11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Mráz přichází z Pekingu

Strategické partnerství s Čínou je založeno na nezpochybnitelné zásadě: Když čínský mandarín zadupe, musí Čech srazit paty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 28.2.2020 13:17

Když je vám u prdele, tak proč vám vadí, když se tam někdo jezdí učit... :-D

E. Pawlica 28.2.2020 13:37

Protože tam hlavouni jezdí za peníze i z mých daní, tvrdíce, že reprezentují deset milionů obyvatel našeho státu, tedy i mně, padají výkaly z čínského rudého okrouhlíku i hanba za jejich ohnuté hřbety na mne.

Pokud by tam jezdili jako privátní bezvýznamné osoby, třeba jako vy nebo Josef Vyskočil z Putimě, pak by mi jejich touha po čínských flusancích byla taktéž u prdele.

Tož proto mě to vadí ...

:-D

P. Zinga 28.2.2020 9:13

Mě ne*erou Vaš hodnoty, mě se*ou Vaše dvojí hodnoty...Vaš dvojí měřítka.

Podívejte se, jak se chováme k USA - viz posledně zdanění těch digitálních vyžírků.

Tak raději mlčte.

V. Povolný 28.2.2020 11:06

Pane Zinga, já jsem toho názoru, že když někdo podniká na našem území, měl by tu i platit daně. A to platí obecně, nejen pro USA, ale i pro firmy za západní Evropy. V tomto konkrétním případě ale naše vláda postupovala mimořádně nešikovně - nejdřív to přepálila s těmi 7%, naběhla si a pak z toho vycouvala. Trapné. Přitom by zrovna v takovémto případě měly postupovat státy EU společně, a to EU nemusím. A ještě jednu věc. Amerika je, na rozdíl od Číny, náš spojenec a obchodní partner. Chápu, že nemáte Ameriku rád, ale tohle by se taky mělo brát v úvahu.

E. Pawlica 28.2.2020 11:10

Vláda stojí hlavně na lži - něco jiného měly vládní strany ve svých programech, něco jiného ve vládním prohlášení a nakonec něco jiného provádí vláda v praxi.

P. Zinga 28.2.2020 12:00

A co je Čína? Náš nepřítel? Jak jste k tomu přišel?

E. Pawlica 28.2.2020 11:08

Dejte svůj názor najevo víc citelněji - hlasujte peněženkou a služby digitálních vyžírků nevyužívejte, tak je to prosté, vy dvojí metre ...

R. Woloszczuk 28.2.2020 8:56

1. Uznává EU oficiálně politiku jedné číny?

2. Jak by se české ministerstvo zahraničí zachovalo, kdyby předseda ruské dumy dojednával schůzku s některým z hejtmanů bez vědomí ministerstva?

3. Jaká byla reakce autora na Schapirova vměšování do záležitostí ČR?

Stačí si otevřeně odpovědět na tyto otázky a je jasné, že vůbec nejde o čínské komunisty, ale jen a puze o snahu narušovat české mezinárodní vztahy, tak aby výhodně obchodovaly jen státy "první kategorie".

Š. Hašek 28.2.2020 10:47

Tak nějak ....

E. Pawlica 28.2.2020 11:17

Ad 1) - EU nikomu nenařizuje uznávat politiku jedné Číny,

ad 2) - ministerstvo by do toho ani hejtmanovi ani předsedovi nekecalo, nanejvýš by prohlásilo, že jde o privátní záležitost těch dvou (ostatně polský premiér Buzek byl svého času též na návštěvě české části Těšínského Slezska, a ministerstva zahraničí se nemusil doprošovat),

ad 3) jaká tedy byla reakce autora na Schapirovo vměšování? Pokud se tedy vůbec Shapirov měšoval a pokud vůbec, pane Woloszczuku znáte odpověď i vy sám.

R. Woloszczuk 28.2.2020 12:08

Add 1. Pro členské státy jsou sice závazná, ale vzhledem k tomu, že evropské

právo nezná žádné sankce za porušení, tlak na jejich dodržování je pouze

politický (SZBP) - viz euroskop.cz

Add 2. Buzek samozřejmně nijak neporušil pravidla mezinárodních vztahů nastavených naším státem narozdíl od plánované cesty předsedy senátu, která by byla v přímém rozporu s pravidly stanovanými hostitelskou zemía v příkrém rozporu s mezinárodními závazky a postojem EU.

Add 3) Pokud někdo používá dvojí metr, tak už sice nemůže být namočen do Vltavy, ale poukázat na to považuji za správné.

E. Pawlica 28.2.2020 12:22

Ad 1) a 2) - když dva dělají totéž, není to totéž a nejsem si jist, zda má smysl vést o těchto dvou bodech polemiku.

Ad 3) o dvojím metru tu kdosi už dnes psal, ale nešlo o Schapira, ale o internetové giganty - daňové vyžírky z USA. Zde platí moje doporučení hlasovat peněženkou a služeb těchto gigantů nevyužívat. Viděno optikou domácího hřiště lze za dvojí metr poděkovat české vládě a její vykolejenosti.

A když už jste vzpomněl chvályhodnou a zapomenutou tradici vymáčení podvodníků ve Vltavě, tak tam by měl v první řadě na vymáchání být první občan země - jenže ten je Neodpovědný a proto Nežalovatelný. A ze stejného důvodu proto i Nepostižitelný. Zkrátka kovaný "demokrat", pevný jak roztřesený sulc na jeho talíři před ním ...

:-D

R. Woloszczuk 28.2.2020 13:11

Zeman je (*), ale pouze spletl název článku nebo autora - což nemělo vliv na podstatu jeho sdělení. Vědomé poškozování obchodních a politických vztahů ať už s Ruskem či Čínou mi připadá pro naši zemi mnohem závažnější než místní půtky o údajnou urážku nedotknutelných. Německo, Francie, Itálie v naprostém klidu rozvíjí svoje obchodní aktivity s našimi "nepřáteli" a nikdo z "demokratů" si toho ani nevšimne... - to je ten dvojí metr.

Add sulc, tady jste hodně ustřelil - Zemanovy postoje k Číně a Rusku jsou naprosto stejné minimálně 20 let, opravdu, ale opravdu je nelze vysvětlovat "nestabilitou" jeho názorů.

(Za * dosaďte třípísmené označení oficiální diagnózy Jozefa Švejka.)

E. Pawlica 28.2.2020 13:26

Že Zeman plete názvy článků jsem nepsal ani neměl na mysli zhola nic takového, na to že je lhář si stačí dát dvě a dvě dohromady a užívat logiku - ať už pletl cokoliv. Add sulc, Zemanovy postoje k Číně a Rusku jsou naprosto stejné o hodně déle, než jen 20 let, jen jeho mimkry nelze vysvětlovat "nestabilitou" jeho názorů, nýbrž jeho bezbřehým oportunismem. Jednou komunista - navždy komunista, "... k téhle pakáži by se nedal nikdo, kdo má trochu cti v těle" (cit. mého děda).

R. Woloszczuk 2.3.2020 8:04

Takže jste popřel veškerá své předchozí slova, to mi stačí. Plést se nebo dělat chyby je pro mne mnohem menší zlo, než vědomně překrucovat za účelem obhájit nebhájitelné.

M. Němcová 28.2.2020 8:55

takže OSN má zase blbý postoj, když uznává politiku jediné ČÍNY?

V. Chadim 28.2.2020 8:53

Pan Vystrčil by tam rozhodně měl jet, aby tamní Číňany i domorodce poučil, že podle našich jazykových odborníků, na slovo vzatých, nesprávně vyslovují jména své země a hlavního města, a při použití latinky nás jejich transkripce příliš mýlí! Důkazy, že v obou jménech má být pomlčka a "ch" najdou v českém tisku. Bez toho "-ch" se to hrubě příčí překladům z azbuky, jak upozornil ve svém článku na NeviPsu z 9.3.2019 Luděk Frýbort.

H. Rybnická 28.2.2020 8:35

Německo je jako vždycky vyspělé v diplomaticky-politickém kontextu. Politika zní: Uznáváme oficiálně jen jednu Čínu ke které máme diplomatické a jiné vztahy na nejvyšší úrovni. K Tajwanu ne. Ale: K TAjwanu pěstujeme nesčíslně vynikajících vztahů na nižších politických, všemožných hospodářských a kulturních institucí atp. Existují parlamentní výbory, které se navzájem navštěvují a jednají atp. Takhle jde diplomacie.Hana

F. Navrátil 28.2.2020 7:55

Budete se možná divit, ale Česká republika má s Čínou silné obchodní vztahy. Bohužel nepřímé, ale zprostředkované. České firmy působí jako subdodavatelé německých firem, které vesele obchodují s Čínou. Německo s ní má výborné vztahy a Merkelová tam nedávno byla na návštěvě se stovkou předních německých podnikatelů.Takže my se budeme vyžívat v návštěvách dalajlámy, vyvěšování tibetských vlajek a návštěvách Tchaj-wanu, omezovat obchodní styky s Čínou a nadále za žebráckou mzdu dělat subdodábky pro německé firmy vyvážející české výrobky do Číny. Takové neziskovkové myšlení.

Š. Hašek 28.2.2020 10:48

Přesné! Přesné! Přesné!

E. Pawlica 28.2.2020 11:24

Budete se možná divit, ale taková automobilka Škoda, které nedávno nejvyšší Číňan vyhrožoval, je německá firma. Což je pro Nemrtvého z Hradu při jeho vzdělání i pro mandarína přes jeho postavení zřejmě věc neznámá.

Stejně jako fakt že Česko je ekonomicky v podstatě šestnáctá spolková země Německa ...

V. Mokrý 28.2.2020 5:47

Zatím zde má navrch stále ten mráz z Brusele.

Š. Hašek 28.2.2020 10:49

Též přesné!

E. Pawlica 28.2.2020 12:06

Zatím sem z Bruselu stále proudí miliardy eur. Sice je pohlcují dotace Agrofertu a podobných vy_ebávacích firem, ale i tak z nich. Pokud si na ně Brusel došlápne, budou mít oprávněný pocit, že je to mráz a my budeme mrznout i s těmi o_ebáváky. Jeden z nich je ve vládě.

Ostatně soudím, že dotace jsou rakovina a jako takové by měly býti zrušeny.

V. Zadák 28.2.2020 3:26

Jen ať Vystrčil na Formosu jede. Ukážeme, že se Číny nebojíme a posílíme transatlantickou vazbu.

Š. Hašek 28.2.2020 10:54

Vystrčil je Drahoš II.

E. Pawlica 28.2.2020 12:09

Jj - Kubera byl daleko větší formát, Vystrčil je preventivně připos_anej.

J. Brunner 28.2.2020 2:22

Připadáte mi jako čučkař.

Š. Hašek 28.2.2020 10:53

Mně taky tak připadá.

E. Pawlica 28.2.2020 13:41

A mně taky! Čučkař jeden!