29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Mise v Pobaltí

Zaslechla jsem v rozhlase několik besed o tom, proč čeští komunisté nechtějí, aby naši vojáci posílili misi NATO v Pobaltí, a zase jsem si lámala hlavu nad jejich motivy. Tedy obecněji – proč nechtějí české vojáky v Pobaltí, celkem chápu, nechtějí, abychom dělali něco, co v Kremlu neradi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 11.6.2018 8:39

Re:

...Lotyšsko, které mělo podle dva roky starého sčítání necelé dva miliony obyvatel, od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 v důsledku emigrace na Západ ztratilo čtvrtinu všech svých občanů. OSN tvrdí, že do roku 2050 odjede dalších 22 procent. Estonsko má 1,3 milionu obyvatel a je tak srovnatelné třeba s Prahou, a od roku 1990 ztratilo 13 procent lidí, kteří odjeli na Západ. A Litva je dnes sice nejlidnatější – má skoro 2,9 milionu – ale do roku 2050 ztratí dalších 17 procent a do roku 2100 dalších 34 procent.

I bez výhledových čísel se bavíme aktuálně o celkem asi šesti milionech lidí. A s pokračující emigrací se bude logicky zvyšovat poměrné procento tamních ruských komunit, které v rámci svého postavení „neobčanů“ nikam moc emigrovat nemohou. Možná s výjimkou Ruska. Takže se tu nabízí výhled na to, jak chrabré oddíly NATO brání většinové pobaltské etnické Rusy před hrozbou ruské agrese, což mi připadá vcelku vtipné. Tedy, přinejmenším NATO v tomto případě ve své propagandě prokazuje určitý cit pro montypythonovskou filozofii...

A. Nový 11.6.2018 12:40

Re: :-))

Predikovat podle dnešních trendů co bude za 30 let je přinejmenším dost odvážné.

R. Gramblička 11.6.2018 14:17

Re: :-))

s touhle výtkou se obraťte na OSN

R. Gramblička 11.6.2018 8:40

Re:

...A teď si představte, že Rusko – bez ohledu na veškerá ujišťování generála Pavla a dalších – dodrží slovo a nikdy nezaútočí. Proč by taky mělo útočit na své krajany, ne? Ale oddíly NATO tam budou na útok čekat a čekat... Císař Justinián kdysi vyslal 600 vojáků, aby střežili křesťanský – a mimochodem, dodnes funkční – klášter sv. Kateřiny v horách na Sinaji. A pak na ně on i jeho následovníci zapomněli. A vojáci, kteří vlastně neměli před kým klášter bránit, se nakonec zcela přirozeně smísili s místním obyvatelstvem a dnešní beduínský klan Gabaléjů v sinajských horách odvozuje svůj původ právě od nich... Zajímavá představa, co všechno se v tom Pobaltí ještě může našim vojákům stát ;-)

R. Gramblička 11.6.2018 8:44

Re:

měla to být reakce na Rečka

K. Pavlik 11.6.2018 0:23

Prosta realita

Z vojenskeho hlediska je mit vojska na hranici pekna blbost. Za druhe svetove valky Francie na to strasne doplatilaa rusaci take. Kdyby mely ty letadlaa tanky u Moskvytrak by na tom byly lepe.

To se ale zelenym mozkum nesmi ani naznacit. Kdyby meli rozum tak by hajili Odru, rusaci by pak ani nezautocili.

A. Nový 11.6.2018 12:44

Další geniální válečný stratég

Že vy jste radil Ádovi. :-))