17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Nechceme, aby naši obranu zajišťovali vojáci?

Vláda je politické těleso. Od ministrů nechci odbornost za každou cenu. Nechci, aby mě ministr zdravotnictví operoval, když potřebuji operaci, nechci, aby ministr zemědělství dával pokyny farmářům, kdy mají orat a kdy sít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 17.12.2012 10:28

Vy máte nějakou malou představivost - u umělce či uměnovědce až překvapivě.

Ovšem ona ani není velká přestavivost potřeba - Bundeswehr zakládali bývalí oficíři Wehrmacht. Stejně jako n BRD policajtili bývalí říšští policisté a soudili soudcové, kteří neměli problém soudit dle Norimberských zákonů (např. Rassenbeschmierug)) a ještě v dubnu-květnu posílali pře popravčí četu desertéry. Mimochodem, němečtí desertéři byli rehabilitováni až v tomto století...

A kdopak to zakládal a léta vedl Bundesnachrichtendienst? Nebyl to náhodou exgenerálmajor Wehrmacht Reinhard Gehlen?

P. Pavlovský 17.12.2012 10:11

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Proboha, žil jste tu  v roe 1977? Chcete říci, že kdo tehdy  vstupoval do KSČ si tím neplánoval svojí kariéru? Nevstupoval tím do NOMENKLATURY?

A naopak: nevíte, že kdo nevstoupil, automaticky si tím uzavřel dvěře k jakýmkoli vyšším postům, o kterých rozhodovala právě ta nomenklatura KSČ všech stupňů, od ZO KSČ, přes okresní, krajské až po ÚV KSČ?

Pokud tohle všechno nevíte, tak si o tom napřed něco přečtěte!

P. Pavlovský 17.12.2012 9:58

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Pronájmem gripenů mě nezajímá, protože jsem toho názoru, že člen NATO naší velikosti nemá mít ŽÁDNÉ STÍHAČKY, že se má na NATO podílet jinak. Pamatuji si, že NATO nás výslovně upozorňovalo na skutečnost, že pro kompatibilitu naší armády s ním jsou pro naší armádu daleko důležitější věci než stíhačky.

Jako laikovi je mi navíc podezřelé, že Grippeny mimo nás a Maďary nikdo v NATO nemá, dokonce ani spoluvýrobce - Británie.

Pokud někdo před Listopadem nebyl v mocenských strukturách (včetně KSČ), měla by to být samozřejmě pro dnešní státní a politickou kariéru podmínka pouze NUTNÁ, NIKOLI DOSTAČUJÍCÍ.

Názory disidentů nelze brát jako bernou minci, bylo mezi nimi příliš mnoho exkomunistů, osmašedesátníků, často se spolu sbratřili po kriminálech. Havlovi Čalfa nevadil, mně ano! Vondrovi nevadilo dokone ani rozkrádání v kauze Promopro. Co vadilo nebo nevadilo disidentům není pro mne rozhodujícím kritériem, jsou to jen lidé.

Minulost těch, které jmenovala K. Peake mě samozřejmě enormně zajímá. Pokud ji znáte, sem s tím!

J. Hanzal 17.12.2012 9:45

Mám,

dle různých vyjádření "minystryně", nejvyšší kvalifikaci pro jejího 1. náměstka.                          1. jsem voják - nevoják (voj. knížku mám, ale na vojně jsem nebyl páč jsem ji odmakal na šachtě)

2. jako malé děcko jsem kdysi byl v rámci jakési prohlídky v tanku

3. párkrát jsem byl na střelnici si vystřelit z pistole a to dokonce ostrými

4. na práci na chatě mám maskáče No prosím řekněte kdo z vás to má?

S. Ševeček 17.12.2012 9:10

Re: Potvrzuje se můj předpoklad

Mimikry pouze.

T. Kočí 17.12.2012 8:32

Nechceme, aby naši

Ne ne. Peak odpověděla správně, i když nepřesvědčivě otázku o počtu vrtulí naších letadel.To ostatně ví každý pětiletý kluk.Jinak souhlas.

M. Hatlák 17.12.2012 8:30

Re: Potvrzuje se můj předpoklad

Spíš bych věřil tomu, že jsou pejsek a kočička, jen daleko vychcanější.

E. Došlík 17.12.2012 6:39

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Pane Pavlovský,

nebudeme se bavit o pojmu ztráty času. Budeme se bavit o Pickovi, který určitě v roce 1977 netušil, nebo neplánoval si svou kariéru. Přečtěte si prosím odkaz, ať zbytečně se nerozepisuji :

http://dolezite.sk/ANALYZA 17 NOVEMBRA 1989 15.html , kde je jasně vysvětleno, kdo vlastně byli Chartisté, a kdo tzv. Sametku režíroval, a dodnes vládne. Picek byl, je, a bude určitě odborník, jako i další, ikdyž byli nebo nebyli v KSČ, než taková bezpáteřní, slizká, po moci toužíci Karolína, která mi připomína kardinála Reichelieu, pleticháře . . .

E. Došlík 17.12.2012 6:24

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Pane Pavlovský,

co tady dávate Chartu 77 dohromady s okupací vojsk, která byla 9 let předtím, kdy v roce 1969-1970 probíhaly Jakešovy prověrky v KSČ. 800 funkcionářů bylo ze strany vyloučeno, a dáno do vědomé zálohy. O řadových členech, kteří byli vyloučeni, se moc nehovořilo o počtu.

Jinak bych vám doporučil si přečíst jak to vlastně s Chartou bylo, fungovalo na odkazu .

http://dolezite.sk/ANALYZA 17 NOVEMBRA 1989 15.html , abych se nemusel rozepisovat! Voják Picek v té době určitě nevěděl, že bude dělat kariéru, t.j. rok 1977.

Buďte tak laskav, a trochu se zamyslete nad historickými fakty této doby, a hlavně o tzv. Chartě 77, i s nyní zase oplakavaného Havla, v předvánočním týdnu, kdy lidé mají plno jiných starostí, jak alespoň trochu důstojně připravit pro své rodiny svátky klidu, a ne se nechat otravovat na všech stranách vzpomínkami na nový kult osobnosti " HAVLA ", a celé verbeže kolem něho!

J. Blažek 17.12.2012 5:51

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Mýlíte se: K. Peake nemá žádnou přirozenou autoritu, její "přirozená autorita" spočívá pouze v tom, že spolu se svými několika souputníky podporuje, na rozdíl od poslaneckého klubu VV, vládu Petra Nečase. Kdyby tak totiž nečinila, vláda by padla a mnoho nynějších poslanců by se muselo vrátit ke svému občanskému povolání živit se každodenní prací. Je to tedy přirozená autorita vyděračství.  .... A kontrolní otázka: Říkal jste i v případě nedávných "rebelů" v ODS, že mandát nezískává politická strana, ale výlučně poslanec? ..... A neslyšel jsem o tom, že by se ve světě někde v parlamentu stalo to, co provedla vůči své straně Věcí veřejných Karolina Peake. Dle mého soudu to, co provedla, se nedělá a je to nečestné, Proto jsem přesvědčen, že za nejvýše 1,5 roku politická kariére K.P. skončí, nebude o ni stát ani její dřívější strana ODS. Ono totiž platí, že kdo jednou zradil, může zradit i podruhé.

J. Blažek 17.12.2012 5:36

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Vidíte svět příliš zjkednodušeně, jen z pohledu toho, kdo byl čeho členem, bez ohledu na odborné a morální kvality konkrétního člověka. Všechno splácáte dohromady (chartu 77, prof Patočklu, Vondru, dybu, Kočárníka, Dlouhého atd.) a vidíte svět jen černobílé - ti co byli členy KSČ jsou zlí a to co nebyli jsou hodní a vysoce morální. A při tom to může být u konkrétních lidí klidně i opačně. Zajímavé, že gerál Picek nevadil ani ministrovi a bývalému disidentovi Vondrovi a ani dalším pravicovým politikům. A nově Peake jmenovala do funkce na MNO jednoho, patrně bývalého, plukovníka. Co víte o jeho minulosti? Zajímá Vás například také, jak to bude s pronájmem gripenů, kdy se Švédy měl jednání generál PIcek?

M. Trhlík 17.12.2012 5:07

Re: Víc než 7 vyděračských hlasů mi vadí fakt, že do tak náročné funkce

Paní Kanioková, ale pokud jste si nevšimla, tak je to běžná praxe po celé roky.Vzpomeňte na ministra Baudyše,či ministra zemědělství matematika Gandaloviče a celou řadu dalších. Nebo snad oni měli přirozenou autoritu? Vondra, ještě nevysvětlil akci Ponropo a už je z něj zase nepostradadelný politik, který má nakročeno Bůh ví kam.A stejně tak se ztrácí desítky možná daleko neschopnějších ministrů než je Kateřina Peake.Ještě ani nezačala a už dostává co proto.Pokud byl generál Picek v KSČ a nikomu to nevadí, proč stejné případy jsou napadány? Nebo je to dáno tím, jak se nám kdo líbí?

P. Pavlovský 17.12.2012 3:10

Re: Potvrzuje se můj předpoklad

Kalousek a Peak jsou jako pes a kočka, to je dávno  všeobecně známo. Jejich případné spiknutí je čirá myslitelnost.

P. Pavlovský 17.12.2012 3:08

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Pane Došlíku, ztratil jste pojem o čase. Když někdo, jako voják Picek, vstupoval do KSČ v roce 1977, jak píši (a jak vy nečtete) nemohl  "se vstupem vojsk nesouhlasit, neprojít prověrkami, a být ze strany vyloučen". V roce 1968 byl pan Picek ještě středoškolák.

Politik, který postrádá touhu po moci, není politik, ale de facto zrádce svých voličů, protože jim de facto sliboval, že se o moc bude drát. Ten, kdo trpí absencí touhy po moci, nemá v politice co pohledávat..

Zapomínáte, že mandáty ve volbách nezískávají strany, nýbrž poslanci. K. Peake, stejně jako další poslanci LIDEM, reprezentují voliče, jejichž hlasy získali své mandáty. Je to úplně stejné jako s US blahé paměti. Do ní tehdy přešla většina poslaneckého klubu ODS a také nikdo nekřičel, jde o "pidistranu, která nebyla nikým volená". US měla prostě určitý počet legálně zvolených poslanců a to dostatečně zakládalo její legitimitu.

Každou koaliční vládou, všude v demokratickém světě, může do jisté míry "točit" každá strana, na jejíchž hlasech je vládní většina závislá. Je to přirozený důsledek demokratického systému.

Jinak nevím jestli je autorita K. Peake přirozená nebo metafyzická, stačí mi, že autoritu nesporně má, a že svými posledními kroky na MO ČR ji určitě neoslabila.

M. Varadinková 17.12.2012 2:32

Potvrzuje se můj předpoklad

že Peake je Kalouskouvou "Kočí č. 2" a dostala za úkol rozprášit Vondrovy lidi, kteří tam vytahovali ze skříní kalousko-bartákovské kostlivce, a místo nich dosadit Kalouskovy lidi, kteří vše zametou pod koberec.

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Pestra-minulost-sefporadce-Karoliny-Peake-saha-az-ke-Kalouskovi-257102

E. Došlík 17.12.2012 2:28

Re: Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

Pane Pavlovský,

ti co se vstupem vojsk nesouhlasili neprošli prověrkami, a byli ze strany vyloučeni! A pokud se zastávate Peake, tak je to s vámi opravdu zle. Koho táto bezpáteřní stvůra trpící touhou po moci prezentuje? Vždyť její pidistrana nebyla nikým volená, a kolik má členů, ví málokdo, a jak je vidět točí z celou vládou! Jedním z nich jste podle svých názorů asi VY! A pokud " přirozená autorita " pochází u ní od přirození, tak potěš Pán Bůh . . .

J. Kanioková 17.12.2012 1:29

Víc než 7 vyděračských hlasů mi vadí fakt, že do tak náročné funkce

se dostal někdo, kdo o této problematice netuší ani ň, a sotva nastoupí, vyhodí ty, co o tom tam něco vědí.

Možno přirovnat k situaci, jako když nějaká učitelka na 1. stupni zákl. školy je dosazena na místo ředitele průmyslové firmy, hned po nástupu vyhodí tamní náměstky a přivede si jiné, nezkušené, neznalé až tak tamní problematiky.

Nemyslím si, že taková firma může dobře fungovat.

P. Pavlovský 17.12.2012 1:25

Bývalý voják by mi nevadil ani na kultuře,

přestože se říká "inter arma silent  musae". Múzy dokáží mlčet i v hlubokém míru, viz produkce některých našich divadel v době tzv. normalizace, o 50. letech nemluvě (pokud je nechápeme jako "studenou občanskou válku"). Nevadil by mi proto na MO ČR ani generál Picek, nebýt jeho 13 letého členství v totalitní KSČ.

"Do civilu odešel po tom, co mu skončilo funkční období náčelníka generálního štábu", čteme. Pokud jde o lidi v politice a vůbec ve vrcholných státních funkcích, mně dosud, i 22 let po Listopadu, zajímá nejenom jejich lustrační osvědčení, ale i vše ostatní, co dělali, než jim skončilo "funkční období" členů KSČ. Nedovedu si totiž představit, že by třeba v NSR v roce 1965 byl prvním náměstkem ministra bývalý člen NSDAP a důstojník Bundeswehru.

Generál Picek vstoupil do KSČ po uplynutí dvouleté kandidátské lhůty v roce 1977. Už od ledna téhož roku začali být kriminalizování lidé, kteří si dovolili podepsat Chartu 77. Voják Picek dělal horlivě vojenskou kariéru v době, kdy jeho vlast byla na přání jeho spolustraníků okupována cizí mocností. (Ať mi nikdo netvrdí, že s pobytem sovětské armády u nás čeští komunisté nesouhlasili.)

Vězení se plnila disidenty, "uvyslýchán" byl profesor Patočka, ve vězení byl utýrán Pavel Wonka, na drátech okolo hranic hynuli  potenciální exulanti, ale lidé, jako pan Picek, dělali kariéry. (Ano, do jisté míry mezi ně patří i J. Fischer, V. Dlouhý, ale i K. Dyba, Kočárník a mnozí další, polistopadoví "komunisté  do poslední chvíle").

Nevolám po žádném "honu na čarodějnice", nevolám po plošném potrestání, nevolám vlastně po ŽÁDNÉM POTRESTÁNÍ. Pouze si nepřeji, aby tito lidé nezastávali žádné významné funkce ve vedení tohoto státu, aby byli znovu, a to nadprůměrně, placeni z mých daní. Ztratili totiž doživotně mou důvěru a doufám, že i důvěru všech rozumných, svobodomyslných občanů mé vlasti. (K V. Gryczovi: myslím, že svým počínáním získala K. Peake na MO takovou "přirozenou autoritu", že by jí mohl mnohý z ministrů závidět.)

V. Grycz 17.12.2012 0:18

Paní ministrině

nemá přirozenou autoritu a to je nejhorší. Místo získala díky svým 7 vyděračským hlasům.