3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Nový ministr obrany

"Jako major v záloze těžko mohu uvěřit, že velitel armády byl totální sráč. On na vládě seděl a říkal: CASY jsou úžasný a já je chci. Kdybych měl připustit, že se nechá zmasírovat od nějakýho podělanýho náměstka, tak si armáda nezaslouží ani korunu," prohlásil v polovině roku 2012 ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na adresu armádního generála Vlastimila Picka a dodal: "Jestli se nějakej generálplukovník nechal zmasírovat od nějakýho neurochirurga, tak neměl bejt nikdy ani desátník."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 16.3.2013 17:08

Zní to absurdně, ale...

 "Píkovka, když Picka vykopla, vlastně konala v prospěch demokratického státu a v neprospěch postkomunistických struktur (ODS a TOP-09) tento stát rozkrádajících.

Takže proto jí Nečas obratem vykopl a nyní Picka za nadšeného halekání Zemana do křesla ministra posadil."

Přesně tak, pane Malečku, přesně tak.

Šum doby: Ihned po vykopnutí Picka dala Vlastička Parkanová novinářům k lepšímu: "Velice ji chápu."

Bodejť by nechápala, že na rozdíl od ní zkušená advokátka K. Peake bílého koně dělat nechce.

P. Kolář 16.3.2013 6:15

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Vy Jste pořád na jevišti,že pane Pavlovský?

V. Ondys 16.3.2013 7:11

:))))))))))) Ještě mi chybí našinecké označení závistivce, pane Koláři

že se pan Pavlovský společensky příkladně nepodílel jako jiní :))))) neochvějně nenahraditelní v čele za lepším příštím v padesátých, šedesátých, sedmdesátých, osmdesátých, devadesátých i uplynulých dvaceti letech s neustálým vyzráváním své osobnosti i poučením z každého krizového vývoje, v některých rodinách to vybrousili k takové dokonalosti, že tatík s dědkem loupili majetky a vnuci je privatizují ve státní správě :))))) zásadně pokaždé a jenom v prospěch všech ostatních.

P. Pavlovský 16.3.2013 17:14

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Sorry, já vždycky jenom v hledišti. Je to má profese.

Jeviště je pro ty, kteří mají umělecký talent nebo jsou o tom alespoň přesvědčeni.

To není můj případ a nikdy mne to netrápilo!

Pravda ovšem je, že většina divadelních kritiků se původně (neúspěšně) pokusila dostat na DAMU, často i vícekrát.

Nikdy jsem je nechápal, umělecké puzení jsem nikdy neměl. Ani jako autor.

P. Khail 16.3.2013 8:22

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Trefné shrnutí p. Pavlovského!

J. Huml 16.3.2013 16:17

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Je videt, ze vojak Picek se vzdy o sve vlastni bydlo dovede zrucne a neochvejne postarat; opravdu zapadne mezi nase zrucne a neochvejne vedeni Bratrstva Kradouci Pracky.

J. Vyhnalík 16.3.2013 16:40

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Nejhorší jsou kádrováci, kteří si udělají o každém jasno na základě pár údajů.

Já jsem odmítl vstoupit i do SSM, ale znám spoustu slušných lidí, kteří do KSČ vstoupili a nebylo to ani z kariérismu, ani za zbabělosti. Přes jejich někdejší členství v KSČ si jich dodnes vážím a považuji si jejich přátelství.

Neznám generála Picka, ale vzhledem k jeho vojenské kariéře po listopadu, kdy působil postupně na řadě vrcholných vojenských postů, nepochybuji, že byl mnohokrát a velmi zevrubně bezpečnostně prověřen. Pochybuji, že by podobnými náročnými prověrkami prošla se štítem třeba jen desetina bývalých nestraníků.

P. Pavlovský 16.3.2013 16:59

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Oportunistiký vstup do KSČ v roe 1977 nelze okecat, to už nikdo nemohl udělat nezištně, z přesvědčení.

A přísahu věrnosti okupantovi už vůbec ne!

Bezpečnostní prověrka se týká bezpečnostních rizik, ne charakteru.

O to první jde u vojáka, o to druhé u politika, jakým je kupř. ministr pravicové vlády.

Ovšem obzvlášť pro ODS jsou ministři - exkomunisté - tradiční: Dyba, Kočárník na další kolegové V. Klause z Prog. ústavu (M. Zeman tam přišel až po Listopadu).

J. Vyhnalík 16.3.2013 17:27

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Vady charakteru jsou součástí bezpečnostních rizik!

Za normalizace jsem absolvoval povinnou vojnu a tudíž jsem okupantům také přísahal, stejně jako všichni záklaďáci v té době. Na přísaze jsem mlčel, ale pak nám to ještě dali podepsat a tomu se vyhnout nedalo. Pro mě to byl tehdy velký problém, ale pro 99 % ostatních vojáků to nic neznamenalo.

Mne osobně vojenská kariéra nikdy nelákala, ale dokáži pochopit lidi, kteří prostě chtěli být vojáky, piloty, policisty atd. a věřím, že ne všichni to viděli prizmatem politiky strany a vlády. Málokdo si dokázal představit v roce 1977, že za 12 let celý ten nesmysl skončí a i kdyby to věděli, 12 let je dlouhá doba, kterou třeba ve vojenské, nebo vědecké kariéře prostě dohnat nelze.

Já jsem měl jasno, a podle toho co píšete, jasno jste měl i Vy, ale vedle toho byla spousta lidí, kteří to viděli jinak. Jako povinnou úlitbu bohům. Podobně jako ve středověku nemohl nikdo dělat kariéru a popírat Boží existenci, za socialismu soudruzi vyžadovali svoje obětiny. Já jsem například musel skládat zkoušky z Dějin MDH, Politické ekonomie, Marxistické filosofie, Vědeckého komunismu atd. a z toho všeho nakonec dělat i státnici.

P. Pavlovský 16.3.2013 18:49

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

1964-65 jsem absolvoval povinnou vojnu, tu nejobyčejnější, jako vojín jsem začal a tak i skončil. Na hromadnou přísahu nás samozřejmě odvedli  na plac, jestli něco říkám  nikdo nekontroloval. Podepisovat nám ni nedávali, řada vojáků - Východňárů - by to ani neuměla. Podstatné ale je, že to byla vojna POVINNÁ, takže srovnávat nás s vojáky z povolání je holý nesmysl. 

Nedokáži pochopit lidi, kteří "prostě chtěli být vojáky totalitního režimu", zvláště pak ne režimu de facto okupačního. Nedokáži je ani omluvit, ani jako občany a tím méně jako vojáky z profese.

Přiznávám, že jsem nikdy nedoufal, že se dožiji konce totality, ale právě proto, tím spíš, jsem s režimem kolaboroval pouze tím, že jsem pracoval a tudíž i platil daně. Nepracovat bylo trestné.

To, co udělali Picek a jemu podobní, nebyla "povinná úlitba bohům", to byla nemravná úlitba vlastní kariéře. Za Protektorátu se tomu říkalo kolaborace a po vále byl za to "malý dekret". Nevolám po tom, aby byli trestáni, ale nechci, aby byli ve vedení mé vlasti.

V datrebáckém režimu slušný člověk prostě nedělá kariéru - svou profesi jsem směl poprvé řádně vykonávat až na jaře 1990 - ve 46 letech. "Kolegové" v oboru, exkomunisté, měli samozřejmě značný náskok, ale já měl čisté svědomí a rychle jsem je dohnal, mj. proto, že jsem neměl myšlení zatížené marxismem. (Absolvovav 1972 jsem zkoušky, které uvádíte, musel na FFUK udělat také.)

J. Vyhnalík 16.3.2013 19:31

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Vy prostě nepřiznáváte jiným lidem právo na jiné životní priority a jiné zázemí. Aldous Huxley věděl, kam se Evropa řítí už počátkem 30. let na 30 let dopředu. Většina jeho vrstevníků v té době nevěděla, kdo je to Adolf Hitler.

Vás přísahu podepisovat nenutili, nás už ano. Na té vojně jste jistě potkal mimo negramotných výhodňárů i spoustu obyčejných kluků z prostých poměrů, kteří prostě neměli rozhled a informace a jejich život byl proto nastaven úplně jinak.

Pro někoho mohla být kariéra vojáka z povolání prostě důležitější, než nějaké formální členství ve straně, bez kterého by to bylo nemožné. Já a ani Vy jsme o kariéře vojáka nikdy neuvažovali, už jenom kvůli tomu povinnému členství v KSČ, ale jiní lidé to prostě mohli vidět jinak.

Já jsem se na svoji VŠ dostal bez členství v SSM, ale většina mých spolužáků musela do SSM vstoupit, protože si vybrali obor, kam se bez členství v SSM dostat nemohli. Byl bych blázen, kdybych jim to dneska vyčítal.

Znám lidi, kteří se stali kandidáty strany po hlasování kolegů. Starý šéf dosáhl důchodového věku a podmínkou pro vedoucí pozici bylo členství. Sešla se proto tajná schůze zaměstnanců a ti hlasováním vybrali toho, kdo by měl dělat šéfa a ten pak podal přihlášku. Bylo to od něho sobecké? Jeden můj kamarád si to dokonce odnesl vážnými psychosomatickými problémy, zhubl o 10 kg a ztratil chuť k životu. Naštěstí ho zachránil listopad 1989.

P. Pavlovský 16.3.2013 20:07

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

V 60. letech SSM neexistoval.

V roce 1967, kdy jsem konečně směl večerně odmaturovat a hlásit se na VŠ (23letý), se už na členství v ČSM kašlalo.

Já byl navíc, samozřejmě, v ROH, to ostatní nebyli.

Samozřejmě, i já jsem se v životě setkak i s relativně slušnými lidmi mezi straníky a paušálně trestat bych je rozhodně nechtěl.

Jenom tvrdím, že nemají co pohledávat ve vedení tohoto státu, nic víc!

J. Vyhnalík 16.3.2013 21:00

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Máte vlastně pravdu. Na každém pracáku registrují nejméně tucet expertů na armádní problematiku, požívající respekt napříč vojenskými složkami a mající podporu napříč politickým spektrem. Nebo je to trochu jinak? Podle informací tu a tam prosakujícím médii, nabídku několik lidí odmítlo, dokonce ani Perun Hromovládný nemá údajně zájem.

Je možné vybírat pouze z reálných alternativ. Karolína Peake měla velký zájem, dokonce se její manžel začal scházet s potenciálními dodavateli pro armádu ještě před jejím nástupem do funkce. To Vám přijde jako přijatelná alternativa?

P. Pavlovský 16.3.2013 21:06

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Menší zlo!

J. Vyhnalík 16.3.2013 21:17

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Konečně jsme u meritu.

Vám přijde jako větší zlo konsensuální odborník, jehož jediným nedostatkem je bývalé členství v KSČ. Mně přijde jako větší zlo laik, který si autoritu buduje čistkami a jako rádce si bere obchodníky se zbraněmi.

Každému podle jeho priorit. Ovšem pokud by bylo po Vašem, náklady bychom platili my všichni a tak se nezlobte, že s Vámi nemohu souhlasit. Dávat kádrovému profilu přednost před kvalifikací, to mi něco připomíná. Vám ne?

P. Pavlovský 16.3.2013 21:33

Re: Svou brigadýrku odhazuji v dáli, dohodu zvolna spouštím

Ano, jde o pritority.

Pro mne jsou a vždyky byly otázky dobra a zla před otázkami finančními.

Dokonce si myslím, že pro Vás také.

Jinak bychom přece do té strany vstoupili, ne?

J. Kanioková 17.3.2013 16:19

Pane Vyhnalíku, hlubokosklon a naprostý souhlas,

a obdiv k Vaší trpělivosti..