21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Nesmysly paní Maláčové

Budoucí ministryně práce Jana Maláčová zřejmě nebude mít problém s diplomkou. Její představy o dalším plošném růstu platů ve státní správě jsou však pro novou členku vlády mnohem horším vysvědčením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 1.8.2018 9:48

Re: Pan Bartoň tady cupuje vlastní konstrukci

Pokud to Malacova "prirozene myslela" tak, jak vy jste to interpretoval, mela to tak rict. Jeji vzdelani pry je kvalitni (ma to potvrzeno dokonce i od pana prezidenta!), tak se snad umi vyjadrit sama, ne? Ostatne, kdyby to tak myslela, bylo by treba si polozit otazku zda cilem zvysovani platu ve verejne sfere ma byt vytvareni tlaku na platy v soukrome sfere. Podle meho rozhodne ne. Skoro to vypada, ze podle vas je treba takovyto tlak vytvaret v dobe, kdy je "ekonomika přehřátá v důsledku nedostatku pracovních sil". To uz je uplne mimo misu, pokud ovsem neni cilem zlikvidovat soukromy sektor ...

R. Houška 30.7.2018 17:35

Stačilo napsat, že ta ženská je úplně blbá. Ještě budeme se slzou v oku vzpomínat na Valachovou, Šlechtovou nebo Peak...

V. Kain 30.7.2018 16:58

Re: Jenže,

Takovéto odborníky chrlí západní university.Ona snad ani netuší jaké plácá hovadiny.Ona ani snad neví, jak naše země zavalena naprosto nepotřebnou byrokracií.50% byrokratů poslat na pracák,tak na tom vyděláme obrovské peníze.Maláčová je pro užší integraci EU.Tak už konečně víme kdo je Maláčová.

L. Severa 30.7.2018 14:26

Jenže,

slyšet je to skoro pokaždé, když se uvádí jak je na tom naše ekonomika. Čísla jsou příznivá díky tomu, že lidé hodně utrácejí(!!), takže se ta paní asi nechala inspirovat.

J. Pražák 30.7.2018 14:01

Výsledek bude nárůst inflace

Stát bude profitovat tím, že státní dluh bude splácet inflačními penězi.

P. Lenc 30.7.2018 14:00

Dá se říct,

že socialistická matematika s vážnou tváří tvrdí, že dvě plus dvě je pět.No neberte to.

M. Prokop 30.7.2018 13:30

Re: Přišel jste tomu na kloub

Akorát potom ten státní sektor víc buzeruje a soukromý musí zdražit.

Jakže se tomu říká, když rostou mzdy i ceny?

J. Kavalír 30.7.2018 13:28

Re: Paní Maláčová,

Problém je v tom, že by na to zahraniční zaměstnavatelé asi nechtěli přistoupit :-)))

J. Kavalír 30.7.2018 13:23

Přišel jste tomu na kloub

"Zběsilé zvyšování mezd ve státním sektoru pak nutí zvyšovat mzdy i sektor soukromý (aby lidé neutekli) a není vždy možné splnit podmínku růstu produktivity práce".

I zde se platí daň ze mzdy a pojistné a z čistého příjmu pak 21% DPH za zboží, které si z navýšeného platu koupíte. Ekonomika pak může růst na základě skutečných příjmů, nikoli jen na základě půjček.

P. Harabaska 30.7.2018 13:02

Argumenace, že když

stát vydá více na platy, vrátí se mu to větším výběrem daní z mezd a platů a vyšším výběrem pojistného, mi připomíná dávno již zapomenutou knížku, kde paní Vonásková líčí, jak šetří na manželově kouření doutníků tím, že muži koupí na počátku měsíce doutníků celou krabici a doutníky mu potom vydává v množství, které beztak vykouří. Vydá tak za doutníky stejně, jako když si je on kupuje postupně, ale má ten krásný pocit, jak ušetřila. Dnes by se jí to nepovedlo; dneska položka X stojí v supermarketu třeba 10, za týden bude stát po slevě 11,90. V jednom řetězci v Letohradu dokonce 11,99. A ani si té položky nemusíte kupovat nějaké qantum (bez U). Prostě, když se ví jak šetřit, je to radost. Radost pro všechny.

A. Nový 30.7.2018 12:46

Re: Ideálně lze akceptovat, praxe je ale jiná.

Kdyby dostávali jen čistou mzdu, tak by řvali ještě víc, jak mají nízké platy.

A. Alda 30.7.2018 12:11

Prosím prosím, napište jí to.

Pošlete jí svůj text jako dopis.

Je to naprosto skvělé.

A. Alda 30.7.2018 12:07

Dosazení Maláčové na ministerský post

je obzvláštní průšvih, který nelze zapomenout ani socdemákům, ani anonistům.

Řekněte na rovinu, kdo byste ji zaměstnal, kdy jste byl vlastníkem aspoň středně veliké firmy (o živnostenských provozech netřeba uvažovati, tam by mohla tak maximálně uklízet podlahy a záchody).?

Nechť každý směle řekne, jakou práci by ji dal, byl-li by podnikatelem nebo manažerem velké firmy?

J. Novotny 30.7.2018 11:27

Pan Bartoň tady cupuje vlastní konstrukci

Maláčová to přirozeně myslela tak, že vyšší mzdy ve státní správě vyvolají tlak na vyšší mzdy v soukromé sféře. Celkové to tedy povede k vyšším daňovým výnosům, tedy po dobu, dokud bude ekonomika přehřátá v důsledku nedostatku pracovních sil.

Ale dovedl bych si i představit, že by to 10ti procentní zvýšení mezd bylo financováno poklesem počtu státních příživníků o obdobné procento. To by bylo zemi nepochybně dlouhodobě ku prospěchu. (u těch příživníků přirozeně nemám na mysli učitele, hasiče a policii..). Uvidíme, jestli se ANO pochlapí a nezůstane jenom u řečiček o snižování stavů úřednictva.

M. Rastislav 30.7.2018 10:36

Paní Maláčová,

sám Zeman zdůraznil, že nemá o Vašem vzdělání pochyby, když jste získala tituly na zahraničních prestižních universitách vč. titulu za politickou ekonomii v Londýně.

Já mám jen pochyby, jestli Vás na MPSV není škoda a neměla byste přejít na stále volné místo ministra zahraničí.

Kdybyste prosadila, aby se v Africe zvyšovaly plošně mzdy o 10 procent, bez ohledu na produktivitu práce, jistě by se snížila migrace do Evropy, a možná byste získala i Nobelovu cenu za ekonomii.

K. Krejčů 30.7.2018 10:26

No konečně

to někdo napsal "na plnou hubu". Tyhle kecy o blahodárném vlivu zvyšování platů ve státní správě na ekonomiku mě iritují už dlouho. Doufám, že to Schillerová resp. Babiš "nepustí".

T. Kočí 30.7.2018 10:09

Re: Čím to je,

Není sama, která podlehla iluzi, že když ji dal Pánbůh ouřad, dal jí i rozum.

M. Klas 30.7.2018 9:43

Re: Ideálně lze akceptovat, praxe je ale jiná.

Pane Holíčku, státní zaměstnanci ve skutečnosti žádné daně a odvody neplatí, jen se přesunují z jedné kapsy do druhé. Kdyby prostě dostávali čistou mzdu a nedělal se okolo toho tyjátr s výběrem daní a odvodů, bylo by to jednodušší.

L. David 30.7.2018 9:38

Čím to je,

že máme štěstí na tak geniální ministryně?

Marksová, Šlechtová, Maláčová .. .

Dočkáme senějaké další husy, která se neuměla uplatnit jinak, takže z ní udělali ministryni?

P. Klíma 30.7.2018 9:35

Pane Holíčku, nechte si vrátit sobotáles ....

P. Klíma 30.7.2018 9:33

Je to možné ? IQ tykve, ach jo, ministryně 🤢

K. Janyška 30.7.2018 8:53

Maláčová se jeví jako supertrouba.

Není náhodou z ČSSD nebo z ANO ? Dzp.

J. Holíček 30.7.2018 8:52

Re: Ideálně lze akceptovat, praxe je ale jiná.

Ale jo, nic proti tomu. Jenomže takhle to funguje, takhle politici přemýšlí. Když neumí zajistit pořádek, tak vyrukují se zákazem nebo novou kontribucí. :-))

M. Těhanová 30.7.2018 8:12

Re: Ideálně lze akceptovat, praxe je ale jiná.

Co je platné, že ve státní sféře se na odvodech nic neztrácí, když ale jde o peníze, které musel napřed ten soukromník vydělat a odevzdat státu. Proč by si něco nenechal, když vyrobil něco, co má směnnou hodnotu za skutečné peníze. Což se o úřednících říci nedá.

Schválně mluvím o úřednících, aby bylo jasno, že ve veřejném sektoru jsou i jiné profese, které jsou užitečné a potřebné.

J. Holíček 30.7.2018 7:45

Ideálně lze akceptovat, praxe je ale jiná.

Paní ministryně je "odbornicí" na něco úplně jiného, než je státní rozpočet, v tomto případě spíš papouškuje cizí nápady, ale v podstatě pravdu má. Jen pod kuratelou státu se odvody provádí jak mají a při sestavování rozpočtu se s nimi dá napevno počítat. Soukromník může přiznat jen něco a další poskytnout zaměstnanci bokem.

To je jedna věc, druhá pak, že tahle státní sféra udržuje nezaměstnanost a klid ve společnosti na dobré úrovni. Práce se předstírá jako za socialismu, ale jen v jiných mantinelech.

A ty mantry o rozhazovačné levici, co brzdí pravicovou podnikavost je už tak obehraná, že je zbytečné se tím zabývat. :-))

P. Götze 30.7.2018 7:05

RE

Neni co dodat. Holt stredoleva vlada nemuze realizovat pravicovy program. A je uplne jedno, zda je premier trestne stihan, nebo neni. Realita je jen jedna. Ale ve finale, jak posloucham kolem sebe pravicove volice (nektere), s politikou ODS jsou vlastne spokojeni, tudiz musi byt spokojeni i s touto vladou. Takze jsou vlastne spokojeni vsichni. To jsou ty paradoxy.

J. Jurax 30.7.2018 1:49

A co se dá čekat od socanů než rozhazování? Je přece konjunktura, zatněmež tedy sekeru, a až konjunktura nebude, zatneme ji hlouběji. Řečeno volně podle feldkuráta Katze - to se nám to hoduje, když nám půjčujou ...

Úvahy pí ministryně o vyšším výběru daní, jež budou při zvýšení mezd ve státní správě vítaným přínosem jsou už jenom taková komická vložka.