6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Není komu věřit

Pohodlná koalice nikdy není stabilní. Kde leží hranice mezi politickým a administrativním rozhodnutím? Jestli něco potřebujeme, tak je to férová diskuse a střetávání různých filosofických koncepcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stejskal 26.4.2012 23:41

Nechci vám do toho mluvit,

ale mohu zodpovědet váš dotaz: "Zásadní problém však je, jak se pozná dobrý návrh." To je jednoduché. Pokud to nebudou posuzovat zaujatí blbci, ale inteligentní zastupitelé, tak nám to vyplave samo. Pokaždé se při volbách snažíme aby tam takoví byli, ale nakonec tam jsou vždycky ti zaujatí blbci. A nevíme, jak je to možné.

Tohle nám zodpovězte.

I. Malypetr 27.4.2012 9:16

Re: Nechci vám do toho mluvit,

Pane Stejskale.Zaujatý blbec je nepoučitelný český volič.Pokud nejsem schopen jednoduché úvahy že ač to stále zkouším,stále to nefunguje,musím dojít i při základním vzdělání k tomu že je něco špatně.Já jsem se zamyslel nad volebním systémem a tam jsem našel chybu.Takže až to zase příště půjdete zkoušet,zkuste se před tím také nad něčím zamyslet.Přeji hezký den.

Z. Rychlý 26.4.2012 20:58

Akademické kydy.

Samozřejmě je dobré a potřebné, aby v zastupitelské demokracii měly partaje své jméno, svůj zvuk, filosofii, nebo vizi -nazývejte to jak chcete -abychom jejího poslance uměli zařadit do našeho vlastního hodnotového žebříčku. A po volbě být buď spokojeni, nebo zklamáni.To je snad jasné i nemluvněti. Že tomu tak není je jiná káva. Partaj možná i tu filosofii má a propaguje ji - ale zvolený poslanec je třeba podvodník, a je to. 

Ale ty teorie koalic ! To jsou teorie ze stejného soudku jako kdysi fekalismus. Bezpečná, nebezpečná, pohodlná, obtížná - to jsou kecy. 101 charakterů bude vždy pevná koalice, na rozdíl od třeba "pohodlné" koalice 120 bezcharakterních vlků ve smečce. A naopak 101 oportunistů neprosadí v parlamentu ani zákon o rozměrech nočníku, natož nějaký potřebný zákon, který bude většině národa zmenšovat pohodlíčko.

Měl byste pane autore nejprve mluvit o cílech koalice a teprve potom o poločasech rozpadu. Koalice jednomyslných "přísavek" bude pevná jak ve 101, tak při 200.

Jak moc bude bezpečná koalice třeba 130 členná ze skoro charakterních poslanců, která si dá do programu např. zákony o průhledném financování politických stran, nebo zákon o státní službě, který odpolitizuje vrcholné manažery úřadů a (polo)státních podniků (a zruší trafiky)? Taková koalice se rozpadne při prvním hlasování, respektive bude jednotná v odmítnutí, protože charaktery se vytratí při pohledu na ty obrovské toky pěněz ze státního. Charaktery jsou jistě důležité, ale cíle jsou neméně důležité - a ty vaše čísílka jsou na dvě věci. Jedna z nich je na nic.

Myslel jem, že při takové většině (118) i pár odpadlíků neovlivní přijímání podobných zákonů, jak jsem uvedl. Bohužel velká většina z koalice o to nestojí - a je jedno jestli taková smečka má 101, nebo 118 členů. O snížení obrovských a zbytečných nákladů státní správy nestojí ani jeden člen z "bezpečné" koalice. Naoko se strany třeba např. poperou o reformu důchodů, aby zlegitimizovaly svou bezzubost danou nezměrným farizejstvím.

J. Urban 26.4.2012 20:27

Pan Payne nám právě popsal bolševismus.

I. Schlägel 26.4.2012 8:07

Řekl bych,

že jste to napsal dobře. Monopol ve výrobě rohlíků produkuje nepoživatelné rohlíky. Monopol na "výrobu" myšlenek produkuje nepoživatelné zákony a následně nesnesitelný životní prostor pro většinu obyvatel. Více otevřené konkurence nejen v ekonomice přináší ekonomický profit, větší konkurence myšlenek bez zakázaných témat a politicky korektního nesrozumitelného vyjadřování přinese postupnou duchovní i mentální obrodu národa. Větší konkurence = větší osobní zodpovědnost = méně kolektivní nezodpovědnosti. V EU parlamentu a v EU komisi by se s tímto principem mělo začít. Asi nezačne, že? Holt nejsou lidi...

P. Maleček 26.4.2012 8:02

Existuje filozofie korupce?

Tvrzení, že funkční politická strana musí mít svou filozofii je správná. Problémem však je jak ta či ona strana tu svou fylozofii, která je v jejích základech uplatňuje v praxi. Např. filozofické principy ODS, obecně pravice zcela vylučují existenci korupce - tj. rozkrádání státu organizované v osobním zájmu politiků všech úrovní. Přesto korupce je teď to jediné, co drží ODS pohromadě. Při znemožnění korupce (to by ale šlo jen nějakým božím zázrakem) by se ODS sesypala jak domeček z karet.

U ČSSD, obecně levice je to jiné. Tam je korupce sociálně slabých skupin politickými sliby zakotvena přímo ve filozofických základech strany.

Paradoxní je, že v důsledku je to ale jedno. Obě filozofická křídla jsou voliči pravidelně obměňována. U pravice proto, že svou filozofii nedodržuje, u levice že ji dodržuje až moc. V obou případech je díky tomu zchudlí a o jistoty připravení voliči vyženou dříve či později od koryta. Tak k čemu jim ta filozofie je?

I. Schlägel 26.4.2012 8:09

Re: Existuje filozofie korupce?

Bez morálky, tradice a bez zpovykovaného občanstva k ničemu.

P. Schuster 26.4.2012 9:14

Re: Existuje filozofie korupce?

Asi neexistuje. Korupce se snadno zaměňuje s klientelizmem. Pravidla výběrových řízení jsou velmi komplikovaná a složitá, a tak kompetentní úředníci (NKÚ,ÚOHS a pod.) zjišťují často porušování pravidel soutěže a naše média ve všem vidí korupci. Roční odhad korupčních peněz je kolem 120 miliard korun, za těch cca dvacet let je to 2400 miliard korun, tj. více než dva roční státní rozpočty. Nevěřím tomu. Výběrová řízení se k vůli komplikovanosti a zdlouhavosti často obchází a nemusí za tím vůbec být korupce. Udělejme pravidla jednoduché a to tak, jak to už navrhoval v televizi jeden podnikatel. V prvním kole se zjistí totožnost a schopnost tu zakázku realizovat bez prostředníka(musí mít reference). A do druhého kola v kterém vyhrává nejnižší cena pak postupují jen známe a důvěryhodné firmy.

J. Schwarz 26.4.2012 10:03

Re: Existuje filozofie korupce?

Nahlížím na věc podobně. Klientelismus není totožný s korupcí a mnohé obcházení pravidel výběrových řízení prameníé z jejich komplikovanosti. Nikdo pak neví, jak udělat optimální výběr a po bitvách bývá mnoho generálů.

Z. Rychlý 26.4.2012 20:15

Re: Existuje filozofie korupce?

Vkrádá se myšlenka, zda ona komplikovanost není (v této věci jednotným)  parlamentem nastavena schválně. V kalných vodách... znáte to.

J. Stejskal 26.4.2012 23:46

Re: Existuje filozofie korupce?

Je.

P. Rajman 26.4.2012 8:01

Tu férovou diskusi

udusila Vaše rodná partaj, když se na vrcholu moci začala skkrze ABL fízlovat. O nadutém nacionalismu spojeném s rozkrádáním ( tentokrát ve jménu privatizace ), který totálně selhal, a který byste rád vrátil do hry jako solidní platformu ani nemluvě.

P. Fiala 26.4.2012 7:41

OBČANÉ a politické strany

V tomto pořadí je nutno spolužití občanů ve státě hodnotit.

Kdo z politiků si vyspecifikuje množiny obyvatel (je jich mnoho podle toho kolik existuje kritérií a navíc každý občan státu hraje během života mnoho rolí a navíc mění i svá rozhodnutí při vhazování volebního lístku do urny) a vyhodnotí (nevím zda jeden mozek na to stačí) bude tím správným zástupcem občanů řídícím státní instituce.

Této mé představě, co by vzor, je pan Václav Klaus i pan Václav Havel to byl, samozřejmě i mnoho občanů státu ČR konajících (myslících) na stejné "vlně".

V. Ondys 26.4.2012 5:45

Kam se hrabou Švýcaři se selským rozumem v politice

na zbytek celé Evropy s levicovým pokrokem!

B. Hudzieczek 26.4.2012 1:02

Ano, bez filosofie nelze dělat politiku,

proto to u nás vypadá tak, jak to vypadá. Ale impuls k tomu dali ekonomokraté v počátku 90. let minulého století v čele s V. Klausem. Přestože Klaus nemůže za všechno, jeho postoje z něj vytvořily  ikonu, symbol  té doby; jeho tehdy snad nezkušenost a neohrabanost (anebo  možná prohnanost a vyčůranost) umožnila vybudovat kapitalismus bez morálky, jehož tlaky se dnes promítají do politiky.

S. Křivánek 26.4.2012 10:17

Re: Ano, bez filosofie nelze dělat politiku,

Vážený pane, řekl bych, že informace o Klausovi víte jenom z médií. Kdybyste četl jeho knihy, sledoval jeho webové stránky a snažil se o objedktivní hodnocení, nemůžete tvrdit, že Klaus je bez jasné filozofie. Naopak težko bych hledal jiného politika s tak jasným a dlouhodobě prosazovaným světonázorem. A nejsem nekritický obdovovatel Klause.

J. Kanioková 26.4.2012 16:01

Souhlasím, je určitě co vyčíst KAŽDÉMU, ale na základě ověřených FAKTŮ

Jenže když ono je to tak pohodlné řídit se informacemi JPP a nehledat skutečnost.

Že se současná mediokracie řídí estebáckámi metodami - vytrhnout pár slov či větu z kontextu, trošku ji překroutit ku prospěchu argumentu, s nímž chce někdo ostatní "uzemnit"... je zvláštní, že to pořád ještě mnohým nedochází. Nebo dochází, a využívají stejné metody i na diskuzích.

B. Hudzieczek 26.4.2012 22:53

Paní Kanioková,

vždyť vy dokážete tak hezky argumentovat, proč ty bláboly. Jste tak nekritickou obdivovatelkou pana Klause, že kdyby jste na Slovensku v 90. letech takhle hovořila o Mečiarovi, směle byste se mohla zařadit do šiku "babek demokratek".

M. Trhlík 26.4.2012 19:06

Re: Ano, bez filosofie nelze dělat politiku,

Pane Křivánku, ale filozofů máme pořád dost. Svým způsobem k nim patří i pan Pehe.Jen co nám jaksi chybí , jsou finální výsledky. Klausův světonázor je sice zajímavý, ale nikdo ho nerespektuje a mám dojem, že ani nevšímá. Ona aktivní politika je je daleko složitější, než psát knihy o  globálním oteplování či  výroky k  EU.To by asi potvrdil Klaus, že prezidentování je záživnější, než jeho počínání v aktivní , byť nižší politice.

B. Hudzieczek 26.4.2012 22:48

Re: Ano, bez filosofie nelze dělat politiku,

Pane Křivánku, Vy hovoříte o Václavu Klausovi dneška, já jsem měl na mysli Václava Klause z počátku 90.let minulého století. Tehdy ani zdaleka nepůsobil tak vyhraněně, jako dnes. Buď prodělal jistý názorový vývoj - což je zcela normální, nebo už takto vyhraněn byl, ale v tom případě nedokázal svoji filosofii prosadit při formování nové politické strany - ODS. Kdyby se mu to podařilo, tak s jeho charismatem bychom tu dnes měli konzervativní pravicovou stranu jako lusk a všechny státy bývalého východního bloku by nám jen záviděli. Namísto toho máme stranu politických handlířů , kerým jde o peníze až na prvním místě. A odpovědnosti za takto nasměrovanou politickou sílu se pan Klaus nemůže zbavit.

Mám pocit, že Klaus se se svým současným vyhraněným postojem  začal projevovat až ve chvíli, kdy opustil ODS a vyprofiloval se zejména až poté, kdy se stal presidentem.

Takže Klaus založil stranu,  která má ve svém názvu "občanská" a "demokratická" , ale do do vínku jí dal filosofii  "má dáti - dal".

A  propo - Lidovky jsem začal pravidelně číst hlavně kvůli pravidelným příspěvkům premiéra Klause z počátku 90. let. Takže jeho názory znám opravdu hlavně z médií. Na to, abych četl jeho knihy, mě pan Klaus opravdu moc neoslovil.

P. Pavlovský 26.4.2012 0:41

S textem plně souhlasím

a aplikuji: dnešní vládnoucí koalice je o to lepší než ta předchozí, o kolik má K. Peake a spol. více politické filosofie než VV (jejichž jedinou "filosofií" bylo dle vlastního doznání  co nejvíce si nakrást).

K. Pořická 26.4.2012 0:10

Hlásá to ten opravdu pravý,profesionálníposlanec

kterého "politika" už opravdu dlouhodobě dobře "živí"....

R. Brzák 26.4.2012 0:21

Re: Hlásá to ten opravdu pravý,profesionálníposlanec

dobrá, s čím tedy nesouhlasíte? Pokud musíme mít strany, budu raději, když se v nich budou uplatňovat lidé vzdělaní a stále se ( i v politice) vzdělávající, ať už s jejich politickou filozofií souhlasím, nebo ne.

K. Pořická 26.4.2012 1:48

Re: Hlásá to ten opravdu pravý,profesionálníposlanec

Moc bych si přála,aby nás,kroužkujících, bylo víc a dávali jsme přednost lidem,kteří prokázali svým dosavadním životem,že si na živobytí své i své rodiny dokázali vydělat svou "civilní" profesí a do politiky vstupují, aby pomohli napravit zhovadilosti svých předchůdců. Bylo by i vhodné, kdyby bylo zavedeno,tak jak u prezidenta,2x v jednom sboru a dost.,jsi-li dobrý,jistě tě uvítá i jiný sbor či si běž odpočinout a živit se svou profesí.

D. Procházka 26.4.2012 10:29

Re: Hlásá to ten opravdu pravý,profesionálníposlanec

Obávám se, že to, co je v pozadí vašeho názoru, tj. ty, co dělají zhovadilosti, vyměnit novými, kteří ty zhovadilosti budou napravovat a nové negenerovat, nebude jednoduché. Na mesiáše nevěřím, nepřišli s VV, nepřijdou samovolně generační výměnou (viz mladí nepokřivení Gross, Sobotka, Langer, Kočí). Nakonec, i ten Bárta šel do politiky přesně podle vámi posaného schématu a moc nám to nepomohlo..

J. Kanioková 26.4.2012 16:13

VV byla či vlastně ještě je,

skupina lidí sdružená na základě jednoho hesla a nemající ani potuchu, co vše politika obnáší, co vše musí člověk znát, či průběžně doučovat, aby v politice obstál.

Skupina, která ví jen to, co nechce, je prostě vždy nesourodý slepenec, který se zhroutí při každém zádrhelu rozhodování.

Bylo takové OF, jsou tací VV, Holešovská výzva a všechny takové rychlokvašné spolky.

Ta nesourodost lidí, kteří se jen částečně shodují na tom, co chtějí a už vůbec ne na tom, jakou cestu k tomu zvolit, tak se vždy vymstí.

A je mi líto každému takovému naivnímu vzplanutí a energie, kterou v tom lidi utopí. Protože prakticky to vždy vzbudí neskutečné obrovské naivní očekávání, ovšem pak o to ještě větší zklamání, depky... Každá činnost má své etapy - učení se, částečné chápání, specializace preferencí a cíle. Teprve pak je šance, že se spojí lidi podobného zaměření, kteří nezačnou s blbostmi při kdejakém rozhodování.

M. Trhlík 26.4.2012 19:17

Re: VV byla či vlastně ještě je,

Paní Kanioková a proč jsme si už za 20 let nevychovali alespoň část  lidí, kteří by byli schopni tvořit politiku? Když si tak vzpomínám tak Karel Janyška, který se také už vytratil, tvrdil , že Klaus měl připravené mladé ekonomy, aby nahradili ty neschopy.Kde asi jsou ? To asi bylo zajímavější téma, než globální oteplování.  Ano souhlasím s Vámi, že vznikají pořád nějaké aktivity, včetně Klausova filozofování a pořád to nikam nevede. Jak to bude dlouho trvat, to nám není schopen nikdo vysvětlit.

I. Malypetr 27.4.2012 9:49

Re: VV byla či vlastně ještě je,

Z jakého důvodu se domníváte že v politice musíte něco umět?Kdo něco zná a umí,podniká či pracuje a není nucen stát se členem jakéhokoliv politického uskupení.Pokud si dáte práci a projdete si životopis našich politických elit,dojdete k děsivému poznání že neumí a neznají nic.Jak by také mohli.Jsou to profipolitici od útlého mládí.20let stejné tváře,20 let všechno špatně.Tohle umím také a mám jenom 9 tříd.Jestli vás mate že na vás hovoří 20 let z obrazovky v nic neřešících debatách tak je to smutné.Kdybych nebyl férák tak jsem mezi nimi dávno.Já na to prostě nemám žaludek.