19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Nová vláda dostala bianco šek

Svými volebními hlasy vyslali voliči politikům dvě zásadní a jasná sdělení – nechtějí ve vládě Andreje Babiše a Piráty. Bohužel však volby nepřinesly odpověď na otázku podle mne mnohem závažnější – co voliči naopak chtějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 24.10.2021 18:50

Není pravda, že voliči nechtěli Babiše. Dostal přece nejvíce hlasů. Že nechtěli Piráty je ovšem jiná.

M. Kanda 24.10.2021 19:05

Babiš dostal cca 27% hlasů. To jsou lidé, kteří ho chtějí.

Dalších 73% voličů volilo někoho jiného. Předpokládám, že tito voliči Babiše nechtějí. Většinově ho tedy nechtějí.

F. Žůrek 24.10.2021 15:59

Voliči, to je roztříštěný spolek občanů, kteří odvolili. Takže voliči také nevědí, co chtějí (jak kteří).

Je velmi důležité nějak sestavit Vládu, aby potom vládla. Pokud se to nepodaří, tak se volby do PS nepodařily, poslanci se nedokáží vzájemně domluvit, což je těžké. Třeba menšinovou vládu A. Babiše ustanovil pan prezident Miloš Zeman, když přesvědčil ČSSD, aby se spojila s hnutím ANO. (Přidali se ještě komunisté, kteří využili vzniklé situace). To je teď již za námi...

ANO. Nová Vláda má vždy na počátku bianco šek. Zde dokonce jde ještě o to "dát zemi do pořádku." Podle výsledků voleb se zdá, že občané-voliči se domnívají, že Piráti zde pořádek asi neudělají. Tak tedy kdo asi? To je otázka! (Bez nějaké srandy...)

To je problém a bude to problém...

Co je u nás ve společnosti nejhorší, že se chytračí až běda! Opravdu je to náš problém po pádu komunismu. Zneužívá se u nás každé situace ke vlastnímu prospěchu. A nyní je (jako naschvál) nemocen pan prezident, ale co se to neustále odehrává a odehrává...

Nejhorší je to, že to provádějí především média! Ano, novináři, pracovníci v médiích v televizních či v PR společnostech. Hledají jen a pouze citlivá místa, kam okamžitě někoho kopnout.

Ano, a to je potom již hrůza sledovat takové dění v naší české společnosti...

J. Černý 24.10.2021 12:35

Pětikolka dostala jen 28% hlasů oprávněných voličů.

Nic moc

Z. Lapil 24.10.2021 13:18

Zatímco Babiš úžasných 27,5%, že?

J. David 24.10.2021 18:43

Šel Babiš se svou kůží sám na trh, zatím co koalisté v holprotu perlí v souručenství koalice. Kolik by měli mandátů parciálně? Asi "kulový", nuž účel světí prostředky. Piráti by mohli vykládat, kterak voliči STAN si s nimi vytřeli řiť. Relativní počet, pane Z.Lapil(e), milion propadlých hlasů. Rád se nechám poučit.

M. Kanda 24.10.2021 19:07

Kdyby se Babiš mohl s někým spojit, určitě by to také udělal. Jenže má smůlu, nikdo s ním do holportu nechce. A zavinil si to sám.

Z. Lapil 24.10.2021 21:10

Nevím, o čem bych vás měl poučovat. Vlastně nejsme ve při.

Kolik by měly koalice mandátů parciálně, to opravdu netuším, ale stávající výsledek je rovný předpokládanému: tři je víc než jeden. Kdo kým s i vytřel řiť u pirstanu, to fakt netuším, ale mám za to, že je to výsledek nedomyšlenosti: na té kandidátce se masivní kroužkování dalo čekat, takže měli výhodu ti, kteří postavili méně kandidátů: kroužky se koncentrovaly na několik málo osob. Zhruba: dva voliči STAN měli k dispozici jednoho kandidáta a ten dostal dva kroužky, dva voliči Pirátů měli k dispozici kandidáty dva a kroužky mezi ně rozdělili náhodně. Takže "starosta" měl při stejné snaze voličů víc kroužků a posunul se výš.

Nemluvě o tom, že mezi voliči STAN se o žádoucím postupu mluvilo odcela dost, a jestli to Piráti - voliči i vedení - nevzali vážně, tak to jednoduše a prostě prokaučovali. V této souvislosti se mám za vítěze a jsem tomu rád :-).

L. Frydryšek 24.10.2021 8:07

Prej ministerstva nové vlády dostanou befel, osekat desetinu z daného jeho rozpočtu, samozřejmě i ta nově vzniklá ministerstva.;-D;-D

T. Hraj 24.10.2021 14:25

Myslíte ministerstvo pro diversity, inclusivity a equity? Nebo ministerstvo pro snížení snížení počtu výskytu extrémního počasí?

J. Bartoš 23.10.2021 20:54

Ať tu bude jakákoliv vláda rozhodující je:

1/ ekonomicky jsme Německá kolonie

2/vojensky nejsme schopni tuto zemi ani bránit, natož ubránit, v tomto jsme USA poskok.

a z toho vyplývá, že budeme více či méně rektální alpinisti a máme vliv tak na to jestli budeme přikyvovat rychle nebo pomaleji a v tom případě je úplně jedno, kdo tady vyhraje volby!

J. Jurax 23.10.2021 14:01

Celkem souhlas, i když úvodní premisa, totiž to "Svými volebními hlasy vyslali voliči politikům dvě zásadní a jasná sdělení – nechtějí ve vládě Andreje Babiše a Piráty." je pokud se týče Babiše diplomaticky řečeno nepřesná.

Totiž skutečnost, že ANO získalo ve volbách víc než dvojnásobek mandátů než dvě další následující strany - ODS a STAN - dohromady po mém soudu nikterak nesvědčí o jasném sdělení, že voliči vskutku nechtějí Babiše; koneckonců i vítězný účelový slepenec Spolu zvítězil jen o prsa čínské gymnastky. Spíš by se dalo říct, vezmeme-li v potaz počet získaných mandátů, že voliči moc nechtějí TOP09 a lidovce.

Akorát u těch Pirátů je to jasné, ty opravdu chce hodně málokdo; i když by se dalo říct, že doplatili na neuvážené předvolební zkoalení, na němž naopak masivně vydělala STAN, a na nemístné sebevědomí založené na na 22 mandátech z voleb 2017 (STAN tehdy dosáhl na 6 mandátů).

J. Vlček 23.10.2021 14:26

Souhlasím s vámi, pane Juraxi. R^

L. David 23.10.2021 13:53

Také já mám radost z porážky Pirátské svoloče!

Jenom dodávám, že rakovinný vřed se musí vždy vyřezat úplně celý ! !

J. Černý 24.10.2021 12:37

Nevypadá to. S pomoci Rakušana metastázuje. Prý budou mit ministerstvo zahraničí a povede ho Bělorus Lipavský.

P. Sura 23.10.2021 12:03

Paní Lhotská, proč se trápíte možnou opozicí v koalici v síle 4 hlasů? Přece pokud má koalice pěti stran v programu několik ZÁSADNÍCH bodů. kterými slibuje řešit podstatné problémy, proč by se měla zabývat okrajovými pokusy Pirátů, které ani nebudou na pořadu dne? A na straně druhé - proč by se měla koalice kvůli eventuálnímu nesouhlasu 4 poslanců rozpadat, nebo se jich zbavovat?

Podle mě letošní volby ukázaly po dlouhých letech to podstatné - voliči pochopili, že vláda nikdy nedokáže splnit víc než co je životně důležité a to nabízejí +/- všichni. Důležité ovšem je, JACÍ LIDÉ jsou členy stran, které cosi slibují. ANO se vyprofilovalo jako skupina hamižných sobců táhnoucích za sebou káru svého vůdce s vidinou, že si taky líznou. A to se okoukalo.

Důležité tedy bude, zda nová vláda dokáže splnit ty body koaličního programu. které jsou pro život v zemi životně důležité a jestli se nerozhádá na (např) manželství všech homosexuálních spoluobčanů. ale jestli dokáže konečně uplést schůdnou daňovou reformu, důchodovou reformu, energetickou bezpečnost apod. To jsou totiž stejně jako "boj proti korupci" body, které slibují všechny strany od roku 1990. Mohlo by se ukázat i to, zda bude Fiala schopen navrhnout alespoň některé z těchto kroků tak, aby je musel podpořit i Babiš se svou squadrou, stejně jako Babiš Fialu namanipuloval do zrušení superhrubé mzdy v okamžiku, kdy se to nejmíň hodilo.

J. Vlček 23.10.2021 10:43

Kromě jednotného postoje opozice, která sebe sama nazvala demokratickou, a jejího jediného společného programu a cíle, jímž bylo odstranění Babiše, což nazvala eufemisticky "změnou", jsem nezaznamenal jediný náznak kladného řešení jakéhokoli problému, jež musela vláda řešit.

Vyjádření opozice k čemukoli, co vláda řešila, vždy znělo jen ve smyslu "my bychom to dělali lépe".

Je tedy namístě, když k inzerované změně, kterou opozice ve volbách vehementně nabízela, dostala od voličů mandát, aby tuto změnu provedla a ukázala její přednosti, a především svoje schopnosti něco kloudného dělat a tvořit, namísto pouze negovat a očerňovat práci druhého.

Témat, která se nabízí k řešení je dlouhá řada, je tedy jen na vítězných koalicích předvést, jakou změnu měli na mysli, a dokázat pro své voliče tuto změnu prosadit a uvést ve skutečnost.

Přejme si jen to, aby ti, co si slibovanou, nikterak konkrétně definovanou, změnu přáli, a svojí volbou koalic této změně dali zelenou, nebyli nakonec nepříjemně rozčarováni a zklamáni, a my ostatní doufejme, že nám inzerovaná změna nepřinese pouze znechucení. ;-(

P. Pepax 23.10.2021 12:19

Souhlas, ale z§stane jen to přání.

J. Vlček 23.10.2021 12:40

Kéž byste neměl pravdu, ale bojím se, že ji máte.

J. Jurax 23.10.2021 14:09

K poslednímu odstavci - jsem skeptik, zklamání se zaručeně dočkáme - jako ostatně vždy. I když bych uvítal, kdyby tomu tak nebylo.

P. Pepax 23.10.2021 10:23

Kdybychom se zbavili předsudků a chtěli řešit šílenství EU, tak bychom dali většinu hlasů SPD, což se nemohlo stát. Vypadá to ale že do budoucna mají strany jako SPD velké možnosti.

J. Nevrkla 23.10.2021 10:08

Fiala jen dokazuje, že o ekonomice neví vůbec nic. A to je v této situaci tragické poznání.

M. Husovice 23.10.2021 9:38

Pokud je celý program vlády odstranění Babiše,tak nám pomoz pámbu.

T. Kohout 23.10.2021 9:29

Hlavní cíl je splněn, Babiš odstraněn od vlády. Ty ostatní cíle, jako "lepší vládnutí, finance, boj s kovidem, proti EU, proti zelené politice, energie pro ČR" byly cíle pofiderní, maskující. O nich se pak řekne, že každý soudný člověk musel vědět, že jsou nesplnitelné, tedy jen v rámci předvolební propagandy a agitace.

O. Kurz 23.10.2021 8:53

Pro Zemana a Babiše volby dopadly nejhůře jak mohly. Na rozdíl od svých voličů, kteří se neustále utěšují nějakými nesmysly, pochopil Babiš situaci rychle, odřízl se od končícího prezidenta a započal s kandidaturou

L. Hančar 23.10.2021 8:39

Tak Babiš i Piráti jsou v koši, na řadě jsou volby o Kovidu a EU. Čím dřív, tím líp. Babiši, Okamuro, makejte, doba je zlá a zima na kerku!

R. Langer 23.10.2021 7:12

Nechápu, jak jste dospěla k přesvědčení, že voliči nechtějí Babiše ve vládě, když ho volila skoro třetina všech zúčastněných voličů, a jeho strana tak zcela jednoznačně vyhrála skoro dvojnásobkem nad druhou stranou za ní?

Tak co to melete o tom, že Babiše nikdo nechtěl ve vládě, odkud jste spadla? 8-o

O. Kurz 23.10.2021 8:46

Kdyby ho chtěli, tak ho zvolili, ne?

J. Nevrkla 23.10.2021 10:11

Fiala byl podle mého názoru zvolen především díky přesunu hlasů od Pirstanu. Ale to je vlastně jedno, teď už nebude na co se vymlouvat.

R. Langer 23.10.2021 13:15

Však ho také zvolili, a to nejvíce hlasy ze všech. Vy o tom snad pohybujete? 8-o