1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 3.8.2011 20:12

Ohrožení představuje levice,

která ovládla systém "dlouhým pochodem institucemi".  A teď se k svému autorsví nehlásí. Lenin, Mussolini, Stalin, Hitler, .... Gramsci... to jsou levicoví zločinci XX. století. Jejich ideologie se musí společnost účinně a spravedlivě zbavit.

J. Krásenský 3.8.2011 20:50

"Z jazyka jako komunikačního nástroje se stal sled dokonale omílaných a vyprázdněných floskulí."

To je třeba ta slavná "Obamova změna". Jazykové floskule? Nejčastěji je najdete u levice, třeba: "sociálně tržní hospodářství", "sociální spravedlnost", "multikulturalizmus"...; u levicového ekologizmu: "trvale udržitelný rozvoj" či "obnovitelné zdroje" odporující fyzikálním zákonům, ideologicky cinknutých EIA a ERoEI, IPCC... ; feminizmus a gender .... "Pokrokové" ovládnutí jazyka, přepisování historie, pohádek a uměleckých děl (třeba Shakespeara)... Pane Hvížďalo, na co si stěžujete?! Vždyť i Vy jste se aktivně podílel a podílíte na současném systému!

M. Bílý 3.8.2011 19:40

Autor na konci článku píše (kráceno): Ohrožení ... představuje ... skutečnost, že jsme nedokázali politiku rehabilitovat jako řádné řemeslo .

Řemeslo však  je určitý druh manuální dovednosti provozovaný za účelem obživy ( a když se  umí, tak i zisku) a je pro ně charakteristický vysoký podíl ruční práce. Připusťmě, že autorovi šlo jen o hrubé přirovnání v oblasti shora zmiňované dovednosti. Prosím .Ovšem TGM už před více než osmdesáti roky doporučoval, aby se politika stala samostatným vědním oborem (viz K. Čapek Hovory s TGM, ve vydání v Československém spisovateli 1990 na str. 307). Měl na mysli spojení jejích (tehdejších) jednotlivých složek, různě roztroušených na př. v právu, statistice, politické ekonomii, filozofii, historii, sociologii a dalších do jednoho vědního celku. Ani toto (z dnešního hlediska minimum) se zatím nepovedlo. Od druhé poloviny dvacátého století se rozvíjí vědní obor svým způsobem nadřazený (protože bez problémů aplikovatelný)  velkému počtu oborů (včetně politiky).  Je to Teorie systémů a na ni navazující Řízení systémů. Tady je cesta jak povznést politiku. Nejde o rehabilitaci, jde o vybudování politické vědy, tedy vědy o řízení státu  na nejmodernějších základech. Úroveň požadovaná Masarykem by asi byla východiskem. Stát je ovšem svým způsobem (jako celek) systém transcendentní, takže by byl úspěch vědecky řídit alespoň  některé jeho subsystémy. Nutno dodat, že tak často propagovaný selský rozum nemůže politiku povznést. Nelze-li selským rozumem pilotovat Boeing, tím spíš to není možné v řízení státu, tedy v politice.

Je mezi čtenáři NP někdo, kdo se řízením systémů zabývá?

P. Fiala 3.8.2011 19:25

Formulář průzkumu veřejného mínění

Nebylo by od věci vystavit v LN tento formulář.

Proč? Respondent reaguje na v něm uvedené texty. Ani náhodou nereaguje dle výsledků prací členů stran = hlasování o zákonech, což je jediné kvalifikované hodnocení politické strany, reaguje na obrázky a řeči na TV obrazovkách či na bilboardech.

J. Hladik 3.8.2011 17:25

PRAVDA!

Poloviční Vládu,poloviční Sněmovnu žádný Senát!To by se naší zemičce ulevilo nejen od tunelů,ale i od politických korytářů na tyto lidi nabalených!!!

P. Čech 3.8.2011 21:14

Re: PRAVDA!

tak, zak, máte naprostou pravdu. Ono, jde-li to někde, musí to nutně jít i jinde. Příklad existuje.

F. Šimek 3.8.2011 14:40

v r.1998 před volbama

Zeman posílal odeesáky do tepláků a z jejich kůže dělal stranický legitimace. Klaus proti socanům vymyslel mobilizaci. Když jsem ji po prvé četl, tak jsem si myslel, že komunisti pokud vyhrajou budou zase věšet třídní nepřátele. I moje babička dostala strach, že budou opět chodit po vsi z bouchačkama.  Pak si oba podali ruce a vymysleli oposmlouvu a bylo vymalováno! Kdo jako já-volil ODS nevěřil svým očím, že je něco takovýho možný. Zeman do tepláků načas poslal Svobodu o kterým hlásal, že je to nejlepší ministr financí na světě. Klaus už proti komunistům nemobilisoval, ale díky jim se stal presidentem! Čert by se v tom vyznal......

J. Mannheim 3.8.2011 10:42

pokud

bude středobodem reformy plošné zvyšování daní, tak ať jde celá věhlasná pravice do kopru... pokud jsou to i jiné a nedejbože užitečné věci, tak ať jde pravice taky do kopru, protože je mediálně nešikovná, to říkám zodpovědně jako (nas..štvaný) pravicový volič, a před příštími volbami se zeptám: co jste soudruzi udělali pro to, aby z pytle státních peněz nebylo hojně odsypáváno korumpujícím lumpům??? bohužel, odpověď znám předem...

Z. Rychlý 3.8.2011 11:00

Re: pokud

I já tu hořkou odpověď znám pane Mannheime. Jelikož ovšem do urny nemůžeme nasypat popel 90% politiků, co prošli, či ještě sedí v parlamentu a senátu, ale budeme tam muset někoho zvolit - takže otázka zní, koho na jejich místa, když pravděpodobnost zparchantění a korumpování je téměř 100% ?

J. Václavíková 3.8.2011 11:59

Re: pokud

Mně z této nelehké rovnice pořád vychází- menší stranu.

Z. Rychlý 3.8.2011 12:33

Re: pokud

Copak Vy, paní Václavíková, Vy s malou stranou nemáte problém, ale co my prostatici !!

.-)) Ale vážně, už taky okukuji něco menšího, a klidně ať můj hlas propadne. Vždyť dosud ať jsem volil, jak jsem volil, nakonec jsem byl stejně za vola.

J. Václavíková 3.8.2011 21:57

Re: pokud

No jo, kdesi vedle byli probíraní ti užiteční idioti, ale my tam nakonec stejně půjdeme, že? :-)

P. Čech 3.8.2011 9:22

Ano, příčinou tohoto všeho je systém.

Vláda a potažmo koalice ztratila většinovou podporu obyvatelstva??? Neztratila, ona ji nikdy neměla. Co je to většinová podpora obyvatelstva? To je podpora nejméně 50%+1 obyvatel. Obyvatel, nikoliv volící volič. A tady je kámen úrazu celého systému, který, dá se řící úmyslně, generuje vždy vítězství menšinových uskupení těchto obyvatel, ať jimi jsou jednotlivé politické strany, nebo jejich koalice. Koalice, které nikdo nevolil, jejichž tvorba není obsahem žádného zákona. Mluvím o koalicích, nikoliv o vládě. Vláda legální je, protože ji podle ústavy jmenoval prezident. Koalice, a to jakékoliv jsou tedy nelegální, nelegitimní a nemají mandát byť jen jednoho člověka. To je fakt, který nezmění žádné okecávání. A zde je pravá příčina stavu, který u nás panuje. Špatná ústava a volební zákon, zejména systém voleb podle poměrného zastoupení, které něco takového předjímají. Ústava, která není dodržována zejména politickými stranami. Ústava, která ani dodržována v celku být nemůže, poněvadž její články si protiřečí.

Z. Rychlý 3.8.2011 11:16

Re: Ano, příčinou tohoto všeho je systém.

Pane Čechu,

pořád a dokola tu blábolíte o přímé demokracii. Zkuste pro začátek objasnit, k čemu tedy má Váš jediný vzor Švýcarsko své politické strany, když je podle Vás nepotřebuje. Až tohle uspokojivě objasníte, pak můžeme v dalším kroku diskutovat o zrušení politických stran a zastupitelské demokracie u nás.

Do té doby politicky blouzníte. A ty Vaše počty jsou přímo kouzelné.

Za domácí úkol si promyslete situaci, kdy se k referendu  dostaví 100% občanů a budou volit 50 na 50. Jako na sviňu bude počet voličů sudý. Co s tím nerozhodným výsledkem ? Préza bude za dva hlasy ? Nebo Vy ? Nebo los ? Já vím, že je to kravina, ale Vás to třeba na nějakou dobu zabaví.

P. Čech 3.8.2011 13:25

Re: Ano, příčinou tohoto všeho je systém.

Vážený pane, ujasněme si pojmy. přímá demokracie je skutečně bez politických stran, jak říkáte. Nic takového však nepropaguji. Máte pravdu i v tom, že ve Švýcarsku také politické strany existují. Nemají však moc nad občany jako u nás. Nejen zásadní a hlavní věci jsou totiž závislé na referendech. Na referendech, jejichž výsledky jsou závazné m.j. i pro existující politické strany. Zástupci občanů (nikoliv politických stran) potom rozhodují. Nesmí však rozhodnout v rozporu s výsledky referend. Politické strany mají své místo i v takovéto zastupitelské demokracii. Tvoří vize a programy, o nichž potom občané rozhodují. O tom to je. Váš domácí úkol je nesmysl, ikdyž připouštím, že takováto situace by mohla teoreticky nastat. Pravděpodobnost je věak natolik mizivá, že takovéto situace můžeme klidně pominout. Politické strany nepovažuji za nic jiného než podobná jiná seskupení občanů typu neziskových organizací, zájmových spolků, které také mají své vize a programy a tyto prosazují. Nikoliv však blokádami silnic či poutáním se ke stromům. Zejména ovšem ne pomocí zákonů a ústavy. To už je nátlak a diktatura, hrubý atak na svobodu občanů.

Z. Rychlý 3.8.2011 14:02

Re: Ano, příčinou tohoto všeho je systém.

Pane Čechu,

1) v zásadě nemám nic proti referendu ale je to nástroj, se kterým se musí zacházet opatrně. Takové referendum o tom, jestli máme mít armádu, jestli máme mít politické strany, jestli máme bohatým zabavit majetek, referendum o soustředění cikánů do táborů, atd, atd, by dopadlo jednoznačně a přitom jsou to idiocie. Přímá demokracie a řízení státu pomocí referend nikde neexistuje. Zastupitelská demokracie by mohla referendum použít jako doplněk, ale je třeba ctít nějakou míru a tu u nás neznáme, takže není to se zákonem o referendu jednoduché. Vy to zde prezentujete jako tutovku a zázračný lék na naše problémy - trochu přeháním, ale zvonku to tak naozaj vyzerá.

2) Koalice nemají jediný voličský hlas ? To tedy nemá podle Vás ani prezident ! Ale je to všechno jinak. Zastupitelská demokracie je založena na volených zástupcích, kterým po určité období svěřujeme své pravomoce a oni nás zastupují. Tu si vytvářejí koalice, tu opoziční formace. Mají na to právo, které jsme jim svěřili. Vy to ovšem neuznáváte a chcete vše řídit sám, přímo, bez zastoupení. Nikde na světě to tak nefunguje.

3) Vaše počty volebních procent a poukazování na to, že strany mají mizivou základnu a přitom obrovskou moc. Inu tak to je ! Nějak holt přesvědčete všechny spoluobčany, aby všichni vstoupili do nějaké strany, něco jako poviné členství. Bude pak vše v pořádku ? Obávám se, že by to byla děsivá formalita. Součty procent u voleb Vám nevycházejí, jelikož automaticky pokládáte nevoliče za nesouhlasící a to není pravda. Těm lidem je to většinou jedno, nebo se mylně domnívají, že oni nic nezmění - ale pořád nevíte na kterou stranu by se přiklonili, pokud by k volbám šli. Prostě - při volební účasti dejme tomu 40% občanů s volebním právem a s výsledkem, kdy někdo zvítězil třeba poměrem 30% voličů ku 10%, z toho nelze tvrdit, že s výsledkem 60% občanů nesouhlasí ! A ještě to sečíst s těmi procenty opozice a tvrdit, že s vládou 70% občanů nesouhlasí. To je nepravdivá hra s čísly.

P. Čech 3.8.2011 17:25

Re: Ano, příčinou tohoto všeho je systém.

Točíme se pořád dokola. Pes jitrničku sežral.Dáváte mi do úst slova, která jsem nikdy neřekl. Tedy, Nejsem pro rušení politických stran. Jsem pro zrušení systému, který jim dává moc nad většinou občanů. Jsem si vědom toho, že referendum není samospasitelné a má svá úskalí. Nicméně je to jediný demokratický nástroj, jímž občané mohou projevit svou většinovou vůli. Úskalí referend je možno řešit zákonem, který jasně řekne kdy, jak a za jakých podmínek referendum vyhlašovat.

2) Prezident nemá žádný voličský hlas. Voličský hlas má pouze ten, koho voliči volili. Stejné je to i s koalicemi. Zastupitelská demokracie je opravdu založena na volených zástupcích. Tímto zástupcem však nikdy nemůže být politická strana, ale pouze fyzická osoba. Fyzická osoba totiž nese vzhledem k občanům odpovědnost. Přímou odpovědnost, kterou žádná strana nemá. Vy jste snad svěřil nějaké pol.straně právo tvořit koalice s kýmkoliv a zároveň s tím měnit její předvolební program? Jsem-li já donucen volit politickou stranu, potom trvám na tom, aby plnila to, co v předvolebním programu prohlašovala. Právo tvořit koalici se stranou jinou bez mého souhlasu jsem žádné nedal.

3( Proč bych měl přesvědčovat občany, aby vstupovali do nějaké strany?  Nebýt členem žádného uskupení je na svobodném rozhodnutí každého z nich. K tomu má být uzpůsoben systém a ne naopak. Stvořit systém a ten potom občanům vnucovat. To není demokracie, vážený pane, to je klasická ukázka diktatury a navíc diktatury menšiny. S Vaším názorem na volební účast zásadně nesouhlasím. Voliči pokud vědí, že mohou něčeho dosáhnout, volit chodí. Důkazem budiž volební účast v prvních volbách po roce 1989, která byla 96%.  Časem, kdy voliči poznali, že v tomto našem systému nemohou, ať volí jakkoliv, cokoliv změnit podle své vůle, k volbám chodit přestávají. Důkazem zase budiž účast v Krajských volbách - 40%. To není nepravdivá hra s čísly, to je objektivní fakt.

P. Schuh 3.8.2011 8:56

Bez emocí

Dejte už s tou levicí pokoj. Straší se pořád levicí stejně jako dříve KSČ strašila pravicí. Důležité je však jak daná strana (vláda) hospodaří a stará se o svou zemi. Zatím šla naše republika do kopru jak s obávanou levicí, tak s hodnou pravicí. Dokud se tady bude krást a lidé nebudou moci demokraticky ovlivnit chod státu a vynutt si potrestání viníků, půjde naše hospodářství z dluhu do dluhu (pravice nebo levice).

P. Čech 3.8.2011 9:25

Re: Bez emocí

Přesně tak. Tady jste udeřil hřebík na hlavičku. Lidé nebudou moci ovlivnit chod státu dotud, pokud jim k tomu nebude dán nástroj. Tímto nástrojem ovšem nejsou jen volby, byť třeba ve většinovém systému. Tímto nástrojem je jedině a pouze referendum, rozuměj nejprve zákon o něm.

V. Váňa 3.8.2011 10:03

Re: Bez emocí

Mluvíte mi z duše.

Jenže já tu změnu vidím pouze tak, že "Jiráskův holubičí národ" vezme sekery a půjde politické představitele napříč politickým spektrem utopit v krvi.

Domníval jsem se, že s nástupem nové generace se prostředí politiky trochu vyčistí. A zatím se ti mladí učí od těch zkušených jen levárny a to, jak se přicucnout ke státním penézovodům.

P. Čech 3.8.2011 10:14

Re: Bez emocí

A co jste čekal? V našem systému, který vše špatné předjímá, je to logické a zákonité. Do politiky jdou vesměs lidé, kteří nic nemají, ničemu nerozumí a hlavně, nechce se jim pracovat. Hloupě žvanit a hlavně lhát dovede každý a politické strany po svých členech nic jiného nechtějí. Chtějí pouze bezvýhradnou loajalitu k jakémukoliv, byť zcela nesmyslnému názoru. Vlastní názor na cokoliv je pro politika překážkou a nedej bože, aby tento vlastní názor politik prosazoval. V takovém případě je velice rychle odrovnán. Příkladů z minulosti existuje bezpočet. To také hovoří samo za sebe. Na vině je systém.

Z. Rychlý 3.8.2011 11:23

Re: Bez emocí

žeby kapitalistický systém ? No vlastně ano ! V socialistickém systému se nám tohle stát nemohlo, že ? Zlaté časy 99,9% volební účasti a jednoznačného zvolení kandidátů.

P. Schuh 3.8.2011 11:49

Re: Bez emocí

Bez emocí !

Z. Rychlý 3.8.2011 12:27

Re: Bez emocí

Když to jde těžko. Ale já jsem spíš reagoval na pana Čecha a jeho umanutost přímou demgrácií, než na tu levici.

No tak tu bude vládnout levice. Už tu byl Zeman, Špidla, Gross, Paroubek - no a systém se nijak nezměnil. Podle mě to dobré nebylo, ale Topolánek, Nečas - taky nic. A nestraníci: Tošovký alespoň něco málo udělal, na co politici neměli odvahu, jelikož se nezodpovídal z nějakého programu, ale Fišer už nedělal vůbec nic, ten to jen doklepal do voleb. Suma sumárum - s levicí se taky nic nezlepší, ale hrůza mě z ní nejímá.

P. Čech 3.8.2011 17:38

Re: Bez emocí

Ano, byli tu všlijací, ať se řadili kamkoliv. Důležité a špatné je to, že se systém nijak nezměnil. To, že jdeme od deseti k pěti  nenívinou jednotlivců z kterékoliv strany. Je to vinou nedemokratického systému, který, využívajíce  negativních vlastností každého z nás, vše špatné předjímá a tvoří. Mám na mysli systém obsažený v ústavě, jejíž články si protiřečí a hlavně ve volebním zákoně. Je-li tomu tak a nono tomu tak je, potom se nemůžeme divit, že roste korupce, zlodějna a moc ekonomických struktur, podporovaná prodejnými politiky a jejich stranami be výjimky. Politická korupce je totiž daleko horší než korupce ekonomická, stejně jako že bývalý komunista je ve většině případů horší než komunista současný. Tošovský něco udělal? Ano, prodal státní zlatý poklad v době, kdy cena zlata začale strmě růst. To je ovšem klasická ukázka nekompetentnosti, ne-li zlodějny.

R. Houška 3.8.2011 8:22

Pane Hvizdalo, operovat s ceskymi pruzkumy??? No!!!

V den, kdy zeleni a lidovci oznami spolecne kandidatky do pristich voleb, zahlasi „vehlasne” agentury jejich navrat nad 5%??? Kdepak asi udelal HavelBakala klub chybu? Spatne nacasovani s „nezavislymi” novinari???

V. Hajková 3.8.2011 7:22

Pane Hvíždala

Vy  už  byste  -  měl  přestat  oblažovat  tento  -  už  tak  dost  zmatený  národy  svými  neskutečnými  bláboly!  Víte  člověk ,  který  cudně  zapomene  do  svého  životopisu  přiznat  členství  v  zločinecké  komunistické  straně  -  to  už  něco  signalizuje  o  jeho  charakteru!  Nic  jste  nedokázal  dostudovat-  ani  ty  politické  vědy  v  Moskvě!

Z. Bureš 3.8.2011 7:08

Tak to se tedy Hvížďalo šeredně mýlíte !!!

Levice "made in CZ" představuje obrovské nebezpečí pro tuto zemi, neboť ji zde zastupují pouze dvě odnože Komunistické strany  .  . . . . a sice :

1) Pravá a nefalšovaná KSČ(M), jejíž jádro tvoří jedni a ti samí jako před listopadem 1989 (v místních organizacích KSČ(M) je to tak na 100% - vyjma zemřelých), kteří chtějí jedno a to samé, jako chtěli před listopadem 1989

2) Vlastní sestra komunistů - KSČSSD, jejíž jádro tvoří buď bývalí aparátčíci z kolaborantských stran Národní fronty a nebo bývalí černoši (pardon - bývalí komunisté), kteří nechtějí nic jiného, než velmi úzce spolupracovat s KSČ(M) (ono jim ani nic jiného nezbyde) . . . . a výsledek bude socialismus "s lidskou tváří" . . . a obrovské zadlužení na úkor příštích generací !!!

Tak se Hvížďalo proberte . . . . a nepište chujoviny !!!

E. Došlík 3.8.2011 8:47

Re: Tak to se tedy Hvížďalo šeredně mýlíte !!!

Bureši, ne, že bych Hvížďalu miloval, neboť patří charakterm mezi tvé soukmenovce s ODS a TOP09, coby prekabátník, ale k bodu 1:

Nemáš pravdu, že by chtěli návrat před r.1989, to bují jen ve zbytku mozku tvých soukmenovců - hlupáku!Komunistů, opět ti zdůrazňuji se nezastávám, ani jim nejse!!!

K bodu 2:Uvědom si, kdo z aparatčíků tvých soukmenovců byl v NF? Když nevíš, tak první v řadě stojí křesťan KALOUSEK . . .

Co se týče zadlužování, tak si to prober pořádně, a nebuď pořád neférový, jinak jsi hlupák, a to každý normální tvor žijící zde potvrdí!

Co se týče chujovin - ryze ostravský havířský sleng, a ty je píšeš!

Z. Bureš 3.8.2011 9:23

Re: Soudruhem se člověk nerodí . . . . .

. . . tím se stává na základě jeho životního přesvědčení a názorů !!!

Takže, soudruhu Došlíku - ty doby, kdy jsme si tykali a říkali "čest práci soudruhu" . . . . tak ty Vaše vysněné doby jsou nenávratně v pédreli . . . . . . a Vy jste to dosud nezaznamenal . . .

Howg !!!