4.7.2024 | Svátek má Prokop


Diskuse k článku

POLITIKA: O nových stranách bez straníků

Letošní předvolební krajina v České republice vykazuje nový fenomén: větší počet politických subjektů, které nemají vybudovanou stranickou základnu, ani nemají jasný volební program. Mezi tato hnutí či strany lze počítat Ano 2011 Andreje Babiše, Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a do jisté míry Stranu práv občanů - ZEMANOVCE.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 4.10.2013 21:02

Re: I takto lze dělat politiku

Záleží na tom, které občany máte na mysli. Zda nemluvíte náhodou o ovčanech. Kdo z občanů vědět chce, ten ví. Že existuje SSO, SPOZ, ANO , Hlavu vzhůru, i Úsvit vědělo mnoho lidí i před pádem vlády, dokonce i ještě rok před tím. Vědět to nechtěli ovčané, protože ti jsou zcela nesvobodní a závislí na dosud parlamentnícj politických stranách.  Rozdíl mezi politickými stranami a politickými hnutími poznáte sám po volbách, kdy se podle mne nejméně dvě hnutí do sněmovny dostanou. Naději má i třetí.Nevím, o jakém propadu voličských hlasů zde hovoříte. Podle mne propad hlasů je průvodním jevem poměrného volebního systému, kdy ti voliči, kteří volili strany, které nedostaly 5%hlasů sice nepropadají, ale jsou přewpočítávány ve prospěch oněmi voliči nevoleným subjektům. Tedy, volím-li např KAN, ryze pravicovou stranu, dostanou můj hlas i komunisté, které bych nikdy nevolil.Také to je poměrný volební systém.

M. Koutný 4.10.2013 19:51

Re: Otázka zní zcela jinak, pane Hvížďalo.

"Kdo tvrdí, že není ani pravičák, ani levičák, je téměř dozajista levičák".

Dělení na pravici a levici nejenže není přežilé, ale je jediné smysluplné pro pochopení politického spektra. Nelze ho ale vnímat mechanicky jako dva izolované póly, ale jako víceméně spojitou řadu. A samozřejmě je nutné nad ním přemýšlet a nepapouškovat nesmysly mediálních zoufalců typu "nacisté jsou ultrapravice".

A. Reček 4.10.2013 18:09

Re: I takto lze dělat politiku

Pane Čechu, zavedená strana je ta, která zde existuje aspoň 10 let a svá zastoupení má hlavně v obcích a krajích, nejen na krátký čas v parlamentu, tedy mezi lidmi.  Kde dnes jsou minulé strany ODA, US-DEU, SPR-RSČ (ty aspoň byly v parlamentu), ale ví občané v období mezi volbami, že existuje nějaká SSO, Liberálové, Národní socialisté, Konzervativci, Piráti a podobní?  Vždyť nemají ani zastoupení v obcích, natož v krajích.  No a co se týče většinového volebního systému, tak je zcela nespravedlivý pro nadměrný propad voličských hlasů. Navíc ve střední Evropě netradiční. 

M. Pechr 4.10.2013 15:40

...kapři a puberťáci...

...zatím se toho nebojím, hlásání ideí je jedna věc a druhá pak řešení reálného problému v praxi, praxe obyčejně dovede lidi naučit jisté "životní moudrosti" a představám obrousit hrany...zjistí pak, že nerozumí zdaleka problematice tak jak si mysleli a že změny nepůjdou tak hladce jak by si přáli... ...nejsme naštěstí v Bělorusku nebo Severní Korei, kde ideolog může provést rozhodnutí hlava nehlava...političtí puberťáci tak mohou být užiteční v provětrání zaprděných pokojů a zvíření stojatých vod politických rybníků, kapři chtě nechtě budou muset udělat něco sami se sebou a puberťáci o něco dospějí, když zjistí, že politický chléb je taky o dvou kůrkách... ...hlavně aby taky dozrál občan a pochopil, že má leccos ve svých rukách nemusí jen nadávat u piva a televize...

J. Kuka 4.10.2013 15:37

Re: Otázka zní zcela jinak, pane Hvížďalo.

Jiste , jak usvit , tak napriklad ANo program na papire maji . Jen to zatim nikdo nerekl tem dvoum v cele a ti si populisticky zvatlaji v mediich co chteji . Sance , ze by nekdo z nich chtel neco po volbach dodrzet je limitne blizka nule ...

P. Kmoníček 4.10.2013 13:29

Re: Otázka zní zcela jinak, pane Hvížďalo.

Pane Čechu,mně zase nepřekvapila Vaše odpověď.

P. Čech 4.10.2013 11:27

Re: Otázka zní zcela jinak, pane Hvížďalo.

Nikoliv mimo mísu, pane Schustere. Ona ta mísa totiž nezahrnuje jen Německo (paní merkelová a její předvolební koalice sice vyhrála volby, ale je jí to platné jako mrtvému kadidlo, stejně jako u nás, kde máme poměrný volební systém) a nebo rakousko..  Ve většinovém systému by už měla po problémech. Teď ji teprve čekají. Pokud si pořádně přečtete např. program hnutí Úsvit přímé demokracie, jistě seznáte, že zasahuje přímo a nepřímo do všech oblastí., ikdyž o nich konkrétně nehovoří. Lidé chtějí změnu, pane Schustere. T.zv. zavedené politické strany však žádnou změnu nechtějí, bojí se o svou moc. Bojí se, že občané poznají, že ke svému uplatňování moci nad sebou samými žádné strany nepotřebují. Občané nechtějí moc do svých rukou přes  žádné, ani nové strany. Změnu signalizují politická hnutí a to   n e j s o u   strany.Pokud mezi stranami a hnutími nevidíte rozdíl, potom máte smůlu. On tam je a docela velký.

P. Běhounek 4.10.2013 9:42

STRANY JSOU ODRAZEM TOPOSTI VOLIČŮ

nespočet stran různé kvality vznikají v každe zemi, ale takto kvalitní strany se nesetkávají s přízní voličů, u nás tomu tak není, generace zdegenerovaná komunisty, vychované k natahování rukou, neodpovědnosti a potřebě, aby za ní rozhodoval někdo jiný a ten jí zařídil ráj na zemi, se prostě náchylná na nové spasitele a že to jsou ještě horší ďáblové než ty staré strany, na to namají, aby to pochopili a tak si volili Janouškova zaměstnance Johna na boj s korupcí a volí si estábáka a komunistů Babiše žisícího jen z dotací z jejich daní (zisk hlodingu je nižší než příjmy z dotací)

P. Schuster 4.10.2013 9:32

Re: Otázka zní zcela jinak, pane Hvížďalo.

Pan Karel Hvížďala není sice můj šálek kávy, ale podle mne je předmětný článek výborným rozborem nových politických stran. Domnívám se, že autor měl na mysli trochu ucelenější program zabírající více společenských oblastí, než vykřikování jednotlivých lídru nových stran, co všechno je špatně a co oni změní.

O tom, že občané chtějí do svých rukou moc a to přes nové strany, je nereálné a posílat do důchodu velké strany je nesmysl. Podívejme se, jak dopadly volby u našich sousedů, a to v Německu (CDU 42%) a v Rakousko (minulá koalice dostala přes 50% hlasu). Takže dívat se jenom na náš český rybník a posuzovat světovou politiku je mimo mísu pane Čechu.

P. Čech 4.10.2013 7:17

Re: I takto lze dělat politiku

Mám jednu prosbu. Častokrát se v dnešní době potkávám se slovním spojením "zavedená strana".Podle mne to je matoucí pojem. Kdy se nějaký subjekt stává zavedeným?  Vznikl-li před 10, 20, 50 či 100 lety? Podle mne se stává zavedeným tehdy, když byl oficiálně potvrzen. Je zavedenou stranou ČSSD, protože zde s přestávkami existuje od dvacátých let minulého století a nebo ODS, která zde je přes dvacet let a nebo i TOP 09, která je zde 4 roky?  Zavedenost subjektů totiž začíná od doby, kdy jej občané začnou vnímat. Existence soudruhů v poslanecké sněmovně je jen díky poměrnému volebnímu systému. V případě volebního systému většinového, takového, jaký máme do senátu by se totiž tato sněmovna od soudruhů téměř zcela vyčistila. To je jedna ze zásadních věcí, kterou mnoho lidí jaksi nechápe.Existence poslanců KSČM ve sněmovně je dílem nikoliv svobodných voleb, ale dílem nesvobodného a nedemokratického volebního systému podle zásad poměrného zastoupení.

P. Čech 4.10.2013 7:07

Otázka zní zcela jinak, pane Hvížďalo.

Docela mne Váš článek překvapil, až dosud jsem Vás měl za přemýšlivého člověka, který je schopen zaznamenávat  panující a měnící se trendy. Podle mne systém zařazování politických subjektů, tedy stran a hnutí do nějakého pravolevého spektra je nesmyslem, hodným dvacátého a nebo lépe devatenáctého století.Každý politický subjekt je totiž,a nebo má být ,svébytným a nějaké jeho zařazování do nějakého spektra je pouze novinářským zjednodušováním.Co konkrétně máte na mysli pod tvrzením, že ANO, Úsvit, Hlavu vzhůru a jiná politická uskupení nemají program|? Je to zcela nesmyslné tvrzení. Tyto subjekty samozřejmě program mají. A měly by ho stejně, i kdyby jejich programem bylo pouze prohlášení "chceme změnu".Proto, aby něco mohlo být prohlášeno programem, nemusí toto mít 50 stránek a vydat na knihu. Politická hnutí nemusí mít členskou základnu žádnou. Nejsou to totiž politické strany a to je ten zásadní rozdíl mezi stranou a hnutím. Hnutí jsou totiž tvořena občany s nimi sympatizujícími a je volícími. Žádné politické straně totiž nikterak nepomůže, bude-li mít i 300 tisíc členů, když je bude volit jen těch 300 tisíc lidí.Na druhé straně, bude-li mít hnutí pouze 7 členů, ale bude jej volit několik milionů lidí, vyhraje volby.. Ukazuje se, že příliš podléháte žvaněním všelijakých rádobypolitologů, kteří se ve škole něco naučili a do smrti to hodlají papouškovat, neschopni zaznamenat měnící se situace. Je tomu právě naopak , než jak píšete. Občané chtějí do svých rukou moc a hlásí se o ni. Moci politických stran celosvětově zvoní hrana. Je totiž chybným přežitkem minulého tisíciletí.

P. Rajman 4.10.2013 6:58

Re: Neblábolí

Jedna strana jednoho muže dostala na zadek a pet nových vzniklo. Obávám se, že tam lze zařadit i TOP 09.

A. Reček 4.10.2013 6:12

I takto lze dělat politiku

Nemít žádnou členskou základnu a vstoupit do parlamentu takovým spolkům napomohly zavedené strany.  Nebýt vládních a stranických chyb či prohřešků, neměly by tyto slepence různých ambiciózních lidí žádnou šanci na úspěch.  Vždyť vidíme na soudruzích, že stačí nic nedělat, šikovně kritizovat a pěkně slibovat. Proto jejich volební potencionál neklesá. 

P. Jášek 4.10.2013 6:06

Blábolíte

pan Hvížďalo! Okamura se opravdu neinspiroval "krajně pravicovými" Řeky!!!

Prostě stará známá pravda, pokud není pokrok dost nalevo, je to fašismus, že!

Upozorňuji, že nejsem Okamurův příznivec!