25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

POLITIKA: Obtížné hledání cesty

Čas od času narazím na povzdech, jak levice v Evropě obtížně hledá v globalizovaném světě cestu k voličům, neboť nenalézá témata, kterými by je oslovila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 15.8.2014 8:27

Tak

to je zase výpotek.

R. Tesařík 14.8.2014 14:58

levice

a právo pro všechny...tak to jsem se hodně zakuckal...

P. Jakeš 14.8.2014 12:50

Právo (na cokoliv)

si musíte nejdřív zasloužit. Po splnění řady povinností můžete uvažovat o nějakých právech. Čili, čím větší lempl, tím menší práva. Někteří nemají právo ani na psí boudu, protože i ten pes si ji zaslouží víc.

M. Zdobinský 14.8.2014 11:27

Danit,dojit,přerozdělovat a občas z toho něco odklonit

Danit,dojit,přerozdělovat a občas z toho něco odklonit - to je politika levice.Pan Křeček to popsal pravděpodobně nechtěně naprosto přesně.

"... a přesto jim přiměřené bydlení musí být (státem, nikoliv obcemi) zaručeno."

Zaručeno zní rozhodně lépe než zaplaceno. Zaplaceno komu ,jak a z jakých peněz, to určí laskavá vláda ČSSD. Navrhuji pane Křečku jednoduší řešení : Zákon,že každý kdo má vlastní bydlení je povinen tam ubytovat jednoho bezdomovce nebo tzv.sociálně nepřizpůsobivého. A pokud má někdo plat jako poslanec a vyšší, tak rovnou dva. Úspěch musí být přece potrestán (chtěl jsem říci zdaněn) Nic se nebude muset přerozdělovat. Už máte toho "svého" vybraného?

To by se vám,ale nelíbilo ,že?

Přerozdělovat plnými hrstmi cizí peníze na socialistické inženýrství je výrazně lákavější.

J. Schwarz 14.8.2014 11:11

Nebude to tím,

že představy o "přiměřeném bydlení" jaksi neodpovídají naší ekonomické výkonnosti? Stále se zvyšují zákonné nároky na bezpečnost, zateplení, prostornost a vybavení bytů a tyto levičácké iluze neberou ohled na to, že dost velká část obyvatel není schopna zákonem vyžadovaný komfort zaplatit. stejně rozumné by od zákonodárce bylo, kdyby "uzákonil" že minimální nároky na použitelný  automobil / z hlediska bezpečnosti, ochrany ovzduší a třeba zdraví "záda, otřesy" / splňuje hybrid BMW a méně vybavený vůz nemůže být uveden do provozu.

P. Švejnoch 14.8.2014 8:51

To jsem nevěděl

že existuje nějaké "právo na bydlení". A podle sociálisty pana Křečka snad dokonce jakési právo na přiměřené (= nikoli sociální) bydlení.

Co je panu Křečkovi do toho, že jsou v Evropě miliony prázdných bytů, pokud tyto mají své majitele? Chce tyto byty majitelům zabírat a přidělovat těm "milionům bezdomovců", jak jsem někde zaslechl? Něco takového může opravdu napadnout jen socialistického pomatence.

V. Vérosta 14.8.2014 7:23

Re: Kvóty pro ženy...

Souhlas! Myslím si navíc, že podmiňovat přístup na kandidátku či jinam podle pohlaví, sexuální orientace, barvy kůže, náboženského vyznání atd. atd. je do očí bijící porušení hlavních ústavních principů, ne?? Ten zákon by měl, pokud projde, ihned zrušit ÚS!

J. Vozábalová 14.8.2014 1:05

Kvóty pro ženy...

Málokdy s panem Křečkem souhlasím, ale dnes mu musím dát za pravdu v tom, že kvóty jsou opravdu nesmysl, a to z více důvodů. Jen nemám ten dojem, že:

 "Jeden spočívá v tom, že v případě kvót zde nejde o to, že by nebylo právo být zapsán na kandidátku nebo být zvolen, ale jen o dojem některých, že toto právo není dostatečně částí společnosti využíváno. A chtějí to (proč vlastně?) řešit."

Nevidím ženy, které by tento problém chtěly řešit kvótami - tedy možná jsou, ale nejsou to ty, které by byly ochotné vážně o politické práci uvažovat. Pro ty jsou kvóty urážkou a pokud na ně vážně dojde, budou i zásadní překážkou pro jejich politické angažmá. Kdo by stál o to, aby se na něj dívali způsobem "sice blbá, ale mít je tam musíme a tak buďme rádi, že se tam nechala napsat" - přesně k tomu totiž kvóty směřují.

Kvóty si vymysleli muži aby ukázali, jak to myslí s rovnoprávností vážně a pokud je prosadí, pak za hlasitého potlesku žen, které o politické kariéře neuvažují ani náhodou, popřípadě o politické kariéře uvažují, ale výše popsaný pohled si plně zaslouží.

Je mnoho důvodů, pro které pro mne angažmá v politice nepřipadá v úvahu, byť nezájem o politiku mezi ně rozhodně nepatří. Pokud by však byly uzákoněny kvóty, pak bych "do politiky" nešla, i kdyby mi má oblíbená strana nabídla místo lídra kandidátky.