29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Padesát milionů pro humouše

Prosím neplést s „homoušema“, jak se nekorektně říká homosexuálům. Proti těm nic v zásadě nemám, pokud nechtějí opět tančit v Praze kolem Jungmannova pomníku s pavíma pérama strčenýma v pr… no, právě tam, a taky si nemyslím, že když dva chlapi vychovávají malé dítě, že je to to pravé ořechové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Žíkovecký 16.7.2014 8:22

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Literaturu považuji za nedílnou součást kultury; a bez jazyka není literatury. Něco se dá sice přeložit, ale mnoho věcí je nepřeložitelných. Netýká se to jen básní, ale například i humoru. Třeba Pratchettovy romány o Zeměploše ( Discworld) obsahují tolik slovních hříček, že i ten nejlepší překlad nutně hodně ztrácí.

A kromě těchto bezprostředních a očividných projevů vlivu jazyka na národní kulturu existují i vlivy sekundární. Tím, že mluvčí téhož jazyka čtou stejné knihy, sledují stejné filmy a v dětství slýchají stejné pohádky, se formuje specifický národní kontext, kdy stačí stručně zmínit nějakou narážku a druhý většinou hned ví, oč jde. Pochopitelně i v rámci jednoho národa existují lidé s různým vkusem, ale existuje tam určitý trend a každá národní kultura má něco specifického, čeho se v ostatních v téže míře nedostává. (Srovnejte si třeba anglické, francouzské a italské filmy: to je přece zcela zásadní rozdíl.) A právě tato rozmanitost přispívá k bohatství lidské kultury jako celku. Ovšem ne tak, jak si to představují "multikulturalisté", kteří chtějí všechny kultury smíchat dohromady, jako když pejsek s kočičkou vařili stokrát dobrý dort. (To je také jeden z příkladů výše zmíněného národního kontextu: většina Čechů tu pohádku zná, většina příslušniků ostatních národů nikoli.)

P. Sulc 16.7.2014 21:19

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Jisteze mate pravdu, ale co by se stalo, kdyby Cesi uz par stoleti mluvili nemecky a dnesni generece byla soucasti nemecke kultury, stejne jako cast Svycaru?  Meli by daleko vetsi pristup k vede i vzdelani obecne, tech slavnych filosofu, spisovatelu, vedcu , lekaru ma ta nemecka oblast daleko vice nez ta ceska. Proste to je vec zvyku, kdyby na vas odmalicka mluvili rodice nemecky, bral byste to jako normalni, stejne jako ty desitky milionu dalsich lidi.

Z. Žíkovecký 17.7.2014 17:51

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

A co by se stalo, kdyby Češi, Němci, Francouzi a Angličané mluvili místo svých rodných jazyků latinsky? Latinská celoevropská oblast by měla ještě více slavných filosofů, spisovatelů, vědců, lékařů než kterákoliv dnešní národní oblast samostatně. Jenom bychom neměli například díla Shakespearova a Goetheova. Respektive by možná něco napsali, ale latinsky. Možná by to také byla mistrovská díla, ale podle mého názoru by tomu přeci jenom chyběla ta rozmanitost, kterou přináší tvorba mimo jiné v různých typech jazyků (izolační, aglutinační, flexivní...).

Naštěstí se to dá zařídit tak, abychom měli výhody obou systémů. Vzdělaný člověk ovládá dva jazyky: svůj rodný národní jazyk a celosvětový jazyk (kdysi latina, dnes angličtina). V tom si může dopisovat s lidmi po celém světě, studovat odbornou literaturu a číst překlady vrcholných děl vzniklých v jiných národních kulturách.

J. Vozábalová 15.7.2014 20:12

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Pane Šulci, moc jsem se rozmýšlela, jestli ještě reagovat, ale budiž. Samozřejmě nejsem totální tupoun a vím, že se národy v dnešním slova smyslu, tedy tak, jak to dnes vnímáme, nejsou záležitostí například středověkou.

Jen mám takový dojem, že NECHCETE brát má slova tak, jak byla napsána - ale to je nakonec Vaše právo.

Tím vším jsem chtěla říct, že jsem ráda, že se v průběhu 19. století český národ dokázal "najít" či "obrodit", či jak tomu chcete říkat, to není důležité. Jsem ráda, že jsem Češka, jsem ráda, že se Petr Vok z Rožmberka písemně přihlásil k "víře pravé" v českém jazyce (a v českém jazyce byla vedena celá správa dominia, byť jeho proslulá knihovna  - kterou ukradli a dodnes mají Švédové - obsahovala svazky v mnoha řečech), jsem ráda, že mnohé místní názvy z období vrcholného středověku svědčí o českém osídlení později zcela německých oblastí.

A také jsem opravdu ráda, že se dosud najdou lidé. kteří se vyjadřují krásnou a bohatou češtinou bez anglismů, rusismů i germanismů. Nemám nic proti názoru, že češtinou se "nikde nedomluvíme" - to je pravda a máme tím trochu ztíženou pozici. Ale až budou všichni mluvit pouze zjednodušenou a nenáročnou "euroíngliš", bude na světě trochu smutno - nemyslíte? Já se toho sice nedožiju, ale potomků je mi poněkud líto - nebudou umět ani jazyk svého národa, ani nebudou rozumět například klasické literatuře anglofonních zemí.

P. Sulc 15.7.2014 20:40

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Co se tyce anglicismu i jinych -cismu, vrele s vami souhlasim. Pripada mi to jako snaha po ''mezinarodnosti'', kompensovani pocitu menecennosti u toho ''maleho ceskeho cloveka''. Ja jsem 46 let v USA, ale jsem -li jednou za rok v Praze, anglicismy zasadne nepouzivam, byt ovsem se musim hlidat a tak se stane, ze mi to sem tam, ale malokdy, take ''ujede''. Na cestinu nijak hrdy nejsem, proste jsem se tak narodil a neda se s tim nic delat, stejne jako kdyz se narodite s jednou nohou kratsi. Nicmene prznit jazyk se nema. A o to hlidani se starali hlavne novinari, ale to byvalo,bohuzel, ted to kazi jak se jen da. Spisovatele jako Capek, Vancura, Wenig, i jini, se asi obraci v hrobech jako vrtule.

Z. Žíkovecký 15.7.2014 22:07

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Co je to "národy v dnešním slova smyslu", respektive co je to "dnes"? Pokud to má znamenat "v tomto desetiletí", pak se většinový názor opravdu liší od pohledu z doby středověku, obrození a první republiky. Ale nenechme si namluvit, že národní státy jsou koncept vzniklý 19. století. Státy byly už od svého vzniku ve starověku národní. Při rychlé expanzi impérií sice dočasně vznikaly mnohonárodnostní státy, ale pokud měly delší trvání, tak vedly k asimilaci a k zániku podrobených národů. Na území Římské říše zanikly keltské jazyky, v Egyptě arabština prakticky zlikvidovala koptštinu, v Walesu umí velšsky pouhá pětina obyvatel. Trvalejší dvou národů v jednom státě je velmi řídkou výjimkou.

P. Joch 15.7.2014 9:15

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Pane Sulc, kdyby nebylo národního obrození, dopadli bychom v lepším případě jako Lužičtí Srbové - bylo by nám dovoleno se asimilovat do germánského prostoru. V tom horším by došlo k vysídlení. Ty plány byli naprosto zřejmé už koncem 19 století.

Nacismu by opravdu nebylo třeba, národnostní otázka by se vyřešila o padesát let dříve.

P. Čech 15.7.2014 9:31

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Jen se zeptám, pane Jochu. Mají se snad oni t.zv. Lužičtí Srbové špatně? Jsou nějak vykořisťováni? Jsou nespokojeni?Pokud by tomu tak bylo, mám za to, že by již dávno odešli jinam. Ono je hlavně důležité, že jsou to němečtí občané, občané SRN. Národnost není důležitá. To jen chamtiví a hloupí politici, podporovaní ještě hloupějšími novináři hlásají něco jiného.

P. Sulc 15.7.2014 12:23

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

A kolik Alsasanu a Lotrincanu place nad tim, ze uz nejsou ''Nemci"" ale Francouzi? Zdaleka ne vsichni dnes umi nemecky. Proste , mluvil byste dnes nemecky a domluvil byste se po cele Evrope, pristup k literature take neni zanedbatelny. Z ceskou brblaninou se nedomluvite nikde, dnes snad uz ani ve Vidni. A kdyz budete studovat vedu na vyssi urovni ci orientalni jazyky, z cestinou se daleko nedostanete, ta vas dotahne tak leda jen k prumeru.

P. Čech 15.7.2014 13:56

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Zde s Vámi nesouhlasím. Německy se v Evropě domluvíte pouze v Německu, Rakousku, Švýcarsku a trochu v Maďarsku. Dost. Všude se v Evropě domluvíte anglicky, dnes už i v ČR.Němčina nikdy nebyla, není a nebude světovým jazykem.

P. Sulc 15.7.2014 19:45

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

V 79 me firma poslala delat na 6 tydnu k Philipsovy do Holandska, do Bredy. Skoro vsichni mluvili anglicky, ale hodne z nich jeste nemecky a francouzky. Kluk, se kterym jsem delal, umel perfektne vsechny tri reci. Udajne se o to jejich vlada snazila, neb zeme zije z turistu. To bylo jeste pred kabelovou ci satelitni TV a tak se tam prevadelo po dvou programech z Nemecka, Francie a Anglie. Ty jsem take mel v hotelu .A zahranicni filmy v mistni TV: zasadne jen s titulky, ne jako ta ceska prerikana pro blbecky.A co se nemciny tyce, byla to svetovym jazykem vedeckym. Jeste pred valkou dominovala nemecka veda a technika, hlavne biologie a medicina. A dodnes plati: studujete-li orientalni ci anticke reci, zacnete nejdrive s nemcinou, francouztinou a anglictinou.

F. Navrátil 15.7.2014 17:45

Re: Pane Šulc smekám

před vašimi názory a je pro mě velkou satisfakcí, že již jako chlapec, jsem nedovedl pochopit Palackého idealizaci doby husitské, která ve svých dopadech byla pro náš národ horší než třicetiletá válka. Rovněž tak obrozenecké hnutí nás vyřazovalo na vedlejší kolej  v oblastech řemesel, techniky, vědy i kultury. V době Rakousko-Uherska byla naše země v daleko lepší pozici než po jeho rozbití. Pokud Masarykovy názory na budoucnost naší republiky byly stejné jako, že svým nástupcem určil E. Beneše, tak jeho politická předvídavost nebyla ideální.

P. Sulc 15.7.2014 20:02

Re: Pane Šulc smekám

Palacky, Jirasek, Nejedly=  otcove vylhanych dejin Jak mohlo byt treba vysoce kulturni baroko dobou ''temna''? Ano, temnem byly husitske valky, vse znicene, stovky klasteru vypalene a to vcetne rukopisnych knih. Ale pro nas skolaky to mela byt vrcholna doba narodnich dejin, neb pry Cesi bojovali s Nemci. Nebojovali, bojovali katolici s podoboji, ti Ne3mci byli i mezi husity, tehda se na jazyk nehledelo. A konecne ve dvoudilnych "dEJINACH KORUNY CESKE" Z R 1993 jem se docetl, poprve, ze husitska vojska byly v podstate zoldnerske armady zivici se lopupenim a rabovanim. Takze se to snad dnes trosku v CR meni k lepsimu. A i ten vztah k Habsburkum je mnohem lepsi nez to byvalo. Jen ten pan Taticek zustava panem Tatickem, tehle kultik, a kult ''legionaru'' Cechum jeste dlouho vydrzi.

V. Vlk 15.7.2014 21:49

Re: Pane Šulc smekám

Víte pane Sulci, asi nemáte  moc co dělat,když stále sedíte u PC a za druhé, vy jste buď tak trochu člověk zklamaný životem a nebo prostě kverulant. Ty vaše věčné řeči o českých blbečcích! Ty , prominete li , pindy stylu "Ted Cesi brblaji a nedomluvi se temer nikde, znalost reci upadla" které svědčí o tom že víte kulový. Od dob konce 19 století nikdy tolik mladých lidí u nás nemluvilo jinou řečí-tehdy německy, dnes anglicky, ale učí se vydatně i rusky a další řeči, v Praze je „Goetheho institut“  ,kde se učí tisíce lidí krásnou němčinu, atd. Zatímco 90 % Američanů mluví blbě i anglicky a jinak nic. To pejortativní  oslovení „vlasteneckove“ vás odhaluje jako zakomplexovaného člověka, nepatřícího nikam, ztracence v cizí zemi, který aby nemusel plakat,  tak nadává. A o českých dějinách nevíte ani pendrek. Ale ,jak se říká, „chytrý jste jak rádio“. No tak si to užijte, stáří bývá smutné,když je opuštěné. Přeji vám pěkné čtení.

P. Sulc 16.7.2014 0:30

Re: Pane Šulc smekám

Jestli jsem kverulant, nemohu posoudit, ale zklamany zivotem rozhodne nejsem. Jako kluk jsem chtel do Ameriky, povedlo se a 46 let jsem se velice dobre uzivil, dokonce i bez fronty na pomerance ci banany, a naucil se i anglicky A ze by Cesi umeli reci? Snad dnes vicenez pred 20 lety, ale do Skandinavcu a Holandanu maji jeste setsakramentsky daleko. Co se dejin tyce, mam tu neco pres 3 metry knih, ovsem nejen ceskych dejin. A co me na tech vlasteneccich stve: stale si na neco stezuji, stale nekdo jiny muze za jejich problemy, ale oni sami se nesnazi o nic, ze by rebelovali, protestovali, demonstrovali, to preci nejde, neni to snad ani povoleno.Cechum stale nekdo ublizoval, ale v nemeckych fabrikach fachcili za extra rum jak mourovati. Ale statecne i revoltovali, 3 dny pred koncem valky. Kdy bylo povstani ve Varsave a na Slovensku?  Take tri dny pred koncem valky ?

P. Vaňura 15.7.2014 20:22

Pro přírodní vědy je dnes nutná ale i postačující znalost

jediného jazyka, a to angličtiny!

Z. Lapil 15.7.2014 7:26

Re: Pane Vlku, vy jiste vite lepe,

Domácí vyučování: dítě patří pod nějakou školu, ne nutně tu nejbližší, která je pak garantem jeho vzdělávání skrze periodické přezkušování. Co vím, je to dost poctivé a přísné.

I. Dekyský 15.7.2014 1:07

Mimochodem,

když už autor zmínil i ty homouše, jestlipak naše "objektvní" pravdoláskařské sdělovací prostředky vůbec informovaly o tom, že v Radě OSN pro lidská práva proběhlo na konci června hlasování o rezoluci na podporu rodiny. Text rezoluce byl schválen 26 hlasy, proti bylo 14 hlasů a 6 se hlasování zdrželo. „Rodina je přirozenou a základní jednotkou společnosti a má nárok na ochranu ze strany společnosti a státu“ praví se v rezoluci, která tak jen cituje Všeobecnou deklaraci lidských práv (čl.16,3). Proti rezoluci mj. hlasovaly všechny země EU s vyjímkou Bosny-Hercegoviny a Makedonie a samozřejmě USA. Snahy o rozbití tradiční, přirozené rodiny vesele pokračují (dva homosexuálové žádnou rodinou nejsou a nikdy nebudou, ačkoliv se právě toto snažily země, které rezoluci odmítly, do ní zařadit za každou cenu), zrovna tak jako diskreditace pojmů národ a stát. A eurohujerští darebáci z pražské kavárny všem těmto ničemnostem tleskají. Je mi z nich na zvracení, jsou naprosto stejný lidský odpad jako bolěševici.

K. Frauknecht 15.7.2014 7:15

Souhlas!

Hlavní média a zpravodajské servery se této zprávě vyhnuly (kupodivu, že :-)).

A o tom, že neomarxisté (ať v USA, v EU nebo u nás) jsou bolševičtí pohrobci nepochybuji. Jen houšť, alespoň to dojde i těm méně ostrým a konečně pošleme bolšany tam kam patří :-)).

R. Jonák 15.7.2014 8:31

Re: Souhlas!

Myslím, že jste velký optimista, bohužel.

P. Čech 15.7.2014 9:40

Re: Mimochodem,

Pojem "národ" , pane Dekyský, je nicneříkající a prázdný termín, nikde jednoznačně a nezpochybnitelně nedefinovaný a nedefinovatelný. Na rozdíl od pojmů "rod" a "kmen", kde se vzal, tu se vzal. Existuje sice skutečně snaha jej definovat, je mnoho definic tohoto pojmu, všechny jsou však nejednoznačné a zejména poplatné politickým a jiným názorům jejich autorů.

M. Prokop 15.7.2014 9:57

Re: Mimochodem,

Stručně řečeno, někdo si pod pojmem "národ" něco představí, jiný ne.

Vy holt ne, ale náhradou máte jiné, spíše divoké představy o možnostech politického uspořádání.

P. Čech 15.7.2014 13:47

Re: Mimochodem,

Představu o politickém uspořádání mám jen jednu. Mám však za to, že není možno ji označit za "divokou". Zejména proto, že v Evropě existují a efektivně fungují dva státy, které toto politické uspořádání mají. Oba tyto státy jsou bohaté, mají spokojené a vlastenecké občany. Jeden z nich navíc nemá vůbec žádný zahraniční dluh. Uspořádány jsou na občanském , nikoliv národním principu. A o tom to je.

J. Kanioková 15.7.2014 11:40

Díky za tuto informaci :)))

Přidala mi na optimismu !!!

M. Vojtíšek 15.7.2014 17:44

Re: Mimochodem,

Co je to tradiční? Šacoval bych, že tlupa tu byla dýl než jen mamka, taťka , dětičky.