24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Opět Zeman vs. Schwarzenberg

Naše mediální scéna si libuje více v personálních sporech než ve věcných analýzách problémů, které nás tíží. Nerad dělám arbitra osobních sporů a o současném napětí mezi panem presidentem a ministrem zahraničí píšu, protože nejde zdaleka jen o spor osobní, ale o spor koncepční, jakkoli se v něm projevují osobní vlastnosti jednotlivých aktérů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 29.4.2013 17:25

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Ale já nebudu vyvracet slovníkové heslo!

Pokud nějaký právník ví, že nemám pravdu, tak ať mi řekne v čem a proč, a ne že zkopíruje heslo.

Já jsem používal hlavu, a na jejím základě argumenty. Držel jsem se tématu. Nemohu za to že máte jste vůči samoztatnému myšlení imunní. Od počátku je tady téma - zdali si může prezident dělat co chce, a sice na základě textu ústavy, že "jmenuje". NEMŮŽE. Stojí mu v cestě sama ústava včetně související, v tomto případě skutečně zavedené, zvyklosti. To by mu musela vláda ustoupit a to neudělá.

P. Novák 29.4.2013 19:50

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Pokud se tak stalo, proč z toho děláte obyčej a pravidlo?Přece nemá smysl jmenovat předsedou vlády představitele "vítězné" strany, když je zřejmé, že nezíská důvěru poslanecké sněmovny.To je zbytečná ztráta času. Přece není podstatné, kdo "vyhrál" volby, ale je podstatné, kdo sestaví  vládu, kterou schválí poslanci ( to je ten skutečný vítěz voleb).I kdyby to byl třetí v pořadí podle výsledků voleb.Pokud tou stranou zrovna je ten první, tím lépe. Ale pokud strana nezíská ve volbách většinu, tak její výsledek je pro výběr předsedy vlády zcela nepodstatný.

P. Janáček 30.4.2013 11:01

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Obyčejem to bylo. A ukazuje to fakt, že ústavní zvyklost není něco, co se musí dodržovat. Vy stále táhnete téma jinam než původně stojí. Je trochu pokrytecké se dovolávat neměnnosti ústavních zvyklostí, když náš vznik se opírá právě o jejich proměnlivost. Rozbory jak má vznikat vláda jsou v tomto případě irelevantní. Logika vyžadovala zrušení ústavní zvyklosti, tak se jí zrušilo

P. Pavlovský 29.4.2013 17:43

Ústavní zvyklostí je pověřit sestavením vlády politika, který má nejpravděpodobnější šani setavit takovou vládu, která získá důvěru parlamentu

Z tohoto hlediska se Klaus strefil pokaždé, s výjimkou první Topolánkovy vlády.

Je to otázka presidentova politického odhadu, který hlasování ve sněmovně buď potvrdí nebo ne.

Klaus ovšem zašel za ústavu požadavkem, aby mu pretendent přinesl papír se 101 podpisy - na to mu ústava právo nedává. On to má prostě dle své úvahy zkusitt a ne si to ulehčovat nějakým předběžným "průzkumem" tohoto typu (každý by stejně mohl ten podpis odvolat).

P. Janáček 29.4.2013 19:08

Re: Ústavní zvyklostí je pověřit sestavením vlády politika, který má nejpravděpodobnější šani setavit takovou vládu, která získá důvěru parlamentu

Není to pravda. Slovo ústavní zvyklost znamená jen to, co bylo na základě ústavy zvykem. Tím bylo pověřování vítěze voleb po volbách sestavením kabinetu. Tato zvyklost byla zrušena v roce 2010 a je to naprosto v pořádku. Přestalo to být ústavní zvyklostí. Nyní prožíváme další moment, kdy něco co je zvykem prostě jím přestává být.

Ústavní zvyklost je volný termín. Není to zákon, je jí možno kdykoliv změnit. V tomto konkrétním případě máme text našeho nejvyššího zákona vs. zvyk, že do toho mluví hlavně někdo, kdo v ústavě není zmíněn. Je to v pořádku, je to z POVĚŘENÍ, ale není to právo.

J. Tomčáková 29.4.2013 13:25

Velkorysý Kája

J. Tomčáková 29.4.2013 13:28

Re: Velkorysý Kája

Český ministr veřejně prohlásil,že český prezident je i  jeho prezidentem!Neuvěřitelné..

J. Stejskal 29.4.2013 15:33

Re: Velkorysý Kája

Ta největší klávesa je mezerník.

A. Novák 29.4.2013 11:45

ten Plíšek, co měl jet do bratiskavy místo Klausové,

je tak trochu zapletený v IT aféře na ministerstvu zahraničí...což je další trumf v rukou presidenta.

P. Pavlovský 29.4.2013 22:08

Re: ten Plíšek, co měl jet do bratiskavy místo Klausové,

Že by se při jeho potvrzení V. Klaus seknul?

K. Luboš 29.4.2013 11:23

Jaké „ohybání“ ústavy!

Tvrzení, že velvyslance jmenuje prezident a premiér mu to musí podepsat je tak jednoduché, prostinké a jednoznačné, že již nemůže být jednodušší, prostší  a jednoznačnější. Nelze je totiž nijak  jinak vyložit ani niijak „ohnout“.  Prostě si Černínský palác jenom na něco zvykl a přisvojil si pravomoci, které mu podle ústavy nepříslušely.

P. Čech 29.4.2013 13:03

Re: Jaké „ohybání“ ústavy!

Nejen to, nakukali mu to duchové ústavy.

J. Boleslav 29.4.2013 10:59

Nečas i celá výkonná rada ODS

knížete v jeho sporu s Ovarem podpořila. Na to autor jaksi kdoví proč pozapomněl.

O. Kadlec 29.4.2013 11:10

Re: Nečas i celá výkonná rada ODS

To jste přehlédl. Píše to na konci článku.

J. Boleslav 29.4.2013 16:04

Re: Nečas i celá výkonná rada ODS

Omlouvám se.

P. Čech 29.4.2013 13:09

Re: Nečas i celá výkonná rada ODS

Koukám, že tady nikdo nezná a nečetl ústavu. Ani premiér Nečas spolu s celou slavnou ODS. Spor prezidenta a ministra zahraničí je sporem ústavním a ODS ani premiér do toho nemají co kecat. Rozsoudit je může jen Ústavní soud. To by však někdo musel ÚS podat podnět, protože bez toho on nemůže konat.. Je to otřesný Kocourkov, tenhle stát. Kdyby nás napadl nějaký nepřítel, potom než by se různé orgány dohodly na tom, kdo má jakou kompetenci, už bychom jako stát neexistovali. Všichni do všeho kecají a dokonce podle práva, nikdo však za nic nezodpovídá.  To je ten socialismus, stříknutý anarchií, žádná demokracie.

E. Sevrát 29.4.2013 10:42

Slovenský premiér Fico,

řekl,že by uvítal jmenování paní Livie Klausové jako velvyslankyňe ČR na Slovensku.Takže už jediný, kdo si to nepřeje je Karel a jeho soukmenovci.

O. Kadlec 29.4.2013 11:13

Re: Slovenský premiér Fico,

Jasně. Přeje si to pracující lid obou zemí, jen ta vláda, která vládne, má jiný názor. Ovšem ten názor má největší váhu. Budete si muset počkat až změní názor vláda.

A. Novák 29.4.2013 11:47

naštěstí má největší váhu názor presidenta.

Bez jeho jmenování žádný velvyslanec nevyjede. A čas pracuje pro Zemana, on si klidně počká na další volby, to už bude ministrem někdo jiný, snad :o)

O. Kadlec 29.4.2013 11:55

Re: naštěstí má největší váhu názor presidenta.

Po volbách to bude mít Zeman lehčí než dnes jen v případě, že volby vyhraje Klaus.

A on to ví! Proto využívá tohoto problému dokud existuje: nejde o Klausovku, ale o možnost shodit vládu a splnit jeden ze svých slibů.

P. Pavlovský 29.4.2013 17:48

Čas nepracuje pro Zemana,

ale pro úsporný program MZV ČR.

NAŠÍ AMBASÁDU V BLAVĚ LZE POHODLNĚ ŘÍDIT Z PRAHY,

je tu 70 letá tradice.

E. Sevrát 29.4.2013 12:00

Re: Slovenský premiér Fico,

Ale,vláda nemá jiný názor.Nebo si opravdu myslíte,že by Nečasovi či paní Němcové z ODS paní Klausová jako velvyslaňkyně vadila. Akorát,že Karel vydírá Nečase tím,že by položil vládu, a o tom to je.Ovšem dá se předpokládat,že jako již tradičně časem ustoupí.On je taková Karolina Peake v kalhotách.Nejdřív silná slova o odstoupení (viz kauza Čunek,Vondra,Bátora,Forejt atd.) a to jde do ztracena.Kdepak Karel ten je jako klíště,ten se nepustí.

O. Kadlec 29.4.2013 12:16

Re: Slovenský premiér Fico,

Němcová není ve vládě. Nečasovi je spousta věcí v ČR úplně fuk. Jenže ani Němcová ani Nečas nejsou zamini. On se asi taky nebude Schwarzenberg jen tak, bezdůvodně, starat o to, kdo bude povýšen na generála a jestli to není z protekce.

Zrovna jako napotvoru je to Schwarzenberg, kdo je ministrem zahraničí. A Nečasovi sice nevadí Klausovka v Blavě, ale fest mu vadí, musí vadit, když prezident zkouší ukrást pravomoc vládě - ať jde o jakékoli jméno. A zvlášť když jde o Zemana, který jako premiér zkoušel neúspěšně - s Klausem - sebrat pravomoci prezidentovi. Prostě ho nechce za žádnou cenu nechat vyhrát.

A tak mají Nečas se Schwarzenbergem každý jeden sice odlišný, ale oba silný důvod stát na svém. Kromě toho mají ještě druhý, společný důvod: nenechat si položit vládu od Zemana.

J. Boleslav 29.4.2013 16:07

Re: Slovenský premiér Fico,

Přesně tak.

J. Boleslav 29.4.2013 16:06

Re: Slovenský premiér Fico,

ODS taky ne.

R. Brzák 29.4.2013 10:30

Abych to shrnul

Zcela zjevně je ústava špatně napsaná, její výklad sice mnohoznačný, ale především takzvaný duch ústavy a zvyklosti jdou přímo proti selskému rozumu jejího pochopení - tedy ve smyslu co je psáno, to je dáno.

Paradoxně pres. Zeman jen využívá jejího přesného znění, aby vytáčel své oponenty, za které, jak se mi zdá, považuje kdekoho.

Ministr zahraničí se chová naprosto nediplomaticky a navíc používá nepravdivé argumenty - ne že bych ho podezříval ze snahy lhát, ale co to má sakra za poradce, kteří mu nezakáží hovořit o přesném znění ústavy, když by se měl opírat raději o onoho tzv. ducha ústavy.

Toho "ducha" začínám podezřívat, že pěkně zavání. Ale on je jen výsledkem politických handlů, jak to tady již předřečníci zmiňovali. Takže je kardinální otázka, chceme-li systém založený na handrkování politických stran (a já se neodvažuji hodnotit, zda je to tak zlé), nebo předělat ústavu tak, aby byla srozumitelná i pro mně, obyčejného "picmocha". Protože tahle země je plná lidí jako jsem já, pro které především má sloužit tento stát, pro které mají být psány pravidla obyčejného soužití. O nic důležitějšího, obávám se, nejde.

V. Novák 29.4.2013 10:37

Výklad Ústavy je mnohoznačný, ale ne v tomto případě.

Je mnohoznačný např. u podpisu sjednaných a parlamentem schválených smluv - není tam termín a není ani určeno, zda prezident má vůbec právo nepodepsat smlouvu, která byla sjednána vládou na základě jeho pověření (jinak vláda jednat nemůže) a potvrdil ji Parlament.

Je mnohoznačný u kontrasignace - lze ji považovat za akt vlády rovnocenný podpisu prezidenta a je možný také Nečasův výklad, že premiér kontrasignovat musí, pokud nejsou významné důvody proti. To je cca 3 měsíce starý výklad současného ministerského předsedy - a vlády, včetně ministrů TOP09 ho (s brbláním) přijala, protože ministři nepodali demisi.

Je mnohoznačný v mnoha jiných případech - ale v tomto ne.

S. Ševeček 29.4.2013 10:39

Re: Abych to shrnul

Domnívám se, že Ústava je napsaná jednoduše a srozumitelně. Je třeba jenom vyhledávat neustále právo právníků. Na základě zvyků, zdravého rozumu, češtiny a tradice - za což nepovažuji technokratickobyrokratické postupy a tzv právnické názory. Ještě nikdy v historii se nepodařilo, aby sebedetailněji napsaný zákon byl vynutitelný lépe než obecký a prostý ve výrzu- spíše hůře.

P.s.: moje Menší Zlo si zatím vede docela dobře.

A. Novák 29.4.2013 11:49

taky by se to dalo pojmout po švejkovsku:

kdyby Nečas vzal ústavu a všechno, co dnes dělá místo presidenta, naložil Zemanovi na hrb, tak by se Miloš možná divil, jak by začalo to vládnutí skřípat...

R. Langer 29.4.2013 13:09

Re: taky by se to dalo pojmout po švejkovsku:

... a možná taky ne... ;-)