5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Nepřítelem zaměstnanců nejsou živnostníci

Vládě se podařilo vytvořit konflikt mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a udělala z nich nepřátele. Proti ní by však měli stát vedle sebe, protože dojení a střih ovčí vlny provádí vláda na obou skupinách bez rozdílu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 30.10.2015 18:20

Pořád dokola

Klasická Pražákova demagogie/polopravda: ..."3) Ze silniční daně by se mnoho silnic neopravilo ani nepostavilo. Výnos je jen zlomek z nákladů na opravy a výstavbu silnic."

No ano, nejvíc stát samozřejmě vybere na spotřební dani z ropných paliv a maziv a k nim ještě DPH. Ale jako živnostník jsem musel platit, na rozdíl od obyčejného nepodnikajícího občana, silniční daň. Za malé auto to bylo tuším 2400,- Kč ročně. Proč?

Atd. Prostě zlodějský stát založený už Klausem jako ministrem financí obírá občany i živnostníky na plné obrátky.

Jenom na okraj uvedu, že se živností jsem před třemi roky skončil, a jako zaměstnanec si připadám "v sedmém nebi". Se všemi těmi nesmysly jako placené svátky a spoustou dalších blbostí, na které má zaměstnanec podle zákoníku práce nárok. A odpovědnost minimální...

Položte živnosti, staňte se zaměstnanci! Babiš a Žák budou spokojeni.

M. Prokop 28.10.2015 17:25

Setkání "u koně"

bylo dobré, Svobodní a Soukromníci jsou kompatibilní.

L. Novák 28.10.2015 14:30

Souhlas a autorem

Potíž ovšem je, že vysoké zdanění zaměstnanců tady trvá (když vezmu jako počátek rok 1990) od Klausových vlád. Tehdy to ještě bylo únosné díky velmi pohodnocené koruně vůči zahraničním měnám i platům - velmi levná pracovní síla.

Dnes je situace jiná, prošli jsme čtvrtstoletím vývoje i recesí a zaměstnanců je relativní nadbytek. Vysoké zdanění práce v Česku i ve světovém porovnání je na škodu všem. Paraziti zapouzdření v českých politických stranách si na vysoké daně sáhnout nedají, protože by sami museli začít vykazovat nějakou přidanou hodnotu. A to by pro ně bylo likvidační... :-P

V dnešní době se pustit na dráhu živnostenského podnikání je hazard s vlastní budoucostí. Vyžírkové z dnešní koalice podpoření komunisty vymýšlejí, jak živnostenský stav zlikvidovat. Dokud však Babiše se Sobotkou a podobné exoty bude volit většina voličů, naděje na zlepšení je v nedohlednu.

P.S.: Aby bylo jasno, živnostenským podnikáním nemám na mysli všelijaké OSVČ mezi politiky a státními zaměstnanci, kteří si tak přikrádají více-méně bezpracně bokem "poradenskou činností" v úřady přeregulovaných oborech či využívají možnost legalizace úplatků.

V. Kain 28.10.2015 17:26

Re: Souhlas a autorem

Vyjadřuji plný souhlas.Chudí duchem ti,kteří žerou bačovy koblihy.O Sobotkovi ani nemluvě.

J. Jurax 28.10.2015 20:48

Re: Souhlas a autorem

Jenže Gauss negauss, vypadá to, že chudých duchem je nějak víc než duchem bohatých ... proto tu taky máme baču s koblihama, o Sobotkovi ani nemluvě ...

Z. Bureš 28.10.2015 13:08

Matějka - co to plácáte ?

Podle soudruha ministra Mládka.....jsou největšími parazity naší společnosti právě živnostníci !!!

M. Foltyn 28.10.2015 13:55

Re: Matějka - co to plácáte ?

A společnost nejvíc obohacují státní úředníci( teda hlavně podle platů)

J. Jurax 28.10.2015 20:49

Re: Matějka - co to plácáte ?

No jo, přece platí vysoké daně, majíce vysoké platy; a když je utrácejí, roztáčejí kola ekonomiky ...

K. Janyška 28.10.2015 9:55

Žádní zaměstnanci ve skutečnosti neexistují. Jsou

jen podnikatelé, kteří práci nakupují a ti, kteří ji prodávají. Ty středověké Zákoníky práce je nutno zrušit, jsou postavené na otrokářském a na druhé straně zločineckém přístupu, kdy tzv. zaměstnanci prostřednictvím odborů vydírají a podnikatele... Dzp.

Z. Lapil 28.10.2015 13:04

Re: Žádní zaměstnanci ve skutečnosti neexistují. Jsou

Odborů bych se trošku zastal. Se živnostníkem se o náplni práce a mzdě zaměstnanec dohodne (nebo nedohodne; kšeft musí být výhodný pro oba, jinak to není kšeft), ale: je-li velký (kolektivní) zaměstnavatel, je pro jednání užitečné být "velkým (kolektivním) zaměstnancem" a ztížit tak argument "na každém rohu je dvacet nezaměstnaných", ať už jde o mzdu nebo třeba o bezpečnost práce.

V politice samozřejmě odbory nemají co dělat.

K. Janyška 28.10.2015 18:01

Re: Žádní zaměstnanci ve skutečnosti neexistují. Jsou

Já ne, nemají co ve vztahu dvou podnikatelů ve svobodném státě pohledávat. Jsou to teroristické a výpalnické organizace usilující o neoprávněné zevzácnění práce... Dzp.

Z. Lapil 28.10.2015 20:15

Re: Žádní zaměstnanci ve skutečnosti neexistují. Jsou

Přesto mi připadá, že malí hoši se proti velkému klukovi mají právo spojit, přinejmenším pro případ, že by ten velký chtěl svou převahu zneužít.

J. Pražák 28.10.2015 8:50

DEMAGOGIE A LŽI

Když jsou živnostníci takovým přínosem pro stát, tak proč neodvádí daně alespoň tak vysoké, aby uhadily část nákladů, které od státu čerpají: zdravotnictví, bezpečnost, školství, penzijní pojištění, výstavba silnic,.... Náš Eurosocialistický stát svým přerozdělováním a nivelizací umožňuje parazitický způsob fungování živnostníků.

Ty potrefené husy, které se chystají hýkat, ať si nejdříve prohlédnou následující video: https://www.stream.cz/praha-vs-prachy/10005378-rozhovor-s-predsedou-zlodeju

M. Vondráček 28.10.2015 10:32

Re: DEMAGOGIE A LŽI

Vy budete nejspíš nějaký neužitečný státní úředník :-)

J. Pražák 28.10.2015 10:46

Re: DEMAGOGIE A LŽI

Zase se mýlíte.

Je tak špatné, aby živnostníci férově platili daně a neparazitovali na ostatních?

L. Novák 28.10.2015 14:12

Re: DEMAGOGIE A LŽI

Vy nám předložíte zjevnou lež jako dogma, a chcete, abychom vám ji vyvraceli. To jste takový darebák a nebo jenom pitomec?

J. Pražák 28.10.2015 14:32

Re: DEMAGOGIE A LŽI

Výjimečně odpovídám hulvátovi: nejprve dotaz zda jste si prohlédl ilustrativní rozhovor s živnostníkem taxikářem?

Je skutečností, že živnostníci odvádějí řádově méně daní než zaměstnanci, takže kdyby si měli ze "svých" odvedených daní platit poměrné náklady na školství, zdravotnictví, výstavbu a opravy silnic, bezpečnost, penze,... tak by nedostali skoro žádné plnění. Parazitovat mohou na zaměstnancích pouze díky pseudosociálnímu systému, který vyrovnává plnění, ale daně vybírá rozdílně - zaměstnanec nemůže upravit daňové přiznání tak jak živnostník.

Teď čekám konkrétní vysvětlení , vč.toho proč mě bezdůvodně uážíte.

J. Kulheim 28.10.2015 15:22

Re: DEMAGOGIE A LŽI

Živnostníci, stejně tak jako zaměstnavatelé např.pan Babiš, se snaží "optimalizovat" daňové odvody nenasytnému státu. Pracuji jako OSVČ pro podniky, takže všechno jde přes faktury. Tam je prostor pro nějaký únik minimální. Většina řemeslníků jsou plátci DPH, zdravotní a sociální pojištění podle příjmů. Pokud si dá nízkou mzdu, platí měně na zdravotní a sociální pojištění. Pokud je marod, tak od sociálky nedostane nic. Zdravotní službu využívá minimálně.Na to, aby si šel popovídal s panem doktorem nemá čas. Běžné zdravotní problémy řeší sám. Pokud má např. chřipku, tak si koupí Acylpirin, navaří si čaj, vypotí se. Možná by nebylo od věci kvantifikovat kolik na zdravotním a sociálním pojištění odvedou a kolik čerpají. Pokud používá k výkonu práce auto, tak platí silniční daň a spotřební daň z benzínu. Nese riziko, že mu někdo nezaplatí nebo když nebude mít zákazníky, tak nebude mít žádný příjem. Má režijní náklady na provozovnu, účetní a p.

Živnostníci nejsou ti, kteří zatěžují stát a od "státu" nedostávají dotace a různé pobídky. Služby, které od státu potřebují si zaplatí. Nejsou napojeni na státní pokladnu. Pracují většinou v produktivní sféře. V produktivní sféře pracuje cca 30% lidí a zbytek žije z jejich peněz. Pan Mládek pro kterého jsou tito lidé příživníci, možná nikdy v produktivní sféře nedělat a žije z peněz těchto příživníků.

J. Pražák 28.10.2015 15:56

Re: DEMAGOGIE A LŽI

Zkreslujete realitu, takže zpět do ní:

1) zdravotní a sociální pojištění platí živnostník podle příjmů. Pokud si dá nízkou mzdu, platí měně na zdravotní a sociální pojištění. ALE: např. při výpočtu výš důchodu se příjmy do cca 15000 Kč započítávají plnou částkou, do 30000 jen cca 50% a nad 30000 už jen cca 20%. (neberte mě za ty %, jsou jen přibližně, ale na principu to nic nemění). Takže: stát těm, kdo si povinně platí více na sociální pojištění sebere a dá to těm ,co si platí méně.

2) Zdravotní pojištění prý nevyužívá živnostník pro chřipky,.... ale to dnes i většina zaměstnanců. ALE: největší náklady jdou např. na operace a léčení vážných nemocí. Myslíte si, že živnostník, který takto onemocní k lékaři nepůjde? A zase za něj doplatí zaměstnanec.

3) Ze silniční daně by se mnoho silnic neopravilo ani nepostavilo. Výnos je jen zlomek z nákladů na opravy a výstavbu silnic.

4) Argumentace, že si živnostníci platí např. PC, vybavení, kanceláře, dílny "navíc" oproti zaměstnanci je také mylná. Zaměstnavatel sice tyto věci poskytne zaměstnanci, ale zaměstnanec si na vše musí vydělat, protože zaměstnavatel má příjmy jen ty, které vydělají zaměstnanci. nemá žádný zvláštní fond z něhož by to platil. Dtto část sociálního pojištění, které platí zaměstnavatel.

J. Slanina 28.10.2015 16:07

Re:Hezké....

"...protože zaměstnavatel má příjmy jen ty, které vydělají zaměstnanci. nemá žádný zvláštní fond z něhož by to platil."

Zatímco každý OSVČ dostává například na PC, pracovní pomůcky, materiál či pracovní nářadí od podobných blbů jako je pražák evidentně státní dotace, že?

J. Pražák 28.10.2015 16:14

Re: Re:Hezké....

Jste hulvát a pomaleji chápající, tak to zkusím naposled:

Samozřejmě že OSVČ iživnostník si koupí např. PC a náklady odečte z daňového základu. Za zaměstnance to stejné udělá zaměstnavatel. Takže finance, které na nákup má zaměstnavatel, tedy také nemůže vyplatit zaměstnanci, ale stejně jao osvč si je odečte z daí. Je to úplně stejné.

Zkuste více přemýšlet, jde vám to evidentně pomaleji, a o to méně nadávat. Nadávkami možná přesvědčíte sobě rovné primitivy.

J. Slanina 28.10.2015 16:18

Re: Re:Hezké....

Tebe bych strašně rád viděl třeba vyměnit na baráku okna.

BTW: Tedy ne že bych byl takový dobrodruh, abych dal všanc ten svůj.

J. Pražák 28.10.2015 18:18

Re: Re:Hezké....

Na hulvátské odpovědi, navíc bez věcných argumentů, nereaguji. Sorry.

J. Jurax 28.10.2015 21:17

Re: Re:Hezké....

Pane Slanino, čtěte pomaleji, v případě nutnosti slabikujte, abyste pochopil. Ušetříte si tak psaní příspěvků, jež Vás dehonestují.

M. Moravcová 28.10.2015 17:53

Re: Re:Hezké....

Pane Pražáku, promiňte mi to, ale jste vůl. Živnostník si na to, aby si mohl koupit PC, nejdřív musí vydělat. Na ten PC mu nikdo (jako je to ve státní správě z rozpočtu) nedá. To znamená, nemůže si z platby za odvedenou práci vyplatit takovou mzdu, jakou by si třeba v poměru k odpracovaným hodinám zasloužil, ale musí koupit ten PC, zaplatit materiál, účetní, benzín, pronájem kanceláře, dílny, auto, silniční daň, telefon, pojištění atd, atd.. Ze své mzdy, kterou si vyplatí, odvede daň ze mzdy, SP, ZP. Jednou za rok mu účetní udělá uzávěrku, spočítá aktiva - pasiva, výnosy - náklady a z toho, co zbude vypočte daň z příjmu. Takže platí daň z příjmu ze závislé činnosti (záloha 12xza rok ze mzdy) a daň z příjmu z podnikání neboli živnosti. PC sice je nákladem, ale na ten náklad nejdříve musí odvést práci,vyfakturovat ji (bez DPH - tu odvede státu). Tak přestaňte lhát a osočovat živnostníky. Ti na pindání nemají čas.

J. Pražák 28.10.2015 18:24

Re: Re:Hezké....

To jste skutečně tak "nechápavý", nebo to jen hrajete? Neuvažujte se státními úředníky, ti jsou speciální kasta, ale porovnávejte živnostníky a normální firmu se zaměstnanci. Ta si musí např. na PC nebo vybavení, nebo na dovolenou po zaměstnance vydělat stejně jako ten živnostník. Pochopil jste konečně???

J. Kulheim 28.10.2015 19:03

Re: Re:Hezké....

Ano, musí si vydělat. Ale je veliký rozdíl mezi přidanou hodnotou práce např. zedníka a přidanou hodnotou výrobce např. motorů do automobilů.

J. Pražák 28.10.2015 19:36

Re: Re:Hezké....

Ceny stanovuje trh. Takže jaký rozdíl?

J. Kulheim 28.10.2015 19:54

Re: Re:Hezké....

U řemeslníků je tomu tak.

J. Pražák 28.10.2015 19:59

Re: Re:Hezké....

Konkurence je i mezi řemeslníky. a to veliká. takže ceny také stanoví trh. Loni jsem rekonstruoval byt a ceny byly rozdílné o 40% za stejný rozsah, stejné materiály. Poptáním více firem jsem ušetřil velké peníze.