1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Parlamentní obchody

To je otázka, na kterou se pokusím shrnout názory kompetentních lidí. Připomeňme, že podle trestního zákoníku lze za úplatek považovat "neoprávněnou výhodu spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 27.6.2013 15:38

A s postupem doby klesala

úroveň našich politiků, až tu zbyl jen onen malý typ parlamentního kšeftaře, zaměřeného na plácání prapodivných koalic, tedy provádění těch nejpokleslejších politických obchodů, což jedině zdůvodňuje potřebnost tohoto typu lidí pro polickou práci...

(c) Adolf Hitler

Volební systém poměrného zastoupení vede skoro vždycky k takovýmto koncům. Mimo jiné dává parlamentním kšeftařům možnost prosadit věci, které velká většina lidí nechce. A ti jsou pak politiky zhnuseni!

J. Vyhnalík 27.6.2013 20:25

Re: A s postupem doby klesala

Není bez zajímavosti, že panu Hvížďalovi se podařilo vyjmenovat celou řadu přímých a nepřímých viníků současného neutěšeného stavu.

Jacques Rupnik, Hana Marvanová, Jiří Přibáň, Petr Pithart a další kritici současné situace včetně samotného autora věnovali spoustu své energie tomu, aby zabránili racionálními zjednodušení a zprůhlednění naší politické scény, kterou ba zajistilo zavedení většinového volebního systému.

Paradoxní je, že když poslanec odmítne stranickou poslušnost a zůstane v parlamentu jako libero, vyjednávající svoji cenu před každým důležitějším hlasováním, nikdo si toho ani nevšimne. Pokud se ovšem poslanci pokusí prosadit názor odlišný od převládajícího názoru v jejich straně a po té co neuspějí, rezignují na své mandáty a neshodí kvůli parciální neshodě svoji vládu, tak jsou označováni za korupčníky jen proto, že jim jejich kolegové pomohou najít práci.

P. Vaňura 27.6.2013 10:17

To je zase BLÁBOL

Proč se autor raději nezabývá tím, že europoslanci z ČSSD hlasují pro zákony, ZNEVÝHODŇUJÍCÍ české zemědělce.

A novinášský hnůj ve VEŘEJNOPRÁVNÍM rozhlasu tento fakt tají a žvaní, že na to doplatí jen francouzští a italští velkovýrobci. Neuvádějí ale, že z hlediska EU jsou těmi "zlými" velkovýrobci, které je třeba zkrouhnout, i bývalá JZD, která vyrábějí u nás většinu zemědělské produkce !!!!!

P. Čech 27.6.2013 9:36

Je to přesně tak, jak pan Hvížďala napsal.

Kompletně celá politika se v České republice odvíjí od dvou článků ústavy a to od čl. 5 a čl. 18, odst.1.Čl.18, odst.1 stanoví volební systém do poslanecké sněmovny takový, který předjímá a vyžaduje tvorbu nikým nevolených povolebních koalic s vlastním koaličním programem, který také nevolil ani jeden volič.Tvorba oněch koalic je od samého začátku provázena onou kritizovanou politickou korupcí, kupčením s pozicemi ministrů, jejich náměstků, ředitelů odborů na ministerstvech, ředitelů organizací přímo řízených ministerstvy, členstvím ve správních radách státních podniků atd.Přirovnal-li bych tuto situaci k židovskému handlu, asi bych Židy urazil. K takovému odsouzeníhodnému kupčení se Židé totiž nikdy nesnížili. Takového odporného handlu jsou schopny pouze politické strany a jejich představitelé, pokud se chtějí dostat k moci. Nepřímo to po nich totiž požaduje ústava a to konkrétně výše zmíněnými články.

P. Vaňura 27.6.2013 15:33

Hvížďala napsal.

J. Klepal 27.6.2013 8:14

poučení z krizového vývoje

Děkuji panu Hvížďalovi, že probral české kupčení s poslaneckými mandáty s Jacquesem Rupnikem, protože jeho názor, že bývalí poslanci "ze svého mandátu učinili obchodovatelnou komoditu, což je v právním státě zcela nepřípustné", je v demokratických zemích nezpochybnitelnou normou. Proto je také třeba považovat za šílenství výrok ministra Kalouska, že konstrukce státního zástupce připomíná třídní nenávist. Všichni bychom si totiž měli uvědomit, že zlodějny velkého rozsahu, především ty skryté nebo dokonce vydávané za poctivé podnikání,  jsou rozhodující příčinou současného ekonomického marasmu.

P. Čech 27.6.2013 9:48

Re: poučení z krizového vývoje

Žvásty páně Kalouska nelze brát vážně.On totiž mluví ke svým ovčanům, nikoliv k občanům obecně. Mluvit takto musí, protože na tom závisí jeho existence. On totiž nic jiného než žvanit neumí. Kdyby v České republice existoval u voleb do poslanecké sněmovny demokratický, většinový, dvoukolový volební systém, pan Kalousek by se nikdy politikem nestal a to z jednoho prostého důvodu. Nebyl by zvolen. Musel by se živit prací a silně pochybuji, že by za ni dosahoval na průměrný plat. Navíc na něj pasují přinejmenším dvě lidová rčení. "Potrefená husa se vždy ozývá" a "Chcípající kobyla kolem sebe kope".

T. Pansky 27.6.2013 0:55

Mnozi lide (pan Stepanek nebo Dolezal a jini) uz ztratili ...

... soudnost a tyto politicke obchody obhajuji.  Jinak receno, mnoho lidi uz prestali vnimat politiku jako praci pro obcany !!! 

P. Zeman 27.6.2013 10:09

Re: Mnozi lide (pan Stepanek nebo Dolezal a jini) uz ztratili ...

Spíše bych řekl, že je obhajují z hlediska jejich běžnosti, než z hlediska morálky. Jestli se tady nechá padnou vláda na selektivně vybraných případech (přičemž se tak dělo dříve, děje se a dít bude) a přitom naprosto větší nestoudnost s rozdáváním trafik svým oblíbencům projde hlavě státu, pak je něco strašně špatně.