29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Město nesmí podnikat

Strana zelených představila novou vizi pro budoucí rozvoj Prahy. Hlavní město má podle nich spasit kariéra developera. Pražané, bděte!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Selinger 19.9.2016 9:57

Re: Bohužel spojili svůj politický život se stranou Soukromníci,

Zdá se, že se Vám stalo něco s mozkem. Máte rád koblihy ? Nechci Českou socialistickou agrofertní republiku !

M. Prokop 19.9.2016 9:57

Re: Když ono se to s cizími penězi podniká tak snadno.

S Burešem se vám to určitě podaří. :-P

M. Prokop 19.9.2016 9:56

Re: Bohužel spojili svůj politický život se stranou Soukromníci,

Aha, tak to si tedy pomůžete ....

Takhle se dostali k moci Mussolini, Hitler, Gottwald ....

M. Prokop 19.9.2016 9:55

Re: ale jistě, Kajane

Je to jistá forma socialismu, ta méně škodlivá.

Záleží na dohledu a míře.

J. Chaloupka 19.9.2016 9:43

Bohužel spojili svůj politický život se stranou Soukromníci,

kterou si koupil jiný miliardář a to Valenta. Ten, co sedí v senátu. I z tohoto důvodu budu volit Babiše, protože proč chodit ke kováříčkovi, když je tu kovář, že? Prostě Valenta si neuvědomil, že když dva dělají totéž, není to totéž.

M. Šejna 19.9.2016 9:43

ale jistě, Kajane

podnikání obcí a měst je jako podnikání státu. Ale opravdu je to socialismus?

Považujete obecní majetek za majetek socialistický? U nás v obci například obec nechala postavit na obecním pozemku obecní základní a mateřskou školu. Tahle akce byla součástí volební kampaně vítězného uskupení a oni realizovali volební program. Je to socialismus?

Obec vlastní čističku a za připojení domu k obecní čističce si nechává zaplatit od majitele domu určitou částku. Je to tržní chování nebo socialismus?

J. Chaloupka 19.9.2016 9:40

Když ono se to s cizími penězi podniká tak snadno.

Měli bychom jim ty naše peníze vzít.

K. Janyška 19.9.2016 9:16

Ano, podnikání obcí a měst je jako podnikání státu.

Je to socialismus... Dzp.

M. Prokop 19.9.2016 9:12

Re: Město ano, Praha ne.

Ano.

Jenže, těch, kteří se buďto těší, že jim z obecního neefektivního hospodaření "kápne" je mnoho. Bohatých i chudých.

M. Prokop 19.9.2016 9:11

Re: autorovo kouzlo nechtěného

Bolševík jste vy, soudruhu Šejno.

Voliči mohou a mají obecním zastupitelům zakázat rozhazování jejich peněz.

M. Prokop 19.9.2016 9:09

Re: Zelení kolchozníci

Konopí je užitečné.

M. Prokop 19.9.2016 9:08

Krnáčová zase "vymyslila"

střed Prahy jen pro elektromobily.

Dobře nám to navolili, pošetilí Pražané.

Z. Čábelka 19.9.2016 8:51

Zelení kolchozníci

Pokud si vezmu příkladem jako již zažitý prostor podnikání Zelených Šumavu a jeho výsledkem její lesy, tak bych jim k podnikání nesvěřil už nikdy ani kytku v květináči!!!!! Je to taková sebranka, že místo té původní kytky by jen pro svou potřebu vypěstovali leda tak konopí nebo bolševník! Styl politiky zelených je arogance Stropnického a Holana, anarchie kliniky v Praze a Žít v Brně. Je to jen agresivita, zlodějny, teror, žhářství, lži a podvody.

M. Šejna 19.9.2016 8:13

a jejda, "pravičák" Švejnoch netuší ...

"pravičák" Švejnoch netuší, že obce a města vlastní stovky hektarů pozemků. Vlastní školy, školky, ale i budovy. Je tedy v jejich pravomoci s tímto majetkem hospodařit a podnikat. A doufám, že jim to nikdy nezakáže žádný pseudopravičák s bolševickými představami o podnikání.

M. Šejna 19.9.2016 8:09

autorovo kouzlo nechtěného

soudruh autor - člen strany Svobodných - chce určovat, kdo smí a kdo nesmí podnikat. Klasická ukázka "svobodomyslných" představ "pravičáka" od Svobodných.

Města, obce i stát mohou býr podnikatelskými subjekty a taky se tak chovají. Mají akciové podíly v ruzných firmách, nakupují a prodávají nemovitosti. Město Praha vlastní stovky hektarů pozemků na území Prahy, ale podle soudruha autora nesmějí na těchto pozemcích stavět (tedy chovat se jako developer). Soudruh autor by jim to totiž zakázal, protože to odporuje jeho stranické uvědomělosti.

Ideologické zařazení člověka se nepozná podle stranické příslušnosti, ale podle jeho postoje k ruzným situacím. Pokud člen "pravicové" strany Svobodných uvažuje o zákazu podnikat, pak to není pravičák, ale bolševik.

P. Švejnoch 19.9.2016 7:39

Re: Město ano, Praha ne.

ŽÁDNÁ obec (obec v tom nejširším slova smyslu: od vesničky přes město až po stát) nemá podnikat. Důvody jsou v zásadě dva (které se ovšem větví na množinu dalších "poddůvodů"):

Jednak obec vždy hospodaří s cizími penězi, které jsou jí svěřeny výhradně na poskytování služeb, které z nějakých důvodů nemůže poskytovat soukromý subjekt, a které jsou tak nějak tradičně či samotným smyslem obce definované (v podstatě pouze dvě oblasti: infrastruktury a vnější a vnitřní ochrana. Plus možná zdravotnictví, ale já osobně jsem i v tomto proti).

Podnikání je vždycky riziková činnost, a když někdo hospodaří s cizími penězi, má tendenci být v lepším případě lehkomyslný, v horším případě peníze utopit v nějakém "blahodárném" projektu (o kterém je už předem jasné, že bude nerentabilní), a v nejhorším případě je rovnou rozkrást. Jak vypadá "podnikání na účet daňového poplatníka" je možné se přesvědčit v téměř každém městě - peníze jsou vkládány do zcela nesmyslného "podnikání".

Druhak pokud obec vstupuje na jakýkoli trh otevřený soukromým subjektům s "dopingem" vybraných daní za zády, nutně deformuje trh a tím zmenšuje prostor pro manévrování jiných (soukromých) subjektů.

Obec nemá NIKDY podnikat.

P. Maleček 19.9.2016 6:59

Město ano, Praha ne.

Město demokraticky, zákonně a hospodárně vedené ano. Praha, jak plyne z výše uvedeného, ne.

J. Schwarz 19.9.2016 6:55

Nedivím se

že Stropnického / a následně Hollana / vyhodili v Brně z hospody. Levičáci jejich typu sice neustále žvaní o demokracii a kultivované politické debatě a o tom, jak v Brně mají mít místo všechny "názory" ale jaksi jim nedochází že už jejich názory jsou nejen nekultivované, neslušné, ale i agresivní a násilnické. Levičácké nápady určité lidi obrat a jiným to rozdat vůbec nejsou ekvivalentní obraně napadených hájících názor "nesahejte na cizí majetek". A když se k tomu přidá fakt že jak Stropnický, tak i Hollan vy si klidně své voliče přivezli třeba ze Súdánu tak si ten vyhazov z hospody naprosto zasloužili. Vždyť šlo o "demokratické hlasování štamgastů" přesně v tom duchu jak sami demokracii chápou!

V. Vaclavik 19.9.2016 6:02

Pod tenhle clanek bych se klidne podepsal

A mimochodem, tu knihu Ayn Randove moc doporucuji vsem. Je ctiva a zaroven se tyka navysost praktickych zalezitosti naseho dnesniho zivota, i kdyz je dejove zasazena do prvni poloviny dvacateho stoleti - je totiz nadcasova.

T. Pansky 19.9.2016 1:31

Svobodni ukazuji, ze jsou v soucasnosti v Cesku jedinou ...

... pravicovou stranou. Zde na Psu je rada Svobodnych, kteri vysvetluji pravicovou politiku.