28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nápad to byl dobrý...

Počátkem roku přišel vicepremiér Havlíček s nápadem, že když už kupujeme za 52 miliard bojová vozidla pěchoty, že by z toho republika měla mít něco víc než jen kvalitní pancíř kolem několika set vojenských specialistů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 2.6.2021 16:15

Asi ano.

Továrna by vychrlila požadované řekněme dvě stovky licenčních BVP a co potom? Využila by se její kapacita, jež by musela poměrně rychle vyrobit ta BVP - nemůžeme na ně čekat desetiletí - takže by musela být značná? Na vývoz při současné konkurenci? Kam? Nebo zakonzervovat a zavřít? Nebo ji koncipovat tak, aby byla schopna vyrábět třeba tanky nebo co já vím nákladní auta?

Mimoto mi přijde, že úplná soběstačnost ve výrobě BVP je pro malou zemi jako je ta naše dnes celkem chiméra. Výzbroj, elektronika, senzorové vybavení, taky absence vývoje toho všeho, takže bychom museli vyrábět v licenci ... a v neposlední řadě omezený domácí a vysoce konkurenční světový trh.

J. Kratochvíl 2.6.2021 19:20

Nevím, jestli jste postřehl, že se jedná o obranu státu, ale asi ne. Na obranu občanů a našich hodnot se musí něco obětovat a obranu státu a výrobu zbraní musí mít každý stát pod svou kontrolou. Obrana se buduje desetiletí, průběžně a stále. Představte si, že v historii byli naši předci ochotní položit životy za republiku a vy a vám podobní zde plácáte stále něco o konkurenci, soběstačnosti atd. Strašidlo Klausismu obchází ČR.

A co se týká technického hodnocení je vidět, že jste opravdu odborník, ale ta ideologie vám jde lépe, té se držte.

L. Novák 2.6.2021 20:54

Bolševické ;-O kecy... Rv

J. Jurax 2.6.2021 21:02

Ale kuš, pletete si Dalmácii s decimálkou,

motáte do toho vlastenectví a co já vím a kulové tomu rozumíte. Máte představy o zbraních, vyzbrojování a zbrojním průmyslu staré tak nejmíň 80 let.

Při dnešní složitosti a nákladnosti zbraňových systémů jsou pouze USA, Rusko, Čína a snad ještě Francie schopny a ochotny mít vlastní vývoj a výrobu celého spektra potřebných zbraní. A jistým způsobem i Severní Korea, ovšem na nižší technické úrovni a za cenu, kterou byste asi nebyl ochoten akceptovat. Ostatní země v různé míře kooperují, spolupracují nebo nakupují.

A jistě, mít aspoň výrobu, když ne vývoj, zbraní doma je pro případ konfliktu výhoda. Jenže je třeba vážit, co si můžeme dovolit finančně i technologicky a mimoto taky jaké konflikty připadají v úvahu, na co a proti komu armádu budujeme a mnohé další.

Tak schválně, kolik procent státního rozpočtu byste dal na výrobu zbraní?

P. Milan 2.6.2021 21:23

Jistěže. Píšu, že bychom to zvládli, ne že bychom to měli zvládat.

V. Mokrý 2.6.2021 5:32

Rodinné stříbro rozvrcali polistopadoví svazáci a Klaus se svojí grupou při privatizacích.

P. Milan 2.6.2021 9:13

Díky bohu za to, stav před privatizací si pamatuji.

V. Mokrý 2.6.2021 10:07

Asi moc ne.

Ve světě známé místní firmy ( s tradicí od 1.republiky ) nedostaly šanci, aby se předvedly v kapitalismu samy. Mnohde stačilo vyměnit pár papalášů s červenou knížkou.

L. Novák 2.6.2021 20:56

By zkrachovaly tak jako tak... Ale to komouši pochopit neumí.

J. Kratochvíl 2.6.2021 11:10

Strašák Klausismu opět propaguje jeho klausistickou ideologii.

L. Novák 2.6.2021 20:58

No, od vás, komunistického strašidla, to rozhodně sedí... ;-D

Š. Hašek 2.6.2021 9:40

Myslím, že ve chvíli řítících se událostí nelze v klidu konat.

Myslím, že "rodinné stříbro" by bylo bývalo rozfrcáno za všech možných vlád. Uznávám, že by se to procentně lišilo a lišilo i případ od případu.

Dále viz třeba tehdejší prodávání rodinného majetku jednotlivými občany s vidinou utracení peněz. Pole, louky, domy, .... atd.

P. Hatina 2.6.2021 1:51

Probůh to snad ne, takovou hloupost "..aby ve spolupráci s vítězem zakázky vznikl na výrobu těchto BVP nový český podnik..

mohl skutečně vymyslel jedině kovaný soudruh z ČSSD.;-D

Ekonomicky by to byl nesmysl protože na tom by stát prodělal ještě víc..

P. Milan 2.6.2021 9:13

Co čekáte od Staňka?

J. Kratochvíl 2.6.2021 11:16

Tady hlavní důvod je, že bychom si takovou strategicky obranou výrobu měli nechat pod vlastní kontrolou, abychom nedopadli jako s vakcínami. Je to nutná a nikoliv postačující podmínka k obraně naší svobody a nezávislosti, proto ekonomické argumenty jsou nesmysly. Navíc opětovné zavedení zbrojních zakázek je výborný ekonomický počin a máme v tomto oboru tradici již od dob R-U.

P. Hatina 2.6.2021 11:30

Jak jste sám napsal ".. měli nechat pod vlastní kontrolou", tudíž, pokud by zde takové úspěšné zbrojovky schopné dodávat takovou techniku byly, tak jsme ani nemuseli poptávat zahraniční firmy, že? Podobně i u těch vakcín, kdyby tu ještě takové fabriky byly.

Ale pokoušet se je teď budovat od nuly, s řízením a za podpory státu, tak to bude drahej špás s nejistým výsledkem. Nejen tedy u nás..

J. Kratochvíl 2.6.2021 14:01

Musíme zbrojařskou výrobu znovu obnovit třeba od nuly, v našem případě by to od nuly nebylo, máme v tom stoletou tradici. protože na této výrobě je závislá naše svoboda a nezávislost. Jak můžeme mluvit o nezávislosti, když z druhé strany bude záviset vaše obrana na cizím státě. To nemůžete myslet vážně. A v tomto případě ekonomické argumenty neplatí.

Smyslem každého národa by měla být schopnost a ochota se ubránit v případě ohrožení a ne se jenom neustále vymlouvat.

P. Milan 2.6.2021 21:27

Ani za první republiky jsme nebyli soběstační, za komoušů už vůbec ne a teď je to úplně mimo realitu.

Chápu, že se najdou lumpové typu Staněk, kteří by se na pokusech o nemožné rádi přiživili. Ale u vás se jená o naprostou pitomost (jako obvykle).