29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: ODS a efekt ústřice...

Tak by se dal asi pojmenovat překvapivý výsledek víkendových krajských voleb, které proběhly ve dnech 12. a 13. října 2012, že ODS propadne na třetí místo s výsledkem něco málo větším než 12 procent, že sociální demokraté dostanou 23 a půl procenta a komunisté skoro 20 a půl procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 17.10.2012 10:25

"ODS a efekt ústřice"

První představa byla, že Kvíčala si představuje ústřici po otevření - vypadá jako mušlička. 

J. Kolouch 17.10.2012 16:16

Ubožáci

Když nemají argumenty, tak aspoň komolí jméno svých názorových odpůrců. Fuj!

P. Pavlovský 17.10.2012 9:33

My, Pražáci, jsme volit nemuseli, většinou ani nemohli

S analýzou se ztotožňuji, pouze tu malou účast není třeba zkoumat, při krajských volbách taková byla vždy, snad jen o fous větší.

Pravicově orientovaní  voličové neměli koho volit, alepoň já bych si nevybral (ještě posledně TOP 09).  "Ende, dál to nende", abych parafrázoval naše znechucené divadelníky z prežské KOMEDIE.

Budou-li předčasné volby, koho mám volit? Cožpak se do té doby ODS a TOP 09 distancují od velkokorupčních kauz - CASA, Pandury, Dopravní podnik Praha, VZP, Open Card, elektronické zdrav.karty, tunel Blanka atd., atd. a od lidí s tím vším svinstvem spojených?

To snad mám já, konzervativec už od puberty, volit na stará kolena Piráty? Nebo jít vlevo a volit zelené, kteří alespoň - pokud vím - v žádné korupci nejedou?

J. Kolouch 17.10.2012 16:33

Neviděl bych to zas až tak černě

Podle mne tady byl ten korupční systém dlouho, jen se na to nevidělo. Kdo v tom nejel, byl za vola nebo byl vyštípán. Teprve v poslední době se o mnohém začínáme dozvídat. Je a bude to dlouho bolestné, ale šance tu je.

S. Vaněček Šauerová 17.10.2012 19:07

No ano, pane Pavlovský, máte.

Pokud nevypráskají kmotry (v ODS dřepí Pavel Dlouhý dokonce ve VR) a budou se chovat i nadále tak, jak píšete.

Uvidíme, jak to bude dál se Zelenými, kandidovat bude znovu M. Bursík (a to, prosím, není rozhodně žádný levičák). Slušný, ale neviditelný Ondřej Liška bude muset uvolnit místo tomu, kdo je pracovitější.

P. Pavlovský 18.10.2012 9:05

Re: No ano, pane Pavlovský, máte.

Kvůli Bursíkovi, abych ho podržel, jsem v době rozbrojů okolo Kuchtové, Zubovové a spol. do SZ vstoupil a jsem dodnes jejím, jakkoli pouze matrikovým, členem. Jsem vlatně smýšlením "zelený konzervativec".

F. Pavlis 17.10.2012 9:33

Inu,

před týdnem by takovýto článek patrně nevznikl. Stále jen generálování po bitvě, i když se už dlouho dala aspoň odhadnout. Náznaky byly, ale patrně je v pozadí ono vymazávání mozků a dokonalá mediální masáž. Nicméně stále platí, že už nejsme jen poskomunistická země, ale doskomunistická. Po Majestátu Rudolfa II. stačilo katolické menšině na  otočení  chodu dějin o 5 let méně. Mají delší kontinuitu vládní technologie. Diabolo má v dějinách vždycky náskok a tisíce podmanivých lákadel. Inu, avers a revers téže mince. Bude zajímavé, jak dopadnou restituce. Čas tlačí a zákony z roku 1949 jsou ocelovou koulí. Budou soudy, nebo tichá domluva za kulisami. Ríkávalo se, že demokracie je nejlepší ze špatných systémů. U nás platí, že je systémem mimo všechny systémy. Jaké je velmocenské pozadí, vůbec netuším.

P. Schuster 17.10.2012 10:31

Re: Inu,

Dodávám, že ještě může provést nějakou korekci druhé kolo senátních voleb, kde je deset dvojic mezi ČSSD a KSČM (tam je to skoro jedno) a deset dvojic s kandidáty ODS nebo TOP s levicí. Pokud získá pravice osm senátorů a více, bude to úspěch.

J. Urban 17.10.2012 9:30

Vážený autore, ten víkednový

výsledek není vůbec překvapivý. Kdyby lidé jako vy - a politici především - naslouchali odborníkům z oboru sociologie, věděli, že tento výsledek předpověděli už ais před 6 lety, jestli ne dřív. Ani já jim tehdy nevěřil - komunisti u nás vyhrát volby - přece k smíchu! Ono se to totiž nechá i spočítat. Sociální složení obyvatelstva se totiž u nás mění v čase k horšímu - ubývá příslušníků střední třídy, kterou u nás decimuje jak levice, tak pseudopravice. Ono z té střední třídy nic není - mnohasetmilionové úplatky nedávají, na státu závislí a proto poslušní nejsou...tak co s nima? Ale je to opora demokracie. Jenže komu z vás (nich) o ni ve skutečnosti jde?

I. Schlägel 17.10.2012 7:59

Přehledné a jasné

posouzení situace. ODS se zkrátka zabydlela ve věži se slonoviny. To se stává i v lepších rodinách.

P. Lenc 17.10.2012 9:12

Re: Přehledné a jasné

Souhlasím.

J. Švarda 17.10.2012 5:55

Dobré postřehy a hodnocení pane Hvižďalo

Brilantní analýza krize koalice a jejich důsledků.