6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nepartaje

O Václavu Klausovi se traduje, že když před nějakými dvaceti lety pobíhal po chodbách sněmovny, vyhrožoval všem začínajícím environmentalistům a humanrightistům, že je zničí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.11.2013 19:37

Nic nového pod Sluncem

Jako občanské hnutí, pohrdající politickými stranami začínali i fašisté a nacisté. Konečným výsledkem takového aktivismu je pochopitelně vždy vznik jediné státostrany.

Dnes v těchto stopách kráčejí především ekolologisté (t.zv. ekofašisté).

Normální občanskou aktivitou je členství v politické straně, která má ideu zahrnující všechny stránky veřejného života a neupírá existenci jiným, na jiných (demokratických) ideách založených stranách.

U nás byl EU-masmediálními cílenými útoky na naše politické strany vytvořen nebezpečný, chaotický rozklad politiky, s cílem oslabit náš stát před útoky na jeho suverenitu. I u nás se ale z rozkladného chaosu může vynořit nějaký Orbán nebo Berlusconi (a užiteční "idioti budou zase zírat!).

J. Vyhnalík 5.11.2013 18:08

Ukázka nepochopení demokracie a role volebního systému

Autor má lecčems pravdu, ale v tom základním se mýlí.

Jak napsal třeba pan Ševeček níže, cílem demokracie by nemělo být alibistické rozprostření moci mezi všechny zájmové skupiny, ale možnost spravedlivě vytvořit CO MOŽNÁ NEJAKCESCHOPNĚJŠÍ VLÁDU a zajistit, aby tato vláda byla pravidelně konfrontována s voličskou vůlí. K čemu jsou nám vlády s průměrnou délkou vládnutí 1,5 roku? Když navíc, díky Senátu a krajům žijeme fakticky v nepřetržité volební kampani a politici nemají šanci dělat kroky, které mohou být nepopulární, ale dlouhodobě jsou nezbytné a užitečné?

Problém je ve špatně zvoleném volebním systému. Poměrný systém je logický užitečný v nehomogenních státech (jako bylo i Československo), kde brání marginalizaci zájmů podstatných národnostních, náboženských, nebo sociálních skupin. Cenou je nižší akceschopnost a stabilita. Ovšem v homogenní společnosti poměrný volební systém opravdovou koulí na noze. Protože neexistují vyhraněné skupiny, sám si je uměle vytváří. Proto jsme tak dlouho měli dualitu na pravici i na levici politického spektra, kde ke každé silné straně automaticky vznikala opoziční strana s podobným programem. Dnes jsou lidé, jako pan Hruška překvapeni silou protestních hnutí, ale ta je důsledkem nefunkčního systému, který penalizuje ty, kdo přijmou podíl na moci a odpovědnosti a zvýhodňuje ty, kdo se opírají o hesla převzaté z restaurací V. cenové skupiny (my nejsme politici, my makáme).

Není pravda, že by většinový systém bránil vzniku a životu nových stran. Pokud stávající strany soustavně pomíjejí problém, který pálí velkou část populace otevřou tak prostor nováčkům a pokud se velké strany "nechytí za nos" a nepřijmou za své toto nové silné téma, hrozí jim prohra. Viz například britská UKIP, která dává konzervativcům na vybranou, buďto převezmou jejích euroskepsi, nebo je UKIP ve volbách ohrozí.

S. Ševeček 5.11.2013 9:16

Chybí Vám tam jedna složka

"Mít tu ... dvě tři dominantní strany, které se střídají u kormidla, a to ještě v rámci velké koalice, znamená klid na vládnutí."

Domnívám se, že v "demokracii" - tedy v politickém státním systému, kde lze vyměnit vládu bez krveprolití je na místě "klid na vládnutí"; vládnutí v zájmu většiny občanů - je třeba kromě politických stabilních stran také VLASTENECTVÍ. to tady - na rozdíl od Německa a Rakouska - chybí.

(nemluvě o nedstatku nepokory v českém lidu)

V. Kain 5.11.2013 11:36

Re: Chybí Vám tam jedna složka

Jaké může být v národě vlastenectví po 40leté vládě bolševika když skuteční vlastenci emigrovali a ti co zůstali byli s chutí zavíráni a mučeni?

A. Reček 5.11.2013 16:59

Re: Chybí Vám tam jedna složka

Ano, teď se nám právě z těch soudruhů-internacionalistů stali ti největší vlastenci.  A takto reagovali všichni soudruzi v zemích rozpadlého východního bloku. A v Jugoslávii i krvavě.

A. Reček 5.11.2013 8:40

Autor má pravdu

A hodnocení V.Klause je přesné. Občany teď více zajímají ti, kteří se v nedávné době neumazali korupčnictvím a průsery, než ti tzv. zavedení v politice. Právě ti zavedení dostali výprask a mezi ně počítám i socdemáky.

Z. Švrček 5.11.2013 9:21

Re: Autor má pravdu

Naprosto nepřesné. Nikdy to přece nebylo tak, že Klaus rozkázal a všichni srazili kopyta a udělali to. Naopak. To se jen v toku času podařilo na Klause svalit vše nepovedené, zapomenout na vše povedené a tak z něj udělat novodobého Rašína (za všechno může Rašín).

A. Reček 5.11.2013 16:53

Re: Autor má pravdu

Pane Švrčku, V.Klaus si od prvopočátku ČR přál duální politické soupeření s tím, že ODS bude vůdčí silou liberální pravice a soupeřem bude socdem. Proto hned po volbách r.1992 dal na úvodním koaličním jednání s KDS, ODA a KDU najevo, že kdyby tyto strany právě nepotřeboval, tak v koalici by je neměl!!  Byl pak šokován, když zvláště ODA s lidovci žádali sepsání řádné koalični dohody s přesným vymezením pravidel a funkcí.  Byla to doba, kdy média jemu zobala všechno z dlaně a pokud se ozvala  z koalice nějaká námitka k něčemu chybnému, bylo to médiemi kvalifikováno za zdržování hospodářského pohybu po jedině správné cestě vpřed.  Tehdy Klaus měl pravdu vždy a ten kdo se osmělil něco namítnou, pravdu neměl nikdy. Proto volební pokles ODS v r.1996 svaloval jen a jen na koaliční partnery, protože on a jím vedená ODS byli bezchybní.  Atd. atd.

K. Frauknecht 5.11.2013 7:55

Kefalín,

čo je to také "občanská společnost"? Něco jako, že všichni kecají do všeho? No to tady přece máme :-)).

Kdo se domnívá, že nesourodá parta lidí spojená pod heslem "bude líp" dovede republiku k blahobytu, je naiva. Pokud se hnutí ANO jednoznačně nepřerodí v politickou stranu (jasná orientace, jasné cíle, politická odpovědnost...) dopadne jako VV (může to trvat déle - je tam silné zázemí).

S. Ševeček 5.11.2013 9:17

Re: Kefalín,

Občanská společnost = fašismus a vládu zájmových skupin; společnost občanů by bylo něco jiného.

Z. Švrček 5.11.2013 9:17

Re: Kefalín,

Pravdou je spíš opak: občanská společnost je spíše náhražkou politických stran. Dostala kontury s Havlem a celou dobu se drala a dere bezohledně na světlo boží a nakonec se jí to do značné míry povedlo právě dík tomu, že politické strany se věnovaly sobě, nikoliv své základní úloze. Teď se budeme muset s těmi novorozenci nepolitické politiky nejak popasovat a správně díte, oni to bdou muset udělat především.