19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Na konečnou, nebo s Klausem?

Tak nám průzkumníci ústy Václava Moravce pověděli, že tři čtvrtiny občanů prý nechtějí návrat Václava Klause do politiky. Inu, to je věru poťouchlá informace. Ovšem ještě zajímavější je, když její interpretaci otočíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 23.8.2013 1:11

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Problém je v tom, že jednak znají nejen Zemanovy chyby, ale stejně tak i chyby a podrazy Schwarzenbergovy. Dalo by se říci, že nejsilnějším (a pro mne jediným) argumentem proč volit Schwarzenberga byl Zeman a naopak nejsilnějším argumentem proč volit Zemana byl Schwarzenberg.

Jak jsem tu už někde psal. Osobně si myslím, že změnu volebního systému podle opoziční smlouvy nechal Zeman zkrachovat úmyslně. Kdyby svůj vliv v ČSSD uplatnil dostatečně razantně, podařilo by se to přes odpor hradních stran, VH a ÚS. A jednou z největších Klausových chyb je to, že si nedokáže přiznat, že ho Zeman tehdy sprostě podrazil. Proto se k Zemanovi pořád chová jako k serióznímu partnerovi, kterým Zeman nikdy nebyl.

J. Vyhnalík 23.8.2013 1:01

Re: Budu první, co mu bude obrovsky fandit, aby se dostal do EU

Právě jako europoslanec se může pokusit prosadit reformu EU, šance velké nemá, byl by jedním ze 766, ale to je demokratická cesta jak věci měnit.

Jinak Klaus opakovaně říkal, že EU je pro nás jedinou alternativou. Nekritizoval samotnou myšlenku EU, ale chyby, které EU dělá. Ještě před zavedením eura přesně popsal, mechanismus Řecké krize i to, že zavedení eura nezbytně povede k trvalým přesunům peněz ze severu na jih. Kritizoval zbytečný a neúčinný boj proti CO2 ještě před tím, než EU prosadilo neekonomickou podporu OZE a rozbilo evropský energetický trh. On vždy kritizoval chybné kroky EU už ve chvíli, kdy se k ním EU chystala a byla šance zabránit škodám, které zpravidla přicházejí až desetiletým odstupem po chybném rozhodnutí.

J. Vyhnalík 23.8.2013 0:52

Re: "Pospíšil je opravdu špatný vůdce"?

Komu fandíte Langšádlové, Němcové, nebo oběma?

Nemyslím si, že by Němcová postrádala vlastní rozum a hlubší znalosti. Co jí vyčítám, je jistá zbrklost, jakási přehnaná upřímnost v reakcích. Nedokáže být dostatečně diplomatická a pokud ji protivník dokáže vytočit, je schopna říct věci, které se pak špatně berou zpět. Například, když Zeman přišel s požadavkem notářsky ověřených podpisů, což byla samozřejmě neomalenost, reagovala zbrkle a požadavek kategoricky odmítla. Přitom mohla požadavek odsoudit, ale k ničemu se nezavázat a třeba by spolu s koaličními partnery přišli na to, jak situaci obrátit proti Zemanovi. I když předpokládám, že se jednalo ze Zemanovy strany o past a jeho lidé už měli od Hrdličky příslib, že zasáhne. To ovšem Němcová nemohla vědět a veřejné podepisování paktu 101 mohlo posloužit naopak k umravnění Hrdličkových "koní".

Každopádně si myslím, že je to pro ODS dneska nejlepší řešení. I když to lehké mít nebude, protože bude v Praze kandidovat proti Schwarzenbergovi.

L. Novák 23.8.2013 0:25

Re: "Pospíšil je opravdu špatný vůdce"?

Já jí fandím. :-) Němcová občas hlásá blbosti a je často viditelně nezasažená hlubšími informacemi o problematice, k níž se vyjadřuje. Kdysi dávno (před lety)  tady o ní někdo prohlásil, že je to "prázdná nádoba". Zní mi to v hlavě dodnes, ikdyž už se z posedlosti Klausem asi vyléčila. 

ODS bohužel moc lidí, kteří by se mohli postavit do čela, nemá.

L. Novák 23.8.2013 0:15

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Směšné je, že po tom všem, co v politice zažil, je Klaus s rodinou schopen a ochoten podpořit i osobně volit Zemana. U Klause a Klausové už bych mohl počítat se zhloupnutím stářím, jako u Zemana (+navíc chlastem :). U mladého Klause je to napováženou. Omluva pokročilým věkem a ztrátou soudnosti u něj nepřichází v úvahu.

J. Václavíková 22.8.2013 22:46

Re: Děkuji ,

Teda, takový obrat, najednou budete volit kníže!

J. Vyhnalík 22.8.2013 19:12

Re: "Pospíšil je opravdu špatný vůdce"?

Řeč je o tom, kdo má vést ODS. To IMHO Pospíšil není. Bezprostředně po nominaci Miroslavy Němcové na kandidátku 101 na premiérský post, navrhla ODS Pospíšila na pozici předsedy PS, což by mu nejspíš sedělo. Ovšem protože TOP 09 okamžitě zareagovala hystericky a přestože jim "vlastně o předsedu PS primárně nešlo", pozici si pro sebe vyreklamovali.

Někdy si říkám, že je dobře, že to neprošlo, protože mediální "obratnost" Heleny Langšádlové by z ní nepochybně udělala "hvězdu" všech diskusí, ve kterých by se objevila.

J. Vyhnalík 22.8.2013 19:00

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

ad 1) je to jejich právo mít svůj názor. ad 2) KS kritizovali i to je jejich právo, vyčítat jim to je směšné. Má smysl diskutovat v čem se mýlili a v čem ne.

Vy i já jsme měli také svoje názory a mluvili jsme o nich a psali. Nikdo z nich ovšem nedělal titulky do novin. Kdyby VK svolal tiskovku, nebo napsal článek o tom koho chce volit, měl byste pravdu, ale on byl úmyslně zdrženlivý a odpovídal na dotazy novinářů, kteří se z něho snažili vypáčit jeho preference a až ti novináři tomu dali tu publicitu, která z toho tu podporu udělala.

Nevidět to je směšné.

L. Novák 22.8.2013 18:41

Re: Budu první, co mu bude obrovsky fandit, aby se dostal do EU

No neberte to, za ty prachy! :) Nicméně si myslím, že pokud by Klaus mohl být ještě něčím užitečný této zemi v politice, pak opozicí vůči současnému vedení a způsobu "řízení" EU.

L. Novák 22.8.2013 18:37

Re: "Pospíšil je opravdu špatný vůdce"?

Rozhodně je Pospíšil schopnější čelit rudé demagogii levice, než Nečas a spol. A když ODS představí někoho lepšího, bude jenom dobře. Zatím to vypadá, že nejvíc šancí na úspěch proti rudým má Kalousek. 

L. Novák 22.8.2013 18:30

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Nicméně nezpochybnitelným faktem je, že Klaus a jeho rodina

1) Zcela zřetelně a prokazatelně podpořili Miloše Zemana jako kandidáta na prezidenta ČR

2) Zcela zřetelně a prokazatelně se snažili poškodit Zemanova soupeře Schwarzenberga

Že se Klause a spol. ptali nebo reprodukovali jejich výroky novináři, je snad samozřejmé. Vyčítat jim to je směšné.

L. Novák 22.8.2013 18:21

Re: Jaké kotrmelce? Opoziční smlouvu?

Hmm, a Klausův odpor k restitucím měl taky něco společného s poměrným volebním systémem? Nebo nekonečné odkládání liberalizace nájemného na úkor vlastníků restituovaných soukromých bytových domů a další a další podobné kroky... ??

J. Vyhnalík 22.8.2013 16:44

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Opoziční smlouva řešila situaci, kdy po mimořádných volbách došlo k výsledku ČSSD 74, ODS 63, KSČM 24, KDU-ČSL 20 a US 19 poslanců. Václav Havel pověřil sestavením vlády Miloše Zemana a ten se opravdu snažil. Nabídl koalici KDU+US s tím, že by premiérem byl Josef Lux a počty ministrů byly 1:1 ačkoliv ČSSD měla téměř dvojnásobek poslanců než obě malé strany dohromady a... dočkal se rázného odmítnutí. Bylo zřejmé, že obě hradní strany spolu s Havlem a sázejí na to, že Zeman neuspěje. PS se tehdy ještě nemohla ani sama rozpustit a musela by čekat na tři pokusy. Podle všeho měl VH připravenou alternativu úřednické Tošovského vlády, kdy by zemi řídila vláda složená reprezentantů malých stran s podporou pouhých 39 poslanců. Tato vláda by mohla vládnout, stejně jako dnes Rusnokova vláda v demisi a pokoušet se postupně získávat podporu od ODS a ČSSD.

Pokud by se mělo dojít k předčasným volbám, trvalo by to nejméně půl roku a to poté, co zemi řídila "úřednická" vláda. Další předčasné volby by nejspíš zásadně odlišný výsledek nepřinesly.

ODS se pokusila prosadit změnu volebního systému tak, aby došlo ke stabilizaci politické scény a posílení váhy PS vůči presidentovi (Havel se tehdy choval skoro stejně jako dnes Zeman, jenže měl média na své straně). Podmínkou bylo omezení schodku rozpočtu 30-40 mlrd ročně. Účast v dozorčích radách byla nezbytná pro kontrolu hospodaření ČSSD, pokud existují státní společnosti a společnosti se státní účastí s ročními rozpočty v řádu stovek mlrd, tak je to prostě nezbytné. Samozřejmě v tom je velké korupční riziko, ale to je všude, kde stát hospodaří s penězi a nedovedu si představit, že by takovéto společnosti řídila vláda bez kontroly opozice. I za minulé vlády byly v dozorčích radách těchto firem místa vyhrazená pro reprezentanty opozice.

J. Vyhnalík 22.8.2013 16:43

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Já jsem narážel na osobnostní rysy, které Hnízdil vypočítává. Přitom se jedná o vlastnosti bez kterých se člověk nemůže úspěšným politickým lídrem stát.

Jedna věc je, že politik musí řešit složité problémy tak, aby stát fungoval a druhá věc je, že složité problémy lidé nechápou a politik je musí lidem vysvětlit. Opoziční smlouva je typickým příkladem takového řešení, které se lidem špatně vysvětluje. Podobně jako je tomu třeba dnes se Snowdenem.

L. Novák 22.8.2013 16:00

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Rozhodně by se neměl paktovat s "nepřítelem" a dělit se s ním o státní penězovody. :-)

L. Novák 22.8.2013 15:57

Re: Štěpánkovy poťouchlosti

Nechci se hádat, jenom se podivuji nad vaší snahou rozmělňovat můj odsudek Štěpánka coby naprosto nedůvěryhodného "reprezentanta" ODS. To je typ člověka, který spolehlivě dokáže víc lidí od ODS odpudit než přitáhnout. V jeho případě "samoočistná" schopnost ODS naprosto selhává. A to je nejspíš i jeden z podstatných důvodů, proč klesá důvěryhodnost celé ODS. Kdyby kandidoval v našem volebním obvodu, vůbec bych neuvažoval nad tím, jestli ODS volit nebo ne. Spolek, který dává na kandidátky lidi jako Štěpánek, je pro mě nevolitelný.

Z. Sohorova 22.8.2013 3:26

Re: Budu první, co mu bude obrovsky fandit, aby se dostal do EU

 Napred na EU nadaval a delal na ne podrazy a ted by chtel aby ho EU zamestnala Porad sem pisete o tom ze se Vam nelibila  nektera vystoupeni Klause Junr,ale opevujete celou tu podarenou rodinku Klause Jeste ze nemate moznost toho zloducha do EU zvolit ze mu jen muzete fandit Jste presne jako Klaus kam vitr tam plast a hlavne vyzirat narod....

L. Novák 22.8.2013 2:25

Re: a co ODS ?

A co tam Pospíšil provedl tak strašného? Že Klausova "amnestie byla absolutně špatná"? Krause bych nevolil. To vím bezpečně. Klause už taky ne. :-)

J. Vyhnalík 22.8.2013 2:04

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Jenže to není nic objevného. To platí celosvětově a všeobecně. Zamyslete se nad tím, jaké vlastnosti musí mít úspěšný "přirozený" vůdce.

J. Vyhnalík 22.8.2013 1:58

Re: Štěpánkovy poťouchlosti

Proč se chcete za každou cenu hádat? Já s Vámi přece naprosto souhlasím, pokud jde o hloupost úvahy 75 % proti = 25 % pro.

Ovšem to, že nemá pravdu v tomto případě neznamená, že ji nemůže mít v jiném.

L. Novák 22.8.2013 1:40

Re: Štěpánkovy poťouchlosti

Jsem přesvědčený (po dlouholetém pozorování Štěpánka v politice), že to není žádný Štěpánkův "omyl". On je dost hloupý, aby si cokoliv podobného sám vymyslel bez ohledu na výsledek průzkumu a jeho kvalifikovaný výklad / komentář. A spoléhá na to, že "jeho věrní" se za jeho výklad postaví. Má vyzkoušené, že to lze použít a funguje to. :-)

L. Novák 22.8.2013 1:34

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Nehodnotím jeho politické teorie, ikdyž některé myšlenky jsou použitelné. Ale když mluví o "diagnózách" některých českých politiků, připadá mi docela věrohodný. :-)

L. Novák 22.8.2013 1:22

Re: No tak, vážený, argumentovat tímto syčákem, to je fakt gól...

Jak to bylo s usilováním o zbavení Klause svéprávnosti nevím, ale jeho výroky ke Klausovi i Zemanovi jsou standardně kritické a podložené argumentací. Viz např. rozhovor (ČP):

Jan Hnízdil: Zeman je prototypem prezidenta českých tatíků s bůčkem

nebo rozhovor pro ČT: 

Jan Hnízdil - Hyde Park Civilizace 6. 4. 20:05

L. Novák 22.8.2013 0:41

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Díky za odkazy, ale na nich (kromě dodatečného vysvětlujícího výroku vyřčeného v málo známém rozhovoru pro ČRo citovaném výše) je potvrzeno, že Klaus jasně a nezpochybnitelně podpořil svými výroky pro média Miloše Zemana proti Karlu Schwarzenbergovi s ještě trapnějšími (nepravdivými) výroky svého syna a manželky (o jazyku, kterým by měla mluvit prezidentova žena)... Klaus volil. Potvrdil pravost SMS o emigraci, podpořil tak Zemana  

Livia Klausová podpořila Zemana. Nechce, aby první dáma mluvila jen německy 

Jsem šťastný i za Klause, že nemusí emigrovat, vtipkuje Schwarzenberg 

Fandil jsem mu, ale zůstanu jeho nepřítel, řekl Klaus o Zemanovi  

J. Vyhnalík 22.8.2013 0:17

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Já nehájím blbé výroky Klause juniora, pouze trvám na tom, že kdyby si ho novináři nezvali do pořadů, nekopírovali všechny jeho pitomosti z mailů a blogu atd., skončily by stejně jako tisíce stejně blbých výroků napříč celou republikou. To, že tyto výroky plnily zprávy a noviny je zásluhou těch novinářů, kteří si od toho slibovali vylepšení pozice pro "jejich kandidáta".

L. Novák 21.8.2013 23:59

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Která jsou ta "pravdolásková"? Abych věděl, co mám číst a co ne... :-D

L. Novák 21.8.2013 23:56

Re: Pamatuji si předvolební heslo ODS

ODS v kritické opozici, žádná smlouva o rozdělení pozic. Nechat ČSSD, aby se "společensky znemožnila" a tvrdě ji kritizovat.

P. Chládek 21.8.2013 23:32

Re: Ajajajajaj.... taky opět sviští Klausofobie na plné pecky...

Ale no tak. Osobně jsem slyšel Klause juniora v pořadu 20 minut Radiožurnálu jak plká ty svý nesmysly a kde z něj pan Veselovský udělal idiota(jako by to potřeboval). Vždycky když se něco někomu nehodí do krámu tak začne vyřvávat o pravdoláskových mediích.

Š. Hašek 21.8.2013 22:16

Dobrý článek.

J. Kanioková 21.8.2013 21:57

Budu první, co mu bude obrovsky fandit, aby se dostal do EU