4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ministr sabotér

Konání Petra Nečase od počátku jeho působení v čele vlády svědčí o chronickém nedocenění důležitosti zdravého právního prostředí státu a v té souvislosti obecné podhodnocení významu resortu spravedlnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 22.7.2012 14:06

No vidíte, pane Jemelíku,

ještě budete (budeme) po Pospíšilovi špendlíčkem kopat, prstíčkem hrabat.

J. Kadeřábek 22.7.2012 16:39

Re: No vidíte, pane Jemelíku,...

jste mě předběhl pane Urbane. Přesně to jsem tady chtěl napsat.

I. stihelova 21.7.2012 12:43

Kdo to vcera rekl?

Nemohu vzpomenout, ale moc jsem se zasmala, kdyz jsem zaslechla  v TV vetu v souvislosti s blazkovym vyberovym rizenim:""Pokud v Brne nemaji zakonik, my mu ho poslem.""

P. Pruner 21.7.2012 12:19

nepodceňují, ani nejsou hloupí

Kmotři a jejich spojenci  v zákulisí mají strach, úkolují politiky.

Pan Nečas není hloupý ani nepodceňuje resort spravedlnosti. Právě proto koná jak koná. Totéž se dá říci i o panu Blažkovi.

P. Pavlovský 21.7.2012 4:39

Typická dikční chabost našich zákonů:

"Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organizaci zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání ..."

Takže když někdo učiní totéž, ale bez toho ÚMYSLU, který, jakožto  subjketivní stav vědomí, je  soudně neprokazatelný, je to v pořádku a zákonem nepostižitelné!

L. Krajicek 21.7.2012 7:30

Re: Typická dikční chabost našich zákonů:

Máte pravdu.

Dokazování subjektivní stránky trestného činu, tedy úmysl x nedbalost, je velice obtížné. U většiny trestných činů se vyžaduje zavinění úmyslné. Vezměte logicky: můžete snad z nedbalosti "zneužít svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce" ?  zneužití musí být úmysl.

Jistě se můžete z nedbalosti dopustit jednání, které způsobí škodu např. na obranyschopnosti, ale pak se nejedná o tento trestný čin - sabotáž. Což neznamená, že se nejedná o jiný trestný čin, který je uveden ve zvláštní části trestního zákona.