2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Náš malý svět – od Havla k Zemanovi

V Nezvalově Edisonovi je verš: Už je po slavnosti, už tu není hostí. A tak je vhodná příležitost zamyslet se nad průběhem oslavných akcí k 25. výročí 17. listopadu 1989. Během nich se výrazně projevily některé rysy našeho malého politického i mediálního světa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 1.12.2014 19:01

Nejen ono shromáždění na Albertově.

Hlavně mezinárodní ostuda, kdy zneuznaní kavárenští povaleči, kteří si v davu vzali příklad z t.zv. fotbalových "fanoušků" a inzultovali hosta - prezidenta SRN.Víte však, soudruhu Jičínský, kde toto vše pramení. V naší špatné a zprzněné ústavě, na jejímž znění jste se osobně podílel. V ústavě, jejíž mnohé články si protiřečí, kdy jedny nelze plnit, aniž by tím byly okamžitě porušeny jiné, kdy je ústava zaplevelena články, které pouze konstatují skutečnosti, mnohdy nepravdivé, atd, atd. Tady je kámen úrazu veškerých problémů, které se pravidelně z různých míst vynořují. Pokud se s tím nepopasujeme, nezahodíme ten socialistický paskvil, drze nazývaný demokratickou ústavou, potud se nehneme z místa. Ústavu je bezpodmínečně nutno vypracovat zcela novou a to napřílad takovou, jakou navrhl ve své knize "Úsvit přímé demokracie......""pan Pavel Kohout. V této knize uvedený návrh ústavy je mnohonásobně lepší než ústava současná, v níž je zásadně nutno zrušit bez náhrady čl.5, z nějž vycházejí všecnny problémy. Když totiž byl po listopadu 1989 zrušen čl. 4 minulé ústavy, byl zcela nepatřičně a perem "bývalých" komunistů nahražen čl.5. Tedy srozumitelně řečeno, Vedoucí úloha jedné politické strany byla nahražena vedoucí úlohou více politických stran, hnutí či koalic. Čili, lidově řečeno nula od nuly pošla a v zásadě se nezměnilo zhola nic. Stále u nás vládne socialismus, opepřený pouze prvky anarchie, kdy si mnoho lidí myslí, že demokracie znamená, že si mohou dělat co chtějí. Duch ústavy, na který se mnoho politiků a jejich stran odvolává, je v tom jen podporuje. A o tom to je, soudruhu jičínský.

P. Papež 1.12.2014 21:29

Re: Nejen ono shromáždění na Albertově.

Pane Čechu, jste opravdový hlupák. Zemanův debilní název "kavárenští povaleči" používá už každý pitomec, který neví kudy kam. Přestaňte bolševicky škatulkovat na správné Zemanisty a kavárenské povaleče. Svět je daleko složitější než ty vaše dva tábory. Normální lidé,(mezi které rozhodně nepatříte) se domnívají, že sprostota, lhaní a osobní ješitnost k prezidentovi nepatří. To že jste si našel třídního nepřítele, je pouze vaše věc. Spousta lidí nepatří do vámi zakládaných škatulek, jen jsou to slušní lidé, kteří vyžadují také slušnost. A konec, už se k vašim hloupostem nikdy nebudu vyjadřovat. Bolševika nelze přeškolit.

V. Čermák 1.12.2014 23:05

Pane Papeži,

Je zajímavé, jak člověk, který sám tak rád uráží druhé je potom tak citlivý na rčení o kavárenských povalečích. Já sám jim tak neříkám, pro mě jsou to elitáři z PaL, kteří jednak by chtěli ostatnímu plebsu vládnout a druhak neumějí prohrávat a taky nejsou schopni příjmout fakt, že jejich noblesní kandidát v demokratických volbách právě se Zemanem PROPADL!

V. Petrová 1.12.2014 13:52

Vzpomínka na Vás a zákon o půdě

Bylo to v době, kdy se s velkými těžkostmi projednával tzv. zákon o půdě, tedy zákon o vrácení ukradených polí, luk a lesů právoplatným majitelům. Klaus coby ministr financí a Zeman coby poslanec byli zásadně proti. Nakonec prosadili, že vrácení  zemědělské půdy bude jen papírové a kdyby někdo chtěl hospodařit, tak se mu uřízne kousek země někde na okraji, aniž by se přihlíželo k tomu, jaké je bonity. Ale ještě před tím byla řada poslanců, včele s panem Jičinským, proti vracení půdy vůbec a přišel to na novinářskou galerii Parlamentu vysvětlovat.Měl smůlu. Trochu jsem se na tvorbě zákona o půdě podílela a tak se karta obrátila: místo, aby on vysvětloval nám, začala jsem vysvětlovat já jemu. Po pár minutách utekl a kolegové se začali vyptávat mě. Mnohokrát si na to vzpomenu, když se dívám na zdevastovanou zemědělskou krajinu. Klaus, Zeman a Jičinský spolu s dalšími skrytými zloději prosadili, že církevní majetek se bude vracet podle zvláštního zákona a komplexní úprava půdy, která by vrátila každému jednotlivci jeho majetek de facto, nejen de iure, se tak provede zvláštním zákonem. K ustavení tohoto zákonu došlo až ve 2. tisíciletí a církvim se vrací majetek až teď. Myslím, že i toto pozdní narovnání nese tahle trojice těžce...

J. Boleslav 1.12.2014 17:25

Re: Vzpomínka na Vás a zákon o půdě

Bolševici jeho typu prostě škodí, kudy chodí. Měli v 89. dostat červenou kartu, na 42 let.

P. Čech 1.12.2014 19:02

Re: Vzpomínka na Vás a zákon o půdě

Proč zrovna na 42 let? Navždy!

J. Kanioková 1.12.2014 21:03

A že jste nešla do politiky?

vždycky mě fascinuje, jak ex post jsou všichni odborníci par excelence, a umí jen neobjektivně okopávat kotníky

V. Petrová 2.12.2014 10:43

Re: A že jste nešla do politiky?

Protože jsem dostala zpět naše malé rodinné lesní hospodářství a už je budu předávat vnukovi. Snažím se pomáhat při novelách zákonů o lesích a o myslivosti. Zadarmo.

J. Václavíková 1.12.2014 23:58

Re: Vzpomínka na Vás a zákon o půdě

No, přiznejme si to, trestuhodně jsme jim tehdy naletěli.

P. Papež 1.12.2014 13:25

Tihle gerontbolševici

Tihle gerontbolševici by už měli někam zalézt. Autor bolševické ústavy by měl zalézt sto metrů pod zem a nevylézat. Ovšem dnešní doba dává prostor těmto bolševickým zombiím a oni si opět hrají na chytré a důležité a stávají se hledači nepřítele, pěkně po bolševicku.

M. Malovec 1.12.2014 13:12

A protože

nevíme, kdo v Babišově skupině je, co od každého z nich čekat, je u pro slušného člověka nevolitelná.

J. Boleslav 1.12.2014 17:23

Re: A protože

Přesně tak. Např. k Ukrajině neřekl Bureš ani slovo. Lze si ale docela představit, co by to bylo. Hlavně stále tvrdím, že ho mají rusáci na laně stejně jako Ovara. Proto si ti dva gauneři spolu tak notují.

J. Václavíková 1.12.2014 23:59

Re: A protože

Jak, neřekl? Sankce ne.

L. Kubeš 1.12.2014 12:56

Protestující proti Zemanovi

jsou podle soudruha Jičínského"ztroskotanci a zaprodanci", zaplacení podvratnými živly... ale to už tady jednou bylo a po návratu Rudého práva touží jenom blbové a gauneři.

P. Krasny 1.12.2014 12:51

Názorná demonstrace toho,

že starý bilbec musel být napřed mladý bilbec.

A za tvou politicku práci, taváryšč Jičínský, by tě měla hanba fackovat až do smrti.

A. Sekanina 1.12.2014 11:36

Ten bolšán

tady snad chce smrdět navěky.

J. Kombercová 1.12.2014 12:25

Re: Ten bolšán

Před časem jsem ho omylem pohřbila... a podle přísloví ano, asi navždy.

V. Němec 1.12.2014 11:16

Levice?

"V mnoha pořadech ČT vystupovali různí lidé z různých sfér života společnosti, ale lidé smýšlející levicově v nich chyběli." - Nedivím se, že pan Jičínský nevidí nikoho nelevo od komunistů...

J. Slanina 1.12.2014 11:33

Re: Bodejť by viděl....

Socialistické právo a zákonnost v lidově demokratickém Československu, Rudé právo 1956, autor Zdeněk Jičínský

"Vládnoucí dělnická třída odnímá pomocí socialistického práva nepřátelským elementům různá práva a svobody, kterých by mohly využívat k působení na pracující vrstvy, k boji proti socialismu. Zbytky svržené buržoazie jsou zbaveny možnosti legálně politicky působit, je jim zakázáno se politicky organizovat, konat schůze, vydávat vlastní tisk a podobně. Socialistické právo otevřeně prohlašuje, že politická práva a svobody slouží pracujícím, nikoliv však buržoazii. V socialistickém státě veškerá činnost státních orgánů, tedy i právotvorná činnost socialistického státu, zejména zákonodárství, jsou určovány silou diktatury proletariátu, komunistickou stranou."

http://www.lidovky.cz/ln-jicinsky-v-roce-1968-radil-jak-na-cssd-d8z-/ln_domov.asp?c=A080116_213020_ln_domov_fho

M. Malovec 1.12.2014 13:13

Re: Levice?

Řekněme mu to, nalevo od KSČM je DSSS.

J. Boleslav 1.12.2014 17:24

Re: Levice?

Soudruh Jičínský.

J. Podešva 1.12.2014 9:26

pan Jičínský je nefér

Citát : "ostudné shromáždění na Albertově až nenávistně zaměřené proti prezidentu republiky." Myslím, že shromáždění na Albertově bylo, až na jednu výtku, pořád poměrně kultivované. Demonstranti vypískali Zemana, ale ochotně tleskali ostatním prezidentům, kultivovaně drželi minutu ticha. A ta vajíčka ? Na to stačí pět lidí ! V tom velkém zástupu slušných kritiků se našlo pět neslušných. Ví vůbec někdo, kdo vlastně ta vajíčka házel ? Slovo "nenávistné" je silně negativní. Když p. Jičínský označí protesty za "nenávistné", označuje tím Zemanovy kritiky za lidsky nízké. S tím nemohu souhlasit. Citát : "...jaké bylo její pozadí, kdo ji organizoval a financoval." Tak to je hodně podpásová věta. Pan Jičínský hodí špínu, ale s nějakým důkazem se nenamáhá. Citát : "negativní reakce na Miloše Zemana vyvolané zvlášť jeho dvěma vystoupeními." Ale to přece nebyla dvě vystoupení. To byla celá smršť výroků, nad nimiž můžeme jen nevěřícně kroutit hlavou.

V. Kain 1.12.2014 10:33

Re: pan Jičínský je nefér

Jak to vypadá,tak asi kdyby nebylo Havla,nebylo by ani 17 listopadu.Media z něho udělali velikána světového formátu,ale ti skuteční disidenti kteří trpěli a nemohli se nalévat drahým pitím a kouřit mallbora o Václavíčkovi říkají něco zcela jiného.A v každém případě věřím spíše jim,než mediím.

J. Podešva 1.12.2014 10:37

ale já jsem o Havlovi nenapsal ani slovo

J. Slanina 1.12.2014 11:36

Re: ale já jsem o Havlovi nenapsal ani slovo

To nevadí. Proč si neflusnout?

J. Kanioková 1.12.2014 21:04

Docela máte pravdu

J. Urban 1.12.2014 9:02

Soudruh Jičínský se sice ještě trochu krotí,

ale starého psa novým kouskům nenaučíš. Rétorika, možná ještě ne úplně podle Rudého práva 70. let, ale přesto odhalující ty jů-es-ej atd.

P. Kmoníček 1.12.2014 8:32

Soudruhu Jičínský,

Vy už ten rozum opravdu nedostanete.Věnujte se v klidu zahrádce a nechte plynout život veřejný.

J. Boleslav 1.12.2014 17:27

Re: Soudruhu Jičínský,

Senilní staříky typu ss. Jičínského či Ovara by si měly jejich rodiny hlídat a nepouštět je na veřejnost. Ani jejich slovní výblitky.

J. Šimek 1.12.2014 8:19

Kdo organizoval a financoval Albertov, soudruhu?

No přece ideodiverzní centrály za mrzký peníz vrahů z Vól Strítu.