reálné znalosti. Jenže spousta z nich je ještě zvyklá vystačit s pár paragrafy trestního zákona a trestního řádu. Potřebují sebevzdělání a ne čekání co dostanou pod nos. Pokud školení, tak jako intenzívní nalejvárna a ne státem placená dovolená  s plnou penzí. O advokáty se takhle nikdo nestará a za cokoli musejí tvrdě zaplatit.

insider 5.1.2009 10:09

Re: Zdravím.

A Vy sedíte kde, pane kolego?

insider 5.1.2009 10:18

Kde je problém

V zákonech ... žádný zákon neříká "policie se musí chovat úplně pitomě". ;-P Nic z toho, co jsem napsal, by nepotřebovalo změnu žádného zákona. Jediná vhodná změna zákona by umožnila snadnější vyhazování policistů, aby se sbor ozdravil. Už mne unavuje jednat s policisty, kteří jsou pevně rozhodnuti vydržet do důchodu na svém místě a dělat to přesně stejně, jako to udělali před třiceti lety u SNB (takových zatvrzelých není zas tak moc, ale potíží je s nimi hodně).(Y)

A ministerstvo: když jsem o uvedených problémech (+ pár dalších) hovořil s lidmi z MV, zjistil jsem, že mnoho z nich vidí podobně. Ale nemohli nic udělat přes odpor policejního managementu (připomíná mi to pověsto u plukovnickém želé, které deset let bránilo reformě armády). Bylo to ovšem před Langerovými čistkami a s těmi novými lidmi nemám tak dobré styky, abych se s nimi bavil takhle otevřeně. Nevím, jaký je názor MV nyní.

Schumacher 5.1.2009 12:34

Re: Kde je problém

Na zaplacení specialistů nejsou tabulky. To je obecně problém veřejnoprávní sféry. 2055.

insider 5.1.2009 13:06

Re: Kde je problém

2280. Ale jestli tím myslíme oba to samé, tak netuším, jak se podle toho dá hledat. Taky nerozumím všemu. ;-P

Schumacher 5.1.2009 14:59

To já také ne.

Najdeš v oblíbené brožované knížce co máš na stole. Novější zatím nevyšla. Když se rozčiluješ často vzpomeneš stranu 147 vlevo nahoře. Úlevu přinese tahle sůra bez předznamenání : První řádek : 3,24,7, druhý řádek : 18, osmý řádek 16, 17,devátý řádek 27, 28,27,první řádek 22, 24,druhý řádek 5.

insider 5.1.2009 15:19

Re: To já také ne.

No jo, já jsem někdy hrozný cholerik. ;-)

Schumacher 5.1.2009 15:31

Také bych občas střílel...

Ale vydýchám to. Třeba kompenzovat zdravým pohybem. Jak tak koukám ven, tak se proběhnu s hrablem. Příroda se snaží.

mik 5.1.2009 23:07

Re: Také bych občas střílel...

Tak toto dělají zaměstnanci MV v práci ? 

Brainstorming je občas velmi užitečný, ale slušná firma jej nepředvádí na veřejnosti.

Barry Goldwater 5.1.2009 8:26

Já se domnívám,

že úkolem naší politické scény a policie pod její kontrolou je oddálit přijetí eura do doby, kdy bude většina nezákonně nabytých prostředků vyprána, a  znemožnit vyšetřování hospodářských zločinů (a jiných zočinů s těmi hospodářskými spojenými) do doby než budou promlčeny. Veliké úsilí tomut cíli věnoval profesor Václav Klaus (a přiznejme si, že dosáhl nemalých úspěchů), ale samozřejmě důležitá je spolupráce  všech zainteresovanými - státní správy justice, organizovaného zočinu. To je důvod zneschopnění policie, rozpuštění zkušených týmů, nefunkčnosti justice, oddalování přechodu na euro atd. 

Vlad 6.1.2009 0:09

Re: Já se domnívám,

:-)

Líbí se mi ironie, s níž ho titulujete profesor. Pan Klaus zřejmě má jen papíry na titul inž. Všechno ostatní je honoris causa. Profesor je takhle: "Vím, že jsi téměř negramotný, ale chtěl bych ti zamazat hubu, abys mi dal svátek" x "Trhni si nohou, Véno, už máš po ptákách, tvá smůla, žes mně tenkrát neposlal do řiti, teď syp do penze a pípy na peníze mi nech".

R.J. 5.1.2009 6:56

Malá lexička,

asi ta směnárna nechtěla platit za ochranu, tak tam přišlo domlouvací komando.