4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pane Fialo, zahoďte politologické poučky

Politologové jsou vždy připraveni snést celou nůši návrhů, jak by se mělo „správně postupovat“. Ústavní právníci podobně. Jenom jaksi zapomínají na tu „tvrdou“ realitu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 7.11.2017 10:41

Ano.

Je to hrozné, ale je to tak.

T. Kočí 7.11.2017 10:37

Re: rád bych upozornil ...

VELMI SPRÁVNĚ. Pokud by nebyl nominantem Bureš, věci by se hnuly.Jenže vožungr už prohlásil, že Bureš je navěky.

Včera byl skvělý Rychetský na ČT 24.Bývalý socan si to u mně vylepšil. Proč nemá víc prostoru? Z jeho skvělého vysvětlení bylo jasné, jak většina politiků (?)neví o čem mluví.I piráti.

A. Nový 7.11.2017 11:18

Re: rád bych upozornil ...

Od Rychetského je to házení perlí ... Nikdo ho neposlouchá.

A. Alda 7.11.2017 13:22

Rychetský je skvělý.

Pečlivě čtu jeho články - už dlouho mne vždy potěší. Například jeho "Rodexit".

V. Oslej 7.11.2017 8:30

Jen zírám

Zajímalo by mne, koho volili všichni ti, kdo píší co by Fiala měl a nebo neměl. Kolik z nich je voličů ODS, a kolik spíš podporuje ANO.

Osobně nějakého toho voliče ODS znám, a jsou naopak potěšeni, že pro jednou stojí za tím, co říkali.

Když probíhali volby, tak jsem měl návštěvě kamaráda, a ten říkal, jak Babišovi stejně.. cituji "polezou všichni do análu" a proto že nemá cenu volit jinak. No vida, a když to tak není, to je křiku.

PS: není na Fialovi, aby předvedl co bude dál. To je momentálně na tandemu Zeman Babiš. A na Babišovi je, aby předvedl, jak je schopný politik, a co dokáže vyjednat.

P. Lenc 7.11.2017 10:30

Re: Jen zírám

Ano pane Osleji, je to přesně tak ,jak píšete.A platí to i pro mnohé zde diskutující, co do voleb nemohli přijít ODS na jméno.Najednou je ta proklínaná ODS "jediná" co má za úkol zachraňovat Babiše a jeho vládu.O socanech a lidovcích, kteří svou účastí na společné vládě a tři a půl roku vykřikovali jak je ta vláda skvělá a jejich odpovědnosti od těchto lidí neuslyšíte ani slovo.

A. Reček 7.11.2017 8:23

Autor podporuje lákadlo obou Klausů ke koalici

Je dobře, že vedení ODS zaujímá opoziční postoj vůči ANO a nemíní být pouhým koaličním ocáskem Babiše a nepřímo i Zemana. Prof. Fiala není hlupák, aby na takové vábení naletěl. Proto také plní to, co před volbami ODS slibovala svým voličům a to je dobře.

F. Egerer 7.11.2017 7:51

Co vlastně Petr Fiala chce?

Vůbec netuším, co vlastně Petr Fiala chce (kromě předsednického místa sněmovny) a jaká je jeho představa o dalším povolebním vývoji. Bohužel se ho na to nezeptal ani nikdo z investigativních novinářů. Zatím to vypadá, že jeho životní filosofií je destrukce.

V. Halašta 7.11.2017 8:03

Destrukce?

Destrukce a zpochybnění všeho minulého, především tradičních stran je doménou ANO, SPD a KSČM. Údajné programové průniky jsou nedůležité, jak ukazuje příklad s EET v podání ANO. Důležitější jsou průniky výrokové a tady je budoucí koalice jasná a má tu odpovědnost, kterou předhazuje ODS.

F. Egerer 7.11.2017 8:14

Re: Destrukce?

OK, nic proti tomu. ... a jak tedy dál? I když na to bych spíš chtěl odpověď právě od Petra Fialy, než od Vás.

P. Lenc 7.11.2017 8:31

Re: Destrukce?

Včera jeden diskutující napsal, že by ODS měla požadovat jako podmínku koalice silové prvky jako ministerstvo vnitra a pod.Naprostá naivita.A aby dělala jakákoliv strana nejen ODS Babišovi stafáž za 2-3 nevýznamná ministerstva a tím legitimizovala jeho "většinovou" vládu", to snad pánové nemyslíte vážně.To by jste museli mít prof. Fialu za naprostého blbce a ostatní taky.A ano, volič rozhodl, vítěz je jasný, tak ať se snaží.Je to jenom na něm.

F. Egerer 7.11.2017 9:41

Re: Destrukce?

Dávám Vám za pravdu stejně jako panu Halaštovi. Ale myslíte, že má pan Fiala nějakou představu, co bude dál? Jestli ano, tak zatím ji nevyslovil.

P. Lenc 7.11.2017 10:08

Re: Destrukce?

Ale on naprosto jasně říká, co chce.Pokud se to vám zdá málo, nebo vám to dokonce neříká nic, tak to už není jeho problém.Bohužel.

F. Egerer 7.11.2017 10:27

Re: Destrukce?

A co tedy říká o dalším vývoji? Třeba mi to uniklo. Tak buďte tak hodný a alespoň stručně mi to zprostředkujte. Děkuji.

P. Lenc 7.11.2017 10:40

Re: Destrukce?

On nemá pane Egerere co říkat o "dalším vývoji". To je jen a je věcí vítězného hnutí. A i to říká Fiala naprosto jasně.A naprosto jasně také říká co chce. Pokud vám to uniklo, není problém si to najít.A také není problém najít co ODS říkala před volbami.Ono je vůbec fascinující, že to je ODS, která je doslova tlačena do spolupráce s Babišem, ale naprosto zvláštní je,že v této situaci nejsou třeba Piráti nebo Okamura, i když mají takřka stejný povolební potenciál. A o socanech a Lidovcích nemluvě.Proč asi?

F. Egerer 7.11.2017 10:54

Re: Destrukce?

Děkuji. Máte pravdu, že to, jak voliči rozdali karty, je tak trochu gordický uzel. Ale pan Fiala na mě teď působí dojmem, že ODS fatalisticky čeká na předčasné volby. To mi připadne z jejich pohledu málo rozumné.

M. Těhanová 7.11.2017 13:11

Re: Destrukce?

A ví to i ti ostatní? Proč chcete odpověď zrovna od něho?

A. Alda 7.11.2017 10:02

Silovými ministerstvy jsou dnes nikoli obrana a vnitro,

ale školství, kultura, místní hospodářství a životní prostředí.

P. Lenc 7.11.2017 10:16

Re: Silovými ministerstvy jsou dnes nikoli obrana a vnitro,

Byl bych pane Aldo rád, aby jste měl pravdu.Ale silová ministerstva jako vnitro a justice zůstávají silová a ty, co vypisujete jsou ministerstva pouze na oškubávání státního rozpočtu.Co myslíte, že Babiš udělá jako první věc po inauguraci jeho vlády? Nemusíte hádat.Bude to "reorganizace" policie a dosazení Šlachty na některé exponované místo, pokud možno na místo policejního prezidenta.Můžete věřit nebo ne, je to pouze na vás.

M. Těhanová 7.11.2017 13:09

Re: Destrukce?

To jsem byla já. Nebyla to naivita. Mínila jsem to spíš ironicky, jako, že na to Babiš nikdy nepřistoupí a tím ukáže, o co mu vlastně jde.

Špinit se Babišem ODS opravdu nesmí, ztratila by své voliče.

P. Rudolf 7.11.2017 7:40

Je to tak

Volič české policii a soudům prostě nevěří a proklamacím politiků (čti házení špíny na druhé) už vůbec ne. A proč je tomu tak? No, protože do takového stavu je dohnali politici stran, které teď nejvíc křičí "chyťte Babiše"!

ODS má právo nejít s ANO do holportu, ale ať nezapomíná na to, že volič jí to v předčasných volbách spočítá. Ale to je politika.

V. Oslej 7.11.2017 8:22

Re: Je to tak

Možná. A kolik hlasů by asi tak dostali, kdyby se vykašlali na to, co říkali před volbami,a podporovali ANO? To už by to mohli zabalit rovnou, nebyl by už žádný důvod je volit.

J. Fridrich 7.11.2017 6:02

Koalice ANO s ODS je nejsmysluplnější, programově

Koalice ANO s ODS je nejsmysluplnější, programově jsou si docela blízké, podpora menších firem, živnostníků, snížení daní pro ně a pod.. Fialu je třeba vrátit na universitu aby řečnil a teoretizoval u tabule - on je nyní překážkou vytvoření funkční vlády, která by mohla naši zemi posunout dopředu... Fiala opravdu netuší, že vyjednávání o koalici je všude ve světě o dohodě, konsensu a někde musí ustoupit každý člen nově vznikající koalice v zájmu dosažení dohody, sestavení vlády a posunutí země dopředu.. Je brzdou pro naši zemi a měl by být nahrazen.

P. Labaj 7.11.2017 19:36

Re: Koalice ANO s ODS je nejsmysluplnější, programově

Pane jo! Když někdo napíše o ANO, že bude podporovat menší firmy, živnostníky, snižovat daně atd... Ještě tam snad scházelo dopsat, že bude snižovat byrokracii. Tak to autor této myšlenky asi právě přiletěl z nějaké (hodně vzdálené) galaxie.

To jste tedy opravdu ten pravý člověk, který by měl poučovat pana Fialu co má nebo nemá dělat , jak má hledat konsensus a ustupovat. A kam se má vracet.

Predpokládám, že ve volbách jste panu Babišovi dal do obálky nejmíň 3 volební lístky. ;-)

S. Sedlák 7.11.2017 2:09

Každým svým článkem dokazujete, že jste se definitivně

pomátl.

Volby v roce 2006 dopadly podobně jako letos.První dva na pásce měli sice podobný volební výsledek, ale nikdo nebyl schopen sestavit většinu v parlamentu. S Paroubkem nikdo nechtěl, protože by tam byla podpora komunistů a ostatní neměli dost. Vláda vznikla nadvakrát a ještě s podporou přeběhlíků. Neměla šanci vydržet. Tak ovšem rozhodli voliči.

Letos má Babiš více než ostatní, ale nemá tolik, aby vládnul sám. Prozatím nenabídl nic, co by k získání většiny v parlamentu vedlo. Bude muset něco nabídnout a to něco je velmi silná kontrola ostatních stran a jeho osobní rezignace na post premiéra. Je totiž absolutně nedůvěryhodný. Ne pro 30% těch, kteří ho volili, ale pro 70% těch, kteří ho nevolili. Není povinnost méně úspěšných stran jít s ním do koalice stejně tak, jako není povinnost ženské jít s někým, kdo se jí ekluje jen proto, že nikdo jiný není k dispozici a je tady pomyslná povinnost zachování druhu. Ono je totiž někdy lepší nezachovat druh místo toho, aby se zrodila zrůda.

L. Florner 7.11.2017 6:33

Re: Každým svým článkem dokazujete, že jste se definitivně

Ta vaše procenta jsou lehce zavádějící. Pominu-li fakt, že nevíte proč se 70% voličů rozhodlo pro jiné strany a bez ostychu to přičítáte nedůvěře v Andreje Babiše, pak stejně zbývá 40% oprávněných voličů, kteří se rozhodli nevolit. Aplikací Vaší logiky by bylo možné říci, že 30% voličů Babišovi věří a volili ho a 40-ti% oprávněných voličů, kteří k volbám nedorazili, je to jedno a nějaké důvěra nebo nedůvěra v Babiše je to poslední, co je zajímá. Tzn. téměř 60% oprávněných voličů si s důvěrou/nedůvěrou v Babiše buď nedělá starosti, nebo mu přímo věří. A proti tomu tu máme něco málo přes 40% oprávněných voličů, jejichž volba byla, dle Vaší doměnky, motivována nedůvěrou... A vše výše uvedené lze samozřejmě aplikovat i zcela opačně. Záleží jen na tom, čí prospěch preferujete.

Osobní preference a důvody volby jsou věcí neznámou. Dokonce i voliči ANO můžou mít problém s důvěrou v Babiše. Jejich volba může být motivována preferencí menšího zla, pocitem, že je lepší chovatel čápů než pistolník z vnitra, celoživotně skrývaný odpor k dredům, touhou vyjádřit protest (proti čemukoliv), výsledkem náhodného výběru hlasovacího lístku, důsledkem špatného spánku ze čtvrtka na pátek, cenou másla v oblíbené Večerce, vzpomínkami na společenskou likvidaci, mediální štvanici a cílenou kriminalizaci nepohodlných osob z dob nedávno minulých...prostě čímkoliv, co danému voliči dává nebo dávalo smysl v době, kdy vhodil svůj hlas do volební urny. Házet všechny do dvou pytlů - Má trád Andreje a Nemá rád Andreje, je chyba. Stejná chyba, která stojí za mylnými odhady volebních výsledků, hloupými kampaněmi a povolebními stesky politiků, že "nám ten program voliči špatně přečetli" (ať už nějaká strana vůbec nějaký program měla nebo neměla).

A. Alda 7.11.2017 10:07

Mnoha lidem toto nevysvětlíte.

I přesto ale jsem zastáncem demokracie.