17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Odchod z EU

Řekněme, že od 1. 1. 2016, tedy po 12 letech, vystoupíme z EU. Co se stane? Poznáme to vůbec nějak, nebo se pro nás vůbec nic nezmění? Je možné, že se staneme druhým Švýcarskem a naše ekonomika odchodem z EU ještě posílí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dubravský 5.10.2015 11:47

Vystoupit?

Ano, jsem pro zahájení procesu vystoupení z EU.

Jako hypotéza OK.

Ale obávám se, že by jej vyjednávali stejní vyjednávači, kteří to dělali při našem vstupu a výsledek by tomu odpovídal.

M. Prokop 5.10.2015 12:15

Re: Vystoupit?

To už je ovšem na nás, kdo by byli vyjednavači. Chce to lépe volit.

S. Cinkl 5.10.2015 13:13

Re: Vystoupit?

Máte v hledáčku někoho koho by bylo možno volit? Podělte se.

M. Prokop 5.10.2015 15:16

Re: Vystoupit?

Škrtám nevyhovující tak dlouho (nejdřív všechny rudé, pak oranžové, zelené, hujery, blázny, fanatiky ...), až mi zbydou Svobodní.

V. Dostál 5.10.2015 11:45

Hezky se to čte

ale Česká republika není a nebude Island, Norsko a ani Švýcarsko. Přesunout investice je snadné a my se vrátíme ke Škodě Favorit

M. Vondráček 5.10.2015 11:58

Re: Hezky se to čte

Podle čeho soudíte :-)

V. Dostál 5.10.2015 12:57

Re: Hezky se to čte

čeští vy...cánkové si vybrali dotace a teď, když by měli začí i odvádět, tak by chtěli vystoupit? A jen tak mimichodem, kdy jste si naposled prohlídli mapu Evropy?

L. Bouše 5.10.2015 14:02

Re: Hezky se to čte

Snad nežijete v naivní představě, že zahraniční podnikatelé a firmy jsou u nás kvůli našemu členství v EU. Pokud jste někdy podnikal, tak víte, že jsou zde kvůli ziskům, daním, levné pracovní síle, investičním pobídkám, apod.

Jinak byste neuměl vysvětlit, proč se všichni přesouvají svou produkci do Ruska, Číny a na Východ, kde nikdo členem EU není.

Když se Vám nelíbí mimounijní příklady z Evropy, tak uvedu třeba Singapur, Nový Zélamd, Kanadu, apod.

J. Kuchta 5.10.2015 14:03

Re: Hezky se to čte

Ta Škoda Favorit mnoha lidem dodnes spolehlivě slouží. Kdo ví, zda tak budou sloužit ty dnešní plechovky !

P. Vaňura 5.10.2015 19:48

Přesunout investice je snadné, pokud se stát NEBRÁNÍ

Buďte si jisti, že z Leninova Ruska si nic neodvezli a Lenin dokonce odmítl platit veškeré ruské dluhy, včetně státních dluhopisů. A PROŠLO mu to!

V. Vaclavik 5.10.2015 10:52

Souhlasim s autorem.

A libi se mi, ze umi i padne argumentovat, viz citace nize.

"jak muže clovek s klidným svedomím fandit a zároven vyzdvihovat do morálních a kulturních výšin organizaci, která by na odchod z ní reagovala zpusobem, jaký popisuje."

Organizace EU jak je podavana nasimi eurohujery je jako sikanujici mafian drzici nas v podruci, ze ktereho se my neodvazime vyvazat kvuli strachu z nasledku vyvolani jejiho (jeho) hnevu. A jak autor spravne pise, prave to by melo byt duvod k vystoupeni z ni.

Jenze osobne bych si vsadil na prizdisracstvi nas Cechu, nez na nejakou nasi statecnost (..."Vydat se na cestu z Evropské unie považuji za odvážné"). Takova je totiz smutna skutecnost.

M. Starý 5.10.2015 10:41

Ono je to jako ve fotbale

To, že se čeští bafuňáři plácají po ramenou (a rozdávají si odměny) s tím jakou máme výbornou ligu ještě neznamená, že se u nás hraje dobrý fotbal. Až teprve konfrontace s Ligou mistrů odhalí skutečný (neradostný) stav.

Autor se odvolává na "předunijní éru" České republiky. Bohužel, nesdílím autorovo nadšení, protože v té době "divoké privatizace" ctihodní Soudkové, Kožení, Stehlíci, Pitrové, Salzmanové a spol. dokázali rozkrást nebo zničit řadu velkých podniků a bank. Až teprve v souvislosti s plánovaným vstupem do EÚ museli i u nás "právníci dohnat ekonomy" a skončil onen divoký kapitalismus 90. let. V té době také došlo k propojení politiky a ekonomiky se všemi důsledky a následky.

Takže nelakujme si vývoj v ČR bez EÚ na růžovo...

I. Schlägel 5.10.2015 11:48

Re: Ono je to jako ve fotbale

To máte pravdu, nicméně od vstupu našeho státu do EU čeští ctihodní političtí a ekonomičtí bafuňáři dokázali rozkrást nebo pouze špatně "investovat" stovky miliard z fondů EU. Samozřejmě propojení ekonomiky a politiky vstupem do EU neskončilo, že? Naopak narostlo do obludných rozměrů typu "největší příjemce dotací EU ministrem financí".

M. Starý 5.10.2015 12:44

Re: Ono je to jako ve fotbale

Ano, ale i on je "jen" produktem zdivočelé privatizace 90. let

M. Starý 5.10.2015 13:10

Re: Ono je to jako ve fotbale

Když ČR vstupovala do EÚ, tak se vtipkovalo na téma, do kdy že my Češi dokážeme Únii rozkrást... Dotace EÚ byly a jsou velké pokušení, obzvláště, když krédem Vlády je "vyčerpat za každou cenu". A tak místo toho, aby se s dotacemi zacházelo s péčí řádného hospodáře, tak vymýšlí nesmyslné projetky a v nich se utápí miliardy.

Odhodlání Policie a státního zastupitelství bránit rozkrádání evropských peněz narazilo po zatčení prvního vysokého politika - Davida Ratha - a s novou vládou přišly "nové priority". Proto dneska nikoho nezajímá exministr a senátor Pallas...

A. Alda 5.10.2015 10:12

Byli jsme před EU, budeme i po ní.

1. Možnost cestování závisí mnohem více na penězích než na vízech. Pokud nám vlastní stát nebude bránit vycestovat, budou se ti, kteří na to mají, stejně moci dostat kamkoli.

2. Slušní lidé a slušné státy nemají dluhy. A kdo nemá dluhy, nemá ani na dočasné úvěry vysoké úroky. A nikdo se nezdráhá prodávat mu na úvěr. Stačí nemít schodkový státní rozpočet.

3. Ochranářská cla jsou reciproční, nebo mají za následek zvýšení "žádoucnosti" státně pronásledovaného zboží, podloudnictví a nákupní turistiku.

4. Kecy. Kvůli nepřijetí eura přicházíme pouze o poplatky směnárníkům. O nic jiného. Naopak získáváme monetární svobodu a zájem otroků eura.

5. Rozhodnutí přijmout euro nemůže znamenat zpevnění koruny, neboť to nijak reálně nezvýší její hodnotu, naopak to deklaruje její zánik.

A. Alda 5.10.2015 10:18

Pokračování

6. Členství v EU nám žádná positiva nepřineslo, pouze pokles pracovních příležitostí. Tzv. eurodotace jsou pozoruhodným způsobem vyhazování peněz, kdy se příjímají dotace vytvořené z našich odvodů a k tomu se přidají naše další peníze a za to se postaví nepotřebná ptákovina.

7. Kdyby se vrátili lidé, kteří pracují (opravdu pracují) v zahraničí, zvýšila by se produktivita práce u nás, protože tito lidé by přinesli nové zkušenosti. Mělo by to stejný efekt jako dřívější tovaryšské vandry.

8. Zemědělství by se opět pozvedlo, protože by zmizely škrtící kvóty. A bylo by například možno obnovit pěstování cukrovky a cukrovarnický průmysl. A vyvážet zemědělské produkty a výrobky z nic do zemí, z nichž jsme byli kvůli eurokvótám vytlačeni.

9. Ztráta zahraničních investorů by mne netrápila. Oni totiž investují relativně malé peníze proto, aby mohli od nás velké peníze vyvézt.

A. Alda 5.10.2015 10:26

Pokračování

10. Ptákovina naprosto pozoruhodná. To, že s někým nepeču, neznamená, ze peču s někým jiným.

11. Byli jsme před EU, budeme i po ní. Z EU k nám proudí samé špatnosti a zvrácenosti, antimorálka a dekadence. EU nám brání bránit se tomu, proti čemu je třeba se bránit. Vystoupení z EU nám ve všech v bodu jmenovaných věcech pomůže, nikoli poškodí. Právě členství v EU nám škodí ekonomicky, kulturněí, sociálně i morálně.

V EU jsme tak krátkou dobu, že děti, které se narodily po vstupu ČR do EU, ještě ani nezačaly rozum brát. Není žádný problém vystoupit. Nic se nezhroutí, vše bude dále fungovat, a lépe. Bezvýznamná historická epizodka v patnáctisetletých dějinách našeho národa.

J. Kanioková 5.10.2015 18:05

Souzním :)))))

Z. Rychlý 5.10.2015 10:07

Správná argumentace !

Proč to nepůjde !?

Museli bychom vylézt z teplíčka za pecí !!! To po obecném Čechovi přece nemůžete chtít. A české elity ??? Darmo mluvit. V hašteření jsme světové jedničky.

M. Prokop 5.10.2015 10:36

"V hašteření jsme světové jedničky."

Vy a kdo ještě?

M. Mýval 5.10.2015 10:00

otázka mimo mísu

V EU je blbost důležitá kvalifikace

V. Němec 5.10.2015 9:52

EU

je nepochopitelný nestabilizovaný útvar, bez ochrany hranic, bez lidmi voleného presidenta, bez odpovědných ministrů. Za všechny mluví paní Merkel v doprovodu pana Holandera. Dva představitelé národů, které usilovaly vždy o vládu nad osáskem Evropou, s pokusem i o další území.

J. Šimek 5.10.2015 10:13

Re: EU

Dost rychle zapomínte, kdo u nás držel zadrátované hranice dočasným pobytem ...

A. Alda 5.10.2015 10:29

Komunisti.

Ale ti jsou od válu dvoupůlkrát déle, než trvá naše členství v EU.

J. Šimek 5.10.2015 19:02

Re: Komunisti.

Argument s váhou 0.

L. Šarina 5.10.2015 9:37

Odchod z EU?

Sakra a co dál, Česko je pupkem světa? průmyslová velmoc?vojenská velmoc? ve středu Evropy kde před 25léty byli páni Rusové a určitě stratili zájem o toto teritorium. Jen blbec se může zabývat touto otázkou a jak vidno blbců máme tolik, že je můžeme vyvážet za valuty!!!!

L. Bouše 5.10.2015 9:54

Re: Odchod z EU?

Zachovejte klid a snažte se pochopit, o co dnes jde. Nejde o to, že vypadneme z Evropy někam neznámo kam, ale že odstoupíme od Lisabonské smlouvy. Obě dvě další hlavní smlouvy - o evropském hospodářském prostoru a schengenská smlouva - zůstanou beze zbytku zachovány.

Už to chápete ? Jde o znovunabytí naší národní a státní suverenity.

J. Šimek 5.10.2015 10:10

Re: Odchod z EU?

Kde berete tu jistotu, že zbylé státy po takové zradě ostatní smlouvy nevypoví? Kdo by stál o takového "vyčůránka"?

L. Bouše 5.10.2015 10:58

Re: Odchod z EU?

Ale to nám může být úplně jedno, je to jejich věc. Vy opravdu žijete v bláhovém snu, že by instituce s názvem EU s jejími úředníky a tzv. politiky někdy zmizela ? Co by proboha dělali ?

P.S. Hlavně, že vyčůránky jsou staré čleské země, ale na toto zjištění tako široký obzor nemáte.