20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Paroubkovy počty

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mach 10.7.2006 13:29

Re: Re: Re: Autorovi

vito, prezident Klaus a nejen on, tehdy prosazoval většinové prvky v poměrném volebním systému, který by těžko umožnil patové výsledky a rozdíly mezi počty voličů a mandátů. Ale až ústavní soud, jmenovaný Havlem, zrušil většinové prvky toho volebního zákona a zbyl z toho tento paskvil.

Ladislav N. :-))) 10.7.2006 18:37

Re: Re: Re: Re: Autorovi

Jojo, Havel jmenoval soudce Ústavního soudu, aby vetovali Klaus-Zemanův (resp. ODS-ČSSD) kartelový legislativní výplod... ;-DR^

melkor 10.7.2006 20:39

Re: Re: Re: Re: Re: Autorovi

Ciste mezi nani: Kdyby ho ustavni soud nezruusil, tak vladu sestavuje pan Paroubek - a vcelku pohodlne

Pavel Bárta 10.7.2006 6:39

Re: Autorovi

Vítězem voleb (de iure) je strana, která získá nejvíce mandátů (ODS). Pro sestavení vlády je  ovšem rozhodující nikoli volební vítězství, ale zajištění průchodnosti (vyjádření důvěry vládě) ve sněmovně (nikoli sám počet mandátů, od toho se to ovšem primárně odvíjí, je podmínkou nejdůležitější, nikoli jedinou).

Pokud se naučíte číst, uvedl jsem, že k volebnímu výsledku (100 mandátů koalice ČSSD-KSČM, 100 mandátů koalice ODS-KDU-ČSL-SZ) získala ODS morální kredit vítěze voleb (nikoli morálního vítěze) a koalice jako celek morální kredit těch, kteří získali ve volbách výraznou převahu hlasů (nikoli mandátů). V situaci dvou vyrovnaných paktů bez rozhodujícího neutrála a potřebě dohody by v zájmu dohody měly být tyto kredity respektovány - patří to k politické kultuře.

Paroubek to odmítá, přestože takový gambit by mu přinesl obrovskou výhodu do budoucnosti a kromě (dočasné) ztráty premiérského křesla politickou prestiž. Co se týče volebního programu, snadno by ho uhájil blokováním koaličního zákonodárství ve sněmovně.

Otázka tedy zní, proč se chová, jak se chová a k čemu tak nutně potřebuje udržet kontinuitu výkonné moci pro ČSSD? Nic víc - nic míň!

Realita velké koalice, která by byla výhrou Paroubka (obhajuje statut quo) a prohrou Topolánka (žádá změnu) má zcela reálnou alternativu v předčasných volbách. Tam má Topolánek na výhru šanci, ve velké koalici nikoli.

Lea 10.7.2006 9:17

Re: Re: Autorovi

ODS získala větší počet hlasů. Ale za podmínek,kdy pár dnů před volbami  došlo  u  policisty  profesionála  k takovému  přetlaku,že musel  ve výboru  ventilovat svoje  problémy.Kolem  Kubiceho zprávy se rozpoutala smršť,kdy jedni poukazovali na styky Dalíka s Kubicem,druzí na to,ať se nehledá motiv Kubiceho,ale obsah zprávy. Věřím,že jsou ve zprávě závažné věci hodné vyšetření. Nevěřím ale, že Kubice nevystoupil účelově. Tento tah se paradoxně obrátil proti ODS, protože ČSSD má jednak v ruce 100 mandátů a již několikrát deklarovala, že volby byly zprávou Kubiceho zmanipulovány ve prospěch ODS,tudíž počet hlasů uznává a zároveň zpochybňuje.Kubiceho jednání je kaňkou na letošních volbách,která morální kredit vítěze voleb značně diskredituje. 

Doktor 10.7.2006 10:02

Re: Re: Autorovi

Odpověď na otázku ve čtvrtém odstavci je jednoduchá - protože může.

Poměr hlasů ve sněmovně 100:100 neumožňuje kompletní blokování zákonů. Pokud byste znal zákonodárné postupy, pak něco takového nemůžete nikdy napsat. Parlament je dvoukomorový a horní komora může v tomto případě mít hlavní slovo. Paroubek by byl idiot, kdyby tohle nevěděl.

Proč by měl vládě dávat volnou ruku, když má spolu s komunisty tolik poslanců, že si ev. podporu vládě může podmiňovat ústupky nejen personálními, ale hlavně programovými? Kdyby se nesnažil prosazovat program pro který ho občané volili, pak by to nebylo normální.

Slovíčkaření "morální kredit vítěze voleb" vs. "morální vítěz" neberu.

PROROK ELIÁŠ 10.7.2006 7:28

Re: Autorovi

 Opět agitka, jako vyšitá.....Marxistické křídlo je pojem silně přehnaný a neustálé tlaky na Čssd formou setrvalých mobilizací proti levici, přirozeně TU naši levici, kterou pseudopravice využívá tu k volbě a jindy coby strašáka, obě strany přirozeně stmelují....

ahasver 10.7.2006 8:04

Re: Re: Autorovi

Zlatá Prorokova slova. Nicméně autor snad příště použije výraz "marxisticko-leninská", pro dnešek ho omlouvám, no nikdo není dokonalý...

Ladislav N. :-))) 10.7.2006 10:21

Re: Re: Re: Autorovi

ČSSD je nejméně z 50% komunistická a s tím se nedá nic dělat. Paroubek ji takovou chce mít ke svému obrazu....

melkor 10.7.2006 20:43

Re: Re: Re: Re: Autorovi

Vy se osobne znate s panem Paroubkem? A tykate si?

Pokud ne, coz je pravdepodobne, pak bych Vas prosil, abyste se zdrzel nepodlozenych vyroku.

Cedr 10.7.2006 0:38

Kredit vítěze

je dosti pošramocený Kubiceho aférou a jejími aktéry (Langer, Vidím a  spol.) Přesto je to  100 na 100.

spaldings 10.7.2006 5:57

Re: Kredit vítěze

Jak je pošramocen ? Třeba tím, že se voliči dozvěděli VČAS, tedy před volbami, s kým mají tu čest a že se o tom, že v nevědomosti volili darebáka, měli dozvědět až po volbách ? Takhle nějakými zmetky implementovaná naprostá hovadina se má čile k životu. Kubiceho zpráva PO VOLBÁCH nemá významu. A proto asi vadí, že byla vydána včas a je to t pošramocení. I když nevíme koho, čeho, čí. Co je Vidím a spol. ? Co pošramotil Langer ?

aleš007 10.7.2006 6:13

Re: Re: Kredit vítěze

od humbuku kolem zprávy o korupci, kterou sestavil Kubice a spol., uplynul měsíc a něco. Co se od té doby prošetřilo? Nic, mlha pokračuje.... 

Em 10.7.2006 7:31

Re: Re: Re: Kredit vítěze

Lze jen dodat: Ono se už někdy něco vyšetřilo?;-D 

tom 10.7.2006 8:37

Re: Re: Re: Kredit vítěze

proto se Paroubek drží křesla předsedy vlády jak čert kříže.Má moc nad policiií a proto se nic navyšetří.Jinak by to pro ČSSD byla pohroma.Takto to může svádět na ODS ale jakmile by se začlo vyšetřovat byl by to socanů konec

Ivan 10.7.2006 17:46

Re: Re: Kredit vítěze

Kdokoliv může kdykoliv poslat na policii neanonymní udání "doslechl jsem se ..." a uvést v něm jakékoliv nesmysly, třeba o Topolánkovi. Policie se jimi musí z povinnosti zabývat a tím se tedy ony nesmysly ocitnou v různých pracovních "zprávách". Pak, aniž by byly nesmysly ověřeny, někdo z policie dá  vhodný výpis z oněch pracovních zpráv k dispozici tisku a opomene sdělit (protože to přece ještě nevyšetřil) co je zjevným nesmyslem. Udavač se přitom nevystavuje prakticky žádnému nebezpečí, protože se přece mohl mýlit a nejdnal se špatným úmyslem.

Kubiceho zpráva udělala přesně totéž. Její autor (autoři) by měli být co nejpřísněji potrestáni, protože ve skutečnosti nesmírně pomohli uprchlému Krejčířovi, odsouzenému Pitrovi a jiným jejich kumpánům. A samozřejmě poškodili nevinné lidi a hlavně politickou stranu - sociální demokracii.