2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bovrti 17.7.2009 17:34

Opravdu to myslí vážně

Splácet se bude z úspor na teple.? A kde je japsáno, že nepůjdou ceny energií nahoru. Pochybuji, že by s poklesem spotřeby energií tyto nepodražily. Může se stát, že po skončení zateplování za pár let se vyrovnají příjmy dodavatelů energií nárůstem jejich cen. Z čeho se pak bude půjčka splávet?

Plocek Teplice 15.7.2009 21:31

POLITIKA: Neslušný návrh ČSSD

Zmíněný návrh není neslušný, je přímo sprostý. V poslední době mi připadá, že v politice již skutečně neexistují odborní rozumní politici, ale pouze strejdové, schopni vyhazovat státní peníze až provokačním způsobem  bez ohledu na následky v dalších obdobích.

Ivan 15.7.2009 20:55

pravda

http://jaroslavnovak.blog.idnes.cz/c/93000/Hejtman-Bendl-pomohl-rozkrast-majetek-temer-za-miliardu.html

Chris Kelvin 15.7.2009 17:40

Opět nepochopitelný Bartoňův článek

Podobný systém splácení z úspor se ve světě zcela běžně používá, samozřejmě nejen v domácnostech, ale i v průmyslu. Většinou na zcela dobrovolném základě. Překvapivě jim to tam neporadil nikdo z ČSSD. Nevím, jestli to ČSSD vydává za svou ideu, ale za článek to rozhodně nestojí. Nicméně Bartoň má hned o čem psát.

P.S. ČSSD taky rád nemám. Bartoně tak nějak podobně :-)

ade 15.7.2009 14:12

socani

Každý den si přečtu nějakou šílenost z dílny těch bolševických debilů. Vážně uvažuji o tom , že přes svých 63 let odejdu v případě vítězství bolševiků ve volbách a to třeba i do rumunského Banátu. Rumuni jsou totiž vášniví antikomunisté, snad je to tím, že nemají tu nechutnou slovanskou krev

Mortimer 15.7.2009 14:21

Re: socani

Vážný argument proč volit komunisty.

Inka 15.7.2009 14:04

Lidi si spočítali,že sami s malou firmou si

zateplí dům levněji-než s dotacemi a dodržením byrokratických předpisů....

PU 15.7.2009 13:46

Půjčka od koho?

Kde je ale řečeno, že takto mají půjčovat stavební firmy soukromníkům? To je přece úplný nesmysl. Kde by na to ty malé, které se na zateplování specializují (a mohou to dělat firmy o dvou lidech) vzaly? Vždyť je to úplná blbost i s tím quasi englickým názvem!

toogood 15.7.2009 15:03

Re: Půjčka od koho?

Pujcovali by si samoyrejme od bank, ktere by jim rady pujcili. Firmy by (jak receno) splaceli z rozdilu mezi teplem spotrebovanym na dome se zateplenim a bez (ta druha hodnota je ovsem hypoteticka, jak zjistim, kolik by se protopilo kdyby dum zatepleni nemel ackoli ho uy ma? protopime snad kazdou timu stejne?).

Problem je ale v tom, ze banka by naparila velky urok, ktery by firmam az tak v principu nevadil, protoze zisk by mely garantován. Celkova castka (tj. doba, po kterou by domacnost musela platit jeste ceny jakoby bez zatepleni) by sice narotla tak, ze by si zatepleni zadna rodina neporidila, nebyla-li by padla na hlavu, ale to banky (a nejen banky) jak znamo elegantne resi kourovou clonou, tj. uvedenim noveho financniho produktu s blistiym marketingovym nazvem a naprosto nerozklicovatelnou kalkulaci.

vládík 16.7.2009 16:07

Re: Půjčka od koho?

Jedna drobnost: ta firma musí barák (alespoň topení) také provozovat. Jinak jí budou nájemníci opět topit pánubohu do oken (platí totiž paušál, nikoliv spotřebované teplo; paneláky v největších mrazech větrající už jsme zažili).

haviř 15.7.2009 13:38

Zrovna zateplujem!

A bez dotace,těch pár tisíc co mi při zvýšených nákladech díky administrativě zbyde, mi za ty nervy nestojí...Proč je to tak složité? Stačilo dotovat třeba fasádní polystyren tím že se z těch peněz zaplatí DPH...(NEBO TAK NĚJAK)

Ťap 15.7.2009 14:43

Re: Zrovna zateplujem!

Havířu,

v Kanadě i v Ameryce zateplují energetické společnosti. Postup je jednoduchý. Chceš platit za jednotku méně. Dobře změříme ti ztráty v baráku. Nevyšlo? No tak my vám ten barák zateplíme a za pár let máte nárok na sníženou sazbu.

U nového je samozřejmě napřed ten tepelný audit a rovnou se platí méně.

Ladislav N 15.7.2009 19:18

Re: Tepelný "audit"l

"Tepelný audit", který tady prováděli šíbři s "atestem" a majitelé bytových domů (družstva - sídliště) jej museli povinně nechat provést, byl obyčejným podvodem partičky lobbyistů na občanech ČR za vlády socbolševiků. V panelácích jim stačilo zkopírovat stejný tištěný materiál s jinou adresou a měli vyděláno, protože slabá místa z pohledu tepeně-technických vlastností paneláku jsou majiteli dobře známa i bez auditu. S nějakými termokamerami ani nemělo smysl se obtěžovat (ani to nedělali). Nakonec ani realizované projekty zateplení s takto "namnoženými" audity nijak nepočítaly. Faktem je, že zateplení přináší významné úspory tepla v zimě.

haviř 15.7.2009 13:33

Firmy do toho nepudou...

Zní to hezky, hlavním argumentem, že to nebude fungovat, je že místní firmy do toho nepůjdou(velké riziko ztrát)Snad jen nějaká opravdu silná zahr. fin. skupina, co si na to najme místní zateplovače, ale to je zas banka...Takže nic!

zuzka 15.7.2009 12:28

lidi

to prý nebude stát ani korunu..... ale bude. Budou přece platit "vysokou spotřebu". Krom toho jsem přesvědčená, že o "darované" se nikdo nestará. My jsme si nová okna, dveře a zateplení zaplatili ze svého a teď se těšíme na zimu, jak budeme šetřit. Bez jakéhokoli vazalství k bance nebo stavební firmě. A že to bude hodně kvalitní? Ale kdeže- nebude- protože si tohle musí každý majitel domu ohlídat sám a když to bude "zadara", tak na to budou všichni kašlat. Navíc, co když firma zkrachuje? To mi banka přijde sundat zateplení? Krom toho má skoro každý stavební spoření a tak ho může použít trochu smysluplně. Ne to probendit za pitominky:-D

Jirka 15.7.2009 13:07

Re: lidi

Souhlasím, udělali jsme to takhle před 5lety a výsledek byl hned první zimu.

Pokud ale nejsou peníze, je možno vše financovat dodavatelem, proč ne. Šlo by o klasickou půjčku se zástavou. Dodavatel práce vyprojektuje, vyřídí dotaci, práce provede. Ve smlouvě bude ujednání o převedení finanční částky z dotace a splátky. Do půjčky by byly zahrnuty všechny náklady spojené s vyřízením dotace, použitý materiál a práce, samozřejmě i úroky.  Majitel by si měl spočítat, zda mu budou stačit ušetřené prostředky za energie na splátky.

ranbow 15.7.2009 13:13

Re: lidi

Proč by Vám měla banka chodit sundavat zepteplení?? Ručení bude určitě celým domem, a vzhledem k tomu, že se dá v bližší budounosti  očekávat spíš pokles cen nemovitostí, a nárůst cen energií, tak Vás banka z domu vyžene a doplatí pár desítek tisíc,,,

zuzka 15.7.2009 14:49

Re: lidi

... jo takhle jsem to myslela, že je tady velký nebezpečí, že spousta lidí může přijít o dům nebo byt. Protože zateplení si do zástavy nikdo nevezme.

Blbý 15.7.2009 11:21

Takovejm nápadům už

nevěřím-letos ani nevím koho budu volit.Ta ČSSD to je "TUTOVKA".

Jirka 15.7.2009 13:15

Re: Takovejm nápadům už

Zajisté je to věc dodavatele a odběratele. Do toho se ČSSD nemá co plést. Je to plácnutí do vody. Peníze získané z prodeje emisí Japoncům by šly ale daleko lépe a efektivněji využít, než je rozdrobit tímto způsobem. Já bych peníze investoval do výstavby JETE.

Gregor 15.7.2009 9:29

Je to metoda běžně užívaná

Pan Petržílek pouze modifikoval metodu financování, která je běžná. K tomu ale musí být vždy dva klient a firma. Samozřejmě, že se do nákladů musí započítat úroky z půjček, které si firma u bank pořídí. Má to přece jen jednu podstatnou výhodu a to, že firmy se snaží dosáhnout co největší úspory a tudíž práci provedou pořádně. Pan Bartoň asi "rozumí všemu" a nebo ničemu. Hlavně, že má koho kritizovat.

jirka.s. 15.7.2009 10:53

Re: Je to metoda běžně užívaná

" ....firmy se snaží dosáhnout co největší úspory a tudíž práci provedou pořádně...."

Jak vysoká byla ta višeň, co jste z ní spadl??

Milan 15.7.2009 11:02

Re: Je to metoda běžně užívaná

No nic,patrně chtěl napsat, ....a tudíž práci provedou rychle.....jinak souhlasím,že Bartoń rozumí úplně všemu.

jirka.s. 15.7.2009 15:48

Re: Je to metoda běžně užívaná

Nu, pan Bartoň určitě nerozumí všemu! Domnívám se však, že na posouzení tohoto dalšího sosáckého "ekonomického" úletu nemusí být nikdo všeználek, ale stačí si umět spočítat kolik je  2 + 2  !!! Zkusil jste si ještě jednou přečíst například TOHLE ???  ;-(

Ladislav N. 15.7.2009 19:20

Re: Zkusil jste si ještě jednou přečíst...

Kam ten odkaz měl vést? ;-)

vládík 15.7.2009 11:23

Re: Je to metoda běžně užívaná

Pan Bartoň kritizuje:

a/ Tvrzení, že do toho rodina "nedá ani korunu". Není to pravda. Rodina do toho dá nejméně tolik, kolik by dala jednorázově (a pak postupně šetřil). Píši nejméně tolik - ve skutečnosti to bude víc, neboť firma musí započítat rizika a určitě i dodatečný zisk. Takže rodina do toho dá (v průběhu let) nejméně desetitisíce, ne-li statisíce.

b/ Tvrzení, že se jedná o nový princip, který chce zavést ČSSD. Není to pravda, tento princip existuje několik desetiletí. U nás se příliš neujal - pro značná rizika pro obě strany.

Takže hlavně že vy se můžete opřít do autora blogu.

jarda 15.7.2009 9:11

Tak do toho bych sel

kdyby se mi ze statniho rozpoctu melo financovat zatepleni domu a stat pak kvuli tomu padnul na hubu, tak se to vyplati. Kdyz uz nastane statni bankrot tak je lepsi bydlet v zateplenem nez v nezateplenem.

Wlasta 15.7.2009 8:52

blahopřeji diskutujícím

k dokonalé ukázce omezenosti. To jestli ten návrh přednesl modrý, oranžový nebo rudý zastupitel vás enormně vytáčí, ale to jestli je takový systém financování ufinancovatelný už ne. Navíc pro vaši informaci systém, kdy firma zaplatí rekonstrukci a pak pobírá x let od vlastníka rozdíl z ušetřené energie a nesnížených plateb jako před rekonstrukcí tu již byl v 90. letech (myslím, že na okna).

j 15.7.2009 9:01

Re: blahopřeji diskutujícím

už vidím jak počítají ty úspory a vše se přeúčtovává. Zase ale budou nová pracovní místa:-)

Wlasta 15.7.2009 9:50

Re: blahopřeji diskutujícím

zkuste to, je to jednoduché

průměrná spotřeba energií za posledních 5 let - 10000 GJ při ceně 450,- Kč/GJ = 4,5 mil. Kč

po rekonstrukci 4000 GJ při ceně 450,- Kč/GJ = 1,8 mil. Kč z toho plyne úspora 2,7 mil. Kč