6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nelze sedět na dvou židlích

Máme za sebou důležité krajské volby. Řečeno slovy klasika – volby dopadly, jak dopadly, protože voliči volili, jak volili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.11.2012 8:15

Souhlasím s autorem

Starosta má od voličů mandát na to, aby zabezpečil maximální rozvoj obce. Krajský zastupitel by měl pečovat o optimální a spravedlivé rozdělení krajských prostředků. To je jasný spor zájmů, který vede k tomu, že zastupitelé budou "kupčit" se svými hlasy (nejsem si ale jistý tím, o kolik se tato situace zlepší, když tam místo starosty bude nějaký jeho "kamarád"). Možná, že to podstatné a reálné (jak píše jeden z diskutujících) je bránit kumulaci funkcí.

K. Loucký 1.11.2012 14:19

Rozumní lidé volí starosty z velmi dobrých důvodů

Nevím, kolik lidí volí starosty do krajských zastupitelstev a do parlamentu proto, aby "udělali něco pro svoji obec". Ono to zas až tak moc nejde, pokud krajské zastupitelstvo a parlament fungují, jak by měly. Ale starosta má proti jiným kandidátům jednu zásadní výhodu - na rozdíl od jiných, kteří argumentují jen sliby, u něj lidé vidí konkrétní výsledky práce. (A tam, kde jsou špatné, ho samozřejmě nikdo nezvolí.)

V. Hájek 1.11.2012 8:34

Mám jiný návrh.

Naopak, starostové by se měli v zastupitelstvu kraje střídat. Vemte si třeba doktora Ratha. Většina národa mu nemúže přijít na jméno, v Hostivicích je to hrdina a to není ani starosta. Není ale pochyb, že pro obec udělal co mohl. Proč by to nemohlo fungovat jinde. Jen najít klíč podle kterého by se střídali. To by obce vzkvétaly.

P. Bárta 1.11.2012 10:46

Re: Mám jiný návrh.

Mám ještě jiný návrh - jakékoliv veřejné funkce by se neměly kumulovat. Tedy např. startosta by neměl současně dělat ani poslance, ani senátora, ani ministra, ani krajského zastupitele. Naopak poslanec by neměl být současně ministrem, primátorem nebo hejtmanem, apod.

Před novou kandidaturou by měl mít povinnost ze současného místa odstoupit - tedy, pokud by chtěl např poslanec dělat ministra, musel by se nejprve vzdát místa poslance, a teprve poté by mohl být jmenován ministrem, pokud by chtěl senátor dělat krajského hejtmana, před vlastní kandidaturou by se musel vzdát senátorského postu apod.

Samozřejmě, kromě těchto funkcí by to mělo platit i pro jakákoliv jiná, z veřejných peněz placená místa - tedy např. správní rady státních a polostátních podniků, ředitelská místa v obecních firmách apod. Seznam takových míst si myslím každý dokáže představit sám.

B. Rybák 3.11.2012 8:05

Re: Mám jiný návrh.

Ano.

V. Hájek 1.11.2012 8:27

Mám jiný návrh.

P. Pavlovský 1.11.2012 4:11

Souběžnost funkcí v komunálních a celostátních zastupitelstvech

je např. ve Francii naprosto standardní. Je snad Francie kvůli tomu státem s mankem demokracie?

P. Bárta 1.11.2012 10:47

Re: Souběžnost funkcí v komunálních a celostátních zastupitelstvech

Neřekl bych že kvůli tomu. Spíš tu demokracii má přesto, že je tohle možné... U nás tohle "přesto" bohužel neplatí...

P. Bárta 1.11.2012 10:49

Re: Souběžnost funkcí v komunálních a celostátních zastupitelstvech

Neřekl bych že je Francie kvůli tomu zemí s mankem demokracie. Spíš bych řekl, že přesto že tohle povolení ve Francii je, pořád mají demokracii. U nás ale bohužel tohle "přesto" moc nefunguje...