5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Meze české moci

Hovoří-li čeští politici o současné migrační krizi, skoro nikdo z nich neopomene zdůraznit, že hlavní musí být řešení daného problému na místě, kde vzniká, tedy v Africe nebo na Blízkém východě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Loucký 18.8.2015 14:23

Autor má úplnou pravdu

Když teče do střechy činžáku, taky vyjde levněji rozdělovat kapající vodu do všech pater, než opravit střechu.

J. Marešová 17.8.2015 17:44

Prchněme od uprchlíků??

Sklízíme to, co jsme si sami v rámci NATO nadrobili - "osvobodili" Irák od Husajna, Libyi od Kadáfího, Sýrii pomáháme zvítězit nad Assadem, ale lepší alternativu jsme jim nenabídli.  Dnes tam umírá daleko víc lidí, než za jejich krutovády. Demokracie v našem pojetí jim pochopitelně nic neříkala. Teď má Evropa na krku občany z těchto zemí, kde stejně krutí následovníci odstraněných vládců bojují o moc a tak se snaží zachránit si život odchodem do bezpečnějších krajin.

M. Koutný 17.8.2015 12:59

Princip

"řešit problémy tym, kde vznikají" je naprosto správný a hlásí se k němu i sluníčkáři. Ti si ovšem neuvědomují, že aby řešení bylo účinné, muselo by být spojeno se značnou mírou omezení suverenity, v podstatě s obnovením kolonialismu. Chcete od nás pomoc? Dobře, ale my budeme rozhodovat o tom, jak to u vás povedete, nanejvýš si k tomu sami vybereme a vyškolíme vaše zástupce.

Druhou možností je pak totální odříznutí problémových regionů. Nikdo ven, nikdo dovnitř (a taky nic dovnitř). Až hladomory a epidemie zredukují tamní populaci na únosnou míru a donutí zbylé obyvatelstvo dosáhnout vlastními silami akceptovatelné civilizační úrovně, můžeme se bavit jako rovný s rovným.

J. Jurax 18.8.2015 0:12

Re: Princip

Hm, a obyvatelstvo těch států, jimž by mělo být takto pomožen včetně toho obnovení kolonialismu aspoň na čas by se ruče semklo pod praporci prorokovými nebo nacionálními nebo levicovými - nejspíš pod všemi třemi - a zahájilo boj proti kolonialistům a okupantům. Vůdci by se určitě našli. A my bychom pod tlakem veřejného mínění museli bojovat humánně, s jednou rukou za zády - ten, kdo odhodí kalašnikova s prázdným zásobníkem se stává civilistou, jemuž se nesmí ublížit - a měli bychom na krku další vleklý konflikt. A lidi by odtud zas prchali ...

A druhá možnost by byla taky možná, ovšem je taky nerealizovatelná. Neboť nehumánní - ta izolace a její důsledky - veřejné mínění Západu by to nepřipustilo; nebo přinejmenším jeho značná část. A taky vcelku fantaskní - to o donucení zbylého obyvatelstvo dosáhnout vlastními silami akceptovatelné civilizační úrovně. A trvalo by to několik generací.

Z. Lapil 17.8.2015 11:01

Použijme, co použít umíme!

To, co umíme, je byrokracie a zákon, až do té Hlavy XXII. Existuje schengenský prostor. Tento prostor má hranici a uvnitř této hranice nemá co dělat nikdo nepovolaný. Povolaní jsou "místní" občané a nějaký ten diplomat, turista s vízem a gastarbajtr s dočasným nebo trvalým pobytem. Je konečně na čase tuto hranici chránit a bránit a projde-li kdo nepovolaný skrz, budiž jat a prozkoumán, zda je třeba a možno(!!!) mu pomoci nebo zda bude vykopnut zpět.

Nebude to levné, ale hranice umíme ještě z dob rozdělené Evropy, nezaměstnaných je hafo (pravda, ne všichni použitelní aspoň po procházky s pořádnou sukovicí podél zoraného pásu s ostnatým plotem; a mořskou hranici by museli řešit profíci), azylová řízení dodají Němci a Rakušané (pochybuji, že by prostý Afričan vymyslel fintu, kterou nevyzkoušeli Češi a spol. už v r. 1968 a dříve) a nazdar.

Pointu páně Mlejnkova článku, že přijetí uprchlíků je levnější, bych si dovolil paradovat tvrzením, že léčit otravu krve léky proti horečce je taky docela levné. Bohužel taky poněkud, řekněme, na ho... Na houby jsem myslel, samozřejmě.

P. Vaňura 17.8.2015 10:42

Článek je blábol

Potápění lodí, než na ně  INVAZOŘI (přezdívaní humaqn rightistickou sebranlou "uprchlíci") nastoupí by naše letectvo zvládlo, a pokud by potopili i lodě s uprchlíky, tím lépe. Proud uprchlíků by se totiž velmi zpomalil a možná i zastavil. Zrovna tak, pokud by invazory nacpali do gumových člůnů a odtáhli je zpátky do lybijských vod!

J. Ráž 17.8.2015 10:29

Co to blábolí ten hlupák za nesmyslý?

Podle lidí kolem Mlejnka by vyšlo Brity levněji ubytovat i stravovat Němce na svém území, než se jim v toce 1940 bránit. Takže migranty ubytuje a živme, než se bránit jejich přílivu, vyjde nás to levněji!

Pražská intelektuální smetánka už snad má naprosto zatemněný mozek!

P.S. Ukázkou neschopnosti rázně a efektivně řešit problém s migranty: Merkelová, prý zcela zaskočená(!!) množstvím imigrantů přicházejících do Německá, vyzvala EU k vypracování projektu jak předcházet migrační vlnám! Což znamená, že než orgány EU vypracují "projekt", různé sumity prodiskutují, a Evropská komise vytvoří příslušné Směrnice, bude Evropa zaplavena miliony migrantů.

Tu EU nám byl opravdu čert dlužen!

P. Vaňura 17.8.2015 10:43

Merkelová by se měla vrátit ke kořenům a pak by

problém z uprchlíky zvládla levou zadní...

J. Fialová 17.8.2015 17:53

Re: Co to blábolí ten hlupák za nesmyslý?

Angela Merkelová měla recept: „Kdo chce žít v naší zemi, musí dodržovat naše zákony, naučit se náš jazyk a přijmout platná společenská pravidla a každý článek německé ústavy. Znamená to dodržování rovných práv pro ženy a muže a dalších práv. To je naše heslo a nebudeme nic jiného tolerovat“. Pravila v září 2010. Pokus se nezdařil pacient nepřežil? J. Fialová

(zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/212494-merkelova-chce-aby-se-imigranti-vic-snazili-a-mluvili-nemecky.html )

J. Kanioková 17.8.2015 19:39

Ale od té doby už taky kdesi prohlásila,

nejspíš v bezvědomí, že multikulti nefunguje..

Ale od té doby se už zas jen "kaje" a migranty vítá..

Evropská "elita" je prostě nesvéprávný spolek z blázince..

J. Jurax 18.8.2015 0:13

Re: Co to blábolí ten hlupák za nesmyslý?

Ale to byl jenom takový úlet. Už se zase srovnala do latě.

K. Janyška 17.8.2015 9:50

Česká moc neexistuje. Je jen moc EU, tedy Německa.

Kdo to nevidí je slepý a hluchý a pitomý... Dzp.

S. Rehulka 17.8.2015 9:17

Tak se mi.....

.....začátek toho článku docela líbil, až to autor nakonec pár větama pokazil. Ten jeho opatrnický názor byl v rovině se soudruhem Burešem - jo, at to řeší druzí !

Ne, media mají upozornovat na fakt, že při vstupu České republiky do obranného společenství NATO, se vláda zavázala každoročně ze státního rozpočtu dát 2% na modernizaci AČR, ano na vlastní armádu !

A že se situace v Evropě zatím zhoršuje hlavně na jihu, neznamená, že nemůže být hůř i ve Střední Evropě !Kdysi platila pravdivá hesla Sokolů : Paže tuž, vlasti služ ! Taktéž to skautské : Bud Připraven! Copak to už Češi, Moravani a Slezani neví ?

J. Jurax 18.8.2015 0:15

Re: Tak se mi.....

Vědí, ale nechce se jim. Ještě není dost zle ...

V. Němec 17.8.2015 9:12

Je hrozné,

když někdo začně blouznit veřejně.

Z. Koutecký 17.8.2015 9:04

Řešení problémů

Afriky a Blízkého Východu především na našem území, vážený autore, spočívá v čem? Pochytat migranty, zavřít je na chvíli do detenčních zařízení a zase je pustit, ať si jdou kam chtějí? Spolupráce s ostatními evropskými státy spočívá v čem? V postupu podle Dublinském nařízení, které nikdo nedodržuje? Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je v současné době v pohybu asi 56 milionů uprchlíků. Současné evropské řešení vypadá tak, že prostě všechny necháme přijet do Evropy a budeme je tu živit. Skoro všichni chtějí do Německa, Švédska nebo Anglie. Anglie už se jim to snaží zatrhnout. Copak se asi stane, až se proti tomu přívalu vzbouří i další "cílové státy"? Všiml jste si, co se děje již dnes v okolí Calais? A co až nastane zima? Teprve potom možná zažijeme, co je to řešit problémy Afriky a Blízkého Východu na našem území.

P. Vaňura 17.8.2015 10:47

Soudruh Berija by tábor z Calais přemístil nuceně na Sibiř

a byl by pokoj. Pak by totiž mohl uprchlíkům slíbit, že pokud budou plnit pracovní normy, možná jim za rok DOVOLÍ vrátit se na vlastní náklady do země původu. Brali by to všemi deseti!

J. Kučera 17.8.2015 18:23

Re: Řešení problémů

Policie má povinnost požadovat od každého zadrženého průkaz totožnosti. Osobu neznámé totožnosti, národnosti nebo státního občanství zadrží na tak dlouho, dokud nebude totožnost prokázána. Policie to dělá cizincům často a nijak se s tím nepára. Pokud nemá cizinec u sebe doklady, musí někdo potvrdit jeho totožnost, případně bydliště (u osob zdržujících se na českém území legálně). Takže by neměl být problém všechny migranty zadržet na dobu nutnou k zjištění totožnosti. A až bude známá totožnost a občanství, víme kam ho poslat. Náklady spojené se zadržením hradí zadržený (uplatňovat důsledně - ne "až budew mít". V čem je problém?

J. Vlček 17.8.2015 8:54

Pane Mlejnku,..

...když tedy vaši úvahu o tom, že z hlediska finančních nákladů, vychází příznivěji varianta řešit problém s uprchlíky na vlastním území, převedeme do celoevropského měřítka, tak je vlastně výhodnější nedělat v tomto ohledu nic a přijímat uprchliky do Evropy bez omezení dál, protože zabraňovat tomu, by Evropu finančně zrujnovalo.

Opravdu zajímavá úvaha. Takže necháme přílivu uprchlíků volný průběh, budeme se starat o jejich distribuci po evropských státech, o jejich důsledné začleňování mezi původní obyvatele, až nakonec zjistime, že jsme ve svých zemích vlastně v menšině, takže defacto už to není náš problém, ale problém stávající většiny. Ať se teď stará někdo jiný, hlavně, že my jsme nezkrachovali. Zaplať pámbu.

D. Nowodny 17.8.2015 5:07

BLÁBOL

P. Lenc 17.8.2015 8:21

Re: BLÁBOL

Přesné.

K. Frauknecht 17.8.2015 8:58

Re: BLÁBOL

Jo!

J. Vlček 17.8.2015 10:50

Re: BLÁBOL

Byl bych velice rád, věcnými argumenty vyveden z omylu.

P. Dvořák 17.8.2015 3:22

To jako že místo hned tam,

je budeme bombardovat až tady? Dobrá, s těmi Brdy to byl stejně předčasný nápad, je vyřadit z vojenských újezdů. Ale kterou vodní nádrž vyčleníme na potápění jejich bárek? A kdo sem ty bárky bude vozit?

Jestli to ale Mlýnek myslel tak, že si jako první vezme pár muslimských rodin k sobě domů, pak mu to schvaluji.