11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Pandemie v širším kontextu (7)

Rychle překonat devastující následky epidemie samotné (a způsobu jejího řešení zvláště) nebude možné bez zásadní změny atmosféry ve společnosti a bez opuštění některých tragicky mylných představ poslední éry.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kvasnica 9.4.2020 12:38

P. MandoJak zde čtu,tak vy jste ale pořádný hovado i když tobě bych neměl vykat smrade.

A. Forman 9.4.2020 12:27

Kdybyste nebyl volem a článek si pořádně přečetl, tak byste nepsal hovadiny. Vy jse ten článek nejenže nepřelétl očima, ale rudým hadrem byl autor tohoto článku, zbabělče.

M. Pivoda 9.4.2020 12:21

Spolek přátel komínu!

Když jsem kdysi, v době českého reálného socialismu, si dle moderního počítače hledal práci v nějaké nově zřízené instituci, vynadal mi v komisi tam zasedající člověk slovy: "Pane inženýre, když si hledám práci, tak se dívám, aby ta instituce měla pořádný komín. Proč? Když ta organizace má totiž velký komín, tak ji ze dne na den nemohou zrušit!" Tehdy jsem mu byl vděčný, za tu ryze praktickou radu. Do té instituce bez komínu jsem proto nenastoupil.

Dnes se díváme po velkém komínu ze zcela jiného motivu.

S. Donát 9.4.2020 12:13

Abys komínem neproletěl dřív, když jiným tak přeješ.

M. Fleishman 9.4.2020 11:12

Vašíku/Timure/ Pružinskij demagogickej, populistickej, pokryteckej, narcisní hajzle, kdy si už konečně uvědomíš, že je konec, konec, konec doopravdy konec ? Teď už na tě čeká jen komín!

M. Pivoda 9.4.2020 10:27

Článek českého ekonoma-transformátora jsem jen zběžně očima přeběhl. Potvrdil jsem si názor, že "Starého psa, novým trikům nenaučíš". Nic neočekávaného v článku V. Klause nebylo. Naopak, vše tam bylo dle mého očekávání. Nic víc.

Protože ale v nadpisu článku bylo použito slovo Pandemie (k oklamání českých naivních čtenářů), dovolím si upozornit, že před příchodem skutečné pandemie nás nevaroval IVK, ale druhý nejbohatší člověk planety, Bill Gates, již v dubnu 2015.

Viz TED hovor (The next outbreak? We’re not ready), ze dne 3. dubna 2015, v jazyce anglickém (ale s anglickými titulky): https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI

Tento TED hovor (asi 8 minut záznamu) vidělo přes 24 miliony lidí. A výsledek? Toto je ten širší kontext dnešní pandemie!

P. Manda 9.4.2020 10:20

vy své paní dáváte bižuterii ?

P. Manda 9.4.2020 10:19

Je zde možnost, že vás pan Novák řadí do kategorie podpsíků a těm není třeba vykat.

V. Povolný 9.4.2020 10:16

Mimořádně dobrý popis skutečných problémů naší společnosti. Bohužel ale uřčený jen těm, kterým se nezatmí před očíma, když se řekne Klaus.

P. Manda 9.4.2020 10:15

To, že jste blb, píšu to přímo abyste to pochopil.

J. Matuška 9.4.2020 10:15

Viktor Kožený v Česku nikoho neokradl, napsal tento významný a důležitý muž

... „Podle mě v Česku, alespoň kam dohlédnu, nikoho neokradl,“ řekl Tříska na adresu Koženého. Podle Třísky Kožený ani neměl v úmyslu někoho okrást. Jeho problém prý byl, že proti sobě vyprovokoval lavinu útoků ze všech stran. „Pak mu zablokovali majetek a on nemohl vyplácet slibované desetinásobky vložených prostředků,“ tvrdí Tříska s tím, že Kožený přitom měl velice dobré investiční portfolio, takže by svůj slib vyplacení desetinásobku prý hravě a rád splnil. „Pak už to technicky nešlo, protože byl na útěku a situace tady pro něho byla ztracená,“ uvedl Tříska.

... V Ázerbájdžánu měl Kožený smůlu, že narazil na ostřejší hochy, než byl sám. Na holičkách ho nechala i CIA

Řeč přišla i na Koženého pokus zprivatizovat těžbu ropy v Ázerbájdžánu. „Kdyby se mu skutečně povedlo zprivatizovat ázerbájdžánskou naftu, a nebyl tomu zas tak daleko, tak by se nestal jen nejvlivnějším byznysmenem v Česku, ale v celé Evropě,“ tvrdil Tříska. Jenže podle něj měl Kožený smůlu, že narazil na Alijeva a jeho rodinu, kteří byli očividně ostřejší hoši než on. „Viktor tehdy také tvrdil, že ho zklamala CIA, která prý slibovala, že je dotažení privatizace i v jejím zájmu. Pak ho prý nechala na holičkách,“ dodal k tomu Tříska. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Viktor-Kozeny-v-Cesku-nikoho-neokradl-napsal-tento-vyznamny-a-dulezity-muz-352837

P. Jášek 9.4.2020 9:32

Máte pravdu, hysterie je hysterie...

Kontrolní otázka:

Jak se mohlo stát, že po vykradení vily předsedy vlády, který se chlubil tím, že ještě před rokem bydlel ve dvoupokojovém bytě a měl jenom Trabanta, ukradli jeho manželce šperky za 2 000 000,- Kč?

Slovy: dvamilionykorunčeských.

D. Stirsky 9.4.2020 9:30

Opět mně nezbývá, než souhlasit. Pokud IVK šťourá do věcí jako hospodářství, komplikované zákonodárství atd., většinou souhlasím. Jako auditor jsem něvštívil různé společnosti. A víte, co jsem si většinou říkal? "No, tak tedy klobouk dolů." Protože většina majitelů, které jsem poznal, byli poctiví lidé. Ne, že by se nepokusili o nějakou tu daňovou optimalizaci, byť mnozí ani toto nerealizovali. Ale vezměte si, v jakém napětí musí takový majitel fabriky s 200 zaměstnanci být! "Budu mít zakázky? Budu mít příští měsíc na splátky bankovních úvěrů, na DPH, na mzdy, na leasing? Má mně přijít kontrola ze sociálky! A pak na protipožární ochranu! Vánoční večírek pro zaměstnace! Poslat účetní na školení k 250. novele daně z příjmu!" A do toho rodina, děti... Pamatuji se na menší společnost, pár zaměstnanců. A od majitelky jsem dostal šanon - "tady máte všechno, co máme za směrnice." A já byl v šoku: Účetnictví, BOZP, kniha úrazů, školení na praní špinavých peněz, požární ochrana, lékařské prohlídky zaměstnanců, cestovní náhrady, stravování, sociální fond zaměstnancům, odborná školení zaměstannců... Té majitelce jsem pak dlouho tiskl ruku a zcela narovinu jsem jí řekl: "Tady vidíte, proč já se do podnikáíní nidky nepuoštěl. Já bych to nezvládl."

H. Rybnická 9.4.2020 9:03

Byrokratická nadřízenost a bohorovné chování úředníků se dá překonat a zlepšit, zjednodušit a zestrukturovat. Požadavek transparence a dodržování určitých rámců ne.

P. Victorin 9.4.2020 8:55

Pane Nováku, nevkusně tykáte mně? Nepamatuji se, že bychom spolu chodili do některé ze škol, které jsem navštěvoval, nebo že jsme se spolu spřátelili někde jinde...

D. Novák 9.4.2020 8:49

Svým výtvorem ses zařadil mezi intelektuálně méně zdatnou část veřejnosti. Byl jsi oklamán, nikoliv však panem V. Klausem.

P. Victorin 9.4.2020 8:26

Pane Hane, přiznávám, že jsem zcela neporozuměl, co svým příspěvkem nám zde chcete svěřit...

P. Han 9.4.2020 8:07

Dobře, že jsme tu transformaci ekonomiky nesvěřili někomu takovému, ale vám, světové ekonomické megastar "par excellence". Jen díky vám (a trochu snad ještě vašim soudruhům Švejnarovi, Zelenému a Sedláčkovi) jsme teď na špičce světa, nějaké Švýcarsko a Lichtenštejsko jsme nechali daleko za sebou, o USA a Číně nemluvě.

P. Victorin 9.4.2020 7:11

Institut Velebitele Koženého /IVK/ neúnavně předkládá prakticky naprosto nepřínosné bláboly, sloužící ke klamání intelektuálně méně zdatné části veřejnosti v tom ohledu, že ve skutečnosti, v pravdě žalostný ekonomický "odborník", de facto husákovský ekonom-specialista - výzkumník, celoživotně prokazatelně vykazující trestuhodně chabý úsudek, prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., je intelektuální gigant a tržní ekonom "par excellence".

J. Western 9.4.2020 3:34

Kdo maze ten jede bylo a bude :):)

D. Píšťala 9.4.2020 1:31

Ai za komunistů, to bylo OUNZ=Občane Úplatek Nebo Zemřeš! To byla lahvinka, dneska to jede v milionech přinejmenším!