5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Obžaloba elektronické evidence tržeb

Ministr Babiš chce zavést revoluci v evidování tržeb a slibuje si od toho více peněz do státního rozpočtu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 30.5.2015 11:42

Re: Svobodní podporují svobodu podvádět.

Pan Mach vaří z vody. Nemá konkrétní informace kolik daní uniká. Když se podívám na taxikáře, hospodské,.....tak je jasné že výběr stoupne výrazně.

J. Strakoš 30.5.2015 15:44

Re: Svobodní podporují svobodu podvádět.

Výše daní, které utíkají v tomto případě nehraje vliv. Ani které jsou placeny.

Jak se vybere více daní díky novému elektronickému systému, které nyní utíkají?

Pokud živnostník nyní nabídne "bez faktury" a finančák ho neumí postihnout, co ho v budoucnu donutí tu fakturu pokaždé vydat, zahrnout do účetnictví a zaplatit z ní daně? Co ten nový systém za 12 miliard přinese tak převratného, že se vybere více?

Už jsem slyšel v životě o dost systémech a věcech, které měly "tak nějak magicky" ušetřit a pokud nebyl jasný důvod většinou vydělali jen prodejci systému.

J. Pražák 30.5.2015 16:19

Re: Svobodní podporují svobodu podvádět.

Něco zkusit je vždy lepší než zafixovat standardní okrádání. Jako větší problém vidím to, že socani, anonisti a ostatní vládci zase rozhodnou o prošustrování vybraných daní na nesmyslné projekty, "dávky", podpory nemakačenků, začleňovaí experimenty, a to hlavně proto, aby měli více voličů. Tato vláda potřebuje co nejvíc neschopných, závislých na přerozdělování těm, kteří se nesnaží o samostatný život. To jsou její voliči. Důležité problémy zametá pod koberec. Takže volit bude třeba někoho úplně jiného dříve, než se budeme povinně řídit šarií a Evropě bude vládnout londýnský chalífa....

Z. Rychlý 30.5.2015 7:32

Rozumné, logické, pravdivé.

Ale koho to v Česku zajímá ? Efektivita v tomto oceánu mrhání ? Kdybych nevěděl kdo jste, řekl bych: naivní trouba.

Pane Machu - finanční toky je třeba vytvářet !! Každý takový zákon vytvoří nové potůčky, říčky, řeky penízků ze státního ke kamarádům, šibalům, kmotrům, tohle hýbe republikou. A z každého potůčku se něco malinko odkloní, vždyť to nebude ani poznat, žejo.

Umně to zahalíme do vznešeného hávu prospěšné služby a je vymalováno. Užiteční idioti poté vytvoří prostředí  všeobecného souhlasu, odpůrcům nasadíme psí hlavu zlodějů a lumpů - a už to teče ! Tak se to dělá - a vy na nás se selskou šetrností ! Nakonec ještě škrtit ekonomiku utahováním opasků byste chtěl. No fuj! že se nestydíte.

T. Kubín 30.5.2015 6:08

sranda

Že všech těch nářků nad krachujícími živnostníky vykukuje skrytý a žádnými Machy a Kalousky nepřiznaný důvod pro ten údajný krach - elektronická pokladna znemožní okrádání státu na daních, krachující živnostníci budou tedy v podstatě ti, kteří budou pokladnami donuceni konečně začít podnikat v souladu se zákonem.

Z. Rychlý 30.5.2015 7:12

Re: sranda

Ale prdlajs znemožní. Kde bude váš svatý zápal, až vám řemeslník nabídne možnost: buď dáte za službu např. 4 tisíce bez DPH, nebo zaplatíte tisíců 5 s papírem k ničemu. Řekněte  si to před zrdcadlem do očí. Možná teda vyhrajete v té lotynce mikrovlnku, ale na to bych nespoléhal.

J. Strakoš 30.5.2015 7:17

Re: sranda

Přesně tak - pokud se to za ty neskutečné peníze zavede, pak se zase zjistí, že to mnohde nefunguje, pokud to lidé nechtějí dodržovat. I dnes je povinnost zanést vše do účetnictví a vystavovat doklady. A kupodivu - stejně se to nedělá. Evidence by měla pomoci těm poctivým srovnat podmínky s nepoctivými, ale pravděpodobně spíše jenom zvýhodní ty nepoctivé.

P. Lenc 30.5.2015 7:43

Re: sranda

Pouze přibude těch, co praští se živností.Část zůstane na sociálních dávkách, ta druhá část také a bude si přivydělávat načerno.

Z. Rychlý 30.5.2015 7:54

Re: sranda

Tak.

J. Jurax 30.5.2015 21:00

Re: sranda

No - bude-li to tak, pak ovšem živnostník nezkrachuje, protože to DPH s povinným papírem zaplatí zákazník a živnostník bude furt na svém :-) ... pokud neuvažujeme takové subtilnosti, jako že se se zvýšením ceny sníží poptávka nebo na druhé straně konkurence nedovolí přenést celou tíži na zákazníka :-)

A nedělejte si iluze, při naší povaze jak někdo v té lotynce vyhraje něco k závidění a patřičně se to zmedializuje, tak lidi si budou kupovat na trhu jabka po jednom každé s extra paragonem :-)

B. Uhlich 30.5.2015 23:19

Re: sranda

Tak to je právě ten problém, co na celé věci nelze predikovat... ty vztahy se asi změní, ale jde o to jak... Tady v té diskuzi, jste si asi všiml, že se tady potkávají dva extrémní názory..jeden prezentují odpůrci EET tím, že malují katastrofické stavy, kdy živnostenstvo masově odchází na pracák a div, že nepáchá masové sebevraždy..proti nim stojí názory fanatických zastánců EET, kteří podobni vědmě už dopředu vědí, že živnostníci systém přijmou a budou si v něm rochnit jak prase v žitě. Problém bude v tom, že pokud se systém povedem opravdu spustit, což je mimochodem dost kardinální otázka..tak jeho dopad nebude úplně jednoznačný. Asi to opravdu v některých oborech vyčistí prostředí i když i to je diskutabilní, protože nikdo a nic nezabránín živnostníkům, aby nepřecházeli do ilegality a docela dobře si dokáži představit, že živnostník bude dělat jen pro uzavřený okruh známých, kde budou jasná pravidla..což mimochodem už dnes funguje běžně. Jinak pro lidi to bude znamenat opravdu nárůst cen, který buď zkousnou, nebo ne....každopádně tím, že už dál nepůjde dělat bez účtenky rozhodně se očekávat, že tu bude nárůst cen služeb a prací živnostníků o nějakých 20%...což pozor! nemusí být pro konkurenční prostředí vyloženě špatně...špatně to bude pro ty, co nemají známé a moc peněz a zvykli si pořizovat vše "bez"... každopádně asi přijde bída na ty, co si zvykli na příjem veskrze nezdaněný a přitom nadstandardní...tam se obávám, že už dál podnikat chtít nebudou, neboť v případě důsledného zdanění by dál byli tak na 50% svých příjmů což už se jim asi chtít nebude.

Každopádně důsledky zavedení EET nemusí být jen pozitivní a mnozí zastánci a nepříčetní obdivovači Bureše a jeho neotřelých nápadů se možná ještě budou velmi divit. Ono to v této společnosti většinou funguje tak, že každý zamýšlený záměr je provázen nezamýšlenými ..tedy negativními efekty, které v konečné aproximaci mohou původní záměr naprosto dehonestovat...ale vysvětlujte to někomu.

Každopádně uvidíme.....  :-)

Z. Rychlý 31.5.2015 15:08

Re: sranda

:-))

To by bylo na vraždu.

M. Vondráček 30.5.2015 8:33

Re: sranda

Zdravím z Chorvatska . Žji půl roku zde a půl v Česku . Tady na to všichni jak mohou kašlou . Docacela běžná otázka je "s računom či bez računa" .

Tedy , kdo bude chtít švinlovat bude . Jen si pár "kamarádů" namastí kapsu na státní zakázce :-)

B. Uhlich 30.5.2015 12:22

Re: sranda

No , pane Kubíne ono ta největší "sranda" nastane až lidé zjistí, že si většinu prací živnostníků nebudou moci dovolit...ono chápu, že mi odpovíte, tak to holt ti živnostníci si asi moc nevydělají...já Vám na to pak odpovím ano, protože drtivá většina živnostníků podniká proto, aby nějak slušně žila a pokud to tak opravdu dál nepůjde pak nevěřím, že by většina byla takoví masochisti, aby se dřeli na to, že budou dál chudí... pak se to holt bude řešit nějak evolučně...část řemeslníků přejde úplně do šedé zóny a ta druhá část se prostě začně nějak společensky přizpůsobovat...někdo se stane zaměstnancem a někdo nezaměstnaným.... Každopáně vůbec nepřemýšlejte nad tím, že by EET zabránilo "okrádání" státu...ne nezabrání, protože od toho tu EET vůbec není...EET je jen z dalších nesmyslů, které fungují jako velmi kvalitni korečkové rypadlo na peníze... přemýšlejte, opravdu všichni kdo se budou motat okolo tohoto systému na tom budou dobře....kdo ovšem bude na té "druhé" straně ten už moc na výběr nemá. Víte ono asi te vést nějaké zanícené diskuze na tohle téma nemá valného smyslu...konec konců já jako živnostník uvidím co to nakonec bude opravdu znamenat a vy jako zastánce EET jednoho dne poznáte, jestli jste jste měl pravdu nebo ne...