6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: O úspěšnosti centrálního plánování vzdělávání

Asi před třemi lety jsme se pomalu začali těšit na stěhování do nového domu kousek za hranicemi Prahy. Ale jednoho večera přišla žena s tím, že jí známý řekl: „Vyjel jsem si data ze staťáku, porovnal s kapacitou škol a myslím, že se tam ten váš mladší kluk nedostane do školy.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 2.8.2017 9:38

Ano.

Stát se "sere" do všeho, aniž by byl schopen zajistit slibované.

"Nedávat obcím dotace, ale zvýšit jejich podíl na vybraných daních."

Já bych šel ještě dále: Snížit centrálně vybírané daně, tedy hlavně DPH a zrušit ty, jejichž vybírání stojí víc, než se jimi vybere, případně ty, které brání pohybu obyvatelstva (daň z převodu nemovitosti). A umožnit obcím vybírat své obecní daně, ve výši odsouhlasené občany. Ti by si pak mnohem lépe hlídali jejich využití. Brečet o peníze třeba na školu na kraji nebo v Praze, případně dokonce v Bruseli je holý nesmysl.

A. Alda 2.8.2017 9:35

Kdyby bylo centrální plánování,

nedovolili by ouřadové panu Koběrskému a jeho rodině vystavět si dům ve vsi, která nemá kapacity školní, předškolní, zdravotnické atd. pro zvýšený příliv obyvatelstva zbohatlého v Praze a toužícího po věnkově, na které o ně nikdo z autochtonního obyvatelstva nestojí.

M. Prokop 2.8.2017 9:40

Re: Kdyby bylo centrální plánování,

A kdyby nebylo státních zásahů, možná by se autochtonní obyvatelstvo těšilo na daně pana Koběrského. Nebo taky ne a pak by se usadil v obci s moudřejším občanstvem.

A. Alda 2.8.2017 11:51

To samozřejmě ano.

Stát od roku 2000 velmi intenzivně potlačuje obce a jejich svobodu. Od nástupu Zemana do premiérského křesla jedná tvrdě a důsledně proti Evropské Chartě místní samosprávy, k níž přistoupení dojednal stát za premiérování Klause. A v této chartě se mimo jiné stanoví v čl. 9, že dotace nemají být vázány na konkrétní projekty.

Vůbec je to zajímavá smlouva, jen si ji přečtěte: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-181

P. Portwyn 2.8.2017 7:36

No, ten začátek :o)

Mladý odborník je asi opravdu muž na svém místě, co se týče obsluhy počítače. Nicméně to, zda se konkrétní dítě dostane do konkrétní školy, se z žádného "staťáku" vyčíst nedá.

Na rozdíl od toho, co si autor domnívá, rodiče zapisují děti do těch škol, do nichž je napsat chtějí. Takže třeba i do soukromých či církevních, a klidně 15 km od místa bydliště (ano, myslím konkrétního svého synovce) či dále. Do školy, kde jsem učil, dokonce dojížděly děti ze sousedního okresu. Mimochodem je to - fujtaxl - "státní" škola.

Na venkově hraje značnou roli to, kam rodiče jezdí za prací. Pro mnohé z nich je jednodušší naložit dítě do auta a odvézt ho rovnou do okresního města (nebo do městečka někde po cestě), než jet nejdřív do sousední obce a potom se obrátit a jet do práce...

Pokud rodiče mají čas a motivaci, volí často menší školy. Ty se ale obtížněji financují, ona učitelka musí dostat plat, i když má ve třídě 10 dětí. To platí pro soukromé a církevní školy a ještě mnohem více, než pro veřejné. Při platbě per capita prostě rozhoduje trh = zájem rodičů o konkrétní školu, jen někdy se dá dotace pro školu, která je v obtížně dostupném místě.

No a ve sporu "škola vs. hospoda" opravdu, ale opravdu nerozhodl ve prospěch hospody hloupý stát, nýbrž moudří místní občané... Ne že by měl stát vždy pravdu, ale jak vidíte, ani občan nerozhodne vždy tak, jak by se Vám líbilo.

Z. Lapil 2.8.2017 8:29

Re: No, ten začátek :o)

Vím, že víte: každé dítě má školu spádovou, která je povinna ho vzít; aktivita rodičů spočívá v tom, že dítě případně dají do školy jiné, z jakéhokoliv důvodu vhodnější (náš mladej jezdí dokonce 23km - část vlakem), ale ten není "obyčejné" školy schopen).

Já jsem z článku pochopil, že autorův synek se do "jeho" spádové školy nedostane. Čímž vzniká situace "Stát je ze zákona povinen, leč neplní A NAVÍC těžce komplikuje náhradní řešení". Což je totálně špatně.

Čímž se dostáváme k mému oblíbenému: budiž soukromé školy, klidně včetně domácího vzdělávání. A školné. Stát samozřejmě není finančně ani organizačně schopen nahradit sídlištní školu několika desítkami jednotřídek (z toho pět tenisových, tři počítačové..., každá v docházkové vzdálenosti kohokoliv, kdo se cítí potřebným), i když by se to mnohým - a s výhradami i mně - líbilo.

Právě jsem vymyslel "supermarketové školství": velké, standartní rovnoměrně rozmístěné školy. Komu to nestačí a chce školu "v biokvalitě", ať se stará.

P. Portwyn 2.8.2017 11:43

Re: No, ten začátek :o)

Ano, dle zákona "ředitel přijme dítě, které je ze spádového obvodu" (zjednodušeno). Ovšem škola není nafukovací...

Náhradní řešení snad blokla obec, ne?

Soukromé školy dávno existují - vyrážíte otevřené dveře :o) Na jedné střední jsem učil. Mimochodem je to dobrá škola. Ledaže byste chtěl zakázat školy veřejné, což by ovšem liberál nikdy neudělal...

Jednotřídky nejsou zrovna dobré řešení, pokud Vám jde i o něco jiného, než compy a tenis. Je pravda, že mnoha rodičům o vzdělání moc nejde, ale stejně je to drahé a neefektivní.

Pokud máte nějaké nestandardní dítě, tak tam samozřejmě je malý kolektiv výhodou, a v tomto případě určitě vzdělání není prvořadé. Podstatná je socializace, naučit se základy, a to, aby o dítě bylo nějak postaráno. Tam Vás plně chápu.

Z. Lapil 2.8.2017 14:11

Re: No, ten začátek :o)

Dveře soukromých škol jsou možná otevřené, ale určitě je v nich několik podstatných prahů. Přinejmenším menší peníze od státu a nutnost povolení státem (krajem?).

Podotýkám, že nemám nic proti registraci (pořádek muší bejt) a už vůbec ne proti kontrole výsledků (škola má být škola, nikoliv zábavní park; o metodách klasických a alternativních budiž vedena jiná debata). "Jistá disproporce" je patrná i v tom, že v "mé" soukromé škole je velká inspekce několikrát častěji (každý rok) než ve školách státních.

P. Portwyn 2.8.2017 14:42

Re: No, ten začátek :o)

No ona i ta veřejná škola musí mít povolení... Samozřejmě většinou ho již má z minulosti. Ale musíte splňovat nějaké hygienické normy atd. Některé školy by rády vzaly více dětí, ale nemohou - nevešly by se.

Jinak ne že by úřady všechno dělaly dobře. Ostudná je např. privatizace budov bývalých MŠ v době, kdy začala růst porodnost a bylo jasné, že budou potřeba další školky... Domnívám se ale, že tady by paradoxně pomohlo, kdyby stát nařídil počet míst v MŠ a nenechal to na magistrátech a radnicích.

Nerozumný je i tlak na zglajchšaltování základek a rušení "zaměření" škol. Zejména když má někdo plnou hubu "podpory schopných".

Rovněž držení poloprázdných některých SŠ je neekonomické.

U nás na soukromé SŠ inspekce každý rok nebyla. Určitě ne "inspekce na výuku", a myslím, že ani "na papíry".

Z. Lapil 2.8.2017 15:10

Re: No, ten začátek :o)

"Vaše" povolení je "moje" registrace. Splnění provozních atd. předpisů je samozřejmě ten nejzákladnější základ. Šlo mi o ono "soukromé školy přestáváme povolovat, jelikož je dost státních".

S ostatním naprostý souhlas. Ona ta inspektovaná(?) škola je značně alternativní, takže se na jednu stranou ouřadům nelze divit, že jsou z ní nervózní :-).

Pro dnešek děkuji za debatu. Večer je fotbal a můj zaměstnavatel je sice tolerantní, ale ne úplně :-).

P. Portwyn 2.8.2017 15:17

Re: No, ten začátek :o)

Mějte se :o)

V. Kotas 2.8.2017 5:41

Slovo plánování, je od listopadu 1989, sprosté slovo,

natož centrální plánování. Proto to u nás tak vypadá. Od voleb k volbám a po nás potopa. O tom že ve světě státy plánují na desítky let dopředu, se zde ani nesmí mluvit.

J. Plíva 2.8.2017 7:01

Re: Slovo plánování, je od listopadu 1989, sprosté slovo,

Přečtěte si Hayeka "Cesta do otroctví." To je cesta centrálního plánování. Proto je to sprosté slovo.

Když někdo mocí prosazuje nějaký plán, musí ti, co jsou donuceni k poslušnosti, potlačit své vlastní plány a nápady, které jsou dobré v prostředí, kde žijí. Centrální plánování je sprosté slovo, ale státním úředníkům to nevadí a plánují a plánují. Viz třeba dnešní školský systém a všechny ty ministry školství.

Z. Lapil 2.8.2017 8:04

Re: Slovo plánování, je od listopadu 1989, sprosté slovo,

V článku jsem si přečetl, že centrální (kraj je na školy a školky dostatečně velký celek) plánování vedlo v daném případě k havárii (není dost míst) a zároveň znemožňuje řešení místními silami. Vy tvrdíte, že ta havárie vznikla nedostatkem centrálního plánování. Někde máte kiks v úvaze.

Pan Plíva má pravdu. Opravdu zkuste tu Cestu do otroctví, případně rovněž Hayeka - Omyly socialismu. Je to poměrně čtivé (Cesta dokonce i tenká). Nebo pro začátek Bastiata: Co je a co není vidět - to je pár pětiminutových fejetonů a snadno to najdete na webu. Tu délku a čtivost neironizuju, tlustých odborných knih taky(?) nejsem schopen a potřebuju, aby mi to někdo předžvejkal.