26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o neexistující krajní pravici

Hned dva politologové se v posledních dnech na Neviditelném psu zaobírali Václavem Klausem ml. a Tomiem Okamurou, respektive srovnáváním Trikolóry a SPD. Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (zde) a Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie (zde).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 11.8.2020 14:32

Ano, vás ti komouši taky pěkně zblbli, pane Šejno, je to poznat v každém vašem příspěvku, ale u vás to ani tak není chyba, jako spíš vlastnost... ;-D

O. Zuckerová 11.8.2020 14:40

Pane Šejno, KKK není žádná politická organizace ale vlastně sekta, takže srovnávat ji s běžně založenými partajemi, které mají "neodpustitelnou" rezervovanost k bruselské vrchnosti, je úplně mimo mísu.

R. Langer 11.8.2020 14:51

Kromě toho, sekty bývají prakticky vždycky extrémně levicově zaměřené se všemi důsledky tohoto konání...

J. Sedlář 11.8.2020 23:59

Nepochopil, nevadí, snad časem. Extrémní pravičák se snaží být nezávislý na stád(t)u, zodpovědný za své činy/rozhodnutí/život a vyžaduje totéž od ostatních.

I. Štípek 11.8.2020 9:18

Mlenek ani Jelínek za tolik slov ani nestojí, pane Štěpánku.

J. Roškota 11.8.2020 9:15

S panem Štěpánkem většinou příliš nesouhlasím. A už vůbec se mni nelíbí že kohokoli s kým nesouhlasí dehonestuje, ale v tomto příspěvku se dotkl širšího problému. A to je definice a názvosloví.

Náš komunismus, měl jen málo společného s Marxovým. Pravice - levice jsou skutečně parametry z minulého století. Ekologie se nezabývá primárně ochranou životního prostředí a ani německý nacismus neměl mnoho společného s fašismem. Jde o to co pod daným označením chápeme dnes.

Š. Hašek 11.8.2020 9:28

No, já bych myslel, že by bylo dobré "daná označení chápat stále stejně"!!! Jináč bude pěkný zmatek.

Ten chaos v označování společenských dějů pouze totiž prozrazuje chaos/nevzdělanost těch politologů, redaktorů, novinářů. Pravici a levici vzdělanec velice dobře rozezná/definuje. Chovanci Jelínka těžko!

Dokonce začíná být chaos v označování fyzikálně chemických, přírodních dějů. A přitom se od dob Pascala/Newtona zas tak moc nezměnilo.

T. Hraj 11.8.2020 11:08

Pravice a levice jsou základními kategoriemi. V minulém století stejně jako v tomto to první znamená více moci a odpovědnosti (tj. svobody) na straně jednotlivce, druhé totéž na straně autority (vlády).

Čím jiným, než ochranou životního prostředí se zabývá ekologie? οἶκος = obydlí, dům; ekologie = nauka o domě nebo chcete-li o hospodaření/údržbě domova/prostředí/prostředí (stejný základ má pravda i ekonomie ale ustálený význam má, jak víme, jiný).

V. Pravda 11.8.2020 15:47

Poslední větou jste se zařadil do post-modernismu. Jako kdyby vše bylo relativní - NENÍ. Některé interpretace jsou neudržitelné a některé v čase relevantnější. Nacismus i komunismus jsou levicové právě kvůli nesvobodě a přehazování odpovědnosti na větší celek nebo diktátora. Vždy je u toho přítomná byrokracie (jediná opravdová vláda je ta úřednická)

S. Pavuk 11.8.2020 9:04

Úvahy politológov a novinárov o rozdieloch medzi pravicou a ľavicou sú zaujímavé čítanie. Voličovi je to ale fuk. Programy politických strán nikto nečíta. Voliča zaujme populista. Politici ktorí sa k válovu dostanú robia iba také kroky aby sa pri moci udržali čo najdlhšie.

P. Hatina 11.8.2020 9:03

Potíž dnešního rozdělení na pravici a levici je v tom, že současné západní státy už jsou nutně sociální (nikoliv socialistické, leč sociální), čili nutně zajištují všem svým občanům řadu sociálních výhod (od vyplácení důchodů, zajištění v invaliditě, nemoci, nezaměstnanosti, nouzi, atd..) - tedy samozřejmě nikoliv "zadarmo" leč výměnou za vysoké daně a odvody.

Toto už ani moderní pravice nemůže změnit, a ani to neslibuje (kdyby slibovala, že přestane vyplácet důchody, asi by jí nikdo nevolil:)). Sice se může pokoušet zmenšovat tuto roli státu formou různých reforem (důchodová, aj..), ovšem háček je v tom, že to je práce na dekády, čili mimo její funkční období, a proto se to obvykle nepovede..

Takže by tu "krajní pravicovost" měla provádět v jiných oborech, jak popsáno "směrem k liberalizaci", ovšem ani to se jí v současné době nedaří

P. Kubáč 11.8.2020 8:38

Upíral jsem k Trikolóře své naděje, ale vlažným postojem k EU se pro mně stala nevolitelnou.

Polovičatých expertů typu " ano, ale raději vůbec" máme i mimo Trikolóru dostatečný výběr.

M. Moravcová 11.8.2020 8:35

Ale přece pitomých radilů s Mlejnkem v čele, co vědí, co by měl Klaus junior dělat, je 100 do stovky. Ať nám pan Mlejnek sám ukáže, jak se to dělá. Stylem: "Dámou na E5", "Vy hrajete šachy?", "Ne, ale radit umím".

Š. Hašek 11.8.2020 8:52

Přesné.

P. Jirkovský 11.8.2020 8:21

Je zcela evidentní, že prostorový metafory v podobě !pravice" a "levice" dávno nefungují, ostatně jsou produktem názorovýho střetu v předminulým století. Nemůžou fungovat už z toho důvodu, že "správnejch" definic je skoro tolik, jako je diskutérů. A způsob, jakým ty pojmy používá pan Štěpánek, je z dílny "marxistickejch" agitátorů 70. a 80. let u nás. Tedy jen a pouze propagandistickej, a to ve smyslu bezduchý podpory vlastních tvrzení.

M. Krátký 11.8.2020 8:26

první polovina za 1***, druhá za 5- hezký den všem R^R^R^

Š. Hašek 11.8.2020 9:34

Fungují! Pouze roste počet "vzdělanců", kteří moc poslouchají televizi, Jelínky a Mlejnky. A vnáší do všeho pocit. Svůj pochopitelně!

Pravice, levice zůstaly stejně jako třeba jednotka kilometr. Jen je dnes "moderní" to škatulkovat podle pocitů, zažil jsem "natahování/zkracování" i jednotky kilometr. U hlupáků tedy. Mlejnek i Jelínek se mi zdají poněkud přihl ........ . Moderní jsou, to jo.

R. Langer 11.8.2020 14:37

Ale kdepak, fungují úplně stejně jako vždycky, ale hlupáci si nechají nakukat ledacos, třeba to, že NSDAP byla krajní pravice... ;-)

I. Pávek 11.8.2020 7:55

Výborně pane Štěpánku. Je to jak čistá 10 na 300 m. R^

M. Malovec 11.8.2020 7:36

Náš pan učitel říkával: Běž si, ať ti vrátí školné, nic tě nenaučili. To platí samozřejmě i pro popletology jako je Mlejnek a spol. Tragické na tom všem je, že bludy buší do hlavy studentům. Promořili tím i veškerou - až na čestné výjimky - pseudonovinářskou "elitu" včetně té veřejnoprávní. Vzdělaní lidé se, doufám, blbnout nenechají.

P. Dvořák 11.8.2020 8:23

Vzdělaní lidé v dnešním s lva smyslu jsou vzdělají Mlejnko-Jelínkovým způsobem.

Když se do toho přidá jisté Pehekoření nebo Mitrofanolist . . . . . . . .

V. Pavelka 11.8.2020 9:31

Mitrofanov a Pehe, to je ukázka levicové vyprahlosti amerických demokratů ničeho EU.Co se musí stát aby si tihle ještě demokraté připustili že to spěje k totalitě bizardních parametrů a že Putinovo Rusko8-o s toho nakonec vychází at se nám to líbí nebo ne , jako přijatelná svobodná společnost .

P. Dvořák 11.8.2020 11:27

Co se musí stát? Musí si projít gulagem, který ovšem v dnešní době bude všude jinde, než v Rusku.

A. Forman 11.8.2020 7:09

Děkuji pane Štěpánku, velice trefné. Pojmem krajní pravice se ohání každý trouba bez znalosti podstaty tohoto pojmu.... Krajní či extremistické hnutí je vždy levicové....

Š. Hašek 11.8.2020 8:56

Souhlas.

Ale připomenu, že občas se vyskytne vojenský převrat. A ti generálové zrovna nemusí být levičáci.

A. Forman 11.8.2020 12:29

Ano, příkladem budiž Chile, Pinochet....

J. Nevrkla 11.8.2020 6:49

Jsem rád, že se tentokrát autor nepustil do přiblble kritiky SPD. Tím by jenom prokázal, že mu podstata problému uniká.

M. Mařák 11.8.2020 5:45

Celé starobylé dělení na pravici a levici je v době, kdy všechny relevantní politické strany a hnutí jsou centristické (pravolevé), nebo nějaká podtřída komouše, jsou o ničem. Vždyť i britští konzervativci jsou větší zelená rakovina lidstva než celý Brusel, nebo co, no a třeba náš konzervativec Zahradil z ODS patřil k těm, kdo předložili a hlasovali pro libertinský zákon o registrovaném partnerství, jenž osobně považuji za extrémně levicové volnomyšlenkářství a zvýhodnění specifické skupiny obyvatelstva na základě sexuální orientace.

Podle mne to Marine le Pen vystihuje docela přesně a to současné dělení se láme na na rozdílu mezi pravolevými globalisty a pravolevými nacionalisty.

M. Mařák 11.8.2020 5:50

Zahradil o sobě navíc tvrdí, že je národovec. Co má kolektivismus, nacionalismus je jednou z jeho forem, společného s pravicí, že...

R. Langer 11.8.2020 5:51

Dělení politických hnutí na pravici a levici je o ničem zejména pro prolhané komouše, kteří za pravici prohlašují to, co se jim zrovna hodí, a podle toho se také poměrně bezpečně poznají. Je to snad i váš případ, pane Mařáku? To, že žádná autentická pravice v podstatě zrovna teď neexistuje, je zcela jiný problém, však ona se objeví, až bude potřeba... ;-)