6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ministrův kříž

Když Pavel Blažek přijal Nečasovu nabídku na převzetí nenadále uvolněného křesla ministra spravedlnosti, sotva mohl předvídat, jak těžký kříž na svá bedra dobrovolně nakládá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 27.7.2012 11:12

Nejlepsi ministr saboterem?

At se na pan Jemelik mne nezlobi, ale dnes nemel svuj den. Jinak by stezi mohl nazvat "jedním z nejlepších [ministru] v polistopadové historii státu" cloveka, o kterem predtim hovoril v souvislosti s "nepřipraveností na zadanou úlohu" a s "neznalostí mezí své pravomoci". A jehoz jednani ve veci (ne)jmenovani vrchniho statniho zastupce pusobi dojmem "sabotáže ve smyslu definice pojmu v trestním zákoně".

J. Štrobl 27.7.2012 7:29

Pan Jemelík mě překvapuje.

Jeho názor se mi zdá být jako přání otcem myšlenky. Domnívám se však, že realita je docela jiná. Pavel Blažek přišel na svůj post s jasným zadáním. Zabránit výměně zkorumpovaných lidí spojených s ODS na vrchním státním zastupitelství. Což znamená především zabránit inauguraci Lenky Bradáčové nebo ji donutit aby tam nemohla změny udělat. To nám koneckonců sdělil sám, tuším včera. To je další kamínek do mozaiky mapující boj ODS a Petra Nečase proti antikorupčním silám. Když se proti tomuto jednání zdvihla vlna odporu, vsadili na zdržovací taktiku v domnění, že věc vyšumí do ztracena. Blažek se svým intelektem komplikátora jednoduchých myšlenek - viz http://domaci.eurozpravy.cz/politika/53908-video-ministr-blazek-se-trapne-zacyklil-to-musite-videt/

se na tuto práci jedinečně hodí. Nečas tak má svého Alíka, který bez odporu na rozkaz bude ostatním trhat nohavice. Když člověk vidí, jak jde těmto darebákům o prospěch státu a občana, je mu skutečně na zvracení.

P. Pavlovský 27.7.2012 3:19

Ke stanovení diagnózy je třeba vzít v úvahu anamnézu

 a navíc není pravda, že Blažek nemusí brát ohled na názory opozice, koaličních partnerů, občanských organizací a veřejnosti vůbec.

    "Možná nejlepší polistopadový ministr spravedlnosti" je především funkcionář brněnské ODS, který nepřichází s právě nejlepšími referencemi. Z toho, co provlálo médii, vyzněl místy jako už jeden z jihomoravských "kmotrů". Obávám se, že nejde jen o pomluvy, že tetokrát opravdu "na ksaždém šprochu, pravdy trochu" - výpis z katastru nemovitostí pana doktora a milostivé paní vzbuzuje - při jejich profesní minulosti a relativně nízkém věku - pochybnosti. Obávám se, že náhlý ministr není ani zdaleka takový překvapený naiva, jak nám jej pan Jemelík představuje, naopak, je to typická ódéesácká "kádrová rezerva", "man for all season", který se při plnění zadání shora před demokracií, nějakými směšnými zákony a už vůbec před veřejným míněním na zadek neposadí a řídit nehodlá.

S tím ovšem souvisí moje předvolební pochybnost ohledně toho, na co pan doktor musí a na co nemusí brát zřetel. Čas do voleb se krátí a preference ODS tají jako sníh z jara. Proud znechucení dnes a denně sílí, důvěryhodnost ODS taje jako gónské ledovce pod vlivem globálního oteplování (jehož závažnost politici ODS i její "otec zakladatel" tak vytrvale veřejně popírají).

Petr Nečas sice nedávno veřejně prohlásil že "je mu úplně jedno, jestli mu veřejnost tleská nebo netleská", ale to byl jen jeden z jeho mnohých arogantních plivanců do tváří voličů, mezi které patří i "zdůvodnění" odvolání Pospíšila, které vyznělo asi jako odvolávka na strach z přicházející Polednice.

Jako skalní konzervativec, a proto odevzdy nevolič ODS, se raduji: "Koho chtějí bohové zničit, toho napřed zbaví rozumu", říkali staří latiníci (latinsky už bych to dnes, bohužel, nedal dohromady). Nečas s Blažkem zjevně tahají za kratší konec provazu a ten se jim navíc s blížícími se volbami den ode dne zkracuje v rukou. Hrozí, že se jim vysmekne zcela.