6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Mnoho povyku pro 0,8 %

Nedávné shromáždění STAN zvolilo do funkce předsedy Petra Gazdíka. Hosté sněmu STAN nadbíhali zleva i zprava. Zájem o „efektivní a pracovité“ starosty je zřejmý, jejich volební preference jsou ale zanedbatelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Selinger 22.4.2016 11:56

Na ústupu preferencí Top 09

se nepodílí ani tak jejich rozchod se STAN, ale jejich eurohujerismus v době, kdy EU dělá jednu botu za druhou a většinou s negativním dopadem na nás.

J. Vozábalová 22.4.2016 1:25

Proč vlastně ...

Kdysi dávno pradávno, ve volebním období 1994 - 98 jsem "starostovala" v naší pidivsi a dostala jsem tehdy nabídku ke vstupu do formujícího se uskupení starostů. Nějak mi to nesedělo - na co "starostovská strana", starosta je přece volen buď za nějakou politickou stranu (to obvykle ve větších městech) nebo jako nezávislý - a v tom případě převážně jako někdo "komu lidi věří" - na malých vsích vědí všichni o každém všechno, nějaká politická prohlášení by působila nejspíš směšně a nikdo je tedy nečiní. Na tu nabídku jsem nereagovala a víc se o osud toho hnutí nezajímala.

Po nějakém čase se vynořilo STAN - samo o sobě protimluv. Vytvoří-li kdo politické hnutí či stranu, není nezávislý a nezávislí nejsou ani členové takového hnutí - ale budiž.

Jen mi pořád uniká smysl takového hnutí. lze předpokládat, že sdružuje starosty menších a malých obcí, ale tady se mi jeví daleko efektivnější svazky obcí nebo například MAS (místní akční skupiny) nebo třeba i euroregiony. Politické hnutí typu STAN má malou šanci získat volební potenciál, který by umožnil cokoli ve prospěch obcí prosazovat. To už má daleko větší šanci například SMO (Svaz měst a obcí) a podobné organizace - nikoli politické, ale s ambicemi získávat větší prostor pro činnost obcí, větší podíl v RUD (rozpočtovém určení daní) a vůbec větší "vliv zdola".

V celostátní politice bude takové hnutí vždycky na okraji - pokud tedy nevstoupí v alianci - a to mne vede k pochbnostem o jeho smyslu.

M. Červeňák 22.4.2016 7:48

Protože jeden starosta

takový špendlíček z DolníHorní, chtěl mít víc peněz, které by posedáváním s místními Lojzy nezískal...

V. Pavelka 22.4.2016 11:32

To je jen

další klon KDU,ti už více neporostou, tak vyrobily TopO9 a Starosty , mezi tím likvidují zelené , VV a ANO.