30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nad připravovaným zákonem o státní službě

Nová vláda připravuje krok, k němuž nemělo odvahu osm vlád předchozích – přepracovat, přijmout a uvést do života dlouho odkládaný zákon o státní službě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 12.4.2014 15:50

Výborný článek !

Vytváření na našem státu nezávislých, proti jeho zájmům pracujících státních úředníků (teď už i státních zástupců, soudců, policie..) a posilování moci svých pátých ("zelených", lidsko-právních, politicko-korektních..) kolon, je trvalý cíl EU-kratů nejen u nás.

Š. Hašek 10.4.2014 21:20

Výborný článek.

Až vzniknou neodvolatelní úředníci, ještě zbývá ukončit "nesmyslnou politiku", tedy volby a strany.

Již bylo vážení.

M. Josovič 10.4.2014 19:53

ubohost

S příspěvkem pana Weigla naprosto souhlasím. Považuji za ubohost Vaše osobní invektivy na adresu autora. Možná, že jste si ani nevšimnul, že pan Weigl už není a nebude státním zaměstnancem. Zakonzervování státní administrativy by bylo skutečně neuvěřitelnou katastrofou pro tuto zemi. Státní zaměstnanec je totiž jen nákladem státního rozpočtu, žádný zisk, který by stát mohl danit nevytváří. V době, kdy státní rozpočet má schodek přes 100 miliard a jen splátky úroků státního dluhu jsou větší než 60 miliard, je nápad s definitivou neuvěřitelně "mimo mísu". A autor příspěvku správně poznamenává, že největší problém české politiky je neschopnost tohoto národa si zvolit reprezentaci, která by mohla této zemi s plnou odpovědností vládnout.

J. Boleslav 10.4.2014 17:39

Státní správa má v současnosti

jistě svoje problémy, které by bylo vhodné řešit. To, co navrhují oranžoví, je ale leště mnohem horší. Jako vidle z hnoje z toho čouhá snaha nastrkat do státní správy svoje lidi a tento stav následně zabetonovat. Generální ředitelství státní správy je potom všech ptákovin socanský futrál.

D. Polanský 10.4.2014 12:19

A zase koncepční řízení

To jak slyším, už utíkám pryč.

P. Vaňura 10.4.2014 12:09

Tak si vyberte Fuhrera, vyvoleného

Prozřetelností a ten, protože veškeré funkce budou obsazovány shora dolů, zajistí plnou profesionalitu na všech stupních. Že to už tady bylo? Ano bylo, ale mnohým se ta současná demokratická žvanírna opět zajídá...

Není nic horšího, než moc bez odpovědnosti. A příklad s policií a soudy sedí, jsou nezávislé dokonce i na zákonech. Pokud jde o soudce, lepší výsledky by měla i metoda, aplikovaná v některých starořeckých státech, totiž obsazování funkcí losem.

Politika lze vyměnit, soudce ne, i když škody, spáchané soudy jdou do desítek miliard.

M. Pernický 10.4.2014 12:00

Nesmrtelnost byrokracie.

Dokud bude tak velké množství ůřednictva,tak není zdravé zabetonovávat jejich počty.Na  snížení jejich stavu nebude vůle.Řadoví pracovnicí,kteří odřou mnohdy zbytečnou  agendu,se nemohou i kdyby chtěli z pochopitelných důvodů projevovat,nezaměstnanost je pro ty nejzkušenější čili pravděpodobně nejstarší,demotivující. Recept na snížení  stavu, včasné odchody do důchodů,jistou dobu nepřibírat nové.

M. Prokop 10.4.2014 10:36

Jo, to sedí

jak ten Jandák na hrnec.

J. Boleslav 10.4.2014 17:40

Re: Jo, to sedí

Souhlas.

J. Vintr 10.4.2014 10:24

Má to jeden háček

Kdo zajistí, aby definitivu dostali jen kvalifikovaní, pracovití a hlavně poctiví úředníci? Z těch stávajících by nepochybně většina všechna tato kritéria nesplnila, zrovna tak jako je nesplňují volení zástupci lidu, kteří doposud obsazení úřednických míst ovlivňují ...

Drtivá většina úřednických míst je naprosto zbytečná, takže by teoreticky mělo být vlastně úplně jedno, kdo tam bude. Tedy ne tak úplně - krást a škodit lidem se dá i na úplně zbytečném úřadě ....

M. Prokop 10.4.2014 10:36

Re: Má to jeden háček

To nezajistí nikdo a nikde.

J. Mrázek 10.4.2014 8:32

A Žofie nikde ...

Asi vyspává po náročném úklidu celé záchytky....

Z. Švrček 10.4.2014 9:45

Re: A Žofie nikde ...

Tu hroznou ztrátu Žofie plně, i když kultivovaněji hahradil P.Maleček, tak nelkejte.

M. Prokop 10.4.2014 10:39

Re: A Žofie nikde ...

Byl by to zajímavý "chovný pár". :-P

S. Donát 10.4.2014 14:45

Re: A Žofie nikde ...

Nestrašte, že by se Ti dva mohli množit, nedejbože křížit mezi sebou, z té myšlenky budu mít noční můry. Lidské hlouposti je na světě beztak dost...

J. Mrázek 10.4.2014 21:23

Ideální pár EU

Naprosto dokonalý pár , řeknete jim, co si mají myslet (něco jednoduchého, samozřejně!), co jíst, koho volit....hrůzná představa...

V. Vlach 10.4.2014 6:57

Nechápu jak se to slučuje

s masivním snižováním počtu úředníků až na 50 procent.

M. Prokop 10.4.2014 10:38

Re: Nechápu jak se to slučuje

Snižovat počty úředníků (on se k tomu někdo chystá?) bez omezování zbytečných agend je jen cesta k většímu nepohodlí občanů.

V. Vlach 10.4.2014 13:04

Re: Nechápu jak se to slučuje

agendy samosebou také. Je to jediná cesta nebo dřív či později bude občanská válka - nemá na ně kdo vydělávat, kapišto?

J. Boleslav 10.4.2014 17:45

Re: Nechápu jak se to slučuje

Nejdřív je třeba zmapovat všechny potřebné služby, které státní správa poskytuje, odstranit zbytečné a duplicitní. Na základě výsledků této analýzy státní správu redukovat (optimalizovat). Možná, že by tuto práci Peake stihla dokončit, kdyby magor Uštván Nečasovu vládu vtipně nepoložil.

V. Vlach 10.4.2014 21:17

Re: Nechápu jak se to slučuje

Jméno Peake ani nevyslovujte!!!

P. Maleček 10.4.2014 4:59

Strachy kvičící Klausův poskok

Pan Weigl pozoruhodně pravdivým způsobem popsal bídu české politiky o kterou se rovným dílem zasloužil jeho letitý šéf Klaus ruku v ruce se svým parťákem z opoziční smlouvy a hradním nástupcem Zemanem.

Stačí jen vzít to čím Weigl straší a uvědomit si, že to tito dva pánové už dávno zavedli. Zvláště ...."Vytvoří se nesmírně mocná, všezahrnující rigidní byrokratická struktura, politikům ani veřejnosti neodpovědná, zainteresovaná pouze na maximalizaci svého významu, moci a rozpočtu".....

Ano přesně toto ti dva hradní pánové coby premiéři a předsedové sněmovny stvořili - tj. nesmírně mocnou všezahrnující strukturu, která z vnějšku řídí politické strany, které v zájmu těchto struktur vytvářejí prostředí pro maximalizaci a legalizaci rozkrádání státu, krajů i obcí. A samozřejmě největším nebezpečím tohoto systému jsou občanští aktivisté, jak správně popisuje Weigl.

Teď dokonce jedno z křídel tohoto systému - ODS poslal mimo moc "nějaký" Babiš. A druhé křídlo ČSSD se pod jeho údery začíná hroutit (i když Babiš je taky pěkný vykuk).

Proto ten jekot těch léta zavedených struktur, tady ústy páně Weigla, letitého Klausova poskoka, které připravili stát o částku rovnající se jeho dluhu (tj. na vykrytí svých zlodějen zadlužili stát). Však si představte - co kdyby tohle začal někdo nezávislý vyšetřovat - no to tedy ne, vzteká se tady za Klause Weigl.

P. Lenc 10.4.2014 8:14

Re: Strachy kvičící Klausův poskok

Vy pane Malečku, kdyby jste neměl Klauze a ODS, tak by jste si je musel vymyslet.Pokud v podstatě přesné zhodnocení pana Weigla napadáte, aniž by jste udal opravdu relevantní námitku pouze z pozice nenávisti, tak to světčí pouze o vaší malosti.

J. Schwarz 10.4.2014 9:40

Re: Strachy kvičící Klausův poskok

Jak jinak než male by měl Maleček reagovat? Nomen Omen!

P. Švejnoch 10.4.2014 8:46

Re: Strachy kvičící Klausův poskok

Článek pana Weigla jsem pochopil - ostatně jen formuloval (a částečně rozvedl) moji obavu, z nového služebního zákona - že tento totiž nezvýší osobní odpovědnost úředníka za jeho rozhodnutí, naopak, že míra odpovědnosti se ještě výrazně sníží. Což nepochybně nikterak nezvýší kvalitu "služeb" poskytovaných státem, které už v této chvíli stojí (nemohu se ubránit tomu výrazu) za hovno.

Co jsem ale nepochopil, je smysl Vašeho příspěvku... Nejste Vy alter ego paní Sohorové?

P. Vaňura 10.4.2014 12:15

Pokud vidím výsledky dvojice

Ištván-Šlachta musím poznamenat, že jde jen o PŘEDSTÍRÁNÍ boje proto korupci. Protože trafiky za 35000 Kč měsíčně oprvdu nejsou největším problémem, který tuto zemi pálí a pokud by tomu tak bylo, byli bychom na tom sakra dobře.

Bývalý premiér Nečas, ač to dělá proto, že je v této kauze nějak zapleten, má PRAVDU když říká, že pokud by Útvar pro odhalování organizovaného zločinu dělal svou práci, NEMOHLA by tady existovat rozsáhlá síť obchodu s nezdaněným alkoholem a nebylo by ani těch 50 mrtvých z methanolové kauzy.

Š. Hašek 10.4.2014 21:50

Re: Pokud vidím výsledky dvojice

Doufejme, že IštvanŠlachta dojedou vlastními zbraněmi.

Možná, že voda se již vaří. Nechtěl bych být v jejich kůži.

T. Pansky 10.4.2014 4:32

Tohle je velmi zajimave tema - tady bych chtel slyset ...

... navrhy ode vsech stran, tohle by bylo velmi dobre volebni tema.  Zakon o statni sluzbe existuje v jinych zemich a jsem presvedcen, ze je nutny.  Budou opet Cesi vymyslet uz vymyslene?  1) Osobne jsem presvedcen, ze statni zamestnanci nemaji pravo na stavku a tedy nemusi mit odbory.  Maji preci sve jiste a nesmi si brat obcany jako sve rukojmi.  Prave diky zarucenemu postupu a ztraty prace pouze v pripade sve neschopnosti ci opilstvi, statni zamestnanci jsou v podstate dobre zabezpeceni.  2) Firmy, ktere jsou vlastnene statem a jejichz "manazeri" dostavaji zlate padaky, tyto firmy musi byt prodany.  Reditele statnich organizaci by meli mit tabulkove platy jako jini zamestnanci.  Stat by mel vlastnit pouze podniky pro zabezpeceni fungovani statu, ne firmy na vydelavani penez, to je nesmysl.  3) Musi odpadnout zvyk, ze po kazdych volbach si nove stranicke vedeni privede celou skalu novych zamestnancu a stare vyhazi.  Tenhle bordel zavedeny ODS a CSSD v devadesatych letech musi skoncit.

J. Vavrochová 10.4.2014 6:41

Re: Tohle je velmi zajimave tema - tady bych chtel slyset ...

Máte pravdu, ale je u nás vůle ke změně?

K. Frauknecht 10.4.2014 7:25

Souhlas téměř se vším

Jen k bodu 3): Nový ministr si musí přivést své nejbližší spolupracovníky (podobně jako v souk. firmě). Bude prosazovat svoji koncepci (nebo by alespoň měl :-)), potřebuje "krytá záda". Jde o to vhodně zvolit úroveň - jen náměstci nebo i ředitelé odborů? Nevím.

Článek je dobrej a problematika služebního zákona je VELMI významná!