5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Nechají se senátoři ODS opít euro-referendovým rohlíkem?

Petr Nečas na kongresu ODS řekl, že se eurozóna změnila v dluhovou unii, a že by proto měla ODS požadovat na vstup do eurozóny referendum. Následně přijal kongres usnesení, že ODS bude žádat ke vstupu do eurozóny referendum.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.10.2011 11:38

Pan Mach má pravdu

Bohužel se opravdu jedná pouze o zastírací manévr, když ke skutečnému odporu chybí odvaha nebo víra, že je vůbec možné něco vůči EU uhrát. Naše referendum by nikoho nezajímalo a pokud ano, tak by jsme z něho dělali reparát jako Irové (kteří pak za odměnu dostali neodmítnutelnou příležitost se hospodářsky zničit). Myslím, že i ti Švédové nespoléhají na referendum, ale spíš na neplnění kritérií pro vstup do eurozóny. Trvalý deficit nebo velký dluh je ovšem cesta, která vede také přímo do pekel.

J. Kanioková 25.10.2011 20:08

Obávám se, že jestliže to mají schválit senátoři,

tak je to v háji, protože tam vládne levice. Děsně mě to štve, potřebujeme nějakého Sulíka... přinejmenším. A vystoupit z EU. A vstup do EFTA

P. Fiala 25.10.2011 10:59

"Dluhy států EU" jsou za CO, konkrétně?

Copak se nenajde nějaký člověk, který ví kde najít informace o dluzích jednotlivých států nejen ve vyjádření v měně Euro, ale ve vyjádřením věcném?

Copak nikdo nevnímá, že po celé Evropě se staví dálnice, železniční koridory, mosty velmi dlouhé, tranzitní plynovody, ropovody, atd.? Zkrátka, že se dobudovává unijní infrastruktura pro pohyb materiálů, zboží a lidí. Nevidíme jak nás to urychluje v ekonomických výkonech? EU má o chlup vyšší GDP nežli USA a to již několik roků.

Je dosti pravděpodobné, že politici i finančníci "halí do mlhy" podmínky, za kterých se dluhy dělaly, též zbrojaři si přihřívají polívčičku, ale to se jistě někdy dovíme, tak jako tak.

V. Kain 25.10.2011 11:35

Re: "Dluhy států EU" jsou za CO, konkrétně?

Staví se koridory,plynovody a ropovody,ale němci ani rakušané s napojením dálnic v příhraničních oblastech jaksi nespěchají.A dobře vědí proč.Nemyslím si,že by nám EU nějak zvlášť pomohla.Po vstupu sem nalezli a zlikvidovali co se dalo.Dneska nám sem cpou žrádlo,které by jejich lidé nekoupili.Stejně jako do jiných zemí které jsou v EU a kde vládl bolševik.Bulhaři mohli zásobovat kvalitní zeleninou půl Evropy,ale tam taky zasáhla EK a dneska tam prodávají dovozový sajrajt a dobrou zeleninu koupíte jedině u soukromníka.

Z. Rychlý 25.10.2011 17:14

Re: "Dluhy států EU" jsou za CO, konkrétně?

To je mi argumentace !!

Stavte na dluh, vždyť je to INVESTICE !!!!

Typický Keynes. Samozřejmě, že investice je vždy lepší , než bohapusté prožrání peněz, ale musí to být spočítané ! Budu mít na splátky ? Budu mít na jídlo ?

Tenhle nezodpovědný způsob zacházení s prostředky je hnus. Jako příměr uvedu: já bych si taky rád postavil třeba u Olomouce největší železárny na světě. Vždyť je to INVESTICE !!! Těch zaměstnaných, ten budoucí obrat na papíře !! Nějakou tu ECBanku přece přesvědčím, aby na to uvolnila fuiínance !

A takhle to v EU probíhá. Ne třeba v hutním průmysl, ale těch přidaných zbytečných koleček do obyčejného budíku jsou mraky. No hlavně, že se nám točí, že ? A je to investice ! Sice na prd, ale to nevadí. Teda mě to vadí.

J. Honců 25.10.2011 21:08

Smutné, pane Fialo, velmi smutné...

Takový zkušený člověk jako Vy a neví, že gross domestic product má dávno svůj český ekvivalent. Hrubý domácí produkt, HDP se u nás v české kotlině a moravských úvalech říká.

Nebo jste původem Rus a ještě jste si neosvojil znalost hlásky "H"? To by bylo také vysvětlení...

No, a pokud jde o ty dluhy, tak se podívejte, za co nejvíce utrácely jižní státy EU, které jsou nejvíce zadlužené. Zjistíte,že žádnou masivní infrastrukturu nebudovaly. Když už jste psal o těch dálnicích a železničních koridorech, tak ty mají sloužit čemu? Aby se k nám dovážel francouzský cukr, jehož výrobu nám EU zakázala, nebo německé brambory, které německým farmářům dotuje EU a tak mohou být výrazně levnější, než české?

V. Novák 25.10.2011 9:26

ODS - a REFERENDUM?!?

Sodoma-gomora! Vždyť "referendum je vláda ulice, lúzy, jíž jest co nejenergičtěji zabránit!"

Až přijde ODS s návrhem na obecný ústavní zákon o referendu s možností jeho vyvolání přímo kvalifikovanou menšinou občanů - ať se přihlásí.

T. Kohout 25.10.2011 9:18

stará finta: kdo se vlastně změnil, já či ona/oni?

To je pořád stejná finta.

1) Po 20 letech ta žena už není ta ženuška, co jsem si ji bral. Já se nezměnil, ona ano, tudíž mám plné právo jí zapudit. Stačí to prohlásit 3x a je to.

2) Či Paroubek (ale kterýkoli jiný odpadlík): já jsem se nezměnil, ale to ČSSD se změnila.......

ha-ha-ha

V. Mlich 25.10.2011 9:37

Změny jsou jasné

Na rozdíl od té analogie se ženou po 20 letech je to u takového eura jasné. Ty zásady jsou pořád na papíře černé na bílém a taky je jasné, jak se dnes porušují. Když myšlenka společné měny začla fungovat v praxi, chopili se jí bankovní lobysté a udělali si z ní tunel pro směrování společných peněz do svých soukromých kapes. A politikové zas mají snahu používat euro místo národní měny k tomu, aby vydáním dluhopisů pro své funkční období měli ještě víc peněz k rozkradení, pak su dluh Paroubkovsky zamázne devalvací.

S. Ševeček 25.10.2011 9:47

Re: Změny jsou jasné

Pane Mlichu, já se těm banquéřům nedivím - když jim národní banky emitují a emitují, když jim podstrojují levné "peníze" ... jsou to vlastně ještě peníze? Tedy zvláštní instrument, který má promazávat kolečka obchodu neboli kapitalismu, anebo vznikají ty papírky v bankomatu?

K. Janyška 25.10.2011 7:38

Pane Machu, začínáte být lehce nedůvěryhodným... Dzp.

S. Ševeček 25.10.2011 8:50

Re: Pane Machu, začínáte být lehce nedůvěryhodným... Dzp.

V každém případě je pan Mach méně nedůvěryhodný, než ODS.

V. Mlich 25.10.2011 9:27

Proto, že říká pravdu o ODS?

Je to zoufalý boj o 250 miliard našich peněz. Jenže pan Mach si nedělá žádné iluze, dobře zná to "za dobrotu na žebrotu", proto i mají ve znaku berana. Stejně, jako Sulík na Slovensku neváhal obětovat poslanecké koryto za ideu. Ve zdejším vychcaném prostředí hodně lidí takové jednání nechápe, ale s tím se nedá dělat nic.

Stejně jako s tím, že lidi si ještě od zvonění klíči pamatují, že chceme do Evropy a když teď někdo říka "Ops! To není to, co jsme chtěli" tak hned nerozumí. Ale Slovákům se už oči otevírají, zejména když se jim přesně spočítá, o kolik se musí snížit důchody, aby se splatila půjčka na "Řeky".

S. Sedlák 25.10.2011 4:15

Autor spadl z višně

Pokud by nějaká strana dnes, či někdy v budoucnu chtěla prosadit referendum k nějaké věci, tak k tomu potřebuje politickou sílu, kterou aktuálně nemá.

Lze úspěšně pochybovat, že měnová unie přečká ve stejné situaci léta než my splníme kritéria. Euro nepochybně čeká devalvace, což také není nic příjemného a čelit tomu můžeme jen větší výkoností naší ekonomiky.

S. Ševeček 25.10.2011 8:54

Re: Autor spadl z višně

Pane Sedláku, umýte čýst?

Petr Mach dostatečně jasně naznačuje, že eurozóna Nás   p o t ř e b u j e. Těch dvěstapadesát miliard stojí za to.

(všimli jste si, vážení čtenářové, jak se zdražuje euro? - to jenom k těm kecům o devalvaci eura ... vůči komu? euro se zdražuje proto, že všichni si zde uložené koruny vyvádějí Domů, ins Reich)

V. Novák 25.10.2011 9:23

EURozóna nás potřebuje jak osinu kdesi.

Prozatím umějí naši politici akorát okopávat kotníky mnohem významnějších zemí a ekonomik.

EU už s námi taky přestává počítat. Kupř. vysokorychlostní železniční koridory nás pravděpodobně definitivně obejdou.