6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Naše soukromí a svobody jsou v ohrožení

Na půdě Poslanecké sněmovny se nyní projednává novela zákona, která zásadně změní občanské svobody této země! Proti tomuto zákonu se již zvedla vlna odporu a další lidé se přidávají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rudolf 24.1.2017 14:38

No to by bylo

aby se někdo z machových proruských kašpárků, tzv. "Svobodných", neozval.

B. Rameš 24.1.2017 10:44

Věc má dvě roviny.

Technickou a morální. Z technického hlediska jde jen o souboj technologií a intelektu - zabezpečení a šifrování versus jejich prolomení. Pokud někdo telefonuje nebo píše elektronickou cestou, musí počítat s tím, že se k obsahu lze dostat. Úsilí vynaložené na prolomení ochrany by samozřejmě mělo odpovídat hodnotě získaného - jinými slovy na přečtení mých mailů asi nebude nikdo vynakládat úsilí, protože v nich prd cenného najde. Naopak je-li někdo předním politikem nebo obchodníkem na burze, je daleko lákavějším cílem a jeho zabezpečení by mělo být řádově vyšší, nebo ještě lépe by tyto kanály neměl používat k předávání citlivých informací vůbec.

Morálně - před dejme tomu stoletím všeobecně platilo, že číst cizí dopisy nebo poslouchat cizí telefon se nemá, kdo to dělá je dobytek a nepatří do slušné společnosti (výjimky existovaly, např. "nepřátelé státu"). Dnes se po soukromých informacích lačně vrhají lidé i média, Assange je hrdinou, deník Lidovky (nejen) se radostně hrabe v ukradené poště premiéra republiky či tzv. "únicích" z odposlouchávání a kriminálních spisů. Tož, máte, co jste chtěli.

Ale nezoufejte, ještě to není tak zlé, bude hůř.

F. Houžňák 24.1.2017 9:01

Jestli s mými daty někdo obchoduje, je to poslední,

co mi vadí. Když si někdo myslí, že mají nějakou cenu, ať si je spánembohem koupí.

P. Hlosta 24.1.2017 8:13

Stát za nic nemůže, protože je to instituce!

Stát je instituce, ne osoba odpovědná za své činy. Za státem je skryta množina občanů, co třímají alibi instituce státu. Prostě já nic, to stát se svými předpisy a zákony. Neodpovědnost za čin státu dává možnost zneužívání všeho, co jen se státem souvisí. Dokonce je už to tak vymakané, že i exekutoři(soukromníci ze zákona) jsou kryti státem a arogantně pošlou exekučně stíhaného do někam při jeho reklamování nepráva vykonávané exekuce. Občan si sice může stěžovat u státu, ale až po aktu, který ho obere na majetku. Když je silně připraven na zlodějnu, pak může výkon požádat o pozastavení a může(!) mu být i vyhověno s tím pozastavením. Čekají ho pak další výlohy, na které nemusí mít peníze, protože ty jsou mu zablokované. To je jeden z mnoha případů, kdy je občan bezmocný proti zlovůli.

Rozbujelost státní administrativy je příznačná době. Kde by se tak s poklidem vydělávaly peníze za nic, když anonymita osob skryta ve státní správě tu šanci tolik dává? Proto je i státní administrativa tolik přeobsazena v ní pracujícími. Proto i vlády nejsou schopny osekat přebujelou státní administrativu a každá snaha o to je provázena dalším jejím nárůstem. Je z toho nepřímá úměra, že čím vyšší snaha o osekání dává větší její bujení.

Svobody nepřibude, naopak ubude s časem, s nárůstem státní byrokracie. Svoboda jednotlivce je atakována kolektivistickým alibismem, který je známý od časů, co levicovost začala vítězit při tvorbě vládních systémů. Levicovost je tak agresivní, že ruší i demokraticky zaběhané systémy. Je líbivá pro právě alibismus, který zákonitě poskytuje.

Nejtěžší způsob obživy je poctivá práce!

V. Kain 24.1.2017 11:07

Re: Stát za nic nemůže, protože je to instituce!

Toto všechno nabralo obrátky po nástupu Sobotky a hlavně toho který to špiclování zavedl a to je Babiš.Nevolte ANO.Doplatíme na to všichni.

D. Polanský 24.1.2017 6:50

Přijdou statisíce migrantů,

to pak budou teprve zákony! Tohle jsou prkotiny. Všechny rozvědky světa jsou stejné. Vše ví, až se se něco zlého stane. Pak sdělí, že dotyčný byl v jejich hledáčku. Jsou prostě k ničemu.

E. Vašátko 24.1.2017 5:27

A nešlo by zavést takový uzus,

že by každý takový zákon platil nejprve na zkoušku - tak rok, dva - nejprve pro poslance, ministry a další papaláše, potom by se to v parlamentu a v tisku náležitě vyhodnotilo (jmenovitě pro jednotlivé poslance) a teprve potom by zákon nabyl platnosti ?

P. Hlosta 24.1.2017 8:16

Re: A nešlo by zavést takový uzus,

Systém je takový, že nejprve by to museli navrhnout a sobě schválit právě poslanci. Prostě utopie ta myšlenka. ;-))

A. Alda 24.1.2017 10:53

To není špatné,

ale zavést by to mohl jedině diktátor.

M. Čihák 24.1.2017 3:52

je v politice hodne lidi

u kterych mi vubec nebude vadit kdyz se narusi jejich svoboda a soukromi

O. Uživatel 24.1.2017 7:54

Uživatel požádal o vymazání
A. Alda 24.1.2017 10:54

Tak jest.

Slušný člověk, čestný muž a správný demokrat se pozná podle toho, že hájí i zájmy svého nepřítele, neboť i ten je jeho bližním.

J. Jurax 24.1.2017 19:31

Re: Tak jest.

Hm ... například i muslimských ilegálních invazorů a teroristů, které počítám mezi své nepřátele? To bych byl blbec, i když snad čestný, slušný a správný demokrat.

B. Uhlich 24.1.2017 0:30

Nechápu, že nechápete...

Když se dobře podíváte pár roků "tomu na záda", tak zjistíte, že ta tendence omezovat lidi a pokud možno o nich všechno vědět tady už byla a bylo jen věcí času a úrovně technologií, kdy to propukne naplno. Do něčeho jsme vlezli sami a dobrovolně.. viz mobilní telefonie, elektronické bankovnictví, sociální sítě a pod... něco jsme dostali nařízeno..viz různé revize a něco si vrchnost protlačila silou viz kontroly kotlů a je zjevné , že všechno je jen začátek, protože tohle žádné hranice nemá. Stále se budou objevovat dobroserné požadavky ohledně toho, že je nutné občany chránit před sebou samými a vždy se objeví další věc, která..no znáte to, slušný člověk se přeci nemusí ničeho bát...se nám opět prolomí do soukromí hlouběji a hlouběji... Asi to nebude dlouho trvat a budeme mít doma povinně kamery, pak se asi budou snažit zjistit co a jak jíme...na co koukáme a co čteme už prakticky vědí... Tak se nakonec nějak propracujeme do vize oné "skleněnné společnosti" , kde každý pobíhá úplně nahý a všichni o něm vědí úplně všechno. A my budeme spokojení, protože nám budou říkat, že je to pro naše dobro... a kdo je slušný ten se...... to bude život juch juch... :-((((

A. Alda 24.1.2017 10:55

Proti tomu je nutno stále a znovu se stavět.

Složit ruce v klín a jít jak ovce na porážku není ten správný způsob reakce.

I. Novák 24.1.2017 13:45

Re: Proti tomu je nutno stále a znovu se stavět.

Jak stavět? Nevolit strany jejíž poslanci takové zhůvěřilosti schvalovali? Nebo uspořádat demonstraci? Kolik nás v obou případech bude? 50,100,150? Nebo o řád víc? Co je to proti miliónům co budou přesvědčeni, že tím jsme jen ukázali, že právě my jsme ti co mají co skrývat a konečně nám bude zaťat tipec? Vždyť slušný člověk ... .Jen houšť, konečně se někdo našel! Toho je potřeba podpořit! Viz EET.