26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pk 9.7.2008 22:44

závěr

Možná- a budou mít pravdu: Ono darebnost jedněch ještě nedělá dobráky z druhých.

Zdendáč 9.7.2008 16:28

O nemravnosti opoziční smlouvy...

...už byly popsány tuny stránek...jen jaksi autorům uniká a příliš často se nezmiňuje příčina proč vlastně spatřila světlo světa.

1.Neschopnost,strach a panická hrůza z návratu komunistů zpátky k veslu byla příčinou toho,že nebyl prosazen většinový volební systém,který by zamezil vzniku volebního patu,kterých jsme a ještě dlouho budeme svědky v té naší velmi bipolárně rozdělené společnosti.Přitom právě v 90-tých letech pro potřebnou ústavní změnu disponovaly demokratické strany potřebnou a pohodlnou většinou...

2.Opoziční smlouva sice byla signována ODS spolu s ČSSD,ovšem hlavním a především morálním viníkem byly menší strany (ODA a KDU),které si proti volebnímu výsledku nárokovaly a hodlaly usurpovat podstatně větší než příslušný podíl na moci.Bez něj by sice těsnou,ale přesto většinou mohly vládnout společně s ODS bez nutnosti opoziční smlouvu vůbec uzavírat...

3.V následném období (s opoz.smlouvou) to byly právě ony zmíněné pidistrany,které na opoziční smlouvě s ČSSD nenechaly nitku suchou,aby pak při první příležitosti (sotva po dalších volbách opoz.smlouva skončila) zcela bezostyšně a bez skrupulí s tou samou ČSSD usedly v jedné vládě.Takovým bezprecedentním kotrmelcem si zlomila vaz nejen ODA a US,ale i KDU se jím přinejmenším znevěrohodnila natolik,že je dnes už dlouhodobě v preferencích na prahu volitelnosti vůbec...

4.Ano,na opoziční smlouvě opravdu není nic chvályhodného a jejím "nositelem" byl víc než Zeman nějaký ten Klaus.Měřítkem jeho úspěchů však dodnes zůstává spíš jen nenávistná rétorika ze všech znepřátelených (zejména pravdoláskových) stran.Nelze ovšem přehlédnout,že právě tímto způsobem a touto smlouvou jim celkem dokonale vytřel zrak,což právě pravda a láska nedokáže zapomenout,natož odpustit...

Chris Kelvin 9.7.2008 17:02

Re: O nemravnosti opoziční smlouvy...

Troufám si tvrdit, že pro naši zem je většinový politický systém zcela nevhodný.

Zdendáč 9.7.2008 17:42

Re: Re: O nemravnosti opoziční smlouvy...

Troufám si tvrdit,že jakýkoliv jiný než současný (patotvorný) by byl naší zemi prospěšnějším...

Gaston 9.7.2008 19:54

Re: O nemravnosti opoziční smlouvy...

Ad4. Tady přece vůbec nejde o utrpení pravdoláskovných, ale o utrpení nás všech... Mch. Vy máte něco proti pravdě a lásce?

pk 9.7.2008 22:46

Re: Re: O nemravnosti opoziční smlouvy...

nemáme- ale proti zneužívání lásky a prznění pravdy jejich jmény rozhodně něco máme

Eva D. 10.7.2008 0:02

Re: Re: Re: O nemravnosti opoziční smlouvy...

R^ V tom jsem s Vámi zajedno. Kéž by nám to pravdování a láskování z huby do skutků přejíti ráčilo. ( Díky, Karle Havlíčku!)

Od zastánců "pravdy a lásky"  jsem neslyšela a nezažila o nic méně nepravd = lží  a nelaskavostí než od jiných lidí.

von 9.7.2008 16:19

Jsem sklerotik -

a dopoledne jsem zapomněl na to, co bylo hlavní chybou oposmlouvy: jde o to OPO! Kdyby to byla normální velkokoaliční smlouva, bylo by to v pořádku. To, že odstoupení velkých vůdců bylo nyní nereáné - to snad každý uzná.

klára kollmannová 9.7.2008 15:29

povzbuzení od spolužačky

ahoj martine,článek mi připadá dobrý a klidně bych ti své děti k učení svěřila ale nevím kde učíš

čtenář 9.7.2008 12:38

Hlavním výdobytkem

opoziční smlouvy byla dohoda o změně volebního zákona na většinový, který ovšem prez. Havel torpédoval podáním k ústavnímu soudu, i když už prošel senátem i parlamentem. Tím nás uvrhl do dnešního marazmu a velmi tuto zemi poškodil. Bylo to ale od něj dost hloupé, protože současně poškodil i sám sebe a své stoupence. V situaci, kdy nejsou schopni dát dohromady vlastní kloudnou politickou stranu (viz historii OH, ODA, US, ED a dnes i SZ, nemluvě o Impuls99, Děkujeme, odejděte a dalších podobných marných pokusech) by většinový volební zákon preferující osobnosti oproti stranám jim slušnou účast v parlamentu zajistil.  Viz ostatně účast nezávislých kandidátů v senátu. A komouši by měli poloviční zastoupení, než mají dnes. Není taky pravda, že by malé strany byly automaticky diskvalifikovány. Musely by ale vytvořit koalice už před volbami a ne se koukat až po nich, kam se vrtnout. Zajisté by to bylo mnohem férovější k jejich voličům, nemluvě o aspektu, který zmiňuje autor, kdy máme v parlamentu strany, které mají pomalu víc ministrů než poslanců. Taky pěknej podraz na voliče, kterej vynalez už nebožtík Lux.

Chris Kelvin 9.7.2008 12:30

Vynikající popis polistopadové situace

Chybí mu pravda pár detailů, ale to by zřejmě vydalo spíše na knihu.

Možná kdyby na Neviditelném psu vycházelo podobných článků více místo některých naprosto jednostranně zaměřených agitek a analýz přesluhujících politologů, mohl by tento lépe zdůvodnit svůj kdysi tak nadějný název (předpokládám, že se mělo jednat o prafrázi onoho "hlídacího psa demokracie"); určitě by časem vzrostla i úroveň diskusí pod články, kde se často setkáváme pouze s ideologickými výkřiky do tmy.

M. Zima 9.7.2008 16:00

A Vám tam chybí čárka:

"Chybí mu pravda, pár detailů, ...." a pak to vypadá úplně jinak

Chris Kelvin 9.7.2008 17:00

Re: A Vám tam chybí čárka:

Naučte se česky, M. Zimo. Když už s čárkou, tak "chybí mu, pravda, pár detailů". Jenže vsuvka do pěti slov čárky mít nemusí.

A jestli to měla být jenom invektiva na autora, měnící smysl mého příspěvku, tak nepovedená.

Barry Goldwater 9.7.2008 9:16

Je to jedno a totéž

Jsem přesvědčen, že uzavření oposmlouvy bylo výrazem stejného pohrdání demokratickými principy, jaké v jiných podmínkách a jinými prostředky předvedl  Mugabe.

AJ 9.7.2008 10:08

Re: Je to jedno a totéž

Rv Žasnu nad tím, že koalice s malými stranami je demokratická, ale koalice dvou velkých stran je nedemokratická.

dvd 9.7.2008 10:42

To je

ta dialektika:-D

karel.smíchov 9.7.2008 14:54

Re: Je to jedno a totéž

Můj názor je žádnou  OP. smlouvu , dovedete si představit vládnutí  ODS + ČSSD  ?

To by stačili jedny volby  pak by se střídali a vždy  jedna strana by vládla, druha by kývala a za

4roky by se vyměnili  a tak pořád dokola !! Pak by jsme si mohly jít  stěžovat  na

nádraží !!>->-

drak 9.7.2008 16:47

Re: Re: Je to jedno a totéž

:-D LampárnuR^

Gaston 9.7.2008 9:14

Dobrý postřeh

Osobně připisuju oposmlouvě ty nejhorší možné důsledky. Je opět příznačné, že protestoval a konal předevšín jen zde nenáviděný Havel. Je těžké " přinutit" naše občanstvo naučit trochu přemýšlet a umět rozeznávat včas možná nebezpečí...Jako vždy občané začnou "hudrovat" až když se projevují ty následky. A stejně vetšina nic nepochopí.. Budou nadávat Pravdě a lásce. Je to směšné!

Petr 9.7.2008 10:44

Re: Dobrý postřeh

Nejen, že budou nadávat pravdě a lásce, ale zase půjdou a budou volit ODS, nebo ČSSD. Příčina úpadku politiky této země není ve snaze založit nové strany, ale v tom, že tenheleten "tupý dav" na založení nové strany, jako na možnost změny, nereaguje. To, že v partajích typu ČSSD a ODS jsou taková pravidla, že oponent je buď umlčen, nebo vyloučen, což vylučuje jakékoliv změny těchto politických (a myslím si, že nedemokratických) stran, a to, že těmto dvěma stranám jde jen a pouze o moc za jakoukoliv cenu, by mělo ve voličích vzbudit nějakou potřebu změny. Ale to ne. Jakmile budou volby, zase budou tupci volit tyto dvě strany a nikdy jinak. Myslím, že si český národ Habsburky i komunisty poprávu zasloužil. Kdopak asi komunisty do parlamentu před rokem 1945 volil. A myslím si také, že právě voliči budou příčinou toho, že Paroubek díky svému podplácení (důchodci, zvolíte-li mne, dostanete 13tý důchod; nezaměstnaní, zvolíte-li mne, seberu bohatším a Vám to dám zadarmo) příští volby zvítězí. To že nic ze slibovaného nesplní, to už ti jeho voliči nepostřehnou. Mimochodem totéž platí i o voličích ODS.

Karel 9.7.2008 11:17

Re: Re: Dobrý postřeh

Ale kdepak, Petře! Celý problém je v mýtu hledání "pravicové strany bez ODS"! Co je proti tomu hledání kamene mudrců nebos Svatého Grálu? Stejně efektívní a stejně pošetilé. To defilé naprostých losers - OF, ODA, US-DEU, projekt 4koalice (pak už jen 3koalice), všichni tihle bláboliví snílkové, kteří nechápou že úkolem politika není jen žvanit, ale vyřešit praktický problém. Kdo a jak zaplatí zdravotní péči, silnice a dálnice, z čeho se budou vyplácet důchody - to vše je pod rozlišovací úrovní těchto krasoduchů. Politika JE otázka moci, kdo do politiky jde tu moc po voličích chce a za to pro ně musí něco udělat. Kdo žvaní, že ho moc nezajímá je lhář, ale hlavně - nic nedokáže a měli bychom se mu obloukem vyhnout.

drak 9.7.2008 12:17

Re: Re: Re: Dobrý postřeh

:-D kARLE, PODÍVEJTE SE NA REPORTÉRY S MINISTREM DOPRAVY-ŘEBÍČKEM. MOC A HLAVNĚ PRACHY!! TO JE KRÉDO DNEŠNÍCH POLITIKŮ_¨: jE Z TOHO  NA BLITÍ"!!!;-O

Chris Kelvin 9.7.2008 12:33

Re: Re: Re: Re: Dobrý postřeh

Viděl jsem. Pozadí znám přímo z místa. Tady se něco chystá a zavádění limitů 160km/h na dálnici má asi jen odvést pozornost :-/

karel.smíchov 9.7.2008 14:39

Re: Re: Re: Dobrý postřeh

Karel:- 4koalice měla velkou podporu u voličů!! Bohužel KDU-ČSL  4koalici potopila !

Jura 9.7.2008 16:31

Re: Re: Re: Dobrý postřeh

HLAVNĚ SE OBLOUKEM VYHNOUT LHÁŘŮM...VÍŠ CO TENTO POJEM OBNÁŠÍ?

MF 9.7.2008 11:21

Re: Re: Dobrý postřeh

A které straně asi tak nejde o moc? A jaké byly v té době alternativy? Unie svobody snad? S Rumlem a Pilipem?

karel.smíchov 9.7.2008 14:34

Re: Re: Dobrý postřeh

Petr:-souhlas! Můj názor ,je potřeba co největší změna, protože Ti kteří si myslí,že budou

poslancovat  stále , budou slibovat nesplnitelné ! Mě  NÉ !>-

Jura 9.7.2008 16:27

Re: Re: Dobrý postřeh

Naprosto přesně vyjádřené....jsem národ slouhů a tupců...hrdé a samostatně myslící občany, kteří když z nich jednou někdo udělá hlupáky, tak dotyčného smetou....tak ti se tady dají tak těžko najít, jako jehla v kupce sena. Je to hrozně směšné, jak Klaus jednoduše vysvětlil svůj kotrmelec většině voličů, obyvatel, hlupáků...jak to říct, platí vše. A z toho je právě vidět, že většina voličů, obyvatel, hlupáků...jsou naprosto nesvéprávní, lehce ovlivnitelní velkopansky se tvářícími politiky. A podsvětí a bývalá nomenklatura se jen chechtá ve svých vilkách a panstvích. Je to opravdu ABSURDISTÁN NA POKRAČOVÁNÍ!!!!!

drak 9.7.2008 12:13

Re: Dobrý postřeh

:-D Gastone, vřele s Vámi souhlasím. Lidé mají krátkou paměť!!;-O

Chris Kelvin 9.7.2008 12:34

Re: Dobrý postřeh

S tím Havlem máte asi pravdu. Bohužel, kde nic není, ani smrt nebere.