26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Nad koronou zamlženo

Při cestě do Dubaje a na Kypr si nezapomeňte přibalit do kufru osvědčení o negativním nálezu na koronavirus, laskavě promlouvá k občanům rozhlasová moderátorka. Pád do očistce z ráje vyvolených znamenal pro důvěru Čechů nepříjemné probuzení do reality.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 12.7.2020 14:36

Nevím ... ale nezdá se mi, že by autem přejetý a bezpečně mrtvý byl testován na koronavirus.

I. Spálený 12.7.2020 12:36

V buňce žije jako parazit, mimo ni v ještě omezenější míře. Tehdy je připraven k jediné činnosti, vstoupení do buňky. Cokoli založené na nukleové kyselině a schopné se za určitých podmínek množit je schopné vývoje a být předkem bytosti jako jsme my. Dle mého živý je. Ale definicí života je tolik jako filozofů.

J. Jirka 12.7.2020 10:08

Ovšem pokud patolog u přejetého pana Písaříka zjistí koronavirus, bude automaticky pokládán za jeho oběť. Nebo - tak jako tomu bylo v Belgii - možná postačí pro konstatování koronavirové příčiny úmrtí, aby byl automobilem přejet ve čtvrti, v níž se koronavirus pravděpodobně mohl vyskytovat.

J. Jirka 12.7.2020 10:01

A na tom severu Moravy jsou lidé nemocní, nebo jen "nakažení", což se zjistilo díky draze nakoupeným čínským testům. které vykazují zhruba 30% nesprávně pozitivních výsledků?

J. Vágner 12.7.2020 9:36

Já mám obavu, že nás od koronaviru čeká drsná zpětná vazba. Všimněte si jak se pandemie začíná naprosto jinak chovat v zemích s disciplinovanými lidmi, typicky Německo, Rakousko, kde kdyby nebylo gastarbeitru, limitně se blíží nule, nebo ve vyspělých asijských zemích, kde byli lidé ochotni nasazovat roušky, aby chránili ostatní už dávno před kovidem. A co Česko? Jak to, že epidemii na severu Moravy nezvládáme už déle než měsíc? Začínají mi lézt krkem žvásty o nefunkční chytré karanténě a pomalých higienicich. Přece si stačí přečíst diskusi pod článkem o covidu na jakémkoliv velkém severu, třeba Idnes, aby bylo jasno. V téhle zemi je tak 20% lidí, které prostě nezajímá žádný jiný zájem než jejich vlastní a dobrovolně nebudou dodržovat nikdy nic. Tak přeju hodně štěstí zoufalcům z tamní hygieny, aby se jim podařilo přesvědčit těch ještě nedávno 400 nenavzorkovanych z OKD, co je nejde dostihnout a běhají a šíří, že se mají nechat dobrovolně zavřít do karantény. Držím palce.

S. Rádl 12.7.2020 8:20

Podle mne bylo největší chybou, že politici nedokázali přesvědčit lidi, že rozvolňování musí být pozvolné a že si pro letošek musíme nechat ujít hromadné festivaly, fotbalové zápasy s velkým počtem lidí a hlavně válení na plážích celého světa. Pokud by to udělali a počkalo se na efektivní vakcínu, mohla být situace bez druhé vlny. Bohužel se "včas" ozvala TOP, ODS, STAN, ..., svým křikem o porušování lidských práv. Nu a Babiš jak je jeho zvykem jako správný oportunista podlehl.

Ještě k těm zdravotním následkům prodělanáho covidu. Množí se důkazy, že po prodělaném covidu mají někteří pacienti, včetně mladých, život ohrožující komplikace jak na plicích, tak srdci či mozku, zřejmě plynoucí z mikrosraženin, které byly pozorovány u zhruba poloviny pacientů. Zatím není zřejmé, jaké procento pacientů takové komplikace ohrožují, je ale zřejmé, že se to týká i lidí s bezpříznakovým průběhem covidu.

S. Rádl 12.7.2020 8:08

Virus z definice není živá bytost, potřebuje ke své reprodukci aparát hostitelské buňky. Je tedy něco mezi živým a neživým.

P. Reis 11.7.2020 23:10

Ale povídačky staré Blažkové... Poláci (pendleři) utekli z ČR v momentě, jak se začala zavádět první opatření. Ti co tu zůstali, byli na tom stejně, jako kdokoli jiný z Čechů a co víc, na ubytovnách mohli bydlet pouze s potvrzením o negativním testů na Covid. Ti, co chtěli znovu přijet a pracovat, museli projít 14-denni karanténou a následným testováním. Ten problém už tu byl a kdyby se nezačalo hromadně testovat, nikdo to tu neřeší. Nevěřte všemu, co se píše. Více v centru dění už snad ani nemůžu být a nestačím se divit, co vše se o Karviné a dolu Darkov psalo a píše...

I. Spálený 11.7.2020 21:42

Vir je živá bytost žijící v jiném tempu. Pro nás několik měsíců, pro něj desítky generací. Vir odchovaný v prostředí přísných omezení je mírný jako beránek. Na jeho divočejší příbuzné po generace útočilo komando epidemiologů a vymřeli. Naopak ve Švédsku je takový upejpavý vir za troubu. Ještě sedí v nose řidiče a jeho agresivní bratranci už drsně nakazili půl nádraží. Není tedy divu, že náš horník nakope s koronavirem vagón uhlí a Švéd leží s virem v posteli a přesto je na umření.

J. Jurax 11.7.2020 17:24

Jistě.

Ale spíš Vás přejede auto.

L. Písařík 11.7.2020 15:50

Pane Neffe, důležité je ŽÍT. Když budete v důsledku nákazy mrtev, bude vám jedno, jestli se někdo naučil s Covidem žít.

J. Prikner 11.7.2020 12:24

Kde je vidět nějaká politická vůle, pořádá-li magistrát techoparty v Klementinu. To je vědomé nabourání snahy o nešíření koronaviru a piráti jsou za to plně odpovědní.

J. Frček 11.7.2020 12:09

Švagrová je v karanténě, její přítel pracuje na dole Darkov a je pozitivní. Mezi Karviňáky se šušká, že virus přitáhli Poláci. Je to dost pravděpodobné. To hurááá překotné rozvolňování šíření viru dost pomáhá.Lhář v čele MZČR taky... :)

Z. Lapil 11.7.2020 11:19

Co je to 750 000 000 000 Euro? Vynásobeno 25 (kurz ke Kč) a vyděleno deseti milióny je to nějakých 1 875 000 na občana ČR. Neboli - teď už naprosto intuitivně - kdybychom VŠICHNI prodali své bydlení, muselo by se přihodit ještě pár průmyslových zón, abychom to dali dohromady.

Převedeno na EU by to znamenalo prodat všechna rodinná auta a možná by naopak něco zbylo. Tak na nákup bicyklů.

R. Vacek 11.7.2020 3:15

Člověk si zvykne i na šibenici. Proto si zvykne i na koronu. A proto by měli politici (za podpory odborníků) přijít s návrhy, jak má společnost fungovat. Necháme (nekontrolovaně) růst počty nakažených? Budeme uplatňovat "hloupá" plošná karanténní opatření, která poškozují ekonomiku? Přejdeme k "chytrým" řešením při vyhledávání nakažených a jejich karanténě i za cenu použití sledovacích aplikací?

A nebo nebudeme dělat nic a budeme chaoticky reagovat na aktuální situaci?

M. Šurgot 11.7.2020 2:21

Mily Astone, prekvapuje mne, ze zacinate vykazovat znamky zapominani a neodskocite si na net vyhledat spravne udaje....

Polaci v zadnem pripade nemohou lamat hul nad Karvinou, protoze v jejich uhelnem Slezsku, hned za hranici vedle Karvine, je situace s nakazenymi horniky mnohem horsi nez u nas. Navic casove to vychazi tak, ze ohnisko korony v dolech OKD vypuklo az tehdy, kdyz se otevrely hranice pendlerum a do prace v OKD nastoupili Polaci ze Slezska.

Dalsim vyraznym bodem je to, ze pro Slezsko byly zavrene ceske hranice a najednou, i kdyz neni koronakrize v polskem Slezsku vyresena, byly otevreny a Polaci z tezce zasazeneho regionu mohou volne jezdit do CR...

M. Malovec 11.7.2020 0:35

Pokud by se díky koroně sesypala celá falešná konstrukce RU, bylo by to to nejlepší, co kdokoliv přinesl.