26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Ohlédnutí za volbami

Ve své poslední publikaci „Volby 21 – budou o něčem“, vyjádřili autoři IVK ještě před volbami názor, že téma antibabiš nahrazuje skutečná, vážná a zájmů a budoucnosti země a jejích občanů se bezprostředně dotýkající témata, jako je fanatické zelené směřování EU a jeho dopad na nás, postavení naší země v EU, inflace, covid, zahraniční politika atd.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pavelka 19.10.2021 9:09

Nemyslím, že by se názory Klause ukázali vždy správné, konekonců je měnil, byť ne tak často a účelově jako Zeman...Ale popisuje Ruml v rozhovoru s Klusákovou, že ministři, kteří se na vládě proti Klausovi neodvážili ani pípnout, potom na chodbě byli za hrdiny, že oni to chtěli jinak...

J. Pavelka 19.10.2021 9:06

Populistické neznamená lživé...Např. Babiš před volbami populisticky zvýšil důchody...Sice zadlužil stát, ale s lhaním to nemá nic společného...

A. Renjascu 19.10.2021 9:04

R^

P. Pepax 19.10.2021 9:03

Autor zmínil umělou eskalaci cen energií, kterou zřejmě spustilo Německo a zelený úlet, který prosadili v EU asi hlavně Němci. Za takových okolností, kdy se likviduje česká ekonomika hovořit o vyrovnání státního rozpočtu je úplná blbost, protože byl odstartován zelený zmar, který Evropu zcela zrujnuje, pouze Evropu, nikdo jiný na světě se k ní nepřidá.

J. Pavelka 19.10.2021 9:03

Ono dost sdělovacích prostředků patří Babišovi, tak to bylo volky nevolky vyvážené...

L. Hančar 19.10.2021 8:51

Hodil jsem to Trikolóře po asi jednodenním váhání, kdy jsem se rozhodl, že se nebudu chovat jako prase. A ejhle, v našem ortodoxně komunistickém volebním okrsku jsem si osobně , jako člen volební komise, spočítal hlasy a pro Trikoloru bylo 4,5%. A příště parlament!

L. Hančar 19.10.2021 8:45

Současné přešlapování kolem Hradu ukrajuje čas na záchranu před pádem do propasti. Situace vyžaduje rychlé a radikální řešení. Komu to slouží? EU se opájí blahem.........

V. Povolný 19.10.2021 8:43

Naprostý souhlas. Téma antibabiš bylo tlačeno silou také sdělovacími prostředky, i těmi veřejnoprávními. Na druhou stranu byly strany odporující bruselské ideologii ostrakizovány a vylučovány z diskuse. Tyto strany navíc ke své škodě nespojily síly a zůstaly roztříštěné. Výsledkem je volební vítězství Bruselu. Nepřeji Fialovi nic zlého, ale to povolební jásání je brzo přejde. A nás všechny taky.

L. Hančar 19.10.2021 8:40

Děkuji za vyvážené a objektivní zhodnocení voleb, souhlas!

D. Polanský 19.10.2021 8:34

Dejte jim alespoň oněch pověstných 100 dnů.

T. Hraj 19.10.2021 8:34

Uff, to je všechno pravda. Kde tedy brát aspoň nějaký optimismus?

1) Finance - Budoucí vláda (nebo alespoň K1) hlasitě deklaruje že zkrotí schodek státního rozpočtu o 100 mld. To je jistě chvályhodné. Jiná věc je, nakolik je to reálné na výdajové straně.

2) Green New Deal - Alespoň z ODS občas zní kritické hlasy. Současný cenový masakr v energiích, který se velmi brzy přelije do spotřebního zboží by mohl těmto hlasům dát silnou oporu.

Uznávám, že obojí je přání otcem myšlenky.

A. Šindelář 19.10.2021 8:34

Především, ve vleku svého pána a chlebodárce teprve potom možná guru;-D;-D;-D

D. Polanský 19.10.2021 8:33

Pokud jde o Pirátů, z rebelů se stanou Trafikanti, ale tak to již v dějinách chodí, viz např. poklidné žití v bohatství v luxusních vilách vůdců nepokojů ve Francii a Německu mladých lidí koncem 60. let. Jenom škoda, že autor neuvedl jaká by ta naše politika měla být echt správná. Když A, chce to i B. Neboli kritizovat a analyzovat umí kde kdo.

J. Nevrkla 19.10.2021 8:28

Nikoho z vládní koalice jsem nevolil, ale nakonec mě jejich šťastné úsměvy pobavily. Budou je velmi rychle přecházet. Očekávám tak velké problémy, které nebudou schopni řešit,že příště už zvoleni nebudou.

F. Navrátil 19.10.2021 8:01

V pětikolce bude panovat shoda do té doby, dokud se nezačnou rozdělovat funkce, koryta, platy, benefity, členství ve správních radách a splátky sponzorům. Na řešení zásadních problémů státu a společnosti nebude čas, chuť, schopnosti ani vůle.

F. Navrátil 19.10.2021 7:56

Pětikolka se se zpěvem a rázným krokem vydala do slepé uličky.

A. Renjascu 19.10.2021 7:38

Prezident Václav Klaus se k projektu Trikolóry stavěl v posledním roce dost rezervovaně a odmítnul mu dát před volbami jednoznačnou podporu, protože mu moc nevěřil.

R. Langer 19.10.2021 7:09

;-D ;-D ;-D

O. Musil 19.10.2021 7:00

Pravda, spíš ale půjdu do lampárny. Neúspěch Pirátů je vcelku jasný, důkladně rozebraný a všude všestranně analyzovaný. Ze strany iVK bych tedy spíše očekával rozbor neúspěchu partají jemu bližších až nejbližších.

A. Renjascu 19.10.2021 6:40

Ještě bych dodal, že znám vícero lidí, kteří chtěli volit Trikolóru, ale kvůli 5% strašáku to hodili Spolu (ODS). Bez těchto hlasů by byl výsledek Spolu ještě tragičtější.

A. Renjascu 19.10.2021 6:30

Tak důvod toho propadnutí je celkem jasný. Pokud pominu je určitou roztříštěnost (SPD, Trikolora, Volný blok...), kdy tyto strany nebyly ochotny jako Spolu či PirStan (tam výrazně méně) ochotny vzdát se své identity a nechat si rozmixovat svůj program v nesourodé koalici, protože podobné jsou víceméně jen v tom euroskepticismu, tak hlavním důvodem byl strašák 5%. Žel i zde se negativně projevilo působení organizace zvané Ústavní soud v čele s říšským prorektorem Rychetským. To co měl ponechat - bonifikaci pro vítěze - to zrušil (osobně bych byl pro bonifikaci 20% pro vítěze voleb) a to co měl zrušit - 5% blokační kvórum pro vstup do PS - to ponechal. Tato 5% šikana, která měla (mylně) zabránit nestabilitě vlád v ČR způsobuje, že v ČR od plyšáku nevznikla žádná nová strana bez vlivových osob v pozadí či v případě ANO dokonce přímo v čele. Díky této 5% šikaně a bezprecedentnímu propadu více než 1,1 milionů hlasů může slavit "vítězství" Spolu a PirStan ačkoliv zastupují měně než polovinu voličů (cca 43% volících a 29% všech voličů). Tím se stane vládou s nejslabším mandátem a premiérem s taktéž s nejslabším mandátem (13,31% volících a 8,5% všech voličů). Pokud pominu menšinové vlády, které ovšem vládly s demokratickým souhlasem legitimně zvolených stran, tak ještě nikdy nebyla v ČR vláda s tak nízkou legitimitou, která by zastupovala méně občanů.

P. Jirkovský 19.10.2021 6:16

Souhlasím. Vůle nechovat se "pragmaticky" (v podání autorů oposmlouvy jako bezcharakterní egomaniak), ale jako člověk, který si váží daného slova a dokáže respektovat partnery i v situaci, kdy by se mohl zachovat jako prase a získat výhodu - to je zatí dobře patrné ze způsobu jednání vítězů voleb. Dá pámbu a vydrží to i po dobu ustavení Sněmovny a vlády a vysoká politika se pomalu stane záslužnou prací.

A. Forman 19.10.2021 6:05

Ano, probruselská ideologie bude brzdou provádění nutných změn.....

A. Renjascu 19.10.2021 6:03

Souhlasím s autorem a jeho celkem střízlivým hodnocením voleb, které tématicky byly opravdu o ničem. Perfektní k tomu byla i povolební debata ekonomů na Prima CNN, kde zaznělo, že veškeré programy stran a koalic, které se probojovaly do PS byly vysoce populistické ( to je politicky korektní výraz pro lživé), což je docela "legrace", když vidím, jak se mnozí radují, že je konečně ten nenáviděný Babiš pryč a přitom netuší, že nový vládní slepenec vůbec nemá žádný recept na to jak řešit problémy ČR.

K článku bych jen dodal;

Výsledk voleb je dán i tím, že voličské jádro ODS je již dlouhodobě pevné a na rozdíl od ČSSD, která zde měla nalevo nejprve KSČM a poté i ANO či Přísahu měla ODS napravo pouze marginální Trikoloru. Výsledek který dosáhla ODS (13,31%) by dosáhla téměř s kýmkoliv. A koaliční potenciál v projektu Spolu? Za cenu naprostého popření smyslu ODS a jejich kořenů. I proto jsem (viz odkaz na diskuzi níže) poslal ODS gratulační dopis. Tuto koalici spojuje jen nenávist k Babišovi a aby fungovala, tak tyto strany musely popřít ideje a kořeny na základě kterých vzešly a největší kompromisy v tomto musela udělat právě ODS, která na zádech vytáhla TOP09 a KDU-ČSL, kterou dokonce dovedla k nejlepším výsledkům po plyšáku. Cena za toto popření bude stejná jakou zažívá CDU po naprosté Merkelizaci své strany a opuštění pravicových kořenů. Fiala byl špatný ministr i špatný předseda. A jako premier? Přal bych si už kvůli nám, aby uspěl, ale to by se náhle musel stát někým jiným. Tak jak lehce popřel identitu ODS, tak zřejmě lehce popře identitu ČR a lacino jí prodá cizím mocnostem, aby se udržel v křesle. A to jsem ještě zvědav, jak naloží s Budvarem a dalšími zatím výnosnými podniky...

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-vitezem-je-brusel.A211010_113705_p_politika_wag/diskuse?vlakno=109885365

A. Forman 19.10.2021 6:01

Kdykoliv můžete na IVK napsat.... nikdo vám v tom bránit nebude. Ale strany, které jste vyjmenoval, se do sněmovny, na rozdíl od pirátů, nedostaly.... proto ta "neanalýza"......

A. Forman 19.10.2021 5:59

Víte, názory Václava Klause se ukázaly po čase jako správné, realistické... takže být ve vleku Václava Klause není ani ostuda ani handicap..... a s tím začátkem něčeho jiného... možná máte pravdu, že o něco jiného půjde, ale ve mne to spíš vzbuzuje obavy než naděje.

O. Musil 19.10.2021 5:57

Je škoda, že se iVK naprosto nevěnuje jen malému úspěchu antiEU stran, které zastupuje jediný Okamura. Čekal bych i podrobný rozbor, proč propadla Trikolora a totálně zkrachoval Volný blok i s institutu blízkými favoritkami. Ale asi je jednodušší kopat do Pirátů.

R. Langer 19.10.2021 5:42

Už se na ty dohody a kompromisy těším! A už přímo vidím, jak ty kompromisy dopadnou hlavně na jejich voliče - kompromisně se jim zvýší daně, kompromisně se jim zvýší ceny energií, kompromisně se zavřou fabriky kvůli kovidu...

Jo jo, bude to prostě doba plná dohod a kompromisů. Máte se na co těšit. Rozhodně to nebude společnost a la Václav Klaus. ;-)

T. Vodvářka 19.10.2021 5:20

Pan autor je ve vleku svého guru, jenž prostě nesnášel jiné názory a správné byly jen jeho. Pak je logické, že nastalo "drolení koalice", protože dlouhodobě sedět vedle Václava Klause bylo nejspíše pro mnoho politiků nesnesitelné. Doba se změnila, změnila se společnost a vyvstává nutnost se dohodnout vzhledem k roztříštěnosti společnosti. Možná skončila doba egomaniaků s programem "JÁ" a začíná cosi jiného, kdy prostě bude nutná dohoda a kompromisy, což koneckonců děláme v našich životech všichni. V čele stran koalic nevidím ani jednoho, který by chtěl společnost a la Václav Klaus. Což je jistou nadějí.