4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nejlegračnější hláška

Ve středu večer jsem slyšela nejlegračnější hlášku posledního týdne, které jsem se vydržela řehnit ještě dalších třicet minut. To když ve zprávách nová ministryně pro místní rozvoj s vážnou tváří upozornila, že pěkně prosím disponuje státnicí ze statistiky, a tudíž musíme být všichni na pozoru, neb z toho plyne, že číslům vážně rozumí. Řeknu vám: V tu chvíli mě paní ministryně začala upřímně zajímat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Švejnoch 13.10.2014 8:05

Re: Hmmm

Mýlíte se pánové (tedy Vy, pane Lenci, i pan Bureš níže), a článek jste zřejmě nečetli pozorně vy.

Paní Šichtařová píše, nejprve k uchazeči o místo v její firmě: "Když na vstupním pohovoru přijímám nového kolegu, neptám se jej na dosažené vzdělání; ptám se jej, co umí a co dokázal. Protože uchází-li se o vysokou funkci, o vzdělání není třeba mluvit; vzdělání je SAMOZŘEJMOSTÍ. Vysoké vzdělání mají SAMOZŘEJMĚ všichni z uchazečů. Teprve to, co dokázali či co umí, rozhodne, který z nich se kvalifikuje nad ostatní.". Tedy podle autorky MUSÍ mít uchazeč o místo u ní vysokoškolské vzdělání (což je ovšem, jak píšu, svobodná volba majitele firmy).

Poté k ministrovi: "Když je někdo jmenován ministrem, očekávám od něj, že vysokoškolský titul je takovou samozřejmostí, že ani nestojí za řeč.". Tedy opět: Podle autorky ministr MUSÍ mít vysokoškolské vzdělání.

Což je podle mého názoru ukázka křupanství (nebo intelektuálního snobismu, chcete-li), protože podle tohoto vzorce člověk, který nemá vysokoškolský titul, nemůže být vzdělaný. Což je samozřejmě nesmysl.

Z. Bureš 13.10.2014 7:55

Re: Hmmm

Zkuste si ten článek přečíst ještě jednou, případně i vícekrát !!!

Třeba se Vám rozsvítí.....

P. Lenc 13.10.2014 7:44

Re: Hmmm

Ale paní autorka píše přesně o tom. Jenom jste to zřejmně přehlédl.

P. Švejnoch 13.10.2014 7:34

Hmmm

Autorka se dopuští stejné chyby (v podstatě křupanství) jako jí kritizovaná ministryně.

Protože prohlášení: "Mám státnici ze statistiky a proto číslům vážně rozumím." paní ministryně a prohlášení autorky (parafrázuji): "Chci vědět, co umí a dokázal, ale MUSÍ mít vysokou školu." jsou ze stejného sudu.

Takže ano, paní inženýrko, oplývající tolika státnicemi, že je ani neumíte spočítat: Důležité je opravdu to, co člověk umí - a pak ještě jeho potenciál. To, co dotyčný dokázal je poněkud méně důležité, leč alespoň ilustrující. Ale to, zda svoje vědomosti a znalosti získal na Cambridge či v poušti středního Mongolska, je úplně, ale úplně fuk.

A to platí stejně pro aspiranta na místo ve Vaší firmě (kde je to ovšem Váš boj),  jako pro ministra.