6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nesmysl roku

Ministr financí opět zabodoval. Rozhodl se, že stát bude zveřejňovat tzv. black list, tedy seznam neplatičů DPH. Až potud (tedy na úroveň současných českých politiků) relativně standardní zpráva. Jen nevím, jak se stát vypořádá třeba s takovým Úřadem na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který co chvíli peskuje například podnikatele-majitele obchodů, kteří si dovolili chránit svůj majetek tím, že nalepili do výlohy fotku zloděje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 16.9.2012 23:14

.

M. Stuchlik 16.9.2012 13:24

Černá listina neplatičů ANO

trestání potenciálních obchodních partnerů NE.

J. Hejna 16.9.2012 7:10

Normální kalouskovina

Snaha o úplné rozvrácení tohoto státu.

J. Dvořák 15.9.2012 22:20

Černá listina ?

Je to úplně jednoduchá věc !V první řadě jdou Kalousek s Nečasem,potom vláda v závěsu s parlamentem,následuje senát,atd,všichni to už vědí,to jsem zvědav jak budou zfalšované volby !

V. Vlk 15.9.2012 13:15

Brečíte hezky ale na špatném hrobě

začal to pan Sulc,který je silně kritický ke všemu českému -nic proti dobré kritice- ale ony i u Vás, myslím že BRD,  existují  zákony a pak také vyhlášky. Takže pokud vím, jde o ministerskou vyhlášku a tu vláda neschvaluje. Ostatně, ječíte li na Česko, uveďte také výplody Bundestagu,z kterých by , jak říkáte se jeden pokálel,  třeba o prodeji adres a informací o občanech soukromníkům , a zelených zákonech a vyhláškách co ničí nejen Německo ale i okolní státy - viz větrníkový proud a další. Jak je to v Bibli o břevnu v oku?!?

L. Vaněk 15.9.2012 9:53

Autor sledoval jinou rovinu ...:

Přít se o legislativní procesy je v tuto chvíli irelevantní - to bychom se mohli ještě dál bavit tzv. "přílepcích" ... atd.Tady jde o to, že si Kalousek hraje už na despotu, neomezeného pána ČR - div ne už na Pána Boha ...!

V. Kusý 15.9.2012 12:46

Re: Autor sledoval jinou rovinu ...:

Třeba mu z kariéry u lidovců ještě nějaké kontakty zůstaly :-)

V. Kain 15.9.2012 12:57

Re: Autor sledoval jinou rovinu ...:

A co by jsme taky mohli očekávat od mamlasů co chlastají a žerou za poloviční ceny už 20 let? Je potřeba aby se voliči probudili a vystavili bez rozdílu všem současným politickým stranám červenou kartu.Bohužel to vypadá tak,že půjdou z deště pod okap,protože socialisti žádné daně snižovat nebudou,spíše naopak.

M. Stuchlik 16.9.2012 13:26

Re: Autor sledoval jinou rovinu ...:

Všem bývalým a současným parlamentním stranám. Ne úplně vše stojí za prd.

J. Strakoš 15.9.2012 7:33

DPH

Nejsou již současné předpisy pro platbu DPH takové, že pokud firma vystaví fakturu, odvede DPH státu a poté faktura není proplacena, má smůlu a DPH již od státu zpět nezíská. (Minimálně ne lehce).

Stejný systém přehazování viny je uplaťnován při prodeji nemovitosti - pokud koupíte od někoho nemovitost a on nezaplatí daň z převodu, pak jste jeho ručitelem a stát si jde tuto daň vybrat po vás.

P. Skřivan 15.9.2012 16:55

Re: DPH

Podle mne je ovšem tento princip protiústavní, což samozřejmě Kalouskovi nevadí, protože on se na to prostě vydlábne a protiústavnost bude zjištěna někdy později.

... a právě takové chování, to je přesně to, proč tahle vláda připomíná soudruha Jakeše ... .

P. Sulc 15.9.2012 2:57

Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Krucifix, mate se rozcilovat nad tim, ze libovule uredniku nedela zakony !!!!!!! Zakony ma delat parlament, parlament a nikdo jiny, a ti urednici maji podle nich vladnout. Zakony nedela ani vlada, ani strejcove v ruznych vladnich posicich. Jak ve slusnem state muze nejaky ministr narizovat, za co jsou firmy zodpovedny a jak maji spolu kseftovat? TOHLE vas ma nastvat, ne to co onen ministr vypotil.Nac mate, hergott , u vas parlament a senat? Nac si ty ''zastupce'' lidu platite??????. Na to, aby vas jen vyzirali????? Skutecne, system vladnuti a pravomoci v Cesku , to je neco s ceho by se jeden pokalel .[ tohle slovo nevystihuje skutecnost, je jen prijatelne pro, jak jinak, censuru, neb mame tuhletu svobodu slova ] .

P. Skřivan 15.9.2012 7:02

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Možná jste si nevšiml, že zákony navrhuje především vláda. Parlament je hlavně od schvalování ... . Obojí stejně řídí vláda, protože ve vládě jsou šéfové parlamentních stran ... .

Šéfy úředníků reálně zase dosazuje vláda, tj. šéfové stran, a to VŠECHNY manažerské pozice.

Základem problému s úřady je, že existuje možnost obsazovat pozice šéfů všech úřadů kýmkoliv a ne jen tím, kdo má odpovídající praxi ve státní správě (zákon o státní službě). Díky tomu řídí úřady především lidé jinak neschopní, kteří investují veškeré úsilí do naplnění stranického rozpočtu. Zde máte i zdroj problému se zakázkami ... .

J. Boleslav 15.9.2012 9:27

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Zákony sice většinou navrhuje vláda do parlamentu, jak píšete, ale v předcházejícím legislativním procesu jsou většinou vytvářeny právníky - úředníky jednotlivých resortů. Pak procházejí meziresortním připomínkovým řízením a teprve potom jsou do vlády. Takže úředníci mají na tvorbu zákonů velký vliv.

P. Skřivan 15.9.2012 16:52

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Úředníci ne: leda "také úředníci" dosazení stranami, přicházející často ze soukromé sféry. ... a právě v tom je ten problém, že strany na řídící pozice dosazují kdejakého šmejda, hlavně že kope za ně.

Chápu ale, že ten kdo nezná státní správu, tak to nechápe ... .

P. Sulc 15.9.2012 20:26

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Nu, cetl jsem, jak fungovala ta bajecna, nadherna ''demokraticka'' republika pred valkou. Prectete si ''Boj o Hrad'' 2 dily. ''Taticek" si pozval na Hrad ''velkou petku'', sefy stran, ti se pod Tatickovym shovivavym dozorem dohodli, porucili "zastupcum" lidu v parlamentu, kazdy tem svym a bylo to. Demokracie jako hrom. A kdyz nekdo hlasoval jinak, tusim Modracek, ven s nim, s neposluchou.

P. Skřivan 15.9.2012 21:39

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

... tak samozřejmě. Přece nelze očekávat, že ani ne za dvacet let se tu naučíme demokracii. :-)

Rok 1989 znamenal návrat k tomuto stavu okořeněný o zbytky komunismu. ... to není moc dobrá polévka. ... ale co se dalo dělat. Demokracie není o systému, ale o občanech. Občan vznikne jedině tak, že komunistický ovčan pochopí, že se také musí starat i o něco jiného, než svůj dvorek. Každý den se setkávám se spoustou lidí, kteří jsou bytostně přesvědčeni o pravém opaku, tj. že je NĚKDO, kdo se postará o všechno a oni jen zaplatí účty ... .

J. Boleslav 16.9.2012 9:56

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Zákony připravují v jednotlivých resortech většinou tamní právníci a vyjadřují se k nim také především právníci. Zda je to dobře nebo špatně, je jiná otázka. Pokud máte na mysli fakt, že neznáte státní správu Vy, nic proti tomu. Pokud myslíte mě, tak se mýlíte.

P. Skřivan 16.9.2012 16:42

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Víte pane Boleslave, nic proti Vám, ale o skutečné funkci státní správy toho víte opravdu málo ... . :-))) O kvalitě všeho, co z úřadu leze, odjakživa rozhoduje především vedení. ... a vedení, včetně právních úseků, odborů, oddělení, se mění prakticky vždy s novým vedením úřadu. Proto se nejedná o vedení odborné, ale politické, se všemi důsledky.

Právní kvalitu tohoto odpadu, zjistíte nejlépe tak, pokud vyřizujete nějakou záležitost s daným úřadem. ... a co Vám chodí, to je masakr, který ani vzdáleně nedosahuje kvalit odpovědí, které jste dostával za komunistů. Bohužel a tohle opravdu není jen můj názor a lze to doložit počtem proher úřadů u soudů, kdy je dnes normální se odvolat a pak jít k soudu. Vážený, to by se ale mělo stát opravdu výjimečně a mělo by to vždy stát někoho z úřadu hlavu !

P. Sulc 15.9.2012 20:18

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Nastesti ziju v zemi kde je legislativa i executiva oddeleny. U nas dela zakony kongres a vlada, s presidentem v cele, ne nejakym stranickym sibrem, podle nich vladne. Ne sice perfektne, ale dosti prijatelne.God bless America

J. Charvát 15.9.2012 23:16

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

Tedy pane Sulci, když jste tak hrd na svůj náhradní domov, nechápu, proč se se.ete do toho našeho. Ostatně při pohledu zpoza oceánu ani U.S. vláda, na kterou nedáte dopustit, neplodí samé legislativní perly. Viz subprime hypotéky a finanční krize, kterou odstartovaly a ze které se svět dosud nevylízal. A jak se mi zdá, samy USA taky ne. Považujete-li tedy za svůj práh ten americký, zametejte laskavě tam.

J. Boleslav 16.9.2012 10:01

Re: Vzacny autore, proc se rozcilujete?

U nás se zákony vytvářejí v poměrně složitém legislativním procesu, který popisuji výše. Největší problémy v nich většinou nadělá finální "lidová tvořivost" poslanců. Z literatury, nikoliv tedy z osobní zkušenosti jako Vy, ale vím, že ani v USA to není o mnoho jiné.