1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Od komunismu přes demokracii k vládě oligarchů

Víte, jaký je rozdíl mezi mezi demokracií a policejním režimem? V demokracii vlády padají, protože jsou s nimi nespokojení voliči. Ve vojenských a policejních režimech vlády padají, protože je s nimi nespokojený nějaký policejní důstojník. Nebo magnát, do jehož vlivu takový policejní důstojník spadá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pernický 19.6.2013 9:30

Media ovšem neinformují.

 Žádní policejní plukovnící  premiera Nečase nesvrhlí,posoudil situaci,neustal na něj vyvíjený tlak  a změnil své rozhodnutí neodstoupit,na odstoupím. Na dodržování zákonů,Jsou tady státní zástupcí a policie.Nevím proč se rozčilujete.Kdo jiný by to měl dělat a za další ,pokud mám informace tak z medii a nedovolím si prohlásit,že ten je korupčník a druhý zase ovár atd.

M. Hoblík 19.6.2013 9:24

V České republice padá vláda

proto, že se ti parchanti mezi sebou nesnesou.

P. Pavlovský 19.6.2013 9:45

Re: V České republice padá vláda

Nikoli!

Padá jako vedlejší produkt toho, že orgány činné v trestním řízení konečně dělají řádně a na 100% svou práci - od Listopadu možná poprvé.

Konečně -  z ústavy není na pád vlády důvod, nikds není řečeno, že podá-.lki demisi premiér, mu¨sí ji podat i vláda. K čemu si platíme celou řadu vicepremiéírů?

Když v USA přestane fungovat president (hlava exekutivy) nastoupí místo něj videpresident a jede se dál.,

Pro ne stejně u nás?

P. Vaňura 19.6.2013 10:22

Tento případ nastal za více, než

200 let JEDNOU a i to je dnes zpochybňováno! V ostatních případech president zemřel.

P. Pavlovský 19.6.2013 10:37

Re: Tento případ nastal za více, než

Jde o princip.

Co když se premiér půl roku prřed volbami těžce vybourá? Musí se hned ustanovovat jiný?

ÚSTAVA UMOŽŇUJE DO TOHO PRESIDENTA VŮBEC NETAHAT!

PRESIDENT JMENUje  A ODVOLÁVÁ, ALE JENOM KDYŽ  MÁ KOHO A KAM.

PÁR MĚSÍCŮ BEZ PREMIÉRA VLÁDA V POHODĚ PŘEŽIJE A MY TAKÉ!

P. Vaňura 19.6.2013 16:05

Docela zajímavý názor, ale

nevím, jak to bude fungovat v praxi. Vláda může klidně vládnout v demisi až do voleb, pokud jí to ovšem parlament dovolí.

Jde o to, kdo má skutečnou moc. Když se podíváte do německých dějin, Bismarck klidně parlament ignoroval, vůbec ho neposlouchal a vládnul si jak chtěl. Dokonce i tu válku r. 1866, kterou vyhrál u Hradce Králové vedl ilegálně. Pokud by prohrál, chtěl se zastřelit...

P. Pavlovský 19.6.2013 16:23

Vaše přirovnání kulhá na obě nohy,

německé císařství nebylo v 19. století demokratickým státem!

A. Sedláčková 19.6.2013 11:20

Re: V České republice padá vláda

Pane Pavlovský, prosím, ještě o oposmlouvě...

P. Pavlovský 19.6.2013 11:26

Re: V České republice padá vláda

A to je co za lupárnu?

Myslíte tu, kterou na Praze uzavřely po posloedních volbách ODS a ČSSD?

Ta byla opravdu vypečená, kolega Tůma z ní byl docela smutný.

A. Sedláčková 19.6.2013 11:39

Re: V České republice padá vláda

O té první jste toho napsal dost, teď prosím o té druhé.

P. Pavlovský 19.6.2013 12:17

Máte to mít, paní Sedláčková

Na pražském magistrátu vznikla po minulých komunálních volbách „kmotrovská“ smlouva mezi ODS, ČSSD. Tato koalice trvala půl roku, v jejím čele stál primátor Svoboda. Pak ji ODS vypověděla („podrazila“ČSSD) a uzavřela novou s TOP 09, která ty volby ve skutečnosti vyhrála - měla nejvíc poslanců. Primátor zůstal týž.

Celý rok a půl pak primátor vládl "na bodácích" TOP 09, síly mu ale odčerpávaly spory ve vlastní straně. Svoboda narážel na odpor při své práci už dříve, když se snažil zprůhlednit některé zakázky, například tendr na přestavbu čistírny odpadních vod.

V pražském zastupitelstvu Svoboda dlouhé měsíce čelil bojkotu, kdy se mohl spolehnout pouze na část hlasů ODS.

Poměr hlasů všech zastupitelů k Top 09 byl 63 : 26. Kvórum tedy bylo 32. Stačilo jenom 6 zastupitelů z ODS, aby návrh vedení radnice prošel. Zbytek ODS buď nehlasoval, nebo dokonce návrhy vlastní strany hlasitě kritizoval.

Na to dlohodobě poukazovala TOP 09, která měla de facto co dělat a se dvěma ODS kluby: třetina hlasovala s primátorem, dvě třetiny proti němu.

J. Dona 19.6.2013 8:30

Problém není

Zkorumpovaný soudce, ale zkorumpovaní politici. Z mnoha příspěvků na str. NP se dovídám, že je to odporné, nemorální atp., ale není to trestné! Snad se jednou stane slušnost v politice základní normou. Do té doby budou mít práci orgány činné v trestním řízení.

P. Pavlovský 19.6.2013 8:49

Konečně JE TO TADY!

Mám plnou důvěru se státní orgány, činné v trestním řízení.

Můj podstoj je o 180° jiný, než byl před Litopadem.

Tohle je konečně Listopad dotažený do konce!

L. Novák 19.6.2013 9:13

Re: Konečně JE TO TADY!

Zavírání nevinných lidí do vazby a jejich trestní stíhání rozhodně nebylo cílem "Listopadu". A jestli ano, tak nás hlavní aktéři vodili za nos...

P. Pavlovský 19.6.2013 9:39

Re: Konečně JE TO TADY!

O jejich vině či nevině rozhodne soud, nikoli svět médií.

Do té doby jsou pouze podezřelí a mají presumpci neviny.

Tu má až dosud i MUDr. Rath!

Žijeme v demokratickém státě!

P. Lenc 19.6.2013 9:54

Re: Konečně JE TO TADY!

Opravdu?Začínám o tom vážně pochybovat.A vy, takový "vyhlášený" demokrat nevidíte, neslyšíte.Zajímavé.

L. Novák 19.6.2013 10:27

Re: Konečně JE TO TADY!

Já to vidím tak, že svět médií, jejichž "novináře" rozhodně za "hlídací psy demokracie" považovat nelze, už viníky odsoudila. Rath je darebák a zloděj odchycený s miliony zabalenými v krabici od vína. Jeho poslanecká imunita neochrání. :-P

P. Lenc 19.6.2013 9:52

Re: Problém není

Vážený, podívejte se za hranice na státy, které nám jsou dávány za příklad.A co mne nejvíc baví,  kritici  politické morálky, kteří jsou kritičtí, dokud v té politice sami nejsou.A pokud obhajujete tento obludný zásah, tak to svědčí pouze o jednom.Vůbec nechápete o co v tomto článku jde.

T. Marek 19.6.2013 8:29

je to skoro dobré

skoro dobré jak pravda sama. Ale jen skoro. Přidělování trafik je jistě nežádoucí jev. Ale pokud je tou službou útěk od povinností poslance, který se projeví tím, že jeden den budu v médiích hřímat o svých zásadách a druhý den uteču čímž napomohu aby mé zásady byly pošlapány, tak to jen obyčejné trafikantství není. U nás na venkově se za takové jednání kdysi dávalo přes hubu a vyhazovalo z hospody. My toto už nesmíme a neumíme dělat a tak vlastně není účinný způsob jak toto postihnout. Pokud jde o paní JN. nezneužila pravomocí, ale  svého postavení. Kdybyste stejně omlouval nesprávné jednání kohokoliv tím, že stejně v dané věci žádné pravomoci neměl, tak byste se jistě proslavil. Snad kromě vraždy by se pod toto křídlo hodil skoro každý trestný čin. To jste snad nemyslel vážně.

L. Novák 19.6.2013 9:18

Re: je to skoro dobré

No, já teda nevím, jak je v trestnim zákoně definováno "zneužití postavení", ale můžu se podívat do protokolu, který byl včera zveřejněn, proč vlastně byla JN strčena svázaná do vazby...

Ono totiž není důležité, že vy si myslíte, že by měl být někdo za něco ztrestán. Důležité je, co za trestné jednání považuje zákon. :-)

P. Maleček 19.6.2013 7:24

Jen do nich kluci policajtský

K podstatě se autor dostává přes plky v úvodu až na konci když uvádí, že dle některých odborníků se v ČR ročně ukradne z veřejných zdrojů 100 miliard Kč. Další uvádí až dvojnásobek. Takže pravda bude někde uprostřed. A proč se to prý netrestá? Inu proto, že si politici v neobvyklé shodě od leva do prava ( od Zemana po Klause)nastavili zákony a další pravidla tak, že to policie nemůže označit za trestný čin.

V každé obci či městě stačí, aby si těsná nadpoloviční většina v zastupitelstvu odhlasovala sebevětší lumpárnu - nejčastěji předraženou zakázku nebo podhodnocený prodej majetku, opentlí ho tím "správným" znaleckým posudkem a je vymalováno. Takto obdarovaný pak už legálně ze svého odmění ty, kteří se zasloužili o jeho profit na úkor obce či města.

Zákon o přístupu k informacím je bezzubý, smlouvy ve veřejném sektoru jsou tajné a to všechno kryjí politici zleva do prava. V Čechách žádné volby tohle nezmění.

A takhle to jede od obcí, přes kraje až na ministerstva a státní podniky. Pro představu nebýt těch každoročně mizejících 150 miliard neexistuje přes nižší daně státní dluh, sociální a důchodové fondy by přetékaly, silnice by byly jak vyžehlené a veřejné služby by poskytovaly dokonalý servis.

No a pak se divte, že těm policistům a státním zástupcům lupne v kouli a využijíc standardů EU o politické korupci říznou do nejvyšších struktur. Jak to dopadne uvidíme. Každopádně tenhle zásah ohrožuje demokracii podstatně míň než to drzé rozkrádání státu, které si politici kryjí k tomu schvalovanými zákony.

K. Frauknecht 19.6.2013 8:19

Bohužel

problém je úplně jinde. Jde právě o ty přetékající penězovody, které státní aparát (a jeho kámoši) přerozdělují. "Silný" stát, nepřehledný a přebujelý systém daní a poplatků to je živná půda pro korupci a rozkrádání (jak vidno nejen u nás!!!).

Ty kluci policajtský (něco mezi Simírem a přestárlým Šimanským - velký divadlo!!) vážně nic nenapraví. I kdyby pány lobisty "sejmuli" (o čemž velmi silně pochybuji!!!), přijdou jiní. Systém je tak nastaven, alespoň zatím.

T. Marek 19.6.2013 8:40

Re: Jen do nich kluci policajtský

Vy i dále uvedený názor, že se stejně nic nespraví  - oba podle mne máte pravdu. Demokracie nemůže být postavena jen na neporušování zákonů. Všude se mluví a píše o etice - etika ve zdravotnictví, sociálních službách, školství, sdělovacích prostředcích atd. O etice ve veřejných službách se nemluví ani nepíše. Jaký je morální kodex poslance? Možná nějaký je, ale stará se někdo o jeho dodržování? A když jej poslanec poruší, co se stane?  NIC!!! Když si samosprávné organy na všech úrovních neumí udělat pořádek samy, tak to padne na státní zastupitelství a policii. nevím zda ostravský soudce je zkorumpovaný, ale jestli ano, tak by tam už včera (nejpozději zítra) neměl být. Milá vrchnost (na všech úrovních) si musí dělat pořádek sama a nebo jej bude dělat někdo jiný, a to od legálních represivních orgánů až po hordu extrémistů. je to tak těžké pochopit? Nepořádek a nespravedlnosti ve státě prakticky vždy vedou k extrémismu, tak už by se snad mohli páni nahoře probudit.

J. Kalina 19.6.2013 8:43

Re: Jen do nich kluci policajtský

no, tak já bych doporučil více rozlišovat:  když zadám zakázku předraženou, ale postavenou levně (korektně), tak se stalo pouze to, že nějaká peníze tečou někudy jinudy a do jiných kapes, ale pokud zůstávají a točí se v ekonomice, tak by to ještě šlo. to je to "samé" jako když zfalšuji a odvedu nižší daně, ale to co mi zbyde navíc investuji zde v ČR, tak se "skoro nic" nestalo. Mnohem větší problém je,když se ty prachy doslova zazdí a nic z toho. Taková fotovoltaika:  draho postavili, takže draze platíme  a budeme platit za něco co můžeme mít 10x levněji. V Německu si postavili jaderné elektrárny, ty se odstavují (zmařená investice) a nyní tam stavějí UHELNÉ!!!! A protože mají tu slavnou větrnou elektřinu, kterou honí přes celé Německo na jih, tak budou muset investovat i do posílení přenosových soustav a regulačních mechanismů, nemluvě o tom, že když nesvítí a nefouká, stejně chtějí tu elektřinu v plné výši, tudíž musí mnohem více zálohovat zdroje. To jsou vyhozené prachy. 

K samotné aféře: doufám, že to hlavně odse.ou ti policajti a státní zástupci, co to provedli. a) je to postavené na vodě, už vidím jak po vyhraných volbách nové vládní strany mění stovky míst na nejrůznějších úrovních a nebude to opět korupce b) jestli za nimi stojí ještě nějací magnáti, kterým šli na ruku, příště by si to mohli rozmyslet a poslat je do háje nebo ........ c) zrušit televizní poplatky na ČT, aby si tam aspoň někdo uvědomil, co je to podnikání a taky bych se nemusel dívat na ty vyvalený oči, když o překot sdělují nějakou horkou novinku a hrají nanás habaďůru

E. Vašátko 19.6.2013 7:01

Je zajímavé, že to, co oficiálně začalo jako zákrok

proti "kmotrům" skončilo pádem vlády a kmotři se jaksi vytratili. Už to samo je dost podezřelé, takže bych s autorem souhlasil.

L. Novák 19.6.2013 7:16

Re: Je zajímavé, že to, co oficiálně začalo jako zákrok

Přesně! 150 mil. v hotovosti, desítky kg zlata. A nesmyslná obvinění z úplatkářství, která s tím nemají nic společného. :-)

Fraška z pera státních zástupců. Je to záměr a nebo blbost?

B. Rudolf 19.6.2013 6:30

logika politologa

Policie ani státní zástupci v tomto okamžiku stále nemohou dát veřejnosti všechny relevantní informace. Takže důvody jejich jednání zatím posoudit nemůžeme. Ale už tu máme teorie spiknutí a státního převratu. 

Pokud se opravdu ukáže, že policie skončí jen směšným obviněním z předání míst v dozorčích radách, pak to nebude důkaz spiknutí, ale krajního způsobu myšlení.

Jenomže sama pravice mnohokrát slovní gymnastikou obhajovala naprosto zrůdné postupy. Ne, že by se teď obdobné měly uplatnit na ni. Jde jen o to začít konečně přemýšlet a jednat trochu normálně.

P. Pavlovský 19.6.2013 8:50

Re: logika politologa

Mám plnou důvěru se státní orgány, činné v trestním řízení.

Můj podstoj je o 180° jiný, než byl před Litopadem.

Tohle je konečně Listopad dotažený do konce!

J. Kanioková 19.6.2013 1:39

Souhlasím, ta maškaráda se ještě pěkně vymstí.. holt se někdo "potřeboval" blýsknout..

F. Matousek 19.6.2013 10:47

Re: Souhlasím, ta maškaráda se ještě pěkně vymstí.. holt se někdo "potřeboval" blýsknout..

a to odskodné za neoprávnene uvalenou vazbu, zaplatíme také my, danoví poplatníci.