19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Historik 26.10.2009 16:00

Re: V hákový kříž doufají miliony? Pánbůh s námi a zlý pryč!

Jistě, žádný systém není ideální, ale evropská praxe ukazuje, že ve většinovém volebním systému vznikají stabilnější vlády.

A někdy jsou nové vlády rády, že nepopulární opatření udělal za ně někdo jiný a proto je často ponechají v platnosti.

Abbadon 26.10.2009 17:53

Re: V hákový kříž doufají miliony? Pánbůh s námi a zlý pryč!

V podstatě s Vámi souhlasím. Z dlouhodobější perspektivy by většinový systém měl politiku stabilizovat. Jen si nejsem jistý, že ČR by dokázala přechod na většinový systém zvládnout. Systém dvou stran nemá u nás žádnou tradici. I když díky komunismu je jakákoli tradice poněkud vágní pojem. Jsme po dvaceti letech připraveni na vládu jedné strany? A, to je mnohem důležitější, na střídání vlád jedné strany? Nebude pokušení opozici jednou pro vždy zničit příliš silné?

Také v dnešním rozložení sil je zhruba 45% hlasů vázáno v různých menších stranách. Dokázaly by se tyto strany a jejich voliči se změnou podmínek vyrovnat? Dokázaly by se velké strany vyrovnat se vznikem různých názorových křídel jako přirozeného důsledku politiky dvou stran. Nebo nezanedbatelná část občanů zkončí bez politické reprezentace a v naprosté opozici k existujícímu systému?

bad 26.10.2009 9:24

http://www.odsminus.cz/?a=odkazy/stranka/1 http://www.face

to určitě nebude

Kajan 26.10.2009 9:18

Model demokracie, používaný dnes ve světě i u nás je nevhodný !!!

Je ustaven pro organizaci, ne neustále se rozšiřující spontánní řád lidské interakce, kterým lidský svět je a který je politicky spravován, prostřednictbím politických klik, tedy politických stran ! Dzp.

Jaka 26.10.2009 16:47

Re: Model demokracie, používaný dnes ve světě i u nás je nevhodný !!!

Bože, Kajane, já vás docela beru, ale vaše argumentace je děsně nesrozumitelná - spontánní řád lidské interakce - myslíte, že je to někomu srozumitelné? Proč neargumentujete normálními slovy?

S.P.Q.B 26.10.2009 8:48

Odvolatelnost politiků,možnost referend ...

..jako součást přímé demokracie má mimo jiné ve svém programu Petr C ibulka.Jenže ten je za cvoka a ve volbách moc hlasů nedostává. A pak stačí zaplavit Prahu plakáty s fotkou téměř neznámé Andrey s nějakým heslem ,třeba Nezadlužená budoucnost  a místečko v Europarlamentu je doma.A profláklý Jančík si jako " asistent" taky přijde na své.

S.P.Q.B 26.10.2009 8:50

Re: Odvolatelnost politiků,možnost referend ...

mimochodem filtr tady nechce pustit jméno Petra C i b u l k y,to je docela síla

PROKOP BUBEN 26.10.2009 9:05

Re: Odvolatelnost politiků,možnost referend ...

No, možná, že Petr C.předběhl poněkud dobu, ovšem je pravdou, že přílišným tlakem se něco stěží dá řešit, každý musí dojít k přesvědčení především sám......Ctělo by to možná takových 1.000 CIBULEK - NEJMÉNĚ....

traktorista 26.10.2009 9:17

Re: Odvolatelnost politiků,možnost referend ...

Jakýpak profláklý Jančík - je to čerstvý kandidát na místopředsedu pražské ODS, tak pozor!

janoryna 26.10.2009 13:00

Re: Odvolatelnost politiků,možnost referend ...

a taky správný !

FJP 26.10.2009 8:33

Tak jim to vraťme.

Tak jsme si tu demokracii zkusili a nějak se nám to nepovedlo.Dvacet let se  odvoláváme na to, že ten marast mají na svědomí komunisté, kterých již zbylo málo a těm co zbyli je kolem 80 ti.Vraťme jim to zpátky, on je ten marast  dorazí , protože to i na ně bude moc a pak to zkusme znovu,bez nich. Ani tak ve mně moc optimizmu nezůstává.

V 26.10.2009 8:31

mudrujte si o sto sest

ale nase dny jsou spocitany a tohle skonci spatne, nejen s nami ale s celou Evropou a vubec Zapadni kulturou, a tak nema cenu se o neco snazit, urvete si co muzete a dozijte svuj zivot jak nejlip muzete a mudrujte jen tak pro intelektualni sport, verim ze to oddali starobni demenci

Bobeš 26.10.2009 8:21

naplňte strany

Strany mají obecně málo členů. Možná by stačilo, kdyby se v republice našlo 50.000 těch moudrých a šikovných a tak, jak o nich pan Frýbort píše (to jsou asi 2 z každé obce) a vstoupili by do stávajících stran, jedno do kterých. Tím by snadno přečíslili stávající členstvo, byli by zvoleni místo stávajících šibalů a vše by najednou bylo skvělé. Já sám jsem zatím nikam nevstoupil. Myslím, že ještě nejsem dost moudrý. A rozhodně jsem na to líný. Tak zatím taky jen mudruju.

PROKOP BUBEN 26.10.2009 8:06

JAK VIDNO

S autorem lze v mnohém souhlasit, ovšem naši postbolševičtí mocní jsou usazeni pevně skoro bolševicky a není divu, pocházejí-li z podobného či dokonce stejného kadlubu......K pravdě se může blížit ten, nebo onen jedinec, pokoušející se zvrátit nastolený neutěšený stav......Problémem je to, že tito jedinci nejsou schopni se spojit v potřebném kompromisu a čelit postbolševickému marasmu společně.....

akela 26.10.2009 7:45

musí přijít zas revoluce

ale proboha pozor na sametové humanisti nebo to zas sk....

Ludvík Pachtulík 26.10.2009 6:45

Pane nebo soudruhu,

víte kolik voleb tady od osmačtyřicátého až dosud bylo? A kam jsme se dostali? No....? Pod vedením takových šíbrů jací od toho neblahého roku 1948 ve vrcholové politice excelují, tam, kde se v současné době nacházíme. V komunistické (Y)!;-D

Hobo 26.10.2009 7:36

Re: Pane nebo soudruhu,

Nazvat L. Frýborta soudruhem je skvělá ukázka ignorance. Hned víme, co si myslet o Ludvíkovi Pachtulíkovi.

M. Zima 26.10.2009 8:11

Je možné diskutovat o tom, zda

je Frýbort utopický socialista (tedy přecijenom ten soudruh), ale zcela jisté je, že je to hlupák, který nepochopil nejenom ústavnost, ale ani funkci vlády. Tím se neliší od osvědčených Neffových expertů, kteří se tu zesměšňují idiotskými tezemi, ve stylu obou dnešních Vlků a spol..

honzak 26.10.2009 8:14

Re: Je možné diskutovat o tom, zda

tak dneska to bude časná ranní politogolie. Letní čas se projevil a mudřec vstal o hodinu dřív...

Jak na Sahaře? Sluneční elektrárna se staví? Podmořský kabel 800 kV DC také? Kdy budou soudruzi hotovi?

hh 26.10.2009 8:18

Re: Je možné diskutovat o tom, zda

Diskutovat jistě možné je, ale s tebou ne lemple ;-)

Tx 26.10.2009 6:37

Máte pravdu, že je to nereálné.

Martine, ty "primárky" jsou směšné. Zase se vybírá jen mezi osvědčenými straníky. Byl bych pro většinový systém, kde by kandidát musel obhajovat SVOU politiku. Taky bych byl pro, aby při námitkách senátu či prezidenta proti zákonu ho PS musela přehlasovat 2/3 (ústavní) většinou. Ty námitky totiž mají obvykle reálný základ a když ten zákon PS jednou prohlasuje 101:99 a podruhé taky, tak je opravdu senátní i prezidentská "pojistka" na dvě věci. To by ovšem musela odhlasovat PS a ta to nikdy neudělá, protože byto bylo sice ve prospěch státu, ale proti osobním zájmům poslanců (a stran). Je to stejné, jako když nějaký poslanec z populistických důvodů začne brojit např. proti nadměrné imunitě (jakože silně nadměrná opravdu je) a jiným neoprávněným výhodám poslanců, nikdy ke snížení nedošlo, protože vždy někdo prohlásí, že "jde o nesystémové řešení" a padne to pod stůl. Čili, o peníze (moje) jde až v první řadě. Ukázalo se to, když zaměstnancům ve státní správě (kde mají třeba 18000) se sníží plat o 4%, poslancům taky, ale nezdanitelné náhrady ne, takže (příjem kolem 80-100000) celkem jen asi o 2%...

Martin 26.10.2009 7:15

Re: Máte pravdu, že je to nereálné.

Ano, jsem také pro většinový systém. Jeden obvod, jeden zvolený poslanec. Jako ve VB. Samozřejmě to ovlivní podobu primárek. Protože je v obvodu jen jedno volitelné místo. Na kandidáta má být vidět. I v tomto případě počítejte s tím, že to bude "zasloužilý  a osvědčený straník".

No, bude 26.10.2009 7:58

Re: Máte pravdu, že je to nereálné.

to "zasouložilý" straník, ale bude na něj aspoň víc vidět...

Historik 26.10.2009 11:12

Re: Máte pravdu, že je to nereálné.

Zpravidla ano. ALE proti tomu může vystoupit populární politik, třeba z malé strany, nebo dokonce jednotlivec. A strany si těžko dovolí postavit do jednomandátového obvodu profáknutého matadora. Protože pak by tento vypadl a oni by o poslance přišli. Naproti tomu dnes není problém onoho matadora dát na "volitelné" místo kandidátky. A občané se nenaučili používat preferenčních hlasů, tady je ještě jistá rezerva.

Dalimil 26.10.2009 6:20

O co jde?

Po 20 letech od mirneho prevratu v mezich zakona se toho politicky v Cechach moc nezmenilo. Soucasna politicka scena je toliko zrcadlem ceske spolecnosti. Je jasne, ze v Cechach neexistuje solidni obcanska kultura, tu nemel Havel a nema ji ani Klaus. Stejne tak ji nema vetsina volicu a nevolicu. Takze o co jde? Na tu moralni a obcanskou bidu maji se v Cechach lide mnohem lepe nez si zaslouzi. A co budoucnost? Zadne obavy, po nas potopa.

Kolo děj 26.10.2009 7:03

Re: O co jde?

Ani se nedivám, že tomu je tak, jak píše ve svém příspěvku Dalimil. Vždyď on ani neví, jako mnoho jiných, jak se jmenuje stát ve kterém žije!? Takové právní vědomí, by žádný Němec , Francouz, Američan nikdy nestrávil, nikdy by to jeho hrdost nepřipustila. Je to NEVÁŽnost k  republice, od toho vše začíná a končí. Dalimile, řešte si to tam u Vás v Čechách, ale my Moraváci co žijeme v Česku, nebo ČR, s Vámi tu Vaši  OBČANSKOU BÍDU žít nechceme!  

Kolumbo 26.10.2009 4:51

Pae Frýborte,

vaše představa je naivní. Všichni, kdo jsou ochotni a chtějí vládnout "Lidu"  české kotlině jsou stejní - chtějí na politice zbohatnout. Ale jejich "voliči" se od nich neliší, jenom se dají snadno napálit, pro své hamounství naletí na jejich sliby stejně jako na dopisy nigerijských podvodníků. Levici se podařilo, ve svatém zápalu boje proti trhu zatáhnout trh i do postelí a výběru zastupitelů. Jedinou metodou k ozdravení by bylo právo každého jednotlivce takovou "občanskou společnost" opustit, rezignovat na "veřejné služby" a státu platit jen jakési minimum za služby naprosto základní - bezpečnost a obecní infrastrukturu. A na to každý platí dost v DPH a spotřebních daních. Cokoli se vybere navíc, je rozkradeno nejrůznějšími kamarády a kamarády kamarádů, tragédie tohoto národa je v tom, že si každý představuje že to bude právě on, kdo bude tím obšťastněným. Podle  průzkumů soudě jsme národem zlodějů, kterým nikterak nevadí okrást souseda, pokud jim nebude hrozit že od něho dostanou přes hubu. A tuto jistotu poskytuje partaj a volby, politik slíbí zavést zákony, které souseda oberou, já dám politikovi hlas , shrábnu dohodnutý podíl ale oficiálně nejsem zloděj nýbrž "potřebný" a politik není zkorumpovaný darebák nýbrž oblíbený dobrodinec i kdyby si měl z nezdaněných náhrad postavit vilu. Fuck it!

drak 2 26.10.2009 3:38

pěkně napsáno...

se vším leze souhlasit, ale jak z toho marstu ven???:-D

Kolo děj 26.10.2009 7:22

Re: pěkně napsáno...

Politici potřebuji bohaté kamarády, kteří jim finacuji kampaně, samozřejmě, že to není zadarmo, ti kostlivci ve skříních jsou pak rukojímí politických stran. Klientelismus, je hybatelem politiky. Nikdo pro veřejný zájem nehrábne prstem Dokud se budou kampaně platit z našich daní, dokud nebude průhlednost sponzorů, a vyúčtování kampaně, abychom My voliči mohli dělat účet, kdo za co a komu drží laťku tak ten bajzel neskončí!  Dokud budou protěžovány velké skorumpovamé strany, a znevýhodňované nové, malé, které nemaji peníze, všechno bude stéjné! Konečně by byli odhaleni ti tajuplní sponzoři,  no asi by jich hodně ubylo, protože zadarmo bez přislibu, nikdo dobroděje dělat nebude! No a kdo o tom rozhodne, ? A jsme u toho. Samozřejmě, že ty strany , pro které je to životodárný kyslík, si rybník nevypustí, No zdá se, že není řešení, než že nespokojený občan už na volby čekat nebude. Na náměstích se řeší krajní siruace, nevím jestli doba už nenazrála,..... 

Emil 26.10.2009 3:36

BEZ PARTAJI TO NEJDE

Bez politickych stran to nejde. Jejich funkci je formovani politickych cilu, prostredku, udrzovani kontinuity atd. Ja povazuji za reseni zavest vetsinovy system misto soucasneho pomerneho.