26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Ploďte a množte se...

Mám před sebou na stole návrh zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení z pera MPSV a jedná se o natolik „šťavnatý“ text, že vám jej musím blíže představit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strakoš 11.5.2016 12:01

Re: Je úplně lhostejné,

Kupodivu ti s těmi dětmi to dělají taky a navic vychovávají do někoho, kdo bude (s velkou pravděpodobností) živit i ty bezdětné v důchodu.

Takže tak závistivé mi to zase nepřipadne, jen je divné to řešit u sociálního pojištění, když už se to samé jednou řeší v daňovém odpočtu.

J. Strakoš 11.5.2016 11:57

Re: Dovolím si nekorektní poznámku

Daňový bonus vysvětlujete správně, pokud se daňových bonusů nechytí ČSSD (http://ekonomika.idnes.cz/zvysuji-se-slevy-na-deti-086-/ekonomika.aspx?c=A160503_180358_ekonomika_jvl), pak to sice pořád nazývají bonusem, ale jedná se o pastelkovné.

Plně souhlasím, že sociální "pojištění" není třeba komplikovat a lze to udělat zvýšením odpočtu na poplatníka. Ideální by bylo na rovinu přiznat, že sociální pojištění je daň a zahrnout ji do výběru daně. Jedna velká instituce by se tak mohla zpola rozpustit.

S. Landa 11.5.2016 11:47

Re: Bohatý člověk nemá 2 auta,

Co bude se světem až dosáhnu onoho požehnaného věku nemohu tušit, ale o správnosti svého rozhodnutí ani v nejmenším nepochybuji a jsem si naprosto jistý, že tomu tak bude i o těch pár desítek let později.

Mimochodem, nechci působit jako kverulant, ale nemyslím si, že se osobně známe, tedy to oslovování pomocí 2. osoby jednotného čísla neshledávám vhodným...

H. Balzám 11.5.2016 11:32

Jediná funkční demokracie

může být postavena na principu posuzování občanů jako sobě rovných. Nelze diskriminovat někoho nebo naopak benefitovat druhého na základě skutečností, které nesouvisí se statutem občana. Jenže v této sockomoušské společnosti, kde si stát uzurpuje právo na kontrolu úplně všeho, se klidně v budoucnu můžeme dočkat pro vyšší daně pro zrzavé nebo hnědooké lidi.

H. Balzám 11.5.2016 11:29

Re: Je úplně lhostejné,

Ti bezdětní už dnes platí penzi někomu jinému, stejně jako z daní přispívají na školy cizích dětí, na jejich zdravotní péči, na jejich volnočasové aktivity a podobně. Vy jste ale závistivej blbec, to vám řeknu...

A. Bocek 11.5.2016 11:17

Re: Bohatý člověk nemá 2 auta,

no a v 89-ti letech , až budeš bilancovat svůj život , snad v tom Koránu najdeš útěchu pro své rozhodnutí.

R. Dubravský 11.5.2016 10:35

Přemnožení

Na světě je lidí nadbytek. Proč podporovat další množení?

S. Landa 11.5.2016 10:14

Re: Bohatý člověk nemá 2 auta,

"Základní civilizační povinností je mít děti"

to jsem netušil...

No, upřímně - než mít doma haranty, to si snad opravdu budu raději listovat v tom Koránu...

:-)

K. Krejčů 11.5.2016 9:56

Ale přátelé

, vždyť zákon o pojistném na sociální zabezpečení je teď tak jednoduchý, že je naprosto ŽÁDOUCÍ jej doplnit o další obezličky, odkazy apod. A zřídit další místa na sociálních správách, aby dodržování někdo také kontroloval, že? Pokud tento zákon projde, dovoluji si odhadnout, že náklady na jeho aplikaci (mám na mysli všechny náklady, tedy i náklady na úpravy mzdového SW ve firmách, vícepráce mzdových účetních, ztráty času zaměstnanců při opatřování potvrzení, náročnější kontrolní činnost a personální zabezpečení soc. správ) překročí přínos, bude-li vůbec jaký. Proboha - kdo vymýšlí tyhle hovadiny?!!!!!!!! Asi neví, že je už řešeno zákonem o dani z příjmu - daňové bonusy. Holt - je to jiné ministerstvo - a každý spěchá se svou troškou do mlýna, že?

A. Alda 11.5.2016 9:40

Jenomže oni to tak nevidí.

Oni chtějí mít ta dvě auta a dovolenou v Dominikánské republice a nikdy by nevstoupili do tramvaje, protože ji mají za "socku".

A zdá se jim sobecké, že rodiče více dětí nechtějí, aby jejich děti, které se musí v dětství uskrovňovat, platili těmto bezdětným užívačům života v budoucnu jejich penze a domovy důchodců.

A. Alda 11.5.2016 9:38

Je úplně lhostejné,

zda někdo děti mít nechce nebo nemůže.

Prostě je nemá.

A kdo je nemá, toho budou v penzi živit děti těch, kteří je mají. Ale péče o děti stojí výhradně na rodičích - dnešní stát jim situaci nejen neulehčuje, ale naopak velmi komplikuje.

Rodiny s více dětmi stěží mohou jezdit na dovolené na Seychely a do Thajska, kam pravidelně jezdí spousta bezdětných (například). Mnohdy si nemohou koupit nová auta a jsou odkázané na ojetiny. Mnohé z nich jsou dokonce v takové situaci, že se ani nemohou najíst podle svých představ, ale jen podle peněženky, tedy levnými "sr..." z hypermarketů. A jejich děti mají platit v budoucnu penze a zdravotní péči ve stáří těm, kdo si dnes užívají plnými doušky a o své příjmy se s nikým nedělí a nikoho jimi nezajišťují?

A. Dlouhý 11.5.2016 8:41

..

Ach jo. Tímto krokem stát jen přiznává co je tu už desítky let. A to ze sociální a zdravotní pojištění ve skutecnosti zadne pojištění není ale je to jen jinak nazvana daň.

Všechny ty peníze co se vyberou skonči nakonec ve státním rozpočtu. Nehromadi se v žádných fondech ani na zadnych individuálních účtech. Jak by tomu bylo, kdyby se jednalo o skutečné pojištění.

Myslemka změny je nejspíš takova ze kdo pracuje a vydelava peníze a má deti, tomu snizime dane. Není jedno jak se ty dane z historických důvodů nazývají?

K bezdtnosti. Koho to postihne, ten muže adoptovat. Jako argument slabe.

B. Michal 11.5.2016 7:40

Re: Dovolím si nekorektní poznámku

Stejně jako se slevou na dani a daňovým bonusem, lidí v této situaci se to netýká. A daňový bonus má horní hranici, nelze jej tedy zneužít stylem "pracuji za minimální mzdu a jsem v balíku z bonusu za 10 dětí".

Myslím si ale taky, že sleva na pojistném nemá moc význam, jde jen o jedny peníze a to lze řešit výší slevy na dani (včetně případně bonusu), není třeba komplikovat odvody.

Už teď s různou slevou na 1., 2. a 3. a další dítě se to zkomplikovalo, musíte při každé změně (třeba ukončení studia dítěte) uvádět, které je 1., které 2. atd., jako kdyby na tom záleželo (resp.nemohl to určit software automaticky).

A. Bocek 11.5.2016 6:39

Bohatý člověk nemá 2 auta,

ale má tři děti. Jedno za maminku, jedno za tatínka, a jedno za nešťastníky co děti nemohou mít. Máme plné huby lidských práv, ale nezdůrazńujeme povinnosti . Základní civilizační povinností je mít děti (navíc je to i radost). Pokud toto nevezmeme za své připravme se na korán.

E. Vašátko 11.5.2016 6:12

Dovolím si nekorektní poznámku

A jak by to bylo v daném případě s danými odvody v případech rodin (či dvojic), které budou mít 4 a více dětí, ale žijí na podporách, protože dělat nechtějí. Všimněte si, jak jsem korektní.