9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Masaryk i Havel doufali v „Babiše“

Miroslav Kalousek vyzval ke vzdoru vůči predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém T. G. Masaryka a Václava Havla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plíva 27.10.2017 10:43

Kalousek a Masaryk

Je dobré si takto připomenout Havla s jeho "samopohybem" se kterým si nevěděl rady, a domníval se, že když založí jakési společenství "světových mozků", tu svou Iniciativu, že se v ní vyklube nějaké řešení, podobně jako si Masaryk nevěděl rady s demokracií ( a tak měl ty své "pátečníky").

Nic takového jako "demokratický systém T. G. Masaryka a Václava Havla" neexistuje. Kalousek a jemu podobní se Havlem a Masarykem ohání jako svatým písmem - ale "samopohyb" už se posunul jinam.

P. Rada 27.10.2017 12:38

Re: Kalousek a Masaryk

K tvrzení: .. "Nic takového jako "demokratický systém T. G. Masaryka a Václava Havla" neexistuje."...

Mám za to, že se v preciznosti výroku mýlíte.

Existovat to nejen může ale bývá to pravidlem a to proto, že všechny organizační struktůry (poitické, státoprávní i soukromé/firemní..) pravidelně vede vyselektovaná elita společnosti. Takto vytvářená elita se může chovat/nemusí o něco racionálněji jak je v průměru běžné u dominantně intuitivního chování většinové společnosti.

Souhlasím tedy jen v tom smyslu, že vzhledem k výzvám doby se může jevit nadhled a vlivnost dnešních elit nedostatečná. Jen takto pojato pak jaksi "neexistuje".