7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ošemetnost systémových změn

Výrazná nespokojenost se stavem české politiky vede pochopitelně k čím dál hlasitějšímu volání po nějaké systémové změně. Asi nejradikálnější jsou zatím návrhy na zavedení přímé či referendové demokracie, žádné jiné alternativní velké vize k současné nedokonalé zastupitelské demokracii se u nás zatím reálně nevyskytly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 29.9.2012 17:27

Zpusob voleb neni dulezity

Nazelzi na tom, jakym zpusobem se do parlamentu dostanou lidi, co budou implementovat narizeni z Bruselu a prihravat kamaradickum statni zakazky. Volebni zpusob by se mel upravit tak, aby meli moznost dostat se tam lidi, u kterych se to alespon spocatku neocekava. Tj spise posilit pomerne prvky a snizit 5% hranici.

A. Reček 28.9.2012 18:10

Autor článku má pravdu

S většinovým volebním systémem koketuje hlavně ten, kdo se domnívá, že je tak silný, aby převálcoval ostatní politické soupeře a nemusel se o vládnutí dělit s některým koaličním partnerem.  A navíc pokud neumí dodržovat koaliční vládní dohodu a dává najevo, že ten menší vládní kolega nějak se jemu plete pod nohy.  Senát je volen většinově a klidně letos právě pro ODS se mohou senátní volby stát dalším debaklem a zbudou jim tam jen trosky senátorů.  Pokud je nějaká partaj v neoblibě, vždy to ve druhém kole voleb projede. Stačí pohled na počty komunistických senátorů, nemají ani senátní klub. Proto tolik brojí proti senátu.  Podobně brojili proti senátu v r.2004 socdemáci, když nezískali ve volbách ani jednoho  senátora a ODS to tehdy válcovala.  Teď již socdem o senátu mlčí, protože válcovali ostatní předloni. 

E. Heusinger 28.9.2012 13:28

Zrušte Senát

a do Sněmovny se klidně může volit většinově.

P. Urban 28.9.2012 11:20

Zodpovědnost voličům

I ve většinových systému se v praxi obvykle volí stranicky. Je ale rozdíl mezi voličem, kterému to stačí a voličem, kterému nic jiného nezbývá, protože jinou, než stranickou kandidátku nemá. Těchto voličů obvykle menšina; ale při vyrovnaných silách menšina často rozhoduje.

Většinový systém plodí systém dvou stran (nikoli ovšem důsledně, jak sám autor upozorňuje), ale tyto strany pak v praxi nejsou stranami tak, jak je známe my, ale spíše předvolebními koalicemi. V takovém případě platí, že výrazné osobnosti, které získají podporu voličů v daném obvodu, si obvykle cestu do systému najdou.

O. Mayer 28.9.2012 8:53

máte samozřejmě pravdu, ....

... ale i ta šedivá myš musí být schopna předstoupit před své voliče a dát dohromady kloudnou větu (resp. větu naladěnou mentálníém schopnostem svých voličů). Taky to pro ní nekončí zvolením, ale musí si přece jenom alespoň basálně dávat bacha na svoje výroky a činy i během funkčního období, je přece jenom ve stavu jakési permanentní volební kampaně. Základním příčinou marasmu co u nás vládně je ale jednak naprostý nezájem voličstva o věci veřejné (kromě skandálů) . Těžko pak hovořit o zastupitelské demokracii, když demos nemá zájem být zastupován. Druhým problemem je že politik/úředník ve skutečnosti není za svá rozhodnutí nikomu, ničemu a za nic zodpovědný. Poslanec je prakticky (pokud sám neztratí nervy) neodvolatelný (a to že máme jednoho který vykonává mandát z basy je jenom nejextremnějším případem), pro veřejnost je dostatečným trestem a vyřešením případu (třeba i zdánlivé) odstavení od koryta.  Krásným příkladem je Bém, který 1. nejprve je zvolen za stranu, která je ale volena kompanktně, nikoliv kvůli tomu že tam sedí on. 2. zcela ztrácí důvěru voličů a asi kohokoliv, nekolik týdnů se probírají kauzy ve kterých je namočen, národ se baví zveřejněnými odposlechy a stává se politickou mrtvolu. 3. politické mrtvole se ponechává hlas, protože tzv má mandát voličů (pokud ho někdy vůbec měla, bylo to hluboko v minulosti. S drobením koalice hlas mrtvoly nabývá čím dál tím větší ceny, myslí si snad někdo že za této situace je reálná šance vyšetřit, co se vlastně na radnici dělo (a veřejnosti je už vlastně u konečné části zažívací trubice, ta je už o 10 skandálů napřed, aktuálně třeba dvoutýdenní absence kořalky)         

V. Kain 28.9.2012 17:03

Re: máte samozřejmě pravdu, ....

Já si nemyslím,že VV byly hlavními potížisty.Spíše bych řekl,že ten marast zavinila TOP 09 s těmi jejich vypečenými ministry.Jeden nám nedělá dobré jméno v zahraničí,mimoto je starý a věčně ochrápaný.Druhý by nám nařizoval co máme jíst a jestli si můžeme dát panáka.A ten třetí to je to nejhorší.Tak tohleto eso permanentně nabourává program ODS a tím tato strana přichází o mnoho voličů.Nedělá nic jiného než zvyšuje daně.Socialisti ho musí milovat jak odborně dělá tu svinskou práci za ně.

V. Ondys 28.9.2012 7:44

:))))))) Je otázkou

zda se nám údajně :))) demokratické strany neproměnily v pouhé mocenské gangy při nechuti drtivé většiny lidí se politicky organizovat a uvnitř stran soutěžit o vliv s jasnou preferencí společenských zájmů. :))))) To by pak všechny úžasné představy našich intošů vzhledem ke skutečnosti působily neuvěřitelně naivně, až :))))) hloupě.